aofsoru.com

Eğitim Psikolojisi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Yapılandırmacı Yaklaşım

1. Soru

Eğitimde hangi yaklaşım öğrenmenin bireyin zihninde gerçekleşen bir buluş ve keşfin sonucu olduğunu ileri sürmektedir?

Cevap

Yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrenme, bireyin zihninde oluşan bir iç süreçtir ve bir buluşun veye keşfin sonucudur. Birey dış uyarıcıların edilgen bir alıcısı olmayıp, onların özümseyicisi ve davranışların etkin oluşturucusudur.


2. Soru

Hangi yapılandırmacılık yaklaşımı öğrenenin dünyaya ilişkin bilgisini özümseme ve uyum yoluyla oluşturduğunu ileri sürmektedir?

Cevap

Bilişsel yapılandırmacılık, Piaget’nin zihinsel gelişim kuramı üzerine kuruludur. Piaget’nin görüşlerine dayalı olan bilişsel yapılandırmacılık, öğrenenin dünyaya ilişkin bilgisini özümseme ve uyum yolu ile oluşturdu- ğu düşüncesini temel alır.


3. Soru

Hangi yapılandırmacılık yaklaşımı bireyin bilişsel gelişimini sağlayan araçların kültür, dil ve bireyin çevresinde bulunan önemli kişiler olduğunu ileri sürmektedir?

Cevap

Sosyal yapılandırmacılığa göre bireyin bilişsel gelişimini sağlayan araçlar kültür, dil ve bireyin çevresinde birey için önemli olan kişilerdir. Bu araçların biçimi ve niteliği bilişsel gelişimi biçimlendirir ve hızlandırır.


4. Soru

Hangi yapılandırmacılık yaklaşımı bireylerin tam olarak aynı ortam ve deneyimlere sahip olamayacağını ve aynı düzeyde kavramayacağını ve bu nedenle de gerçekliğin paylaşımının olmadığını ileri sürmektedir?

Cevap

Radikal yapılandırmacı yaklaşım gerçekliğin paylaşımının olmadığı, bilginin deneyimlerimize ve çevremize dayalı olarak gerçekleştiği, herhangi birimizin tam olarak aynı ortam ve deneyimlere sahip olamayacağımızı ve aynı düzeyde kavrayamayacağımızı desteklemektedir


5. Soru

Öğrenilen yeni şeylerin bireylerin daha önce öğrendikleriyle ilgili zihinlerinde varolan bilgi yapısıyla ilgili olması yapılandırmacı yaklaşımın hangi öğesiyle açıklanmaktadır?

Cevap

Önceki bilgilerin harekete geçirilmesi öğesine göre öğrenilen yeni şeyler, bireylerin daha önce öğrendikleriyle ilgili zihinlerinde varolan bilgi yapısıyla doğrudan ilgili oldu- ğundan bu bilginin ne olduğunun tanımlanması önemlidir. Ön bilgilerin harekete geçirilmesi öğrencilere, yeni deneyim için yeni bir bilgi yapısının gerekli olup ol- madığını anlamalarına yardım eder.


6. Soru

Öğrenciler açısından bakıldığında yapılandırmacı yaklaşım öğrenmeyle ilgili hangi soruyu temele alır?

 
Cevap

Yapılandırmacı yaklaşımda üst düzey düşünme becerilerine yönelik amaçlar üzerinde yoğunlaşılmakta ve öğrencilerin gereksinimleri dikkate alınmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşım “Ne öğretilmeli?” yerine, “Birey nasıl öğrenir?” sorusu ile ilgilenmektedir.


7. Soru

Yapılandırmacı yaklşaıma göre hangi öğrenme yöntemi öğrencilerin küçük kümeler oluşturarak, ortak bir amaç doğrultusunda birlikte çalışıp öğrenmelerini teşvik eden bir yöntemdir?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenme, öğrencilerin küçük kümeler oluşturarak, ortak bir amaç doğrultusunda birlikte çalışıp öğrenmelerine dayalı bir yöntemdir. 


8. Soru

Grup üyelerinin ancak birlikte çalışırlarsa başarıya ulaşabileceklerine inanmaları iş-birliğine dayalı öğrenmenin hangi öğesiyle ilişkilidir?

Cevap

Olumlu amaç bağlılığı, grup üyelerinin ancak birlikte çalışırlarsa başarıya ulaşabileceklerine inanmalarına dayalıdır.


9. Soru

Öğrencilerin yüzyüze gelerek birbirlerini öğrenmeye güdülemeleri ve bu durumun öğrencilerin öğrenme sürecine daha kolay uyum sağlamalarını sağlaması iş-birliğne dayalı öğrenmenin hangi temel öğesiyle ilişkilidir?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenmede yüzyüze etkileşim öğesine göre öğrenciler yüzyüze gelerek birbirlerini öğrenmeye güdülemektedirler. Bu durum öğrencilerin öğrenme sürecine daha kolay uyum sağlamalarını sağlayarak amacın gerçekleştirilmesini sağlamaktadırlar.


10. Soru

Öğrencilerin tek tek sağladıkları katkının kümenin başarılı olmasına yardımcı olması işbirliğine dayalı öğrenmenin hangi temel öğesiyle açıklanmaktadır?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenmemenin bireysel sorumluluk öğesine göre kümedeki herbir öğrencinin kendisine verilen sorumluluğu yerine getirmesi işbirliğine dayalı öğrenme açısından oldukça önem taşımaktadır. Çünkü öğrencilerin tek tek sağladıkları katkı kümenin başarılı olmasına yardımcı olmaktadır.


11. Soru

Öğrencinin başarılı olabilmesi için liderlik, sorunları çözme ve sosyal ilişkiler kurma gibi becerilere sahip olması gerekmesi işbirliğine dayalı öğrenmenin hangi temel öğesiyle açıklanmaktadır?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenmenin sosyal beceriler öğesine göre öğrencinin başarılı olmasının bir başka koşulu öğrencilerin kimi sosyal becerilere sahip olmalarıdır. Bu sosyal beceriler arasında, liderlik, iletişim, sorunları çözme ve sosyal ilişkiler kurma gibi beceriler bulunmaktadır.


12. Soru

Hangi işbirliğine dayalı öğrenme tekniğinde öğrencilerin dörder ya da altışar kişilik karma gruplar halinde her öğrenci kendi seçeceği bir başka öğrenci ile materyal üzerinde çalışırve   her üyenin her hafta testlerden elde ettiği takımın puanları toplanarak takım belli bir puanın üzerinde tutulmaya çalışılır?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenme tekniklerinden Takım Destekli Bireyselleştirme Tekniğinde öğrencilerin dörder ya da altışar kişilik karma gruplar halinde her öğrenci kendi seçeceği bir başka öğrenci ile materyal üzerinde çalışır ve  her üyenin her hafta testlerden elde ettiği takımın puanları toplanarak takım belli bir puanın üzerinde tutulmaya çalışılır


13. Soru

Hangi işbirliğine dayalı öğrenme tekniğinde öğretmen konuyu anlattıktan sonra öğrenciler ikili ya da üçlü gruplara ayrılarak birbirlerine konu ile sorular sorar ve yanıtlarlar?

Cevap

Karşılık Sorgulama Tekniği olarak adlandırılan işbirliğine dayalı öğrenme tekniğinde öğretmen konuyu anlattıktan sonra öğrenciler ikili ya da üçlü gruplara ayrılarak birbirlerine konu ile sorular sorar ve yanıtlarlar


14. Soru

Hangi işbirliğine dayalı öğrenme tekniğinde konu alt konulara ayrılarak gruplara dağıtılır ve grup üyeleri aralarında bu alt konuyu bölümlere ayırarak iş bölümü yaparlar?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenme tekniklerinden grup araştırması tekniğinde konu alt konulara ayrılarak gruplara dağıtılır ve grup üyeleri aralarında bu alt konuyu bölümlere ayırarak iş bölümü yaparlar.


15. Soru

Hangi işbirliğine dayalı öğrenme yönteminde öğrenciler her biri iki ile yedi kişiden oluşan gruplara ayrılırarak her grup gerçek bir problem durumuyla karşı karşıya getirilir ve grup üyelerinden beklenen, probleme doğru tanı koymak ve çözümle ilgili öneriler geliştirmesi beklenir?

Cevap

İşbirliğine dayalı öğrenme yöntemlerinden probleme dayalı öğrenme yönteminde öğrenciler her biri iki ile yedi kişiden oluşan gruplara ayrılırarak her grup gerçek bir problem durumuyla karşı karşıya getirilir ve grup üyelerinden beklenen, probleme doğru tanı koymak ve çözümle ilgili öneriler geliştirmesi beklenir.


16. Soru

Hangi yapılandırmacı öğrenme yöntemi öğrencilerin kendi kendine çalışarak bilgiyi yapılandırmalarına ve çalışmalarının sonucunda ortaya kendi ürünlerini koymalarını sağlamayı amaçlamaktadır?

Cevap

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yöntemi öğrencilerin kendi kendine çalışarak bilgiyi yapılandırmalarına ve çalışmalarının sonucunda ortaya kendi ürünlerini koymalarını sağlamayı amaçlamaktadır


17. Soru

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin hangi aşamasında öğrenciler için anlamlı olan gerçek yaşamla ilgili bir konu seçilir ve bu konu üzerine önemli bir soru ortaya konur?

Cevap

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin soru-sorun aşamasında öğrenciler için anlamlı olan gerçek yaşamla ilgili bir konu seçilir ve bu konu üzerine önemli bir soru ortaya konur


18. Soru

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin hangi aşamasında öğretmen ve öğrenciler proje ile ilgili zaman çizelgesi yapar ve ölçütler belirler?

Cevap

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin programlama aşamasında öğretmen ve öğrenciler proje ile ilgili zaman çizelgesi yapar ve ölçütler belirler.


19. Soru

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin hangi aşamasında bireylere değerlerdirme araçlara sağlanarak kendilerini değerlendirmelerine olanak verilir?

Cevap

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden proje tabanlı öğrenme yönteminin değerlendirne aşamasında bireylere değerlerdirme araçlara sağlanarak kendilerini değerlendirmelerine olanak verilir


20. Soru

Hangi yapılandırmacı öğrenme yönteminde gerçek bir olay incelenir, oluşum biçimi belirlenir, sonuçları ortaya konur ve çözüm yolları önerilir?

Cevap

Yapılandırmacı öğrenme yöntemlerinden örnekolaya dayalı öğrenme yönteminde gerçek bir olay incelenir, oluşum biçimi belirlenir, sonuçları ortaya konur ve çözüm yolları önerilir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email