Sınıf Yönetimi Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sınıfın İlişki Düzeni
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Sınıfta ilişki biçimleri nasıldır?
Sınıfta ilişki biçimleri, bir ucunda düzenliliğin, diğer ucunda değişkenliğin yer aldığı bir çizgi üzerinde yer alır.
Değişkenliğe kayma durumunu açıklayınız.
Değişkenliğe kayma, düzenliliğin az, değişmenin çok olduğu durumdur.
Düzenliliğe kayma durumunu açıklayınız.
Düzenliliğe kayma, değişkenliğe az, düzenliliğe çok yer verilen durumdur.
ş birliğine ağırlık veren düzende dikkat edilmesi gereken ilkeler nelerdir?
İş birliğine ağırlık veren düzende, öğretim iyi planlanmış, sorumluluklar belirlenmiş, iyi bir grup ödül sistemi kurulmuşsa, başarı olumlu yönde etkilenmektedir. İş birlikçi düzende, öğrenciler, ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışır, etkinliklere herkes katılır, yardımlaşılarak öğrenilir.
Sınıf ikliminde denetim kavramının ifade ettiği anlamı açıklayınız.
Denetim: Olanların, olması gerekenlerle, olabilecek olanlarla karşılaştırılması, eksikliklerin tamamlanıp yanlışlıkların giderilmesi, yapılanların düzeltilip geliştirilmesidir.
Yarışmacı düzenin olası yararları nelerdir?
Yarışmacı düzenin, bireyi daha üst düzey edime yöneltmek, gelişmeyi teşvik etmek gibi yararları vardır. Bu yararlar, iş birlikçi düzende de kullanılabilir. Bu kullanımlardan biri, kişiyi kendisiyle yarıştırmaktır. Amaç, öğrencinin başkalarından değil, bir önceki durumundan daha iyi olmasını, kişisel gelişimini sağlamaktır. Öğrenci kendisiyle yarışınca rakip kendi olacak, kendini aşmaya çalışacaktır. Yine başkalarının başarısızlığı kişinin başarısını etkilemeyeceğinden, yarışmanın başkalarına karşı yıkıcı etkileri de olmayacaktır.
Tanımanın sınıf iklimindeki yararları nelerdir?
Tanıma, öğrencilerin gereksinimlerinin bilinmesini, karşılanabilmesini de sağlar. Böylece öğretmen, kimlerden neleri isteyip bekleyebileceğini, kimlerin kendinden ve başkalarından neleri isteyip bekleyebileceğini bilebilir; hem kendi davranışlarını hem de sınıf yaşamını bu bilgilere göre düzenleyebilir.
Kuralların bireye olan faydaları nelerdir?
Birlikte yaşamanın düzenini sağlayan araçlar, kurallardır. Kurallar bize karşı değil, bizim içindir. Sadece başkalarının haklarını bize karşı değil, bizim haklarımızı da başkalarına karşı korumanın aracıdır, bu nedenle de bize gereklidir.
Kuralların uyumunu kolaylaştırmak için neler yapılmalıdır?
Emir ve yasak bildiren kurallar yerine, olumlu ve izin verilen davranışlar şeklinde kurallar koymak, uyulmalarını kolaylaştırır.
Sınıf çalışmalarındaki ilişki düzeninde öğretmenin rollerini açıklayınız.
Sınıf çalışmalarındaki ilişki düzeninde öğretmenin rolü, başarıya götüren olumlu bir sınıf iklimi yaratmak, bunun için de dikkatli, özenli, anlayışlı, bütünleştirici, demokratik bir üye olmaktır. Sınıfın davranış yapısı gevşek olmalı, bunun için de programın öğrenci merkezli, öğretmenin demokratik, sınıf kurallarının öğrencilerle birlikte oluşturulmuş olması gerekir. Bu yapı, amaçlardan uzaklaşmaya götürmeyecek bir gevşeklikte olmalıdır. Evde, okulda, sınıfta gerçek demokrasi yoksa, ülkede demokrasi bulmak çok zordur.
Aşırı kaygının davranışlar üzerindeki etkisi nasıldır?
Davranışı olumsuz etkileyen bir değişken de aşırı kaygıdır. Öğretmen, öğrencilerde aşırı kaygı yaratmaktan kaçınmalıdır. Aşırı kaygı, insanı sinirli, beceriksiz, huysuz yapar. Kaygının az olanı iyidir, insanı dikkatli, özenli, saygılı yapar.
Demokrasi kavramını açıklayınız.
Demokrasi, sayıca az olanların da dinlendiği, haklarının gözetildiği, çokluğun değil, hakkın, adaletin yer aldığı bir yönetim biçimidir.
Sınıf içerisinde öğretmenin kullanacağı dil nasıl olmalıdır?
Sınıf konuşmalarında emir dili değil, istek dili; yargılayıcı değil, betimleyici dil kullanılmalıdır. Emir, alan için olduğu kadar, veren için de hoş olmayan bir durum yaratır, gereksiz üstünlük duygusu, olgun insanda hoşnutsuzluk uyandırır. İstek, rica şeklindeki söylemler de anlatım olarak emire yakın anlam verirler ama onun gibi tepki çekmezler. “Tahtaya gel!” yerine “Tahtaya gelir misin?” sözü, bir de “lütfen”le tamamlanırsa, dile gösterilen özen davranışlara da yansıyacağından, sınıfta dikkatli, özenli insan ilişkileri gelişir ve bu, topluma yansır. Kaba, rahatsız edici, itici olmayan insanların yetişmesi böyle ortamlar, uygulamalar ister.
Örgütleme ne demektir?
Örgütleme: Amaçlar esas alınarak, görevlerin, görevlilerin ve bunların ilişkilerinin belirlenmesidir.
Emir dili ve yargılayıcı dile sırasıyla örnekler verir misiniz?
Emir Dili: Emir veren dil: Kalk, otur, kapıyı kapat gibi.
Yargılayıcı Dil: Eylem veya durumla ilgili yargı bildiren anlatım: Tembel, beceriksiz, pasaklı, sakar...
Sınıfta her özellik ve kişilikteki öğrencilerin sürekli birlikte olmalarının faydaları nelerdir?
Sınıf, uzun süre bir arada bulunulan bir ortamdır. Farklı özellik ve kişilikteki öğrencilerin sürekli birlikte olmaları, hoşgörüyü, özür dilemeyi, barış içinde birlikte yaşamayı gerektirir ve belirtilen becerileri kazanmaya yardımcı olur.
Değişkenliğe daha çok yer veren ilişki biçimi seçildiğinde ne gibi durumlarla karşılaşılır?
Değişkenliğe daha çok yer veren ilişki biçiminin, öğrencilerin birbirinden hoşlanmasına, olumsuz davranışların azalmasına yardımcı olur.
Düzene daha fazla yer veren ilişki biçimi ne gibi durumlara neden olur?
Düzene fazla yer veren ilişki biçiminin, birbirini şikâyet etmeye, engellenme nedeniyle karşı tepkiye, hoşgörüsüzlüğe yol açtığı görülmüştür.
Sınıfta ilk günlerin dikkat ve özeninin sürdürülmesi için neler yapılmalıdır?
İlk günlerin dikkat ve özeninin sürdürülebilmesi için, anlayış, izleme, değer verme, zarar vermeme, nazik olma gibi davranış yönelimleri sürekli kılınmalıdır. Uzun süren tatillerden sonra da, ilk günlerin dikkat ve özenine gereksinim duyulur. Nasıl alışırsanız, öyle sürer sözü büyük ölçüde doğrudur.
Sınıfta ilişki biçimlerini bir çizgi olarak düşündüğümüzde nasıl tanımlarız?
Sınıfta ilişki biçimleri, bir ucunda düzenliliğin, diğer ucunda değişkenliğin yer aldığı bir çizgi üzerinde yer alır.