aofsoru.com

Mahalli İdareler Maliyesi Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim

Üniter Ve Federal Devletlerde Mahalli İdareler

1. Soru

Toplum düzenini sağlamak ve kamu hizmetlerini sunmak amacıyla devletin örgütlenmesine ilişkin hangi modeller hangileridir?

Cevap

Toplum düzenini sağlamak ve kamu hizmetlerini sunmak amacıyla devletin örgütlenmesine ilişkin merkeziyetçilik ve yerinden yönetim (ademimerkeziyet) olmak üzere iki karşıt temel model mevcuttur.


2. Soru

Siyasal yerinden yönetim ne anlama gelmektedir?

Cevap

Siyasal yerinden yönetim, yasama, yürütme ve yargı güç ve yetkilerinin tek bir merkeze değil, farklı merkezlere ait olup yürütülmesidir.


3. Soru

İdari yerinden yönetim neyi ifade etmektedir?

Cevap

İdari yerinden yönetim ise yasama ve yargı gücüyle yetkilerinin merkezî yönetime ait olması, ancak kimi hizmetlerin yerine getirilmesi için çeşitli bölgelerde bazı organlara özerklik tanınmasıdır.


4. Soru

Siyasi yapıları bakımından devletler başlıca hangi biçimlerde kurulabilirler?

Cevap

Devletler siyasal yapıları bakımından değişik şekillerde kurulabilirler. Bunlardan başlıcaları üniter devlet sistemi ve federal devlet sistemidir.


5. Soru

Üniter ya da federal devlet sistemlerinin seçimi hangi kriterlere dayanmaktadır?

Cevap

Devletler siyasal yapıları bakımından değişik şekillerde kurulabilirler. Bunlardan başlıcaları üniter devlet sistemi ve federal devlet sistemidir.


6. Soru

Üniter devlet neyi ifade etmektedir?

Cevap

Üniter devlet (tekçi devlet) siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeler. Üniter devlet; devletin ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösteren devlet şeklidir. Bu tanıma göre üniter devletlerde hem devletin unsurlarında hem de devletin organ ve yetkilerinde teklik söz konusudur. Bu bağlamda devletin ülke, millet ve egemenlik olmak üzere üç unsuru olduğu hatırlandığında, üniter devlet sistemlerinin bu üç unsurun bölünmezliği ilkesine dayandığını belirtmek gerekir.


7. Soru

Üniter devletlerin idari yapısı nasıl biçimlendirilir?

Cevap

Üniter devletlerde idarenin bütünlüğü ilkesi hakimdir. Bu ilke çerçevesinde idari teşkilat, merkezî ve mahalli idareler olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezî idare, başkentte bulunan başkent teşkilatı ile bu teşkilatın ülkenin geri kalanındaki uzantısı sayılan taşra teşkilatı olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Merkezî idare bu ikili yapısına rağmen bir bütündür. Her iki teşkilat aynı tüzel kişilik içinde yer alır, aynı bütçe ile idare edilir ve başkentin taşra teşkilatı üzerinde hiyerarşi yetkisi vardır.


8. Soru

Üniter devletlerde mahalli idarelerin yapısı nasıldır?

Cevap

Mahalli idareler belirli bir bölgede yaşayan insanların o bölgede yaşamalarından kaynaklanan ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulur. Yerel yönetimler ayrı bir tüzel kişiliğe ve bütçeye sahiptir, karar organları seçimle görev başına gelir ve merkezî idarenin yerel yönetimler üzerinde bir hiyerarşi yetkisi yoktur. Yerel yönetimlerin varlığı idarenin bütünlüğü ilkesine aykırılık teşkil etmemektedir. Öncelikle, yerel yönetimler gerek varlıkları gerekse faaliyetleri açısından merkezî yönetimin çıkardığı kanunlar çerçevesinde faaliyet gösterirler. Bundan başka, yerel yönetimlerin kanunlar çerçevesinde sadece idari yetkileri olup yargı yetkisi üniter devletin ön gördüğü yargı sistemi çerçevesinde kullanılır. Son olarak, merkezî idare yerel yönetimlerin idari kararları üzerinde idari vesayet yetkisi çerçevesinde sınırlı da olsa bir denetim yetkisine sahiptir.


9. Soru

Federal devlet nasıl açıklanmaktadır?

Cevap

Federal devlet sistemi, uluslararası kişiliğe sahip olmayan bölgesel federe devletlerin aralarında anlaşma yaparak oluşturdukları, uluslararası kişiliğe sahip olan bir merkezî devletin yönetimindeki devletler topluluğudur. Federal devletler, kendisini oluşturan devletlerin ortak fakat sınırlı olmayan çıkarları doğrultusunda kurulur.


10. Soru

Federal devlet sistemleri idari açıdan kaça ayrılmaktadır?

Cevap

Federal devlet sistemleri idari açıdan federal devlet, federe devletler ve yerel yönetimler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.


11. Soru

Mahalli idarelerin üniter ve federal devletler içerisinde yeri nasıldır?

Cevap

Mahalli idare denildiği zaman akla gelen örneğin belediyeler, üniter devletlerde devlet içinde yer alan bir kamu tüzel kişisi olduğu hâlde federal devletlerde üye devletler içinde yer almış birer kamu tüzel kişisidirler.


12. Soru

Fransa hangi devlet sistemine sahiptir?

Cevap

Fransa üniter yapıya sahip bir devlettir.


13. Soru

Fransa’daki mahalli idari yapı günümüzde nasıldır?

Cevap

Fransa, 2003 yılında yerinden yönetime ağırlık veren uygulamalarında yeni bir aşamaya geçmiştir. Devletin örgütlenmesine ilişkin Anayasa hükümlerinde köklü değişiklikler gerçekleştirirken, bölge idarelerine yasama yetkisi tanınmıştır. Bölge idarelerine yasama yetkisi tanınmasının yanı sıra, anayasanın yerinden yönetime ağırlık veren politikaları engelleyen hükümlerini ortadan kaldırmak amacıyla Fransız Anayasası’nın toplam on maddesi değiştirilmiştir.


14. Soru

Fransa’daki mahalli idarelerin türleri nasıldır?

Cevap

Fransa, mahalli idare birimleri açısından temel olarak üç kademeye bölünmüştür. Fransız Cumhuriyeti Anayasasına göre mahalli idareler; Belediyeler (Communes), İller (Departments) ve Bölgeler’den (Regions) oluşmaktadır. Bu yönetimler kanunlar çerçevesinde ve üyeleri seçimle belirlenen meclisler aracılığı ile kendilerini serbest bir şekilde yönetirler. Kanun koyucu, illerin ve belediyelerin sayılarını arttırıp azaltabilir.


15. Soru

Fransa’da günümüzdeki anlamda belediyeler ne zaman ortaya çıkmıştır?

Cevap

Günümüz belediyeleri (communes) 1789 tarihinde Fransız Devrimi ile ortaya çıkmıştır. 1982 reformlarıyla da yetki ve sorumlulukları genişletilmiştir.


16. Soru

Fransa’da belediyelerin işbirliğini amaçlayan SIVU’lar nasıl işlemektedir?

Cevap

1890 yılında çıkarılan bir kanunla tek amaçlı belediyeler arası işbirliği örgütü kurulmuştur (SIVU, syndicat intercommunal â vocation unique). SIVU’lar elektrik ve içme suyu gibi teknik hizmetlerle, geniş bir alanı kapsayan ulaşım, çevre sağlığı ve kentsel politika gibi hizmet alanlarında faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur. 2009 yılı itibarıyla tek amaçlı belediyeler arası işbirliği örgütü sayısı 12.624, çok amaçlı işbirliği örgütü sayısı ise 3.064’tür.


17. Soru

Fransa’da belediyenin organları nedir ve nasıl çalışır?

Cevap

Belediyeler yönetsel açıdan seçimle göreve gelmiş iki organdan oluşmaktadır. Belediye meclisi belediyenin karar organıdır. Belediye başkanı ve başkan yardımcıları ise yürütme organını oluşturmaktadır. Belediye meclisi; belediye başkanı, başkan vekilleri ve meclis üyelerinden oluşur. Meclis üyelerinin sayısı belediyenin nüfusuna göre değişir. Belediye meclisi doğrudan seçimle ve altı yıl için halk tarafından seçilmektedir. Belediye başkanı ve yardımcıları belediyelerin yürütme organıdır. Belediye başkanı ve yardımcılarını belediye meclisi seçer. Başkan ve başkan yardımcılarından oluşan yürütme organının üye sayısı, meclisin üye sayısının %30’unu geçemez.


18. Soru

Fransa’da il yerel yönetiminin örgütlenmesi nasıl gerçekleştirilir?

Cevap

İl yerel yönetiminin örgütlenmesi, Fransa’da altı yılda bir yapılan seçimlerle göreve gelen ve il genel meclisi adı verilen organ ile düzenlenir. 1982 yılında yapılan Fransız Yerel Yönetim Reformu ile birlikte iller il genel meclisi içinden seçilen bir başkan tarafından yönetilir. Bu görev daha önce prefect adı verilen ve merkez tarafından atanan valiler tarafından görülmekteydi. Valiler hâlen merkez adına, başbakanın temsilcisi konumundadır ve kaymakamlarla birlikte ağırlıklı olarak denetim hizmetlerinin yapılmasını sağlamaktadırlar.


19. Soru

Fransa’da il genel meclisi nasıl oluşturulur?

Cevap

İl yönetiminin karar organı il genel meclisidir. İllerin nüfusuna göre meclis üyesi seçilmektedir. Üye sayısı 17 ile 69 arasında değişmektedir. İl genel meclisi; meclis başkanını, başkan vekillerini ve yönetim kurulunun diğer üyelerini (il encümeni) meclis içinden seçer. Meclis, doğrudan halk tarafından 6 yılda bir seçilmektedir. Fakat 3 yılda bir meclisin yarısı yenilenmektedir.


20. Soru

Fransa’daki bölgelerin kuruluşu ve bugünkü varlığı nasıldır?

Cevap

Fransız kamu yönetiminde bölge (regions) yönetimleri, belediye ve il yönetimlerine göre daha yeni idari birimlerdir. Fransa’da bölge yönetimi, özellikle merkezî yönetimin ekonomi ve alan planlamalarını daha etkin yapabilmek ve bazı hizmetlerin daha bütüncül biçimde sunulmasını sağlamak amacıyla 1964’te çıkarılan bir kanunla kurulmuştur. Daha sonra 1972-73 yıllarında reforma tabi olan bölge yönetimleri danışma organı olmaktan çıkarak bir kamu kurumu niteliği kazanmıştır Ancak 1982’de başlatılan reform çalışmaları ile birlikte bölge yönetimleri daha da önemli birer yerel yönetim organı hâline gelmiştir.


21. Soru

Ekonomik ve sosyal komitenin oluşumu ve işlevi nedir?

Cevap

Komitenin üyeleri tüccarlar, serbest meslek erbapları, sendikalar, bölgesel gönüllü kuruluşlar ve benzeri kurumların temsilcilerinden oluşur. Komite, ulusal planların hazırlanması ve uygulanması, bölgesel kalkınma planlarının hazırlanması, bölgesel bütçelerin hazırlanması ile sosyoekonomik konularda danışma organı rolü oynamaktadır. Komite ayrıca bölgesel konularla ilgili kendi değerlendirmelerini yapmakta serbesttir.


22. Soru

Sübvansiyon neyi ifade etmektedir?

Cevap

Devletin kişi ya da kurumlara mal, para veya hizmet biçiminde yaptığı karşılıksız yardımları ifade eder.


23. Soru

Fransa’da belediyelerin ve illerin bütçeleri nasıl oluşturulmaktadır?

Cevap

Fransa’da, gerek belediyelerin gerekse illerin bütçeleri olağan ve olağanüstü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Belediye bütçelerinin olağan bölümünde belediyenin idari giderleri, belediyenin sahip olduğu taşınır ve taşınmazların bakım masrafları, yol vb. kamusal hizmetlerin harcamaları ile olağanüstü bir nitelik taşımayan sübvansiyon harcamaları yer alır. İllerin bütçelerinin olağan bölümünde, her yıl düzenli bir biçimde tekrarlanan hizmetlere ilişkin giderlerle belli kaynaklardan düzenli olarak sağlanan gelirler yer alır. Her iki idarenin bütçelerinin olağanüstü bölümü ise yatırım harcamalarından oluşmaktadır.


24. Soru

Belediyenin yerine getirdiği başlıca hizmetler nasıl sıralanabilir?

Cevap

• Belediye dâhilindeki yolları yapmak. • Sosyal hizmetler ile ilgili görevleri yerine getirmek, eğlence ve park alanları oluşturmak. • Anaokulu ve ilkokul yapmak, bunların bakımını ve onarımını yapmak. • İçme suyu, atık su ve kanalizasyon tesislerini yapmak. • Bayındırlık, arazi kullanımı işlemleri, imar ve inşaat işleri ve sosyal konutlar yapmak. MLY392U-MAHALLİ İDARELER MALİYESİ Ünite 3: Üniter ve Federal Devletlerde Mahalli İdareler 3 • Spor tesislerinin bakımını sağlamak ve sportif faaliyetleri desteklemek. • Belediyeler arası kalkınma projelerini yürütmek. • Belediye sınırları içinde taşımacılık hizmetlerini planlamak.


25. Soru

Fransa’da bölgelerin yerine getirdiği hizmetler nasıl sıralanmaktadır?

Cevap

• Ekonomi; sanayi ve ticaret kurumlarının gelişmesine yardım etmek (ekonomik anlamda planlama yetkileri vardır). • Eğitim; liseler ve meslek eğitimi. • Bayındırlık; imar-iskân ve kentsel planlama.


26. Soru

Fransa’da mahalli idareler hangi kaynaklardan finanse edilmektedir?

Cevap

Fransa mahalli idarelerin harcamaları üç ana kaynak tarafından finanse edilir. Bunlar; yerel vergiler, merkezî yönetimden yapılan mali aktarımlar ve borçlanmadır.


27. Soru

Dört ihtiyarlar neyi ifade etmektedir?

Cevap

Mahalli idareler tarafından alınan arazi vergisi, kira vergisi, meslek vergisi ve emlak vergisinin dördüne halk tarafından dört ihtiyar adı verilmiştir.


28. Soru

Yerel vergiler hangi kaynaklardan elde edilmektedir?

Cevap

Yerel vergiler mesken vergisi, kazanç vergisi, emlak ve arazi vergileridir.


29. Soru

Bölge gelirleri hangi kaynaklardan elde edilmektedir?

Cevap

Bölgenin gelirleri ildeki vergilere paralel olarak düzenlenmiş yerel vergilerden, otomobil ruhsat ve ehliyetlerinden, bina alım-satım harçlarından ve diğer gelirlerden elde edilmektedir.


30. Soru

Fransa’da yerel yönetimlerin devlet yardımını kullanma durumu nasıldır?

Cevap

Yerel yönetimler devlet yardımlarının %95’ini istedikleri gibi kullanabilirler. Yardımların %5’i ise vali emrine verilmektedir.


31. Soru

Merkezi yönetimin yardımları kaça ayrılır?

Cevap

Çeşitli türleri olan merkezî yönetim yardımlarını sabit yardımlar, dengeleme yardımları ve özel katkılar şeklinde üçe ayırabiliriz.


32. Soru

Sabit yardımlar nedir?

Cevap

Merkezi idarenin tahsil ettiği vergilerin bir kısmını belediyelere aktarmasıdır.


33. Soru

Dengeleme yardımları nedir?

Cevap

Vergi kapasitesi zayıf olan belediyelere aktarılan yardımlardır.


34. Soru

Özel katkılar nedir?

Cevap

Kültür, tarım, konut ve yolların yapılması için merkezi yönetimin belediyelere özel katkılar yapmasıdır.


35. Soru

Fransız mahalli idarelerinin borçlanma seçenekleri nelerdir?

Cevap

Alternatif bir gelir kaynağı olan borçlanma konusunda Fransız mahalli idareleri, oldukça serbest hareket edebilmektedirler. Mahalli idareler herhangi bir üst kurumun onayına tabi olmadan serbestçe borç alabilirler. Kredi kuruluşlarıyla serbestçe sözleşme yapabilirler. Mahalli idareler mali piyasadan tahvil çıkararak borçlanma yoluna gidebilmektedir. Mahalli idarelerin diğer kararlarında işleyen prosedürde olduğu gibi borç alma işlemlerinde de valiye bilgi verilir. Borcun yasal şartları ise Borçlar Kanununda düzenlenmiştir ve örneğin yasal faiz oranının üzerinde bir borçlanma söz konusu olamaz.


36. Soru

Modern federalizmin kurucusu olarak kabul edilen ülke hangisidir?

Cevap

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), modern federalizmin kurucusu olarak kabul edilmektedir.


37. Soru

ABD’deki eyalet sayısının tarihsel gelişimi nasıldır?

Cevap

1787 yılında 13 eyalet olarak başlamış ve bu sayı günümüzde 52’ye kadar çıkmıştır.


38. Soru

ABD’deki yerel yönetimlerin sahip olduğu özerklik beratı nasıl işlemektedir?

Cevap

Birçok eyalette özellikle büyük kentler, kendilerine genel yetki veren özerklik beratına (home-rule charter) sahiptirler. Bunun anlamı, eyalet yasaları ve kendi beratları sınırlamamak kaydıyla bu kentler, her tür faaliyette bulunma hak ve yetkisine sahiptirler.


39. Soru

ABD’deki mahalli idare türleri nasıl sıralanabilir?

Cevap

Tipik olarak her bir eyalette Vilayet’ler (County) ve bunların altında da Belediye (Municipality) ve Kasaba (Township) gibi alt yönetim birimleri kurulmuştur. ABD’de önemli sayıda özel amaçlı mahalli idare birimleri de bulunmaktadır. Özel amaçlı mahalli idareleri de kendi içinde Özel Bölgeler (Special Districts) ve Okul Bölgeleri (School Districts) olmak üzere ikiye ayırabiliriz.


40. Soru

Vilayetlerdeki meclisin işleyişi nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Az sayıdaki bazı örnekler dışında, vilayet meclis üyeleri seçimle işbaşına gelmektedir. Bu seçimlerde eyaletlere göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Meclis üyelerinin görev süreleri konusunda da oldukça geniş bir yelpaze ile karşılaşılmaktadır. Bazı meclislerde bu süre bir yılla sınırlı iken örneğin Tennessee eyaletinde meclis başkanı olarak görev yapan vilayet hâkiminin görev süresi sekiz yıldır. Bu konudaki en yaygın uygulama dört yıllık süredir. Aynı meclisteki üyelerin görev süreleri konusunda da farklı uygulamalara rastlamak mümkündür.


41. Soru

Belediyelerin yetkilerinin sınırları nedir?

Cevap

Genel esaslar dâhilinde vergilendirme ve borç alma yetkisi, sağlık, güvenlik ve belirli amaçlarla istimlak yapma hakkı, belirli kamu kuruluşlarını işletme yetkisi gibi bazı yetkileri bulunmakta ancak, kamulaştırma, borçlanma, gelir kaynakları ve vergilendirmede kullanacakları yöntemler gibi bazı konulardaki yetkileri eyalet anayasalarıyla sınırlandırılabilmektedir.


42. Soru

Kasaba toplantısı nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Kasaba toplantısı; kasabadaki kayıtlı tüm seçmenlerin katıldığı karar meclisidir.


43. Soru

Kasaba toplantılarında hangi konular görüşülmektedir?

Cevap

Bu sistemde, kayıtlı bütün seçmenler; bazı görevlileri seçmek, mahalli konuları tartışmak ve kararlar almak üzere toplanırlar. Bir mahalli idare organı olarak seçmenler, yol yapım ve bakımı, kamu binalarının yapımı, yerel vergi oranları ve kasaba bütçesi gibi konuları görüşerek karara bağlarlar.


44. Soru

ABD’deki özel amaçlı mahalli idareler hangi amaçla kurulmaktadır?

Cevap

Özel amaçlı mahalli idareler, genel amaçlı olan diğer üç mahalli idare türünden farklı olarak, belirlenmiş bir amacı gerçekleştirmek ya da hizmeti yürütmek üzere kurulan mahalli idare birimleridir.


45. Soru

ABD mahalli idare sisteminde özel amaçlı mahalli idareler nasıl adlandırılmaktadır?

Cevap

ABD mahalli idare sisteminde bu birimler özel bölgeler (special districts), okulların yönetimiyle görevli olanları ise okul bölgeleri (school districts) olarak adlandırılır.


46. Soru

Yarı kamusal mallar neyi ifade etmektedir?

Cevap

Ortak tüketilen ancak dışlamanın söz konusu olduğu mallardır.


47. Soru

Metropol nasıl bir şehri ifade etmektedir?

Cevap

Metropol; iç içe geçmiş büyük kentlerden ve banliyölerden oluşan, çevreye ve ülkeye göre kültür ve ekonomi yönünden gelişmiş olan şehirdir.


48. Soru

ABD’de vilayetlerin görevleri nasıl sıralanabilir?

Cevap

Vilayetler kent yaşamına dair birçok hizmeti ve kendilerine eyalet tarafından verilen çok sayıdaki idari görevi yerine getirmektedirler. Bunlar arasında doğum, ölüm ve evlenme kayıtlarının tutulması, motorlu araçlara ruhsat verilmesi, emlakların değerlendirilmesi, kent dışındaki kırsal yolların yapımı, yerel polis büroları aracılığıyla kamu düzeninin korunması ve arazi düzenleme gibi görevler yer almaktadır. Vilayetler; federe devletin vergileri ile yerel vergileri tarh ve tahsil eder, seçim yerlerini, seçim görevlilerini tayin eder; seçimleri uygular, okulları, kütüphaneleri yönetir ve yargı merci olarak ceza kanunlarını uygular.


49. Soru

Özerklik beratı nedir?

Cevap

Özerklik beratı: Belediye yönetimlerinin görev ve yetkilerini ayrıntılı şekilde göstererek, özerklik tanıyan belgedir.


50. Soru

Hangi alanlar rekreasyon alanı olarak tanımlanmaktadır?

Cevap

Park, bahçe gibi boş zaman geçirme aktivitelerine yönelik alanlardır.


51. Soru

Tahvil nedir?

Cevap

Tahvil; kurumların kaynak bulmak amacıyla ticaret ya da sermaye piyasası kanunlarına göre çıkardıkları, vadesi bir yıldan uzun borç senedidir.


52. Soru

ABD’de mahalli idareler hangi yollarla finansman sağlamaktadır?

Cevap

ABD’de mahalli idareler; sermaye yardımları, tahvil ihracı ya da başka türlü borçlanmalar yoluyla finansman sağlayabilirler.


53. Soru

Toplum düzenini sağlamak ve kamu hizmetlerini
sunmak amacıyla devletin örgütlenmesine ilişkin hangi
modeller hangileridir?

Cevap

Toplum düzenini sağlamak ve kamu hizmetlerini
sunmak amacıyla devletin örgütlenmesine ilişkin
merkeziyetçilik ve yerinden yönetim (ademimerkeziyet)
olmak üzere iki karşıt temel model mevcuttur


54. Soru

Siyasal yerinden yönetim ne anlama gelmektedir?

Cevap

Siyasal yerinden yönetim, yasama, yürütme ve
yargı güç ve yetkilerinin tek bir merkeze değil, farklı
merkezlere ait olup yürütülmesidir.


55. Soru

İdari yerinden yönetim neyi ifade

Cevap

İdari yerinden yönetim ise yasama ve yargı
gücüyle yetkilerinin merkezî yönetime ait olması, ancak
kimi hizmetlerin yerine getirilmesi için çeşitli bölgelerde
bazı organlara özerklik tanınmasıdır.


56. Soru

Siyasi yapıları bakımından devletler başlıca hangi
biçimlerde kurulabilirler?

Cevap

Devletler siyasal yapıları bakımından değişik
şekillerde kurulabilirler. Bunlardan başlıcaları üniter
devlet sistemi ve federal devlet sistemidir.


57. Soru

Üniter ya da federal devlet sistemlerinin seçimi hangi
kriterlere dayanmaktadır?

Cevap

Devletler siyasal yapıları bakımından değişik
şekillerde kurulabilirler. Bunlardan başlıcaları üniter
devlet sistemi ve federal devlet sistemidir.


58. Soru

Üniter devlet neyi ifade etmektedir?

Cevap

Üniter devlet (tekçi devlet) siyasal yönden
merkeziyetçiliği simgeler. Üniter devlet; devletin ülke,
millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı
organları bakımından teklik özelliği gösteren devlet
şeklidir. Bu tanıma göre üniter devletlerde hem devletin
unsurlarında hem de devletin organ ve yetkilerinde teklik
söz konusudur. Bu bağlamda devletin ülke, millet ve
egemenlik olmak üzere üç unsuru olduğu hatırlandığında,
üniter devlet sistemlerinin bu üç unsurun bölünmezliği
ilkesine dayandığını belirtmek gerekir.


59. Soru

Üniter devletlerin idari yapısı nasıl biçimlendirilir?

Cevap

Üniter devletlerde idarenin bütünlüğü ilkesi
hakimdir. Bu ilke çerçevesinde idari teşkilat, merkezî ve
mahalli idareler olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezî idare,
başkentte bulunan başkent teşkilatı ile bu teşkilatın
ülkenin geri kalanındaki uzantısı sayılan taşra teşkilatı
olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Merkezî
idare bu ikili yapısına rağmen bir bütündür. Her iki
teşkilat aynı tüzel kişilik içinde yer alır, aynı bütçe ile
idare edilir ve başkentin taşra teşkilatı üzerinde hiyerarşi
yetkisi vardır


60. Soru

Üniter devletlerde mahalli idarelerin yapısı nasıldır?

Cevap

Mahalli idareler belirli bir bölgede yaşayan
insanların o bölgede yaşamalarından kaynaklanan
ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulur. Yerel yönetimler
ayrı bir tüzel kişiliğe ve bütçeye sahiptir, karar organları
seçimle görev başına gelir ve merkezî idarenin yerel
yönetimler üzerinde bir hiyerarşi yetkisi yoktur. Yerel
yönetimlerin varlığı idarenin bütünlüğü ilkesine aykırılık
teşkil etmemektedir. Öncelikle, yerel yönetimler gerek
varlıkları gerekse faaliyetleri açısından merkezî yönetimin
çıkardığı kanunlar çerçevesinde faaliyet gösterirler.
Bundan başka, yerel yönetimlerin kanunlar çerçevesinde
sadece idari yetkileri olup yargı yetkisi üniter devletin ön
gördüğü yargı sistemi çerçevesinde kullanılır. Son olarak,
merkezî idare yerel yönetimlerin idari kararları üzerinde
idari vesayet yetkisi çerçevesinde sınırlı da olsa bir
denetim yetkisine sahiptir.


61. Soru

Federal devlet nasıl açıklanmaktadır?

Cevap

Federal devlet sistemi, uluslararası kişiliğe sahip
olmayan bölgesel federe devletlerin aralarında anlaşma
yaparak oluşturdukları, uluslararası kişiliğe sahip olan bir
merkezî devletin yönetimindeki devletler topluluğudur.
Federal devletler, kendisini oluşturan devletlerin ortak
fakat sınırlı olmayan çıkarları doğrultusunda kurulur.


62. Soru

Federal devlet sistemleri idari açıdan kaça
ayrılmaktadır?

Cevap

Federal devlet sistemleri idari açıdan federal
devlet, federe devletler ve yerel yönetimler olmak üzere
üçe ayrılmaktadır


63. Soru

Mahalli idarelerin üniter ve federal devletler
içerisinde yeri nasıldır?

Cevap

Mahalli idare denildiği zaman akla gelen örneğin
belediyeler, üniter devletlerde devlet içinde yer alan bir
kamu tüzel kişisi olduğu hâlde federal devletlerde üye
devletler içinde yer almış birer kamu tüzel kişisidirler.


64. Soru

Fransa hangi devlet sistemine sahiptir?

Cevap

 Fransa üniter yapıya sahip bir devlettir.


65. Soru

Fransa’daki mahalli idari yapı günümüzde nasıldır?

Cevap

Fransa, 2003 yılında yerinden yönetime ağırlık
veren uygulamalarında yeni bir aşamaya geçmiştir.
Devletin örgütlenmesine ilişkin Anayasa hükümlerinde
köklü değişiklikler gerçekleştirirken, bölge idarelerine
yasama yetkisi tanınmıştır. Bölge idarelerine yasama
yetkisi tanınmasının yanı sıra, anayasanın yerinden
yönetime ağırlık veren politikaları engelleyen hükümlerini
ortadan kaldırmak amacıyla Fransız Anayasası’nın toplam
on maddesi değiştirilmiştir.


66. Soru

Fransa’daki mahalli idarelerin türleri nasıldır?

Cevap

Fransa, mahalli idare birimleri açısından temel
olarak üç kademeye bölünmüştür. Fransız Cumhuriyeti
Anayasasına göre mahalli idareler; Belediyeler
(Communes), İller (Departments) ve Bölgeler’den
(Regions) oluşmaktadır. Bu yönetimler kanunla çerçevesinde ve üyeleri seçimle belirlenen meclisler
aracılığı ile kendilerini serbest bir şekilde yönetirler.
Kanun koyucu, illerin ve belediyelerin sayılarını arttırıp
azaltabilir.


67. Soru

Fransa’da günümüzdeki anlamda belediyeler ne
zaman ortaya çıkmıştır?

Cevap

Günümüz belediyeleri (communes) 1789 tarihinde
Fransız Devrimi ile ortaya çıkmıştır. 1982 reformlarıyla da
yetki ve sorumlulukları genişletilmiştir


68. Soru

Fransa’da belediyelerin işbirliğini amaçlayan
SIVU’lar nasıl işlemektedir?

Cevap

1890 yılında çıkarılan bir kanunla tek amaçlı
belediyeler arası işbirliği örgütü kurulmuştur (SIVU,
syndicat intercommunal â vocation unique). SIVU’lar
elektrik ve içme suyu gibi teknik hizmetlerle, geniş bir
alanı kapsayan ulaşım, çevre sağlığı ve kentsel politika
gibi hizmet alanlarında faaliyette bulunmak üzere
kurulmuştur. 2009 yılı itibarıyla tek amaçlı belediyeler
arası işbirliği örgütü sayısı 12.624, çok amaçlı işbirliği
örgütü sayısı ise 3.064’tür.


69. Soru

Fransa’da belediyenin organları nedir ve nasıl
çalışır?

Cevap

Belediyeler yönetsel açıdan seçimle göreve gelmiş
iki organdan oluşmaktadır. Belediye meclisi belediyenin
karar organıdır. Belediye başkanı ve başkan yardımcıları
ise yürütme organını oluşturmaktadır. Belediye meclisi;
belediye başkanı, başkan vekilleri ve meclis üyelerinden
oluşur. Meclis üyelerinin sayısı belediyenin nüfusuna göre
değişir. Belediye meclisi doğrudan seçimle ve altı yıl için
halk tarafından seçilmektedir. Belediye başkanı ve
yardımcıları belediyelerin yürütme organıdır. Belediye
başkanı ve yardımcılarını belediye meclisi seçer. Başkan
ve başkan yardımcılarından oluşan yürütme organının üye
sayısı, meclisin üye sayısının %30’unu geçemez


70. Soru

Fransa’da il yerel yönetiminin örgütlenmesi nasıl
gerçekleştirilir?

Cevap

 İl yerel yönetiminin örgütlenmesi, Fransa’da altı
yılda bir yapılan seçimlerle göreve gelen ve “il genel
meclisi” adı verilen organ ile düzenlenir. 1982 yılında
yapılan Fransız Yerel Yönetim Reformu ile birlikte iller il
genel meclisi içinden seçilen bir başkan tarafından
yönetilir. Bu görev daha önce “prefect” adı verilen ve
merkez tarafından atanan valiler tarafından görülmekteydi.
Valiler hâlen merkez adına, başbakanın temsilcisi
konumundadır ve kaymakamlarla birlikte ağırlıklı olarak
denetim hizmetlerinin yapılmasını sağlamaktadırlar


71. Soru

Fransa’da il genel meclisi nasıl oluşturulur?

Cevap

 İl yönetiminin karar organı il genel meclisidir.
İllerin nüfusuna göre meclis üyesi seçilmektedir. Üye
sayısı 17 ile 69 arasında değişmektedir. İl genel meclisi;
meclis başkanını, başkan vekillerini ve yönetim kurulunun
diğer üyelerini (il encümeni) meclis içinden seçer. Meclis,
doğrudan halk tarafından 6 yılda bir seçilmektedir. Fakat 3
yılda bir meclisin yarısı yenilenmektedir.


72. Soru

Fransa’daki bölgelerin kuruluşu ve bugünkü varlığı
nasıldır?

Cevap

Fransız kamu yönetiminde bölge (regions)
yönetimleri, belediye ve il yönetimlerine göre daha yeni
idari birimlerdir. Fransa’da bölge yönetimi, özellikle
merkezî yönetimin ekonomi ve alan planlamalarını daha
etkin yapabilmek ve bazı hizmetlerin daha bütüncül
biçimde sunulmasını sağlamak amacıyla 1964’te çıkarılan
bir kanunla kurulmuştur. Daha sonra 1972-73 yıllarında
reforma tabi olan bölge yönetimleri danışma organı
olmaktan çıkarak bir kamu kurumu niteliği kazanmıştır
Ancak 1982’de başlatılan reform çalışmaları ile birlikte
bölge yönetimleri daha da önemli birer yerel yönetim
organı hâline gelmiştir


73. Soru

Ekonomik ve sosyal komitenin oluşumu ve işlevi nedir?

Cevap

Komitenin üyeleri tüccarlar, serbest meslek
erbapları, sendikalar, bölgesel gönüllü kuruluşlar ve
benzeri kurumların temsilcilerinden oluşur. Komite, ulusal
planların hazırlanması ve uygulanması, bölgesel kalkınma
planlarının hazırlanması, bölgesel bütçelerin hazırlanması
ile sosyoekonomik konularda danışma organı rolü
oynamaktadır. Komite ayrıca bölgesel konularla ilgili
kendi değerlendirmelerini yapmakta serbesttir.


74. Soru

Sübvansiyon neyi ifade etmektedir?

Cevap

Devletin kişi ya da kurumlara mal, para veya
hizmet biçiminde yaptığı karşılıksız yardımları ifade eder.


75. Soru

Fransa’da belediyelerin ve illerin bütçeleri nasıl
oluşturulmaktadır?

Cevap

Fransa’da, gerek belediyelerin gerekse illerin
bütçeleri olağan ve olağanüstü olmak üzere iki bölümden
oluşmaktadır. Belediye bütçelerinin olağan bölümünde
belediyenin idari giderleri, belediyenin sahip olduğu
taşınır ve taşınmazların bakım masrafları, yol vb. kamusal
hizmetlerin harcamaları ile olağanüstü bir nitelik
taşımayan sübvansiyon harcamaları yer alır. İllerin
bütçelerinin olağan bölümünde, her yıl düzenli bir biçimde
tekrarlanan hizmetlere ilişkin giderlerle belli kaynaklardan
düzenli olarak sağlanan gelirler yer alır. Her iki idarenin
bütçelerinin olağanüstü bölümü ise yatırım
harcamalarından oluşmaktadır.


76. Soru

Belediyenin yerine getirdiği başlıca hizmetler nasıl
sıralanabilir?

Cevap

Belediyelerin yerine getirdiği başlıca hizmetler
şöyle sıralanabilir:
• Belediye dâhilindeki yolları yapmak.
• Sosyal hizmetler ile ilgili görevleri yerine
getirmek, eğlence ve park alanları oluşturmak.
• Anaokulu ve ilkokul yapmak, bunların bakımını
ve onarımını yapmak.
• İçme suyu, atık su ve kanalizasyon tesislerini
yapmak.
• Bayındırlık, arazi kullanımı işlemleri, imar ve
inşaat işleri ve sosyal konutlar yapmak.

• Spor tesislerinin bakımını sağlamak ve sportif
faaliyetleri desteklemek.
• Belediyeler arası kalkınma projelerini yürütmek.
• Belediye sınırları içinde taşımacılık hizmetlerini
planlamak.


77. Soru

Fransa’da ilin yerine getirdiği hizmetler nasıl
sıralanabilir?

Cevap

İllerin yerine getirdiği başlıca hizmetler şöyle
sıralanabilir:
• Sosyal politika; kimsesiz ve yardıma muhtaç
özürlülere lojman yapmak ve ulaşımlarını
sağlamak ilin en önemli görevlerindendir.
Bakıma muhtaç kişilere işsizlik yardımı yapar.
Çocuk bakım evleri kurar ya da kendi evlerinde
muhtaç çocuklara yardım eder. Evlat edinme ve
edindirme işlemlerini yürütür. Koruyucu sağlık
ve aşılama hizmetlerini yerine getirir.
• Bayındırlık; imar-iskân, planlama, il yollarının
bakım ve onarımı, il yönetimine ait bina ve
ekipmanın onarımı.
• Ekonomi; ekonomik kalkınma projelerinde görev
almak, uygun sanayi alanları hazırlamak.
• Eğitim; orta eğitim, özel okullara yardım ve
ilkokul için belediyelere yardım yapmak,
yükseköğretim ve bilimsel araştırmaları
desteklemek.
• Ulaşım; şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ile
öğrencilerin okula taşınması.
• Kültürel Hizmetler; arşiv, kütüphane, müze,
sergi, tarihî eser ve sanat merkezleri kurmak.
• Spor; spor eğitimi vermek, spor tesisi kurmak ve
millî sporcular teşvik etmek.
• Çevre; çevre ve çevreyi koruma ile ilgili her türlü
faaliyet, atıkların bertarafı ve güçsüz belediyelere
su temini için yardımda bulunmak.
• Tarım ve Hayvancılık; kırsal alanlar da tesis
kurma ve geliştirme yardımı, sulama ve koruma.
• Turizm


78. Soru

Fransa’da bölgelerin yerine getirdiği hizmetler nasıl
sıralanmaktadır?

Cevap

Bölgelerin yerine getirdiği başlıca hizmetler şöyle
sıralanabilir:
• Ekonomi; sanayi ve ticaret kurumlarının
gelişmesine yardım etmek (ekonomik anlamda
planlama yetkileri vardır).
• Eğitim; liseler ve meslek eğitimi.
• Bayındırlık; imar-iskân ve kentsel planlama.


79. Soru

Fransa’da mahalli idareler hangi kaynaklardan
finanse edilmektedir?

Cevap

Fransa mahalli idarelerin harcamaları üç ana
kaynak tarafından finanse edilir. Bunlar; yerel vergiler,
merkezî yönetimden yapılan mali aktarımlar ve
borçlanmadır


80. Soru

Dört ihtiyarlar neyi ifade etmektedir?

Cevap

Mahalli idareler tarafından alınan arazi vergisi,
kira vergisi, meslek vergisi ve emlak vergisinin dördüne
halk tarafından dört ihtiyar adı verilmiştir.


81. Soru

Yerel vergiler hangi kaynaklardan elde edilmektedir?

Cevap

Yerel vergiler mesken vergisi, kazanç vergisi,
emlak ve arazi vergileridir.


82. Soru

Bölge gelirleri hangi kaynaklardan elde edilmektedir?

Cevap

Bölgenin gelirleri ildeki vergilere paralel olarak
düzenlenmiş yerel vergilerden, otomobil ruhsat ve
ehliyetlerinden, bina alım-satım harçlarından ve diğer
gelirlerden elde edilmektedir.


83. Soru

Fransa’da yerel yönetimlerin devlet yardımını
kullanma durumu nasıldır?

Cevap

 Yerel yönetimler devlet yardımlarının %95’ini
istedikleri gibi kullanabilirler. Yardımların %5’i ise vali
emrine verilmektedir.


84. Soru

Merkezi yönetimin yardımları kaça ayrılır?

Cevap

Çeşitli türleri olan merkezî yönetim yardımlarını
sabit yardımlar, dengeleme yardımları ve özel katkılar
şeklinde üçe ayırabiliriz.


85. Soru

Sabit yardımlar nedir?

Cevap

Merkezi idarenin tahsil ettiği vergilerin bir
kısmını belediyelere aktarmasıdır


86. Soru

Dengeleme yardımları nedir?

Cevap

Vergi kapasitesi zayıf olan belediyelere aktarılan
yardımlardır


87. Soru

Özel katkılar nedir?

Cevap

Kültür, tarım, konut ve yolların yapılması için
merkezi yönetimin belediyelere özel katkılar yapmasıdır.


88. Soru

Fransız mahalli idarelerinin borçlanma seçenekleri
nelerdir?

Cevap

Alternatif bir gelir kaynağı olan borçlanma
konusunda Fransız mahalli idareleri, oldukça serbest
hareket edebilmektedirler. Mahalli idareler herhangi bir
üst kurumun onayına tabi olmadan serbestçe borç
alabilirler. Kredi kuruluşlarıyla serbestçe sözleşme
yapabilirler. Mahalli idareler mali piyasadan tahvil
çıkararak borçlanma yoluna gidebilmektedir. Mahalli
idarelerin diğer kararlarında işleyen prosedürde olduğu
gibi borç alma işlemlerinde de valiye bilgi verilir. Borcun
yasal şartları ise Borçlar Kanununda düzenlenmiştir ve
örneğin yasal faiz oranının üzerinde bir borçlanma söz
konusu olamaz.


89. Soru

Modern federalizmin kurucusu olarak kabul edilen
ülke hangisidir?

Cevap

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), modern
federalizmin kurucusu olarak kabul edilmektedir


90. Soru

ABD’deki eyalet sayısının tarihsel gelişimi nasıldır?

Cevap

1787 yılında 13 eyalet olarak başlamış ve bu sayı
günümüzde 52’ye kadar çıkmıştır.


91. Soru

ABD’deki yerel yönetimlerin sahip olduğu özerklik
beratı nasıl işlemektedir?

Cevap

Birçok eyalette özellikle büyük kentler,
kendilerine genel yetki veren özerklik beratına (home-rule
charter) sahiptirler. Bunun anlamı, eyalet yasaları ve kendi
beratları sınırlamamak kaydıyla bu kentler, her tür
faaliyette bulunma hak ve yetkisine sahiptirler


92. Soru

ABD’deki mahalli idare türleri nasıl sıralanabilir?

Cevap

Tipik olarak her bir eyalette Vilayet’ler (County)
ve bunların altında da Belediye (Municipality) ve Kasaba
(Township) gibi alt yönetim birimleri kurulmuştur.
ABD’de önemli sayıda özel amaçlı mahalli idare birimleri
de bulunmaktadır. Özel amaçlı mahalli idareleri de kendi
içinde Özel Bölgeler (Special Districts) ve Okul Bölgeleri
(School Districts) olmak üzere ikiye ayırabiliriz


93. Soru

Vilayetlerdeki meclisin işleyişi nasıl
gerçekleşmektedir?

Cevap

Az sayıdaki bazı örnekler dışında, vilayet meclis
üyeleri seçimle işbaşına gelmektedir. Bu seçimlerde
eyaletlere göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Meclis
üyelerinin görev süreleri konusunda da oldukça geniş bir
yelpaze ile karşılaşılmaktadır. Bazı meclislerde bu süre bir
yılla sınırlı iken örneğin Tennessee eyaletinde meclis
başkanı olarak görev yapan vilayet hâkiminin görev süresi
sekiz yıldır. Bu konudaki en yaygın uygulama dört yıllık
süredir. Aynı meclisteki üyelerin görev süreleri konusunda
da farklı uygulamalara rastlamak mümkündür


94. Soru

Belediyelerin yetkilerinin sınırları nedir?

Cevap

Genel esaslar dâhilinde vergilendirme ve borç
alma yetkisi, sağlık, güvenlik ve belirli amaçlarla istimlak
yapma hakkı, belirli kamu kuruluşlarını işletme yetkisi
gibi bazı yetkileri bulunmakta ancak, kamulaştırma,
borçlanma, gelir kaynakları ve vergilendirmede
kullanacakları yöntemler gibi bazı konulardaki yetkileri
eyalet anayasalarıyla sınırlandırılabilmektedir.


95. Soru

Kasaba toplantısı nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap

Kasaba toplantısı; kasabadaki kayıtlı tüm
seçmenlerin katıldığı karar meclisidir.


96. Soru

Kasaba toplantılarında hangi konular
görüşülmektedir?

Cevap

Bu sistemde, kayıtlı bütün seçmenler; bazı
görevlileri seçmek, mahalli konuları tartışmak ve kararlar
almak üzere toplanırlar. Bir mahalli idare organı olarak
seçmenler, yol yapım ve bakımı, kamu binalarının yapımı,
yerel vergi oranları ve kasaba bütçesi gibi konuları
görüşerek karara bağlarlar.


97. Soru

ABD’deki özel amaçlı mahalli idareler hangi amaçla
kurulmaktadır?

Cevap

Özel amaçlı mahalli idareler, genel amaçlı olan
diğer üç mahalli idare türünden farklı olarak, belirlenmiş bir amacı gerçekleştirmek ya da hizmeti yürütmek üzere
kurulan mahalli idare birimleridir.


98. Soru

ABD mahalli idare sisteminde özel amaçlı mahalli
idareler nasıl adlandırılmaktadır?

Cevap

ABD mahalli idare sisteminde bu birimler özel
bölgeler (special districts), okulların yönetimiyle görevli
olanları ise okul bölgeleri (school districts) olarak
adlandırılır


99. Soru

Yarı kamusal mallar neyi ifade etmektedir?

Cevap

Ortak tüketilen ancak dışlamanın söz konusu
olduğu mallardır


100. Soru

Metropol nasıl bir şehri ifade etmektedir?

Cevap

Metropol; iç içe geçmiş büyük kentlerden ve
banliyölerden oluşan, çevreye ve ülkeye göre kültür ve
ekonomi yönünden gelişmiş olan şehirdir.


101. Soru

ABD’de vilayetlerin görevleri nasıl sıralanabilir?

Cevap

Vilayetler kent yaşamına dair birçok hizmeti ve
kendilerine eyalet tarafından verilen çok sayıdaki idari
görevi yerine getirmektedirler. Bunlar arasında doğum,
ölüm ve evlenme kayıtlarının tutulması, motorlu araçlara
ruhsat verilmesi, emlakların değerlendirilmesi, kent
dışındaki kırsal yolların yapımı, yerel polis büroları
aracılığıyla kamu düzeninin korunması ve arazi
düzenleme gibi görevler yer almaktadır. Vilayetler; federe
devletin vergileri ile yerel vergileri tarh ve tahsil eder,
seçim yerlerini, seçim görevlilerini tayin eder; seçimleri
uygular, okulları, kütüphaneleri yönetir ve yargı merci
olarak ceza kanunlarını uygular.


102. Soru

 Özerklik beratı nedir?

Cevap

Özerklik beratı: Belediye yönetimlerinin görev ve
yetkilerini ayrıntılı şekilde göstererek, özerklik tanıyan
belgedir.


103. Soru

Hangi alanlar rekreasyon alanı olarak
tanımlanmaktadır?

Cevap

Park, bahçe gibi boş zaman geçirme aktivitelerine
yönelik alanlardır.


104. Soru

Tahvil nedir?

Cevap

Tahvil; kurumların kaynak bulmak amacıyla
ticaret ya da sermaye piyasası kanunlarına göre
çıkardıkları, vadesi bir yıldan uzun borç senedidir.


105. Soru

ABD’de mahalli idareler hangi yollarla finansman
sağlamaktadır?

Cevap

ABD’de mahalli idareler; sermaye yardımları,
tahvil ihracı ya da başka türlü borçlanmalar yoluyla
finansman sağlayabilirler.


106. Soru

Yerinden yönetimi inceleyecek olursak, ikiye ayrıldığını gösmekteyiz. Bu ayrımı ifade ediniz.

Cevap

Yerinden yönetim, siyasal yerinden yönetim ve idari yerinden yönetim olarak ikiye ayrılmaktadır.


107. Soru

Siyasal yerinden yönetimi kısaca ifade ediniz.

Cevap

Siyasal yerinden yönetim; yasama, yütürme ve yargı güç ve yetkilerinin tek bir merkeze değil, farklı merkezlere ait olup yürütülmesidir.


108. Soru

İdari yerinden yönetimi kısaca ifade ediniz.

Cevap

İdari yerinden yönetim yasama ve yargı gücüyle yetkilerinin merkezi yönetime ait olması, ancak kmi hizmetlerin yerine getirilmesi için çeşitili bölgelerde bazı organların dışında farklı yörelerde oturan halkın kendi aralarında seçtikleri kimseler tarafında yürütülmesidir.


109. Soru

Üniter ve federal devlet sistemlerinin seçimi neye göre olmaktadır.

Cevap

Ülkelerin gelenekleri, tarihsel gelişim süreci, etnik, dini, coğrafi, ekonomik, sosyokültürel ve siyasal koşulların tümü etkilidir.


110. Soru

Üniter devlet sistemini kısaca açıklayınız.

Cevap

Üniter devlet siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeler. üniter devlet, devletin ülke, millet, egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösteren devlet şeklidir.


111. Soru

Üniter devlette hakim olan ilke nedir?

Cevap

Üniter devlette idarenin bütünlüğü ilkesi hakimdir.


112. Soru

Federal devlet sistemini kısaca açıklayınız.

Cevap

Federal devlet sistemi, uluslararası kişiliğe sahip olmayan bölgesel devletlerin anlaşma yaparak oluşturdukları, uluslararası kişiliğe sahip olan bir merkezi devletin yönetimindeki devletler topluluğudur.


113. Soru

Federal devlet sistemleri idari açıdan nasıl ayrılır?

Cevap

Federal devlet sistemleri, idari açıdan federal devlet, federe devleet ve yerel yönetimler olmak üzere üçe ayrılırlar.


114. Soru

Federal sistemlerde federe devletin yetki, görev ve sorumlulukları nerde belirlenmiştir?

Cevap

Federal sistemlerde federe devletin yetki, görev ve sorumlulukları anayasalarda belirlenmiştir.


115. Soru

Fransa'da mahalli idareler, idare birimleri açısından nasıl ayrılmıştır?

Cevap

Fransa'da mahalli idareler idare birimleri açısından üç kademeye bölünmüştür: - Belediyeler, - İller, - Bölgelerdir.


116. Soru

Fransa'nın başkenti Paris mahalli idareler açısından yönetimi nasıldır?

Cevap

Fransa'nın başkenti Paris özel statülü yerel yönetim birimidir.


117. Soru

Fransa'da küçük ölçekli belediyeler sorununa nasıl çözüm bulunmuştur?

Cevap

Fransız otoriteleri, ölçek sorununa belediyeler arası işbirliği uygulaması getirerek çözmüştür.


118. Soru

Fransa'da tek amaçlı belediyeler arası işbirliği örgütü hangi alanlarda hizmet vermektedir?

Cevap

Elektrik ve içme suyu gibi teknik hizmetlerle, geniş bir alanı kapsayan ulaşım, çevre sağlığı ve kentsel poitika gibi hizmet alanlarında faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur.


119. Soru

Fransa'da yer alan bölge yönetiminin amacı nedir?

Cevap

Fransa'daki bölge yönetimi, merkezi yönetimin ekonomi ve alan planlamalarını daha etkin yapabilmek ve bazı hizmetlerin daha bütüncül biçimde sunulmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.


120. Soru

Fransa'da yerel yönetim birimlerinden olan belediylerin görevleri nelerdir?

Cevap

- Belediye dahilindeki yolları yapmak, - Sosyal hizmetlerle ilgili görevleri yerine getirmek, - Anaokulu ve ilkokul yapmak, - İçme suyu, atık su ve kanalizasyon tesisleri yapmak, - Bayındırlık hizmetleri yapmak, - Spor tesislerinin bakımını yapmak, - Belediyeler arası kalkınma projeleri yürütmek, - Belediye sınırları içinde taşımacılık hizmeti planlamaktır.


121. Soru

Fransa'da mahalli idarelerin gelirlerinelerdir?

Cevap

Fransa'da mahalli idarelerin gelirleri üç ana kaynak tarafından finanse edilir: Yerel vergiler, merkezi yönetimden yapılan aktarımlar ve borçlanmadır.


122. Soru

Fransa'da yerel yönetimlerin finansal kaynağını oluşturan yerel vergiler nelerdir?

Cevap

Gayrimenkullerden alınan arazi vergisi, kiracılardan alınan kira vergisi, ticaretle uğraşanlardan alınan meslek vergisi, ev sahiplerinden alınan emlak vergisi, çöp vergisi, ulaşım vergisi, mülk kayıt vergisi gibidir.


123. Soru

Fransa'da idareler arası mali aktarımlar içinde yer alan merkezi yönetimin belediyelere yaptığı yardımların çeşitleri nelerdir?

Cevap

Sabit yardımlar, dengeleme yardımları ve özel katkılardır.


124. Soru

ABD'de mahalli idarelerin türlerini sıralayınız.

Cevap

ABD'de mahalli idareler sundukları hizmetin niteliği bakımından özel amaçlı ve genel amaçlı idareler olarak ikiye ayrılırlar. Genel amaçlı idareler; vilayet, belediye, kasabadır. Özel amaçlı idareler; özel bölgeler, okul bölgeleridir.


125. Soru

ABD'de özel amaçlı mahalli idareleri açıklayınız.

Cevap

Özel amaçlı idareler, belirlenmiş bir amacı gerçekleştirmek ya da hizmeti yürütmek üzere kurulan birimlerdir. Özel bölgeler, okul yönetimiyle ilgili okul bölgeleri özel amaçlı mahalli idarelerin içinde yer alamktadır.


126. Soru

ABD'de belediyelerin görevlerini anlatınız.

Cevap

Belediyeler, kendi bölgelerinde yaşayanların mal ve can güvenliğini ilgilendiren polis ve itfaiye hizmetleri, kütüphane hizmetleri, yolların bakımıi çöplerin toplanması, yolların aydınlatılması, park hizmetleri, toplu taşıma ve toplu konut gibi geniş alana yayılan görevleri bulunmaktadır


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email