aofsoru.com

Kriminoloji Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Suçlar Ve Failleri-Iı

1. Soru

Teknolojik ve endüstriyel ilerlemeler çevreyi zarara sokmakta, insan yaşamını da diğer canlıların yaşamlarıyla birlikte tehlikelere maruz bırakmaktadır. Bu etkiler, çevrenin kirlenmesinin yanı sıra diğer çevresel sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bu çevresel sorunları ortaya çıkaran etkenler genel olarak nelerdir?

Cevap

Teknolojik ve endüstriyel ilerlemeler çevreyi zarara sokmakta, insan yaşamını da diğer canlıların yaşamlarıyla birlikte tehlikelere maruz bırakmaktadır. Bu etkiler, çevrenin kirlenmesinin yanı sıra diğer çevresel sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bunlar, kimyasal patlamalar, nükleer kazalar, endüstriyel kazalar, tehlikeli atıkların neden olduğu zararlar, kazaların neden olduğu zararlı atıklar, yangınlardır. Ayrıca, doğa olayları olan sel, depremler, erozyonlar da çevrenin tahribatını hızlandırmaktadır.


2. Soru

Kyoto İklim Değişikliği Protokolü’ne göre, sera etkisini azaltmak amacıyla sanayileşmiş ülkeler atmosfere bırakılan gaz miktarını % kaçın altına çekecektir?

Cevap

Kyoto İklim Değişikliği Protokolü’ne göre, sera etkisini azaltmak amacıyla sanayileşmiş ülkeler atmosfere bırakılan gaz miktarını %5’in altına çekecektir


3. Soru

Kamu gücünün menfaat temin etmek amacıyla kötüye kullanılması neticesinde ortaya çıkan yolsuzluk suçları nelerdir?

Cevap

Kamu gücünün menfaat temin etmek amacıyla kötüye kullanılması neticesinde ortaya çıkan yolsuzluk suçları, TCK’da ve diğer kanunlarda zimmet, rüşvet, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma ve sahtecilik olarak karşımıza çıkmaktadır.


4. Soru

Çevrenin korunması hususunda atılan en büyük uluslararası adım ne olmuştur?

Cevap

Çevrenin korunması hususunda atılan en büyük uluslararası adım Kyoto Protokolü olmuştur.


5. Soru

Trafik suçluluğu kaç şekilde karşımıza çıkabilmektedir?

Cevap

Trafik suçluluğu iki şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bunlardan ilki trafiğin tehlikeye düşürülmesi, trafikte alkollü araç kullanılması gibi suçlardır. Bir diğer trafik suçları da gerçekte yukarıdaki gibi trafik suçu olmayıp, örneğin trafik kazası neticesinde meydana gelen yaralanma, öldürme gibi suçların işlenmesidir.


6. Soru

Ekonomik suçlar ne şekilde karşımıza çıkmaktadır?

Cevap

Bunlar zimmet, rüşvet, kaçakçılık ve sahtecilik olarak karşımıza çıkmaktadır.


7. Soru

Ekonomik suç nedir?

Cevap

Ekonomik suç, kayıt altına alınmayan, kamu otoritesinin kontrolü dışında olan ve kamu düzenini korumak için çıkartılmış kanunlara aykırı olarak ortaya çıkan suçlardır.


8. Soru

Ekonomik suçlar hakkında bir ölçümün yapılabilmesini güç hale getiren faktör nedir?

Cevap

Ekonomik suçların örtülü biçimde işlenmesi, bunlar hakkında bir ölçümün yapılabilmesini de güç hale getirmektedir.


9. Soru

Çevre genel olarak neyi ifade etmektedir?

Cevap

Çevre, canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı ifade etmektedir.


10. Soru

TCK 247’ye göre; Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, ne ile cezalandırılır?

Cevap

TCK 247’ye göre; (1) Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


11. Soru

Çevre kirliliği nedir?

Cevap

Çevre kirliliği, çevrede meydana gelen ve canlıların sağlığını, çevresel değerleri ve ekolojik dengeyi bozabilecek her türlü olumsuz etkiyi ifade eden geniş bir tanıma sahiptir.


12. Soru

Tarihi eser kaçakçılığı nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Tarihi eser kaçakçılığı, herhangi bir ülkenin kültür varlıklarının izinsiz olarak, menfaat karşılığı alınıp satılması veya yurt dışına çıkarılması olarak tanımlanmaktadır.


13. Soru

Paris İklim Antlaşması’nın ne zaman yürürlüğe girmesi beklenmektedir?

Cevap

Paris İklim Antlaşması’nın, 2020’de yürürlüğe girmesi beklenmektedir.


14. Soru

Bugün yaşanılan çevre sorunlarının en başında ve en temel faktörlerden biri olarak çevre kirliliği gelmektedir. Günümüzde karşımıza çıkan temel çevre sorunları nelerdir?

Cevap

Günümüzde, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, mevsimlerde meydana gelen iklim değişiklikleri, hayvan türlerinin yok olması, bitki florası ve çeşitliliğinin bozulması ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu çevre sorunlarının en başında ve en temel faktörlerden biri olarak çevre kirliliği gelmektedir.


15. Soru

Çevrenin korunması, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin bozulmasının ve yok olmasının önüne geçilmesi için oluşturulan temel mevzuat hangi kanunla düzenlenmiştir?

Cevap

Çevrenin korunması, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin bozulmasının ve yok olmasının önüne geçilmesi için oluşturulan temel mevzuat 2872 sayılı Çevre Kanunu’dur.


16. Soru

Kyoto Protokolü’nün devamı niteliğinde olan antlaşma nedir?

Cevap

Paris İklim Antlaşması Kyoto Protokolü’nün devamı niteliğinde olan antlaşmadır.


17. Soru

Yozlaşma nedir?

Cevap

Yozlaşma kamu zararına özel çıkar sağlama eylem ve davranışları olarak da ifade edilmektedir.


18. Soru

Kaçakçılık suçlarının başlıcaları nelerdir?

Cevap

Kaçakçılık suçlarının başlıcaları vergi, akaryakıt, cep telefonu, silah, göçmen, insan, sigara, alkol, gıda, ilaç, uyuşturucu kaçakçılığıdır.


19. Soru

Suyun kirlenmesindeki ana nedenler nelerdir?

Cevap

Suyun kirlenmesindeki ana nedenler, endüstriyel ve tarımsal kirlenmedir.


20. Soru

Toprak kirliliğini meydana getiren temel etmenler melerdir?

Cevap

Toprak kirliliği, insan etkinlikleri sonucunda, toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik yapısının bozulması ile meydana gelmektedir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email