Marka İletişimi Tasarımı ve Uygulamaları Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Bir Markanın Tüm Unsurları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Sözel iletişim nedir?
Sözel iletişim: Bu tür bir iletişim dâhilinde, dilin simgesi olan işaretler mesaj iletimi görevini üstlenirler. Ayrıca dil ve onun temel birimi olan sözcükler, kavramları ve nesneleri sınıflandırarak, farklı eylemleri işaret eden işlevlere sahiptir. Sözler, kelimeler ve cümleler aracılığıyla başka insanları etkileriz. İnsanlar bunu yaparken şiir, roman, reklam, övgü, sövgü gibi pek çok aracı kullanır. Bahsedilen etkileme, sözle de yazıyla da olabilir. Sözcükler, akustik ve görsel kanallar aracılığıyla iletilirler.
Tasarım nedir?
Tasarım: Bir simge, ticari marka, nesnenin görünüşünü yansıtırken görsel bir plan veya istenen kaliteyi tasarlamak, ortaya koymak. Görsel öğelerinin düzenlenmesi, magazin katalog, broşür gibi… Günümüzde oldukça sık kullanılan, etkileyici bir sözcüktür. Bir tasarım kendi içinde bir yapıya ve bu yapı arkasında bir planlamaya sahip olmalıdır. Bütün sanatların temelinde bir tasarım olgusu bulunmaktadır.
Ürün nedir?
Ürün: Ürün, hammaddelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek bir araya getirilmesiyle oluşturulan yeni bir bütündür. Yeni oluşturulan bütün, insanların, toplulukların, toplumların herhangi bir ihtiyacını karşılayacak niteliklere veya bileşenlere sahiptir.
AIDA nasıl tanımlanmaktadır?
AIDA: Reklam iletilerinin etkililiğini sağlamak konusunda yıllardır sıkça başvurulan bir formül. Kısaltması, İngilizce Attention (Dikkat), Interest (İlgi), Desire (İstek) ve Action (Eylem) kelimelerin baş harflerinden oluşturulmuştur. Bu Türkçe olarak şöyle formüle edilebilir: Dikkat çekme + ilgi/merak uyandırma + arzulama + eylem, yani satın alma. Bir adım daha ileri gidip formülün açılımı ise şöyle yapılabilir: Reklam iletilerinde önce tüketicinin dikkati ürün üzerine yöneltilir. Devamında tüketicinin ilgi ve merakı artırılır. Bir sonraki adımda ürünü satın alma arzusu algıya yerleştirilir. En son süreçte eylem yani satın alma gelir. Reklamların alıcı kitle üzerinde yeterli etkiyi uyandırmaları ve dikkat çekmeleri, reklamın en önemli şartıdır. Asıl geliştirilme amacı satış personelinin kişisel satış çabalarında tüketicileri hangi aşamalardan geçirdiğinin tanımlanmasıdır.
Grafik iletişim nedir?
Grafik iletişim: Grafik iletişim; kelimelere bağımlı kalmaktansa değişik şekiller, boyutlar ve renkler kullanılarak görüntünün zenginleştirilmesidir. Multimedya grafik kavramının içinde tanıdığımız iki unsur bulunur. Bunlardan birincisi fotoğraf, ikincisi resimdir. Bir şekilde görsel bilgilerin değiş-tokuş süreci de denebilir bu terime cevap olarak. Yazılar, resimler ve fotoğraflar temel grafik iletişim enstrümanlarıdır. Grafik iletişiminde, görsel malzemelerin/ görüntülerin değiş-tokuşu söz konusudur. Yazılar, resimler, simgeler ve fotoğraflar gibi başlıca grafik iletişim araçlarının iletimi grafik iletişimdir. Grafik tasarım diğer taraftan, görsel iletişim sanatlarından biridir. Bir grafik tasarımcı, aynı fotoğrafçı, seramikçi, ressam, moda tasarımcısı ve heykeltıraş gibi görsel sanatların dinamikleri içinde çalışır ve çoğu zaman onlarla ortak bir dil kullanır. Ambalaj gibi bazı biçimleri bir kenara bırakırsak, bütün grafik tasarımlar (film, video, bilgisayar, kâğıt vb. biçimler) iki boyutlu yüzeyler üzerinde dört köşe ile sınırlandırılmış olarak gerçekleştirilirler.
Markalaştırma nedir?
Markalaştırma: Marka oluşturma süreci ve potansiyelidir. Bir işletmenin kendisini pazarda tanıtması, itibar ve ün yaratmasıdır. Tüketicilerin zihnine yerleştirilen bir olgu, düşüncedir. Markalaştırma, marka kimliğinin geliştirilmesidir. Bu genellikle bir pazarlama stratejisi geliştirilerek gerçekleştirilir ve bir pazarlama kampanyasının amacı olabilir.
Marka adı nasıl tanımlanmaktadır?
Marka adı: Bir markanın sözlü olarak ifadesi. Sağlıklı bir marka mimarisinin teşkilinde ve markanın iletişim sürecindeki başarısında önemli bir değişkendir. Doğru bir marka adı seçimi, bir markanın markalaşma sürecinin ilk ve en önemli stratejik adımlarından biridir. İdeal bir marka adı belirlenimi sırasında, marka adının ses ve anlam çağrışımlarının yaratılmak istenen marka değerlerini beslediği yaklaşımıyla; markanın ses özelliklerini ifade eden fonetiği, marka adının semantik özellikleri ve marka adı yazılı hale geldiğinde, tipografi gibi görsellik özellikleri, karar verme değişkenleri olarak dikkate alınır.
Markanın özü ne anlama gelmektedir?
Markanın özü: Markanın çekirdeğinde yer alan öz değerinin ifadesi olup, tüketicinin markayı öğelerine ayırması sonucu ortaya çıkan öznesidir.
Markanın tanınması nasıl sınıflandırılır?
Markanın tanınması: Maruf marka, tanınmış marka, iyi tanınan marka, dünyaca tanınan marka, uluslararası tanınan markalar. Normal bir marka, belirli bir çevre ve bölge içinde tanınırsa “maruf marka”; tanınma yurt düzeyi veya yurt dışına taşarsa, “umumen malum marka”, “toplumda tanınmışlık düzeyine ulaşmış marka”, “çok tanınmış marka”, “uluslararası marka”, “dünya markası” olarak adlandırılır.
Marka söylemi nedir?
Marka söylemi: Reklam senaryosunun en önemli parçası kabul edilen, en akılda kalıcı yeri olarak düşünülen, metni sona bağlayan söz, cümle. Bir markanın reklamının devamlı sloganı.
Ambalaj nedir?
Ambalaj: Ürünlerin korunması, dayanıklılığının sağlanması, kolay taşınası ve tüketicinin dikkatini çekmesi için kullanılan ağaç, cam, metal, kâğıt-karton vb. materyallerden yapılan ürün tamamlayıcı olan bir araçtır. Bu malzeme cinsleri arasında, matbaacıyı en çok ilgilendiren kâğıt ve özellikle karton ürünlerdir. Bir ürün tamamlayıcısıdır. İçine konulan ürünü en iyi şekilde koruyan, temiz kalmasını ve taşınmasını kolaylaştıran, istediğimiz miktarda ürünü saklayabildiğimiz çağdaş yaşamın önemli parçası olan değerli bir malzemedir. Ambalaj, aynı zamanda ürünün tanıtımını yapan değerli bir malzeme olup, marka değeri yaratmada bir fonksiyondur.
Logo nedir?
Logo: İki ya da daha fazla tipografik karakterin sözcük halinde okunacak biçimde bir araya getirilmesiyle oluşturulan isim, şekil ya da semboldür.
Slogan nedir?
Slogan: Ait olduğu markanın konumunu belirleyen, çoğunlukla net olarak bir vaat ortaya koyan, reklamın konseptini özetleyen yapılardır. Zamanla markayla özdeşleşen, özel seçilmiş ve bir araya getirilmiş kelime ya da kelime gruplarıdır. Sloganlar aynı zamanda uzun süreler markaları niteleyen istikrarlı unsurlar olduğu için markalar ve dolayısıyla reklamcılar için ayrıcalıklı önem taşırlar.
Ana renkler nelerdir?
Ana renkler: Renk çarkında yer alan, birbiri ile karışım yoluyla elde edilemeyen, kırmızı, sarı ve mavi renkler. Dekorasyonda genellikle çift renk birlikte veya tek renk ve diğer renklerin açık tonlarıyla birlikte kullanılabilirler.
Görsel kimlik yönetimi nedir?
Görsel kimlik yönetimi: Kurumlar da tıpkı insanlar gibi bir kimliğe sahiptir. Nasıl ki insanlar kimlikleriyle birbirlerinde ayırt ediliyorlarsa, kurumlar da kimlikleri sayesinde diğerlerinde ayırt edilebilir ve farklarını ortaya koyarlar. Kurumsal kimlik, kurumun kim olduğunu, ne olduğunu, çevrenin ve dünyanın onu nasıl gördüğünü belirlemektedir. Kurumsal kimlik, kurum felsefesi, kurumsal davranış, kurumsal iletişim ve kurumsal tasarı gibi öğeleri içerir. Görsel kimlik yönetimi de bu sürecin yönetimidir.
Kurum kimliği nedir?
Kurum kimliği: Bir kurumun şirket içi/şirket dışında tavrını, duruşunu ve davranışını görsel olarak temsil etme biçimidir. Kurum kimliği, bir anlayış, bir kültür, bir geçmiş ve bir hedef içerir. Uzun süre değişmez olandır. Tutarlı olandır. Bir kurumun tüketici nezdindeki görünümü. Kurumun fiziksel görünüşü. Bütün marka unsurlarında belirlenmiş aynı yazı tipi, stili, harf ve satır arası boşlukları aynı tür boşluklar kullanılır. Bu parçalar bütün yayınlarda aynı yerlerde olur.
Kurum kimliği yönetimi nedir?
Kurum kimliği yönetimi: Kimlik Yönetimi, birçok sisteme dağılmış durumda olan ve yönetmesi oldukça karmaşık olan, kişiler hakkındaki bilginin ele alındığı teknolojik bir konudur. İş dünyasını bilgisayarların kapladığı dijital ortamlarda artık kişiler görünmezdir. Kurumlar görünmez, kim olduklarını bilmedikleri hatta gerçekte var olmayabilecek kişilere nasıl güvenecekler? Bu kritik noktada güven zinciri kullanılmalıdır, güven zinciri sayesinde kimliğini beyan eden kişinin doğru kişi olduğunu söyleyecek araçlara güvenilecektir. Bu sayede de kaynaklara erişime izin verilecektir.
Denge ve harmoni nedir?
Denge ve harmoni: Reklamcılıkta bir yaratıcılık kıstasıdır. Buna göre, dengesi olmayan bozuktur ve yanlıştır. Uyumu olmayan ise dengesizdir. Dengesiz söz saçma ve iticidir. Dengesi olmayan yapı yıkılmaya mahkûmdur. Denge tasarımın her alanında aranır. Formda, renkte, harekette, tonda her alanda aranır. Dengeleme; reklamın hatasız ve doğru gözükmesi için simetrik kullanılabileceği gibi görsel uyarıcılık maksadıyla asimetrik olarak da kullanılabilir
Kurumsal iletişim yönetimi nedir?
Kurumsal iletişim yönetimi: Kurumsal iletişim yönetimi; medya ilişkileri, etkinlik yönetimi, sponsorluk yönetimi, kamu ilişkileri yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk yönetimi, kriz yönetimi gibi süreçleri içerir. Bu süreçler, süreçler, stratejik bir planlama ile müşterinin misyonu ve vizyonu çerçevesinde belirlenir ve uygulanır. Bu bütünleşik yönetim süreçlerinde müşterisinin hedef kitleleriyle doğru mesaj, doğru zaman ve doğru platformda buluşmasını etkin bir biçimde yönetir.
Grafik tasarım nedir?
Bütünde anlamın üretilip paylaşılması için oluşturulmuş simgesel bir sistem olarak tanımlanabilecek dilin uzantısı olan grafik tasarım çok anlamlı ve karmaşık yapılı bir olgudur. Grafik tasarım kendi söylemine sahip olan, bazen gerçekliği ön plana
çıkaran, bazen fantastiklik peşinde olan, evrenselliği simgeler hale getiren bir yapıdır. Etkisinin tam olarak kestirilmesi mümkün olmasa da, akılda kalıcılığı, alt beyinde algılanması gibi unsurlarla iletimde kendisine özel bir önem atfedilir. Öyle ki, görsel materyallerden bireyin farkında olmadan etkilendiği pek çok durum söz konusudur. Grafik tasarımın hâkimiyetindeki görsel iletişim süreci, bireyin zihinsel sürecinde tek başına yaşamakta bir durum olması itibariyle yoruma açık olmaktadır. Göz aracılığıyla toplanan verilere bir anlam yükleyen beynin varlığı gerekmektedir. Üstelik sadece görme duyusunu da etkilemez.
Görsel iletişimde ekonomik davranmak ne anlama gelmektedir?
Görsel iletişimde ekonomi davranmak; görsel imgenin mümkün olduğunca etkili kullanılarak reklama ilişkin bir bilgi ya da duygunun en etkili biçimde aktarılması anlamına gelir.
Duyusallığı temel alarak oluşturulan bir markanın görsel kimliğinin 4 amacı vardır. Bunlar nelerdir?
Duyusallığı temel alarak oluşturulan bir markanın görsel kimliğinin 4 amacı vardır: Bunlar; konumlandırmaya ve isme bir karakter ve kişilik vererek markaya hayat vermek, markanın kabulünü ve anımsanmasını yaygınlaştırmak, markanın rekabet içerisinde
farklılaşmasına yardım etmek ve farklı marka unsurlarını aynı görünüş ve duygu içerisinde birbirine bağlama olarak sıralanabilir.
Marka estetiği dâhilinde estetiğe dayalı kimlik unsurları nasıl sıralanır?
Marka estetiği dâhilinde estetiğe dayalı kimlik unsurları, pazarlama diliyle 4 ana “p” tipine ayrılmaktadır: Bunlar; malvarlıkları (Properties), ürünler (Products), sunumlar (Presentations) ve yayın faaliyetleri (Publications) olarak sıralanabilir.
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Douglas Holt, çok satan kitabı “How Brands Become Icons” adlı kitabında, bir markanın gerçek ve bütüncül bir estetiğe sahip olabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerektiğini iletir. Bu şartlar nelerdir?
- Marka dikkat çekici olmalıdır. Net olmalıdır. O estetik, sadece ona ait olmalıdır. Onu sevenler ve sevmeyenler olmalıdır. Bu, markanın “tartışmalı ama karakter sahibi” olduğunu gösterir. Bir tüketici “hikâye ve vaatlerinden” örnekler verirlerse, artık markanın sunduğu “duygusal fayda”, “fonksiyonel ve rasyonel fayda”sının ötesindedir. İkonlaşan marka, “kültürel iletişim değeri olan bir mesaja” durumuna ulaşmıştır.
- Markalaşmanın ileri evresinde bulunan markalar, arzuların dışavurumu olmalıdır. Bu arzuları ifade eden toplumsal efsaneleri ve ustaca kurgulanmış vaatleri yoluyla, bizi çevreleyen hayatın gerçekliğinden kaçış imkânları sunmaya başlar; hayal dünyamızda “sığınak evrenler” yaratmamıza yardımcı olurlar. Arzu gerçek bir estetik ifadesidir.
- Süreç içinde markanın kendisi bir efsane halini alır. Bir rüya âlemidir. Özel bir anlamsallıktır. Herhangi bir kategorinin markası olmaktan çok daha şeyi temsil eden fikir ve değerleri, tek kelimeyle anlatan pratik bir sembol haline gelir.
- Tüketicinin sahipleneceği, kafasındaki konsepti karşılayacak bir marka estetiğinin oluşturulması önemlidir. Bu amaçla artık farkındalık yaratmak ve tüketici beklentilerini ürünün fiziksel özellikleri dışında farklı şekilde karşılayabilmek, kendilerine sadık bir tüketici kitlesi yaratabilmek için işletmeler ikonlardan yararlanmaya başlamıştır. Bu ikonlar, zamanla marka estetiğinin parçası haline gelir.
Sözlü dil ve görsel dil arasındaki fark nedir?
Söylem ve söylemin konusu olan sözlü dildeki sözcükler ve onların temsil ettiği kavramlar açık olarak anlaşılabilir. Sözlü iletişim daha belirgin olandır ve bu nedenle daha kolay fark edilir. Görsel dil, söylemi açısından kestirilemeyen manipülatif bir söylemdir. Birey görsel materyallerden çoğu kez farkında olmadan etkilenmektedir. Sözlü bir metinde bir başlangıç ve son mevcutken, görsel dilde zaman odaklı bir yaklaşım söz konusu değildir. Sözlü iletişim kapsamında var olan farklı zamanlar arasından tercihler yapılabilirken, görüntüler zamansızdır. Zamandan bağımsız olan görsel dil aynı zamanda, kültürlerarası standardizasyonu sağlama noktasında önemli bir araçtır.
Grafik tasarım öğeleri nelerdir?
Grafik tasarımın öğelerine baktığımızda ton, doku, renk, biçim, ölçü, çizgi, yön, boşluk (beyaz alan) grafik tasarım öğeleridir.
Tasarım ilkeleri nelerdir?
Denge, bütünlük, oran ve görsel hiyerarşi tasarım ilkeleridir.
Grafik tasarımda denge ne anlama gelmektedir?
Grafik tasarım için denge, tasarımı teşkil eden görsel malzeme, tipografi vb. hareketli unsurların belirlenen düzlem üzerinde dengeli dağıtılmış olmasıdır. Tasarımda simetrik ve asimetrik olarak bir denge kurulabilir. Bir tasarımın dengesi olmadığı durumlarda, yaratılan tasarımın beklenen etkiyi oluşturması beklenemez.
Görsel hiyerarşi nedir?
Görsel hiyerarşi, tasarım içinde vurgulanmak istenen mesaja göre görsel unsurların ölçülenmesi anlamına gelir. Kimi tasarımlarda görsel unsurlar öne çıkarılırken, kiminde renk, kiminde tipografik unsurlar öne çıkarılabilir. Tasarımda görsel hiyerarşiyi sağlamak için boyutla birlikte görsel unsurların yakınlık/uzaklık ilişkileri ya da renk tonlamaları gibi kontrastlık unsurları da kullanılabilir. Hiyerarşik yapı içindeki unsurların birbiri içine geçirilmesi yoluyla da hareketli tasarımlar elde edilebilir.
Marka tasarımı nedir?
Marka tasarımı, tasarımın amacı doğrultusunda; illüstrasyon, fotoğraf, resim gibi görseller yanında, metin, başlık, slogan,
logo gibi diğer öğelerin tanımlı ve sınırlı bir boşluk içinde anlamlı bir bütün haline getirilmesidir.
Marka tasarımının temel ilkeleri nelerdir?
Markanın tasarımının temel ilkelerine baktığımızda bütünlük, uyum, sıra, vurgu ve kontrastlık gibi kavramları görürüz. Buna göre bir reklam tasarımında, reklam taslağının tüm öğeleri bir ahenk ve uyum içinde olmalıdır. Bir marka tasarımının etkili olabilmesi için genel prensip olarak birbirinden kopuk olabilecek farklı yazı tiplerini, boyutlarını ya da farklı resimleri vs. içinde barındırmaması gerekir. Marka tasarımının tüm görsel öğelerinin, yaratıldığı toplumun yazılı kültürünün gelişimine göre belli bir sırayı takip etmesi gerekir
Bir marka görsel tasarımında vurgu nasıl gerçekleştirilir?
Bir marka görsel tasarımında vurgu, reklam mesajının özellikle odaklanmak istediği öğe ya da öğelerde olmalıdır. Markanın görsel tasarımında hangi öğeye dikkat çekilmesi isteniyorsa buna daha önceden karar verilmesi ve düzenlemenin de o şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu öğe görsel de olabilir, logo da, metin de. Marka görsel tasarımının görsel açıdan zengin ve dikkat çekici görünmesi de bir başka zorunluluktur. Kontrastlık bu noktada işlevseldir. Üstelik tasarımdaki farklı unsurların birbirinden ayrılması konusunda da kontrastlık değer kazanır. Kontrastın reklam taslağını daha ilginç bir hale getirebildiği de görülür.
İyi bir ürün tasarımı için iyi bir fikir geliştirme çok önemlidir. Bu aşamada yapılması gerekenler nasıl sıralanabilir?
İyi bir ürün tasarımı için iyi bir fikir geliştirme çok önemlidir. Bu aşamada yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Müşterilerin İhtiyaçlarını Saptayın
- Hedef Özellikler Belirleyin
- Rakip Ürünleri İnceleyin
- Ürün Fikirleri Üretin
- Bir Ürün Fikri Seçin
- Ürün Özelliklerini Daraltın
- Ekonomik Analiz Yapın
- Kalan Geliştirme Projesini Planlayın
Bir ürünün tasarımında dikkat edilmesi gereken ilkeler nelerdir?
Bir ürünün tasarımı sürecinde dikkat edilecek ilkeler şu şekilde sıralanmıştır:
• Yararlılık: Ürünün insan ara yüzleri güvenli, kullanması kolay ve anlaşılabilir olmalıdır. Her bir özellik fonksiyonunu kullanıcıya ulaştıracak şekilde olmalıdır.
• Görünüm: Biçim, hatlar, oran ve renkler ürünü memnuniyet verici bir bütün haline getirmek için kullanılır.
• Bakım Kolaylığı: Ürünler nasıl bakım yapılacağını ve tamir edileceğini iletecek şekilde tasarlanmalıdır.
• Düşük Maliyet: Biçim ve özellikler şekillendirme ve üretim maliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, bu yüzden ekip tarafından ortaklaşa kabul edilmelidir.
• İletişim: Ürün tasarımları, ürünlerin görsel nitelikleri yoluyla kurumsal tasarım anlayışı ve hedefleri ile bağdaşmalıdır.
Ambalaj türleri nasıl sınıflandırılabilir?
- Ekonomik ambalaj
- Çoklu ambalaj
- Aile boyu ambalaj
- Flaş ambalaj
Ambalaj içi promosyon ne anlama gelmektedir?
Ambalaj içi promosyon: Ürün ambalajının içine yerleştirilen ve ancak tüketicinin ürünü satın alıp açmasıyla sahip olabileceği hediye ve bu tür hediyeli promosyonlara verilen ad.
Ambalaj bağı nedir?
Ambalaj bağı: Ambalajlama tekniklerinden biri olup, kâğıt bir şeridin üzerine basılmış, paketin çevresine sarılmış reklam, promosyon teklifi, indirim ya da başka bir duyuru.
Ambalaj görseli nedir?
Ambalajlama tekniklerinden biri olup, yapımcının satış temsilcileri tarafından ortak çalışan dağıtıcılara, perakende reklamcılık için sağladığı, bir paketi ya da kartonu gösteren reklam görselidir.
Ambalaj yorgunluğu nedir?
Ambalaj yorgunluğu: Oluşturulan ambalajın özellikle yıllar içinde artık zamanın tasarım trendlerine uymaması durumu.
Ambalaj tanınma testleri nedir?
Ambalaj tanıma testleri: Bir araştırma terimi olup, tüketicinin daha önceden görmüş olduğu için ürünü ambalajından tanıması, bilmesi durumunu ifade eder.
Ambalaj üniforma nedir?
Ambalaj üniforma: Bir kimsenin, tasarımı gördükten sonra hatırlamasını sağlayan, ambalajın en anahtar grafikleridir. Bir ambalajın üzerindeki görsel tasarım unsurları. Örneğin bir kolonya kutusu üzerinde baskı olmasa da o kolonya şişesini taşır.
Baskılı kısım ürünün üniformasıdır.
Marka yönetiminde uygun ve doğru logo seçmek için, “logo değerlendirme kılavuzu” olarak nitelendirilebilecek ilkeler vardır. Bu ilkeler nelerdir?
- Logo kesinlikle kolay fark edilmeli, fark edilmiyorsa, siz de o logoyu tercih etmeyin.
- Kolay fark edilmesi yetmez, aynı zamanda kolay anlaşılmalı. Kolay anlaşılan bir logo aynı zamanda kolay hatırlanır logodur.
- İdeal bir logonun medya araçları üzerinde kullanılabilir olması gerekir.
- Doğru bir logo şu sorulara cevap vermelidir: Neden? Kim? Ne?
- Logonun mutlaka markanın karakterini taşıması, onunla uyumlu olması gerekir
- İdeal bir logonun aynı zamanda çarpıcı, etkileyici ve dikkat çekici olmalıdır.
- Logonun sizi tatmin edip etmediği çok önemildir.
- Logoda işlev formdan önemlidir. İdeal bir logo özgün olandır, orijinal olandır.
- Logonuzun uygulamada sorun çıkarıp çıkarmayacağına bakmalısınız. Mesela tabelada nasıl duracak? Ondan bir bayrak yapabilir misiniz? Ya da packshot’ta sırıtmayacak değil mi? Bu soruların cevapları önemlidir. Uygulamada sorun çıkarmayan (tabela, matbaa vs.) tekrar çizimi kolay olan logolar yaratılmalıdır.
- Bir logo, kesinlikle uzun ömürlü olmalıdır.
- Bir logo, zamanı yansıtmalı ve bunun için tasarlandığını düşündürmeli. Bu zaman bağımsız bir zamandır. Logonun siyah ve beyaz üzerinde iyi durması önemlidir.
- Bir logo, profesyonel gözükmelidir.
- Logonun her elemanı bloklu olmalıdır. Hiza önemlidir. Sağ, sol, orta, yukarı ve aşağı yerleşime dikkat etmelisiniz.
- Basitlik en zor ulaşılası özelliktir. Logonuz basit olmalı. Bu nedenle gereksiz olduğunu düşündüğünüz hiçbir unsuru logoda kullanmayın.
- Birlogoda renk kullanımı önemlidir. Üçten fazla renk kullanmamalısınız. Renk psikolojisine dikkat edin. Parlak, neon, karanlık ve sönük renkler, logo için uygun değildir.
- Bir logoda aynı zamanda ikiden fazla kullanmamalıdır.
- Tipografi ve görsellik uyumu önemlidir. Seçeceğiniz yazı karakteri dedenizin okuyacağı kadar kolay olmalıdır.
- Logonun en az birkaç kişiye çekici geldiğine emin olun.
- Taklit etmeyin. Taklit, kötü logodan daha kötüdür.
- Küçük bir ipucu daha: Tasarladığınız logoya bir de aynadan bakın
- Küresel pazarda satılacak bir markanın logosu ya da belli bir ülkede satılacak logo tasarlanıyorsa, bu kültürlerde renklerin ne anlama geldiğine bakılmalıdır.
- Fotoğraf logo tasarımı için uygun bir görsellik tercihi değildir. Kullanmayın.
- İdeal logo, dengede olandır ve özel efekt kullanımı diye bir şey olamaz.
- Logonun küçük oranlısı da iyi durmalıdır. Büyüklüğü değiştirildiğinde tanınabilir olması gereklidir.
- Logo ilgi çekmeli ama dikkat dağıtmamalıdır.
- Markaların iş karakterlerine göre maskülen ya da feminen çizgiler tercih edilebilir.
- Marka adı baskın bir isimse logo bu karaktere uygun olmalıdır.
- İdeal birlogo tam ve net olmalı.“Mükemmel” birlogo diye birşey olmadığını bilin.
Sloganların nitelikleri nasıl sıralanabilir?
Genel olarak sloganların nitelikleri şu şekilde sıralanabilir:
• Bir slogan özgün olmalıdır: Sloganlarda sıradan olmayan cümle yapıları kullanılmalıdır.
• Sloganlar tüketici zihninde kalıcılık sağlamalıdır: Sloganlar, süreklilik arz etmelidir.
• Sloganlar hafızada kalıcı olmalıdır: Sloganlar, ses bilimsel, söz dizimi ve anlamsal
olarak kolay hatırlanır, zor unutur olmalıdır.
• Sloganlar kelime ekonomisi yapmalıdır: Kısa: Bir – Dört arası kelimeden oluşan
kısa ve eksiltili anlatımlar üzerine kurulduğunda çok başarılı sonuçlar çıkabilir.
• Sloganlar iddialı olmalıdır: İddialı: Dikkat çekici olabilmesi amacıyla sloganlar cazibeli bir yapıda oluşmalıdır.
• Sloganlar gerçekçi olmalıdır: Sloganların anlamlı olması, marka vaadini yansıtması
önemlidir.
Kurumsal kimliğin bileşenleri nelerdir?
Kurumsal kimliğin bileşenleri şu şekilde sıralanabilir:
• Kurumsal kimlik kullanım standartları kılavuzu,
• Ürünler, ürün ambalajları,
• Amblem / Logotayp kullanım standartları,
• Antetli kağıt, zarf, kartvizit, dosya, tebrik kartları, bayrak, çıkartma, ajanda, takvim
ve bloknot tasarımı,
• Bina cephesi ve iç tasarımı,
• Sergiler, fuarlar, Kurumsal web, tanıtım CD’leri, multimedya uygulamaları, tabelalar, kurum içi yönlendirmeler,
• Muhasebe dokümantasyonlarının tasarımı (Fatura, İrsaliye, Makbuz vb...),
• Şirket giyim ve davranış kuralları, personel takip formları, başarı belgesi, sertifika,
• Araç / Flo tasarımları,
• Kurumsal yayınlar, faaliyet raporu, tanıtım materyalleri (Katalog, broşür, insert,
kit vb...)
• Gazete, dergi ve/veya diğer tanıtım materyalleri,
Kurumsal kimliğin öğeleri nelerdir?
Kurumsal kimliğin öğeleri şu şekildedir:
- Kurumsal Tasarım: Logo, kurum rengi, marka, yazı ve tipografi, mimari tasarım gibi özelliklerdir. Bunlar, diğerlerinden ayrımsanan noktalardır. Hatırlanırlık bu öğeler üzerinden gerçekleşir.
- Kurumsal Davranış: Paydaşlara dair davranışların tümüdür. Kurumun önemli bir yansıtıcısıdır. Ücret davranışları, dağıtım davranışları, iletişim davranışları ve sosyal davranışlardır.
- Kurum Felsefesi: Tüm değerler, tutum ve normlar; amaç ve tarihtir.
- Kurumsal İletişim: Kurumsal iletişim, tüm topluma ve hedef kitlelere, kurumsal davranışın etkinliğinin her türlü yolla iletilmesidir.