Mağaza Atmosferi Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Mağaza İçi Düzenlemeler Ve Ürünlerin Sergilenmesi
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Gençlere yönelik mağazalarda tavan düzenlemesi nasıl yapılmalıdır?
Gençlere yönelik mağazalarda tavandaki borular açıkta bırakılarak mağazada daha rahat bir ortam oluşmasına imkan tanınır. Açıkta bırakılan borular koyu renkle boyanarak daha az dikkat çekebilir veya açık renkler kullanılarak veya parlak metal halinde bırakılarak mekana farklı bir hava katabilir.
Tekrar türü sergileme düzenin özellikleri nelerdir?
Tekrar türü sergileme düzeninde benzer görünümdeki ürünler üstüste, yanyana, aşağı yukarı aynı düzende yerleştirilir. Selfservis mağazalarında bu tür düzene sık rastlanılır. Tekrar türü sergileme düzeni müşteri trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kullanıldığında, örneğin kasalara yakın yerlerde veya koridorların sonunda, çok etkili olmaktadır.
Mağaza içinde duvarların nasıl olacağına nasıl karar verilir?
Mağaza içinde duvarların nasıl olacağına mağaza imajına, teşhir edilen ürünlerin türüne ve mağazanın hedef kitlesine bağlıdır. Genç bir imaj yansıtılmak isteniyorsa, canlı, parlak ve sıcak renkler, ağırbaşlı bir imaj içinse pastel tonlar tercih edilir.
Zemin döşemesinde yer kaplaması olarak kullanılabilen malzemelerden olan masif, lamine ve laminat parkenin özellikleri nelerdir?
• Masif parke; ahşap malzemenin bir bütün halde kesilip fırınlanması ve işlenerek parke hale getirilmesiyle elde edilir. Yoğun kullanım olmayan alanlarda çoğunlukla dekoratif amaçlı olarak tercih edilir. Doğal ahşap olduğundan sağlıklıdır. Kullanılan ağaca bağlı olarak farklı renklerde olabilir. • Lamine parke; masif parkenin bir benzeridir. İki veya üç tabaka halinde üst masif katmanın diğer ağaç tabakalarıyla bir araya getirilip preslenmesiyle elde edilir. Ahşap masif parkeye nazaran daha dirençli bir malzemedir. • Laminat parke; üzerinde koruyucu bir film tabakası bulunan dekor kağıdı ve taşıyıcı lif levhanın preslenmesiyle ortaya çıkar. Zor aşınır temizliği kolaydır, montaj pratiktir. Kullanımı yoğun olan bölgelerde tercih edilir. Kayın, akçaağaç ve dişbudak gibi açık renklerin yanısıra kiraz ve maun gibi kırmızı tonları da bulunur.
Açık ve koyu renklerin farkları nelerdir?
Açık renkler kullanıldığında ortam daha büyük, koyu renkler kullanıldığında ise daha küçük görünür. Ayrıca tüketicinin ilgisi belirli bir yere çekilmek isteniyorsa oralarda açık renkler kullanılmalı, örneğin, köşelerde, duvarlarda, teşhirlerde, tavanlarda, vs., görmeleri istenmeyen yerler varsa oralarda da koyu renkler kullanılmalıdır, örneğin, havalandırma borularında, depolarda, vs.
Radyasyon sergi düzeni nasıl yapılır?
Radyasyonda ürünler, tüketicinin tüm ilgisi ortadaki ürün üzerinde toplanacağı şekilde düzenlenir. İlginin belirli bir ürün üzerinde toplanabilmesi için etrafı önemsiz diğer ürünlerle kuşatılır. Örneğin, çim biçme makinesinin etrafına ilgili fakat daha ucuz ürünlerin, örneğin sulama hortumu, tırmık, çim tohumu paketleri yerleştirilerek odanın çim biçme makinesi olması gibi.
Harmoni sağlanmaya çalışılırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
• Teşhir alanı çok yüksek miktarda şekil kullanılarak bozulmamalıdır. • Teşhir alanının ürünü muhafaza etmesi ve bir mesaj vermesi gerektiği unutulmamalıdır. • Sergilemede, birbirine yaklaşan veya birbirinden ayrılan çizgiler kullanılarak derinlik sağlanmalıdır. • Eğriler düz çizgilerle birlikte kullanılarak etkin hale getirilebilir. • Tüm parçalara eşit optik ağırlık verilmeli veya tek bir parça diğerlerine baskın olmalı. Örneğin, birkaç kalın dikey çizgi ince yatay çizgilerle kullanılmalıdır.
Mağazanın zemin, tavan ve duvar düzenlemeleri nasıl yapılmalıdır?
Mağazanın zemin, tavan ve duvar düzenlemeleri, yaratılmak istenen atmosfere göre oluşturulmalıdır. Mağazanın hangi stile göre düzenleneceği önceden kararlaştırılmalıdır. Perakendeci mağazayı yeni akımlar doğrultusunda (vintage, art no uveau, art deco, Feng Shui, minimalist, modern, kitsch, vs.) veya hoşa giden bir tarzda döşeyebilir. Ancak seçilen tarzın mağazada satılan ürünlere, hedef kitleye ve mağazanın imajına uygun olmalıdır.
Mağaza içi dekorasyonunda nasıl renkler tercih edilmelidir?
Mağaza içi dekorasyonunda renklerin birbiri ile uyum içinde olması sakin bir atmosfer yaratır. Duvarlar, zemin, tavan, mobilyalar, demirbaş, aksesuarlar, ışık, vs. aynı tarz ve renk tonlarında ise mağazada bir bütünlük oluşur. Özellikle dar mekanlarda zemin, tavan ve duvarların, hatta mağaza içindeki dolapların aynı renk olması, mekanı olduğundan geniş gösterir. Koyu renk aksesuar ve demirbaş ağırbaşlı ve boğucu bir atmosfer yarattığından, kullanılmak istendiğinde duvarların ve zeminin açık renkte olmasına dikkat edilmelidir. Belirli renkler ve malzemeler kullanıldığında da farklı atmosferler yaratılır. Örneğin, limon tonları ve açık renkli ahşap serinletici bir etki yaratır, sarı renk duvarlar aydınlık bir ortam yaratır, metal aksesuar ve malzemeler modern bir hava yaratır, beyaz, yavruağzı ve pembe gibi pastel tonlar romantik ve feminen bir ortam oluşturur, açık ve soğuk renkler mekanı olduğundan geniş gösterir, koyu ve sıcak tonlar mekanı olduğundan küçük gösterir.
Müşterilerin mağaza hakkındaki ilk izlenimlerinin oluştuğu mağaza girişleri nasıl tasarlanmalıdır?
Mağaza girişi zarif, şık, mağaza imajıyla, vitrin ve iç tasarımla uyumlu olmalıdır. Mağaza girişine çok fazla eşya konulmamalı, giriş müşteriyi içeriye çekecek kadar rahat ve davetkâr olmalıdır. Mağazanın girişi dışarıya tam zemin olmalı, herhangi bir basamak içermemelidir. Ayrıca iyi aydınlatılmalı, kaygan olmayan bir zemine ve kolay açılır veya otomatik kapılara sahip olmalı, kalabalık bir ortam sunmamalı ve elinde paket taşıyan müşterilerin rahatlıkla geçebilecekleri kadar geniş olmalıdır. Mağaza girişi planlanırken özürlü müşteriler de göz ardı edilmemeli, onların zorlanmayacağı bir tasarıma sahip olmalıdır.
Pahalı ve lüks mağazalarda yer kaplamasında ne tür malzemeler tercih edilmelidir?
Yer kaplaması malzemesinin türü ve kalitesi mağazanın imajına katkıda bulunur. Pahalı ve lüks mağazalarda granit, mermer, masif parke, kalın halı gibi en kaliteli ve pahalı yer kaplama türleri kullanılırken, indirim mağazalarında, beton, düşük kalitede ince halı veya vinil tercih edilir. Yer kaplaması ayrıca mağazada yaratılmak istenen atmosfere göre seçilmelidir. Örneğin, kayın, akağaç gibi açık renk parke kullanılan mağaza daha geniş görünürken aynı zamanda genç ve havai bir izlenim bırakır. Diğer taraftan kiraz gibi koyu renk bir parke mağazada ağırbaşlı ve zengin bir hava yaratır. Bu sebeple pahalı ve lüks mağazalarda yer kaplaması olarak koyu renk parke (veya mermer) (örneğin, Vakko, Beymen, Paul and Shark), gençlere yönelik mağazalarda (örneğin, Levi’s, Colins, Little Big, Oxxo) ise açık renk parke kullanılması tavsiye edilir.
Mağazalarda genellikle cam pencere kullanılmama sebebi nedir?
Mağazalarda genellikle cam pencere pek kullanılmaz çünkü cam pencerelerde ürün sergileme olanağı yoktur. Ancak cam pencereler mekanı olduğundan geniş gösterir, ferahlık yaratır ve içeriye gün ışığı geçirir. Diğer taraftan camlar ısı kaybına sebep olduğundan, “ısıcam” olmasına dikkat edilmelidir. Cam, duvar ve yer döşemesinde de kullanılabilir. “Cam tuğla” kullanılarak ferah ve modern bir ortam yaratılabilir, gün ışığından faydalanılmasına sebep olur.
Sergilerin planlanması neleri kapsamaktadır?
Sergilerin nasıl olacağı, tam olarak hangi amaca hizmet edeceği, hangi ürünlerin seçileceği, hangi renklerin hakim olacağı, ne tür aksesuarlardan yararlanılacağı, ışıklandırmanın nasıl olacağı, vs.’nin tümü önceden planlanmalıdır.
Ürün teşhirinde gözetilecek amaçlar nelerdir?
• Müşteri ilgisinin ürüne çekilmesi, böylece mağaza içinde daha fazla araştırma yapma isteğinin sağlanması, • Müşteri ilgisinin belirli ürünler üzerine çekilmesi, • Müşterinin mağaza içinde istediği ürünleri bulması ve incelemesini kolaylaştırılması, • Satış elemanlarına/asistanlarına, ürünleri gösterme ve satışta kolaylık sağlaması, • Mağazanın ve işletmenin imajı ve itibarı ile ilgili ipucu vermesi, • Müşteri trafiğinin tüm mağazaya yönlendirilmesi, • Müşteri ilgisinin yeni ve özel fiyatlar uygulanan ürünler üzerine çekilmesi, • Vitrinlerdeki temanın içeride sürdürülmesi, • Güzel bir atmosferin yaratılması, • Tüketicinin mağaza içindeki belirli bölümleri kolaylıkla bulmasının sağlanması, • Tüketicinin satın almayı düşündüğü ana ürüne ek olarak, ilgili başka ürünlerin birlikte teşhir edilmesi ve bunları satın almaya teşvik edilmesi, sayılabilir.
Sıcak ve soğuk renkler nelerdir ve özellikleri nelerdir?
Renkler tonları açısından, sıcak ve soğuk olmak üzere, ikiye ayrılır. Sıcak renkler kırmızı, sarı ve turuncu iken, soğuk renkler mavi, yeşil ve mordur. Rengin sıcak veya soğuk olması tüketicide farklı hislerin ortaya çıkmasına sebep olur. Kırmızı genelde romantizm, heyecan, aşk, cinsellik, tehlike, sıcaklık, mutluluk, vs. hissi verir. Sarı, gün ışığı ve sıcaklık, turuncu açıklık ve arkadaşlık ima eder. Ucuz ve riski düşük ürünlerin sergilendiği ortamda sıcak renklerin kullanılması, tüketicilerin daha çabuk karar vermelerine sebep olur. Soğuk renkler resmi algılanır. Örneğin, morun çok fazla kullanıldığı ortamlarda tüketicilerin morallerinin bozulabileceği, satış elemanlarının depresyona girebileceği belirtilmektedir.
Perakendecilerin mağaza girişi konusunda dikkat etmesi gereken iki önemli karar nedir?
Mağaza girişi konusunda verilmesi gereken iki önemli karar, mağazada kaç adet girişin bulunacağı ve giriş kapılarının nasıl olacağıdır. Mağaza küçük ise tek giriş yeterli olurken, daha büyük mağazalarda, birden fazla giriş bulunabilir. Mağazada çok fazla miktarda giriş bulunması güvenlik sorunu yaratabilir.
Dokumanın tüketici için önemi nedir?
Dokuma, tüketicinin dokunma hissine hitap eden bir teşhir unsuru olup, teşhirde kullanılan ürünlerin ve donatıların yüzeyleri ile ilgilidir. Dokuma duygusu fiziksel veya görsel olarak uyarılır.
Mağaza girişi tasarımının önemi nedir?
Mağaza girişinin kendine özgü bir özelliği olmalı› ve müşterilere içerisinin ne kadar samimi, rahat, güzel ve hoş vakit geçirebilecekleri bir yer olduğu hakkında ipucu vermelidir. Mağazanın girişi, işletmenin yürüttüğü faaliyetlerle ilgili müşteri algıları üzerinde önemli bir rol oynar. Bu sebeple perakendeciler mağaza girişlerini tüketiciye güvenlik, rahatlık ve kolaylık sağlayacak, aynı zamanda onu içeriye yönlendirecek şekilde tasarlamalıdırlar.
Açık sergi sergileme türünün özellikleri nelerdir?
Bu tür sergide ürünler müşterinin rahatlıkla elleyebileceği ve inceleyebileceği şekilde teşhir edilir. Ürünler rafta, dolapta, masada, bankoda veya bir mankenin üzerinde açık bir şekilde teşhir edilir. Bu tür serginin en büyük dezavantajı ürünlerin fazla ellenmesine ve bozulma riski taşımasına sebep olmasıdır.
Sergilemede vurgu hangi yöntemlerle yapılır?
Sergilemede vurgu, müşteri bakışlarının yönü dikkate alındığında, iki yöntemden biriyle yapılabilir : • Vurgu, teşhirin optik merkezinde veya çok yakınında yer alabilir. Optik merkez, her iki yönün (sağ ve sol) tam ortası ve alt yarının biraz üstüdür. Bu tür vurguda göz, dengeli bir şekilde vurgu noktasının etrafında dolanır ve zamanla tüm alanı kapsar. • Vurgu, teşhirin sol üst köşesine yapılabilir. Bu tür vurgu ile, insanların soldan sağa okuma eğilimlerinin bulunduğundan yola çıkılır ve teşhir alanını da soldan başlayarak sağa doğru tarayacağını ve tüm teşhiri gözden geçireceği varsayılır.
Müşteriyi mağazanın içine çeken en önemli unsurlar nelerdir?
Müşteriyi mağazanın içine çeken en önemli unsurların başında vitrin düzeni ve mağazada sergilenen ürünlerin sergileniş biçimi gelir. Vitrinin cazibesi dışında bizi içeriye çeken, mağazanın rahat bir girişe sahip olması ve/veya girişte ilgimizi çeken ürünlerin sergileniyor olmasıdır. Mağaza içi düzenli olmalı ama bu düzen bizi rahatsız edecek derecede aşırıya kaçmamalıdır. Mağaza içinde ürünlerin sergileniş biçimi mağaza atmosferini oluşturan önemli unsurlardan biridir. Belirli bir atmosfer çerçevesinde zemin, tavan ve duvar düzenlemelerinin yapılması mağazayı özel kılar ve ilgimizi çeker. Mağazada geniş koridorlara, giyim mağazalarında soyunma kabinlerine, ihtiyaç duyarız. Mağazada tuvaletlerin bulunması, çocuklara yönelik oyun alanlarının oluşturulması, özellikle çocuklu müşteriler tarafından mağazanın tercih edilmesini sağlar.
Mağazalardaki koridorların genişliği nasıl olmalıdır?
Mağazalardaki koridorlar müşterinin rahatlığı açısından özenle tasarlanmalıdır. Müşterilerin rahatça gezebileceği kadar geniş olmalıdır. Koridorların dar olması özellikle kadın müşterileri rahatsız eder. Özellikle kadınlar mağaza içinde itilip kakılmaktan hiç hoşlanmazlar. Mağazaların, bebek arabalarının geçebileceği genişlikte koridorlara sahip olmaları, özellikle annelerin, istedikleri her bölgeye ulaşmalarına olanak tanır.
Mağazada kullanılan katlararası ulaşım şekli nasıl belirlenmelidir?
Mağazada kullanılan katlararası ulaşım şekli, mağaza büyüklüğüne ve imajına bağlı olarak seçilmelidir. Yürüyen merdiven mağazaya modern bir hava katarken, geleneksel merdivenler klasik mağaza havası verir. Mağazada dikey taşıma kapasitesi dörtten fazla asansörün kullanılmasını gerektiriyorsa, asansör yerine yürüyen merdiven kullanmak daha avantajlı olur.
Giriş kapısı türleri nelerdir?
Giriş kapıları otomatik, döner, çekilen itilen veya mevsim kontrollü olabilir. Otomatik kapılar, müşterinin hiçbir çaba sarf etmeden mağazaya girmelerine olanak tanır. Optik okuyucu sayesinde müşterinin kapıya varması ile kapı kendiliğinden açılır. Özellikle elinde paket bulunan müşteriler için bu tarz giriş kolaylık sağlar. Döner kapılar ise otomatik veya manüel olabilir. Otomatik kapılar müşteri gelince kendi kendine çalışırken, manüel olanlarda müşteri kendisi kapıyı iter. Manüel kapı kullanılması durumunda, kolay açılır olmasına dikkat edilmeli, hatta mağaza girişine bir görevli konularak ihtiyaç duyan müşterilere yardımcı olmaları sağlanmalıdır. Mevsim kontrollü kapılar açık giriş olup, tavandan, mevsime bağlı olarak, sıcak veya soğuk havanın üflendiği giriş şeklidir. Mevsim kontrollü kapılar müşterileri içeri davet eder, kapıda tıkanığı engeller ve içerinin görünmesini sağlar.
Teşhirde kullanılan çizgiler ne amaçla kullanılır?
Teşhirde düz ve yamuk çizgiler, tüketicinin bakışları belirli bir yöne çekmek ve bazı farklı algılar yaratmak amacıyla kullanılır. Etkin teşhirlerde, genelde bir çizgi türü diğerlerine nazaran daha baskındır, ancak teşhiri ilginç kılması amacıyla diğer çizgi türleri de kullanılabilir.
Herhangi bir teşhirin etkin olması için dikkate alınması gereken yedi faktör nelerdir?
• İlgi çekme. Teşhirde yer alan ürünler, renkler ve tema ilgi çekmeli, yeterli miktarda ürün sergilenmelidir. • Tanzim. Teşhir ve tanzim işletmenin karakterini yansıtmalı, işaret ve levhalar teşhiri daha anlaşılır hale getirmelidir. • Temizlik. Görünen tüm malzemeler ve ürünler temiz, taze, bakımlı ve düzgün olmalıdır. • Zamanlama.Teşhir edilmek için seçilen ürünler mevsime ve/veya tutundurma temasına uygun olmalıdır. • Satış gücü. Odaklanılmak istenen ürün ön planda olmalıdır. Işıklandırma uygun ruh halini oluşturmalıdır. • Işıklandırma. Işıklandırma kullanılan renkleri vurgulamalıdır. Işıklandırma donatıları temiz olmalıdır. • Teknik kalite. Teşhir materyellerinin önemli bir özelliği bulunmalıdır. Kullanılan aksesuarlar ve donatılar görsel sunumu vurgulamalıdır.
Giyim mağazalarında soyunma kabinlerinin önemi nedir?
Giyim mağazalarında, soyunma kabinlerinin bulunması büyük bir önem arzeder. Yapılan araştırmalara göre müşterilere herhangi bir ürünü mağaza içinde deneme şansı verildiğinde, ürünün satışları yüzde yüz oranında artmaktadır. Dolayısıyla giyim mağazaları için soyunma kabinleri bir seçenek değil, bir şarttır.
Soyunma kabini nasıl ışıklandırılmalıdır?
Soyunma kabininin iyi aydınlatılmış olması ve ışıklandırmanın mümkün olduğunca gün ışığına benzemesi gerekir. Aksi takdirde müşteri üzerinde denediği giysinin rengini, sonradan beğenmeyebilir. Soyunma kabinlerindeki aynalar da hem kabini daha aydınlık yapar, hem de müşterinin denediği giysiyi üzerinde görmesine olanak sunar.
Mağaza tuvaletleri nasıl dekore edilmelidir?
Tuvaletler mağaza imajına ve atmosferine uygun bir şekilde dekore edilmelidir. Tuvaletler öncelikle temiz ve bakımlı olmalı, kötü kokmamalıdır. Ayrıca, tuvalet kağıdı sabun ve kağıt havlu gibi gereksinimlere sahip olmalıdır.
Mağazalardaki çocuklara yönelik uygulamalar nelerdir?
Çocuklarıyla birlikte mağazaya gelen ebeveynler mağaza içinde istedikleri kadar vakit geçiremezler. Bu sebeple mağazalarda çocuklara yönelik alanlar oluşturulmalıdır. Mağaza küçük olsa bile, bir köşe masa konulması ve masanın üzerine lego, resim kayıtları ve boyaları, küçük birkaç oyuncak yerleştirilmesi çocukları bir süreliğine meşgul eder. Büyük mağazalarda ise, çocuk oyun alanları geniş tutulabilir. Çocuklar için tırmanma, kayma, zıplama alanları yaratılabilir. Çocuk oyun alanları korunaklı olup en az bir görevli tarafından gözetlenirse, ebeveynler akılları geride kalmadan mağazayı istedikleri gibi gezebilirler.
Ürün teşhirinin amaçları nelerdir?
Ürün teşhirinin en önemli amaçlarından biri, müşteride satın alma arzusu yaratmaktır. Müşteri teşhir edilmeyen bir ürünü, satın alamaz. Ayrıca ürünler öyle teşhir edilmelidir ki, hepsi müşteriye çekici ve cazip görünsün. Müşteride satın alma arzusu yaratabilmek için, müşteriye ürün özellikleri, yararları ve nasıl kullanıldığı gösterilmeli, satışları artacak şekilde teşhir edilmeli, müşteriyi ikna etmeli ve ürünü satın alması durumunda tatmin olacağı fikri iletilmelidir.
Ürün sergilemede denge neyi ifade etmektedir?
Ürün sergilemede denge ile kastedilen, teşhirin orta kısmına hayali bir çizgi çizildiğinde, kalan iki kısımdaki şekil, renk ve ürünlerin yerleşiminin birbirine eşit olmasıdır. Herhangi bir teşhir hazırlanırken tüketiciye dengeli görünmesi büyük önem taşır. Dengenin sağlanabilmesi için ürünler simetrik bir biçimde yerleştirilir.
Ritim nedir?
Ritim, bir teşhire bakan bir tüketicinin bakışlarının izlediği yoldur. Başka bir ifadeyle ritim, değişik tasarım malzemelerinin belirli bir düzen izlenerek yerleştirilmesi ile hareket hissinin oluşturulmasıdır. Perakendeciler tüketicilerin teşhirde yer alan tüm ürünler üzerinde göz gezdirmelerini arzular. Dolayısıyla, başarılı bir teşhir düzeni doğru bir ritimle elde edilir. Etkili bir ritim, temel sergileme düzenlemelerinden (radyasyon, basamak, piramit, zigzag ve tekrar) biri kullanılarak elde edilebilir.
Havai sergi türünün özelikleri nelerdir ve kimler tarafından tercih edilir?
Özellikle küçük butikler tarafından tercih edilen bir sergileme türü olup, ürünler (genellikle giysiler) tavandan aşağıya teller, ipler, askılar veya başka malzemeler vasıtasıyla sarkıtılır. Havai sergiler mağazaya farklı bir hava katar. Dinamik bir ortam oluşturduğundan, gençlere yönelik giyim mağazalarında sık kullanılırlar.
Dokumalar kaç sınıfa ayrılır?
Dokumalar iki farklı sınıfa ayrılabilir. Ellendiğinde sert veya yumuşak gibi hissedilen materyeller, ışığı yansıtan veya emen dokumalar.
Müşteriyi mağazanın içine çeken en önemli unsurların başında ne gelir?
Müşteriyi mağazanın içine çeken en önemli unsurların başında vitrin düzeni ve mağazada sergilenen ürünlerin sergileniş biçimi gelir.
Mağaza girişi nasıl olmalıdır?
Mağaza girişi zarif, şık, mağaza imajıyla, vitrin ve iç tasarımla uyumlu olmalıdır. Mağaza girişine çok fazla eşya konulmamalı, giriş müşteriyi içeriye çekecek kadar rahat ve davetkar olmalıdır. Mağazanın girişi dışarıya tam zemin olmalı, herhangi bir basamak içermemelidir. Ayrıca iyi aydınlatılmalı, kaygan olmayan bir zemine ve kolay açılır veya otomatik kapılara sahip olmalı, kalabalık bir ortam sunmamalı ve elinde paket taşıyan
müşterilerin rahatlıkla geçebilecekleri kadar geniş olmalıdır.
Perakendecilerin mağaza girişi konusunda dikkat etmesi gereken iki kritik nedir?
Perakendecilerin mağaza girişi konusunda dikkat etmesi gereken iki kritik vardır: Birincisi mağazada kaç adet giriş olacağı, ikincisi ise giriş kapılarının nasıl olacağıdır.
Dar mekanlarda duvar, tavan ve zemin nasıl olmalıdır?
Dar mekanlarda zemin, tavan ve duvarların aynı renk olması, hatta dolaplarda da aynı rengin kullanılması mağazayı olduğundan geniş gösterir.
Zeminde kullanılan malzeme mağazaya nasıl bir etki eder?
Zeminde kullan›lan malzeme mağazanın havasını tamamen değiştirir. Örneğin, kiraz gibi koyu renk parke mağazaya ağır bir hava verirken, açık renk
mermer soğuk bir ortam yaratır, kalın bir halı ise lüks ve sıcak bir ortam oluşturur.
Zemin mağazayı olduğundan büyük, küçük, aydınlık veya karanlık gösterebildiğinden, zeminde hangi malzemenin ve renklerin kullanılacağına karar verilirken
dikkat edilmelidir.
Yer kaplaması malzemesinin türü ve kalitesi mağazanın imajına nasıl bir katkıda bulunur?
Yer kaplaması malzemesinin türü ve kalitesi mağazanın imajına katkıda bulunur. Pahalı ve lüks mağazalarda granit, mermer, masif parke, kalın halı gibi en kaliteli ve pahalı yer kaplama türleri kullanılırken, indirim mağazalarında, beton, düşük kalitede ince halı veya vinil tercih edilir.
Mağazalarda tavan düzenlemesi nasıl olmalıdır ve nasıl etki yaratır?
Pahalı ve lüks mağazalarda tavanda yer alan borular, elektrik kabloları, vs. asma
tavan kullanılarak gizlenir; indirim mağazalarında ise özellikle açıkta bırakılır. Tavanlar, özellikle lüks mağazalarda çok bakımlı olmalı, akmış, kirli, örümcek ağları
bağlanmış olmamalıdır. Gençlere yönelik mağazalarda tavandaki borular açıkta bırakılarak mağazada daha rahat bir ortam oluşmasına imkan tanınır.
Mağaza içlerinde duvar düzenlemesi nasıl olmalıdır?
Genç bir imaj yansıtılmak isteniyorsa, canlı, parlak ve sıcak renkler, ağırbaşlı bir imaj içinse pastel tonlar tercih edilir. Ayrıca duvarların işlevsel hale getirilmesi önemlidir. Örneğin, parfüm mağazalarında ve kitabevlerinde mümkün olduğunca çok çeşit ürün teşhir edilmek istendiğinden duvarlar raf alanı olarak kullanılır. Ayakkabı mağazalarında duvarlarda niş ve raflar kullanılır. Giyim mağazalarında duvarlara askı, raf veya ürünlerin asıldığı görülür. Üst gelir grubuna hitap eden mağazalarda duvarlar oldukça sade iken, orta/alt gelir grubuna, gençlere, çocuklara hitap eden mağazalarda duvarlar yoğun bir şekilde kullanılır.
Mağazalarda koridor düzenlemesi nasıl olmalıdır?
Müşterilerin rahatça gezebileceği kadar geniş olmalıdır. Süpermarketlerde koridorlar, en az iki alışveriş arabasının yan yana geçebileceği genişlikte olmalıdır.
Yürüyen merdivenlerin avantajları nelerdir?
Yürüyen merdivenler müşterilere mağazanın genel bir manzarasını sunarak, hangi bölümlerin olduğu ve ne tür ürünlerin bulunduğu konusunda bir fikir verir.
Bir mağazada soyunma kabinin olması satışı nasıl etkiler?
Soyunma kabinleri müşterilerin giyim vb. ürünleri denemelerine olanak tanır. Yapılan
araştırmalar müşterilere herhangi bir ürünü mağaza içinde deneme şansı verilmesinin ürün satışlarının artırdığını gösterdiğinden, soyunma kabinleri özenle tasarlanmalıdır.
Soyunma kabini nasıl olmalıdır?
Soyunma kabininin iyi aydınlatılmış olması ve ışıklandırmanın mümkün olduğunca gün ışığına benzemesi gerekir. Aksi takdirde müşteri üzerinde denediği giysinin rengini, sonradan beğenmeyebilir. Soyunma kabinlerindeki aynalar da hem kabini daha aydınlık yapar, hem de müşterinin denediği giysiyi üzerinde görmesine olanak sunar. Kullanılan aynanın kalitesi önemli olup, müşteriyi basık, yamuk veya şişman göstermemelidir. Alanın müsait olması durumunda, iki yanda kanatları bulunan aynaların kullanılması veya iki farklı duvara ayna yerleştirilmesi, müşterinin üzerinde denediği elbiseyi değişik açılardan görmesine imkan verir .
Mağazalardaki satış alanlar nelerdir?
Satış dışı alanda ofis, depo, tuvalet, çocuk oyun alanı, vs. bulunabilir. Giysi denemenin satışlar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, soyunma kabinleri satış dışı alan sayılsa da, çok önemlidirler.
Mağazadaki ürünlerinin sergilenmesinin amacı nedir?
Mağazadaki ürünlerinin sergilenmesinin amaçlarından biri, müşteride satın alma arzusu yaratmaktır. Bu nedenle ürünler bu arzuyu yaratacak şekilde sergilenmelidir.
Teşhirde çizgiler nasıl bir algı yaratır?
Ürünlerin sergilenmesinde dikey çizgiler resmi, yamuk çizgiler resmi olmayan, çapraz çizgiler ise hareketli bir algı yaratır.
Kromatik renkler nelerdir?
Kırmızı ,sari ve mavi renklerdir?
İndirim etiketlerinde hangi renkler daha etkilidir?
Sarı ve kırmızı çabuk ilgi çeken renkler olduğundan, indirim etiketlerinde bu renkler tercih edilmelidir.
Sergilemede vurgu nasıl yapılır?
İki yöntemle yapılır:
1. Vurgu, teşhirin optik merkezinde veya çok yakınında yer alabilir. Optik
merkez, her iki yönün tam ortası ve alt yarının biraz üstüdür. Bu
tür vurguda göz, dengeli bir şekilde vurgu noktasının etrafında dolanır ve
zamanla tüm alanı kapsar.
2.Vurgu, teşhirin sol üst köşesine yapılabilir. Bu tür vurgu ile, insanların soldan sağa okuma eğilimlerinin bulunduğundan yola çıkılır ve teşhir alanını
da soldan başlayarak sağa doğru tarayacağı ve tüm teşhiri gözden geçireceği varsayılır
Temel sergileme düzenlemeleri nelerdir?
1. Radyasyon
2. Zigzag
3. Piramit
4.Basamak
5.Tekrar
Tırmanan sergi nedir?
Tırmanan sergiler platform, dekorasyon malzemesi veya başka aletler kullanılarak ürünlerin daha cazip görünmesini sağlarlar. Söz konusu sergiler genellikle trafik akışında önem arz eden yerlerde bulunurlar.
Örneğin, süpermarketlerde koridorların sonlarında, asansör veya yürüyen
merdivenlerin önlerinde kullanılarak müşterilerin ilgisini çekmeye çalışır. Bu
tür sergiler bazen “ada” şeklinde de olabilir. Genellikle ada şeklindeki sergilerde tek tip ürün veya birbiri ile ilgili ürünler sergilenir. Örneğin, mangal ile
birlikte her türlü mangal malzemesi sergilenebilir.