aofsoru.com

Marka İletişim Kampanyaları Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Marka İletişiminde Kampanya Süreci

1. Soru

Reklam nedir?

Cevap

Reklam; ürünün hedef kitleye görünür olmasını, akılda kalmasını, hatırlanır olmasını, satın alma isteği yaratmasını ve hem firmanın hem de hedef alıcısının tatmin olmasını sağlayan en etkili iletişim yöntemidir.


2. Soru

Reklamın günümüzdeki önemi nedir?

Cevap

Reklam günümüzde firmalar için şimdiye kadar hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Firmaların reklam iletişimi yapmaksızın yaşamaları artık neredeyse mümkün değildir. Ticari faaliyetin sürdürülebilir olmasının anahtarı reklamı bilmek, anlamak ve etkili şekilde yürütebilmekten geçmektedir. Şeffaf iletişimin en temel göstergesi reklamdır. Reklam toplumların gelişmişlik göstergesi, toplumların şeffaf iletişim yaptığının işaretidir. Reklam; kurumların, şehirlerin ve ülkelerin konuştuğunun da bir göstergesidir. Reklam pastalarının (reklama ayrılan harcama) büyümesi hangi ülke ve şehirde olursa olsun, dürüstlüğün ve şeffaflığın tüm sosyolojik yapıya nüfuz ettiğini göstermektedir. I ·nsan için konuşmak ne kadar önemliyse, kurum ve firmalar için de reklam o kadar önemlidir. Konuşmayan insan ile reklamı bilmeyen firma aynı özelliktedir. Konuşma becerisinin yükselmesi bireyin özgüvenini, kariyerini, itibarını ve yaşam kalitesini nasıl artırıyorsa; reklam da kurum ya da firmanın, çalışanlarının ve müşterilerinin özgüvenini, itibarını, değerini artırır. Günümüzde reklam marka olabilmenin en önemli araçlarından biri konumuna gelmiştir, denebilir.


3. Soru

Reklam kampanyası nedir?

Cevap

Reklam kampanyası bir ürün ya da hizmetin hedef kitlesine yönelik olarak belirli bir zaman diliminde, ne söyleyeceği, nasıl söyleyeceği ve nerede söyleyeceği aşamalarını bütünlük içerisinde belirleme, uygulama ve geri dönüşleri değerlendirme işlemlerinin tümüdür.


4. Soru

Reklam süreci hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Cevap

? Kurum Misyon ve vizyonu ? Pazarlama hedefleri ? Pazarlama Stratejileri ? Reklam Stratejisi ? Medya stratejisi ? Değerlendirme.


5. Soru

Ne söyleneceği aşamasında toplanan bilgiler hangi başlıklar altında gruplanabilir? Açıklayınız.

Cevap

? Ürünün mevcut kullanıcıları: Tüketicilerin demografik yaş, cinsiyet, gelir, yaşanılan yer, eğitim düzeyi vb. ve psikografik bireylerin ürün ya da hizmete ilişkin düşünce ve tutumları, yaşam biçimleri özelliklerine göre tespit etmektir. ? Coğrafi özellikler: Ürünün hedef pazarındaki coğrafik değişimler nelerdir? Sorusunu detaylandırma yeridir. ? Mevsimsellik: Ürün ya da hizmetlerin yıl içerisindeki mevsimsel değişimleri kampanyanın planlamasında önemli bilgiler sağlayacaktır. ? Satın alma çevrimi (sıklığı): Hedef tüketicilerin bir ürünü satın aldıktan sonraki ikinci satın alma sürecinde geçen süreye satın alma çevrimi denir. Hangi sıklıkla tüketici ürünü satın almak istiyor, satınalmaya gidiyor, arada geçen süre planlamada çok önemlidir. ? Segmentin yaratıcı gerekliliği: Reklamın yaratıcı gereklilikleri ve gözden kaçırmamak için bu aşamada ürüne, rekabete ve tüketici beğenisine uygun mecra, mesaj gerekliliği burada ele alınmalıdır. Renkli bir ürün grubunun tematik baskı kalitesi yüksek dergi mecrasını kullanma gerekliliği yaratıcı gerekliliğe örnek verilebilir. ? Satış durum ve hareketliliği: Satış tüketicinin en somut davranışıdır. Satış rakamları sürdürülebilir pazarlama iletişim başarısını ya da başarısızlığını gösterdiği için reklam kampanyası planında tüketici nerede, ne zaman, nasıl tepki göstermiştir sorusunu alma işlemidir. Kampanyada kesinlikle gözden uzak tutulmamalıdır. ? Medya kullanımı: Rekabetin medya kullanımı; ürünün ya da hizmetin yer aldığı kategorinin iletişim frekans yoğunluğunu ve derecesini öğrenme işlemidir. Tüketici hangi markaya, hangi dönemde daha az ya da fazla maruz kalmıştır sorusu bu aşamada öğrenilir. Medya planlama kavramlarından GRP (Gross Rating Points, Brüt İzlenme Oranı), SOV (Share Of Voice, Reklam Payı) bu aşamada reklam kampanyasına yön verir.


6. Soru

Yaratıcı iş özetinde neler yer alır?

Cevap

Yaratıcı iş özetinde; İletişimin rolü ya da reklamın amacı, hedef kitle, içgörü (insight), vaad, destek, arzulanan tepki, marka kişiliği, reklamın tonu, zorunluluklar ve medya yer alır.


7. Soru

Yaratıcı iş özetinde vaadin desteği için verilebilecek yöntemler nelerdir?

Cevap

? Güvenilir kaynakların onayı: Diş Hekimleri Birliği, Türk Kalp Vakfı vs. gibi kaynakların onayları tüketicilerin kalite kaygılarını hafifletir. ? Garantiler: Riski azaltıp, tüketicinin ürünü denemesini sağlamak için Memnun kalmazsanız paranız iade sözleri ile para iadesi garantileri verilebilir. Kimi zaman da ürünün kalitesini vurgulamak amacıyla uzun dönemli garantiler verilebilir: 5 yıl servis garantisi gibi. ? Ücretsiz ürün numuneleri: Ürünü ücretsiz olarak deneterek risk azaltılıp tüketicinin ürünü satın alması sağlanabilir. ? Saygınlık: Lider çamaşır makinesi üreticilerinin önerisi gibi ifadelerle tüketicinin ürüne güvenmesi sağlanmaya çalışılır. ? Demonstrasyon: Ürünün kullanmadan öncesi ve kullandıktan sonrası gösterilerek ürünün faydası anlatılır. ? Tanıklık (Testimonials): Ürünü kullanan sıradan kişilerin görüşleri dikkat çeker ve güvenilirdir.


8. Soru

Reklam kampanyasının nerede devam edeceği hangi sorularla belirlenir?

Cevap

? Uygun hedef kitle kim ve kimlerden oluşmaktadır? ? Pazarlama ve reklam hedeflerine göre medya hedefleri nelerdir? ? Medya hedeflerine uygun mecralar hangileridir? ? Reklam verilecek en uygun zaman ne zamandır? ? Belirlenen medya zamanları satın alınabiliyor mu? ? Medya planının performansı başarılı mı başarısız mıdır?


9. Soru

Mecra seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Cevap

? Hedef kitlenin medya alışkanlıkları ? Ürünün özellikleri ? Mesajın özellikleri ? Maliyet


10. Soru

Reklam öntestleri hangi bilgileri ölçebilir?

Cevap

? Etki: Reklam dikkat çekiyor mu? ? İlgilenim: Reklamı gören kişi kendisiyle ilişkilendiriyor mu? (Mutfağımızda ne güzel durur, değil mi?) ? Hatırlama: Reklamdan hafızalarda ne kalıyor? Marka hatırlanıyor mu? ? İletişim: Tüketiciler reklamın ne hakkında olduğunu düşünüyor? ? imaj: Reklamı yapılan ürün ne tür bir ürün? Pahalı ya da ucuz? Yüksek kalite ya da ortalama bir ürün? ? İnanılırlık: Reklamdaki iddiaları inanılır buluyorlar mı? ? Sevmek/Sevmemek: Reklamı seviyorlar mı? Bununla birlikte tüketicilerin kimi zaman sevmedikleri reklamlara sahip ürünleri de aldıkları göz önünde bulundurulmalıdır. ? Yeni bilgi öğrenme: Reklam tüketicilere yeni bilgiler veriyor mu? ? Anlaşılabilirlik: Tüketiciler reklamı kolayca anlayabiliyor mu? ? Farklılık: Reklam farklı, orijinal, sıra dışı görülüyor mu?


11. Soru

Satışları etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap

? Tüketiciler ürünü çok çeşitli nedenlerden dolayı alabilir. Reklam, satın almaya neden olabilecek faktörlerden sadece biridir. Çekici bir ambalaj, diğer tüketicilerin tavsiyeleri, önceki satın alımlardan gelen memnuniyet, çekici bir fiyat– tüketici bu faktörlerden herhangi birinden etkilenerek ürünü satın almış da olabilir. ? Reklamlar farklı mecralarda yer alabilir. Her medya aracının tüketiciler üzerinde farklı etkileri vardır. Reklamın farklı mecralarda yer alması ile oluşan farklı etkiler ele alınmalıdır. ? Reklamın sadece anlık etkisi yoktur, etkiyi sürdürme özelliği de (carry-over-effect) vardır. Anlık etki, tüketicinin reklamı görmesi ve reklamda istenen eylemi yapması ile olur. Örneğin bir reklamda hemen arayın ifadesi ile verilen bir telefon numarasını araması anlık etkidir. Ancak çoğu zaman anlık etki gerçekleşmez. Tüketici reklam üzerinde düşünür, arkadaşları ile konuşur, araştırma yapar. Reklamın etkisindeki bu gecikmeye carry-over denilir. Dolayısıyla reklamın etkilerinin geç görülmesi analizi etkileyebilir. ? Reklam kampanyasının süresi boyunca reklamın etki düzeyi değişebilir. Uzun dönemler boyunca aynı reklamın kullanılması reklamın etkisini düşürebilir. Kampanyanın başlangıcında reklamın etkisinin artmasına wearin denilir. Tüketicinin reklamdan sıkılması sonucu ya da reklamın fazla tekrarlanmaktan ötürü izleyicide ilgisizlik yaratıp satış etkisini yitirmesinde ise, etki azalır, buna da wearout adı verilir. ? Firmanın önceki reklamları ile daha sonra yaptığı reklamların etkileri, carryover, wearin ve wearout dolayısıyla çakışabilir.


12. Soru

Reklam kampanyasını etkileyen ana faktörler nelerdir?

Cevap

Reklamı yapılacak ürün ya da hizmet, hedef kitle ve hedef kitlenin tercih edebileceği alternatif ürün ya da hizmetler reklam kampanyasını etkileyen ana faktörlerdir. Mevcut medya yapılanması, kitle iletişim araçlarının sayısı ve niteliği, yasal mevzuat ve sınırlamalar, ekonomik yapı ve konjonktürel durum reklam kampanyasını etkileyen faktörlerdir.


13. Soru

SWOT Analizi nedir?

Cevap

Mevcut medya yapılanması, kitle iletişim araçlarının sayısı ve niteliği, yasal mevzuat ve sınırlamalar, ekonomik yapı ve konjonktürel durum reklam kampanyasını etkileyen faktörlerdir. Bu faktörler ışığında firmanın güçlü (strenghts) olduğu, zayıf (weaknesses) olduğu yönler netleştirilir. Yine fırsatlar (opportunities) ve tehditler (threats) önceden görülmüş olur. Bu analize SWOT analizi adı verilir. SWOT analizi reklam kampanyasının yaratıcı odaklanmasına geçişte sıçrama yapma gücü de verecektir.


14. Soru

Reklam kampanyasını etkileyen birinci faktör olarak ürünü anlamak için sorulacak sorular nelerdir?

Cevap

? Ürünün tüketicilere sağlayacağı eşsiz yararlar nelerdir? ? Ürün için önerilen fiyata göre ürünün değeri nedir? ? Yeterli dağıtım kanalı var mı? ? Kalite kontrolü sürdürülebilir mi? ? Tüketiciler marka ile ilgili neler hissediyor? ? Ürün tüketicilerin ihtiyaç, istek, problem ve ilgilerine uygun mu? ? Ürün tüketicilerin beklentilerini aşıyor mu? ? Ürünü tüketmesi muhtemel kişiler kimler? ? Ürünü kârlı bir şekilde pazarlayabilmek için muhtemel kişilerden yeterince var mı? ? Ürünümüzü kim alıyor ve bu kişilerin önemli demografik ve psikografik özellikleri nelerdir? ? Bu kişiler nerede yaşıyorlar? ? Ürünün ortalama bir kullanıcısını zihnimizde canlandırabilir miyiz? ? Ürünü yoğun olarak kullanan kişiler kimlerdir? ? Tüketiciler satın alma kararını nasıl veriyor? ? Ürün hakkında bilgiyi nereden topluyorlar? Hangi bilgiler en önemlileridir? ? Ürün ne sıklıkta satın alınıyor, ne sıklıkta ve nasıl kullanılıyor?


15. Soru

Ürünün hedef kitlesini anlamak ve sınıflandırmak için sorulacak sorular nelerdir?

Cevap

? Hâlihazırda ürünü kullanan, şirketin müşterisi olanlar kimlerdir? ? Potansiyel müşteriler kimlerdir? ? Ürünü denemiş olan, ama çoğunlukla rakiplerden satın almayı tercih edenler kimlerdir? ? Ürünü az kullananlar ya da ürünün sadece belirli çeşitlerini kullananlar (örneğin tek bir boy paketi alanlar ya da tek bir aromayı tercih edenler) kimlerdir? ? Marka farkındalığı düşük olanlar kimlerdir? ? Markaya karşı olumsuz tutumları olanlar kimlerdir?


16. Soru

Firmanın durumunu öğrenmek için sorulacak sorular nelerdir?

Cevap

? Firma kaç yıldır bu işi yapıyor? ? Firmanın geçmişindeki iyi ve kötü noktalar nelerdir? ? Kurum felsefesi nasıldır? ? Firma medyada nasıl geçiyor? ? Firmanın topluma ilgisi ne durumdadır? ? Firma yenilikleriyle (inovasyon) tanınıyor mu? ? Firmanın hangi çalışanları müşteri ile doğrudan temas kuruyor? ? Firmanın kaç markası ya da ürünü vardır? ? Reklamı yapılacak bu marka firma için ne kadar önemlidir?


17. Soru

Pazarın durumu ile ilgili sorulması gereken sorular nelerdir?

Cevap

? Kategorideki lider marka kim? ? Ne kadar süredir bu pozisyonda? ? Pazardaki eğilimler ne yönde? ? Markanız trendleri oluşturuyor mu, yoksa takip mi ediyor? ? Satışları etkileyebilecek gelişmekte olan kategoriler var mı?


18. Soru

AIDA Modeli nedir?

Cevap

E.St.Elmo Lewis 1898 yılında satış görevlilerinin başarılı olması için neler yapmaları gerektiğini anlatan doğrusal bir model ortaya koymuştur. Buna göre satış görevlisi dikkat çekmeli, ilgiyi korumalı ve arzu oluşturmalıydı. Dikkat (Attention), İlgi (Interest) ve Arzu (Desire) aşamalarından oluşan bu ilk model, AID modeli olarak anılmaktadır. Birkaç yıl içinde (1900’lerde) Elmo Lewis dördüncü aşamayı da ekledi: Eyleme geçir. Eylem (Action) aşamasının eklenmesi ile birlikte AIDA modeli tamamlanmış ve bugün bilinen halini almıştır.


19. Soru

Lavidge ve Steiner’in Etkiler Hiyerarşisi Modeli nasıldır?

Cevap

Lavidge ve Steiner 1961 yılında yayınlanan çalışmalarında, ölçülebilir de olsa kısa dönemde satışın reklamın etkililiği üzerine yetersiz bir değerlendirme ölçütü olduğunu iddia etmişlerdir. Onlara göre reklam uzun dönemli bir yatırımdır. Tüketicilerin geçmeleri gereken yedi aşama olduğunu belirlemişlerdir. 1. Ürün veya hizmetten tamamen habersiz olma durumu 2. Ürünün sadece varlığından haberdar olma durumu 3. Ürünün ne işe yaradığını bilme durumu 4. Ürüne yönelik olumlu tutumlar besleme, ürünü sevme durumu 5. Ürüne yönelik olumlu tutumların gelişip, ürünü diğer ürünlere tercih etme durumu 6. Tüketicinin ürüne yönelik tercihini satın alma isteği ile birleştirme ve satın almanın akıllıca olacağına ikna olma durumu 7. Bu tutumun satın almaya dönüştüğü durum.


20. Soru

Reklam ajanslarının özellikleri nelerdir?

Cevap

? Reklam ajansları reklamveren firmalardan ve medyadan bağımsızdır. Reklamverenin yaptığı işlere objektif bir açıyla bakabilir. ? Reklam ajanslarında yaratıcı ekibe ek yöneticiler, muhasebeciler, pazarlama yöneticileri, araştırmacılar, pazar analistleri, medya analistleri, yazarlar ve sanatçılar gibi görevliler çalışır. Bu kişiler ajansa dışarıdan destek veren kişilerle, örneğin illüstrasyonları çizenler, fotoğrafları çekenler, broşürleri basanlar, reklamları çekenler ile her gün iletişim halindedir. ? Reklam ajansları çeşitli reklam mecralarından reklam alanı ve zamanı alabilmek için araştırmalar ve anlaşmalar yaparlar. ? Reklam ajansları medya için ya da tedarikçiler için çalışmazlar. Etik, finansal ve yasal sorumlukları reklamverene karşıdır. Reklamverenler nasıl yasal tavsiyeler için hukuk bürolarına başvuruyorlarsa, etkili reklam için de reklam ajanslarına başvururlar. Bugün büyük firmaların hemen hepsi, markalarının koruyucu meleği olması için reklam ajansları ile çalışmaktadır.


21. Soru

Reklam ajans türleri nelerdir?

Cevap

Kurum içi (home) ajans, tam hizmet ajansı, butik ajans, uzman ajans, alakart ajans ve rolodeks ajans gibi ajans türleri vardır.


22. Soru

''Marka iletişimi''nedir?

Cevap

Marka iletişimi markaların amaçlarına ulaşmak ve amaçlarını gerçekleştirmeye
yönelik stratejilerini uygulamak için kullandıkları tüm iletişim araçlarının bir entegrasyonudur.


23. Soru

Schultz ve Barnes’ın (1999: 43)  yirmi birinci yüzyılın pazar koşullarında marka, neyi ifade etmektedir?

Cevap

Schultz ve Barnes’ın (1999: 43) da belirttiği gibi, yirmi birinci
yüzyılın pazar koşullarında marka, kurum ve tüketici arasındaki ilişkiyi temsil etmektedir.
Günümüz tüketicisi bir markayı satın aldığında, aldığı ürün ya da hizmetin somut özelliklerinin ötesinde, markanın tüketicilere ifade ettiği sembolik değerlere de sahip olmaktadır.
Dolayısıyla marka, bir ürünün adı ve logosu olmanın ötesinde, yalnızca tüketicilerin yaratabileceği ve onlarla anlam kazanan bir ilişkiyi ifade etmektedir


24. Soru

Kampanya nedir?

Cevap

Kampanya, spesifik bir konuda belli strateji ve amaçlar doğrultusunda birden çok eylemi planlama, uygulama ve bunların kontrolünün yapılmasına dayanan çok aşamalı bir süreçtir.


25. Soru

Amerikan Pazarlama Birliği’nin tanımına göre reklam nedir?

Cevap

Amerikan Pazarlama Birliği’nin tanımına göre reklam, işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet kurumları ve bireyler tarafından belirli bir hedef kitleyi, ürünleri, hizmetleri, kurumları veya fikirleri hakkında bilgilendirmek ve/veya ikna etmek amacıyla herhangi bir kitle iletişim aracından satın alınan belirli bir zaman ya da alana duyuruların ve ikna edici mesajların yerleştirilmesidir.


26. Soru

Uztuğ’a göre  (2008: 171) , reklamcılık nasıl bir özelliğe sahiptir?

Cevap

Uztuğ’a göre  (2008: 171) , ikna edici iletişim biçimi olarak reklamcılık, mecra olanakları, iletişim mesajları üzerindeki tam denetim olanağı ve kullandığı iletişim aracına göre sahip olduğu görsel, işitsel anlatım zenginlikleri ile marka yapılandırma çabalarında vazgeçilmez bir rol ve işleve sahiptir.


27. Soru

Reklamda başarının anahtarı nedir?

Cevap

Reklamda başarının anahtarı ise reklamın stratejik bir plan dahilinde, tüm uygulamaların birbirleriyle ilişkili olduğu kampanyalar halinde gerçekleştirilmesidir.


28. Soru

Özellikle reklam kampanyalarının tasarımı sürecinde rol alan, reklam kampanyasında ilgili taraflar olarak da adlandırabileceğimiz aktörler hangileridir?

Cevap

Özellikle reklam kampanyalarının tasarımı sürecinde rol alan, reklam kampanyasında ilgili taraflar olarak da adlandırabileceğimiz aktörler, reklamverenler, reklam ajansları, yapım şirketi vb. hizmet sağlayıcılar, medya planlama ve satın alma şirketleri ve reklam medyası olarak sıralanabilir.


29. Soru

Reklamveren tipler hangileridir?

Cevap

Üreticiler,aracılar,kişiler,kurumlar


30. Soru

Reklam ajansı, nedir?

Cevap

Reklam ajansı: Yaratıcı insanlardan ve iş insanlarından; pazarlama planları, reklam planları, reklamlar ve diğer iletişim araçlarını hazırlamakta uzmanlaşmış kişilerden oluşan bağımsız bir organizasyondur.


31. Soru

Amerikan Reklam Ajansları Birliği (AAAA -The American Association of Advertising Agencies) reklam ajansını nasıl tanımlar?

Cevap

Amerikan Reklam Ajansları Birliği (AAAA -The American Association of Advertising Agencies) reklam ajansını şu şekilde tanımlar: (Arens, 2006: 109). Reklam ajansı, reklam verenden aldığı bilgilerle, stratejisi ve uygulaması doğru işleri yapmakla sorumludur


32. Soru

Reklam ajanslarının en önemli görevi nedir?

Cevap

Reklam ajanslarının en önemli görevi bir ürünü satmak ve tanıtmak için özgün fikirler bulmaktır.


33. Soru

Reklam Kampanya sürecinin aşamaları nelerdir?

Cevap

1. Durum analizi
2. Yaratıcı strateji
3. Medya stratejisi
4. Uygulama
5. Değerlendirme


34. Soru

SWOT sözcüğü,nasıl oluşturulmuştur?

Cevap

SWOT sözcüğü: İngilizce Strenghts (Güçlü yönler), Weaknesses (Zayıf
yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) kelimelerinin
baş harfleri kullanılarak oluşturulmuştur.


35. Soru

Parente, (2004: 41) iyi bir tüketici analizi için yanıtlanması gereken beş temel soruyu ne şekilde sıralamaktadır?

Cevap

Parente, (2004: 41) iyi bir tüketici analizi
için yanıtlanması gereken beş temel soruyu şu şekilde sıralamaktadır:
1. Tüketiciler kimlerdir? Reklamın sesleneceği tüketicilerin ortak özellikleri nelerdir?
2. Ürünü nasıl kullanmaktadırlar? Nerede? Ne zaman?
3. Onları satın almaya yönelten güdüler nelerdir? Bu markayı, bu kategorideki
ürünleri ya da genel olarak bir şeyleri satın alırken ne düşünür ya da hissederler?
4. Üründen ne beklerler? Gereksinimleri, istekleri, sorunları ve ilgileri nelerdir?
5. Hayata nasıl bakarlar?


36. Soru

Duyurum,nasıl açıklanabilir?

Cevap

Duyurum: Marka ya da ürün hakkında, haber değeri taşıyan içeriklerin üretilmesi ve gazete, televizyon gibi kitle iletişim araçlarında bu içeriklerin yer alması şeklinde açıklanabilir


37. Soru

Halkla ilişkiler, nasıl açıklanabilir?

Cevap

Halkla ilişkiler, diğer marka iletişim araçlarından farklı olarak; medya ilişkileri, kriz iletişimi, kurum içi iletişim, hükümet vb. karar alıcılarla iletişim gibi uygulamaları kapsayan oldukça kapsamlı bir marka iletişimi aracıdır.


38. Soru

Halkla ilişkiler kampanya sürecinin aşamaları nasıl sıralanabilir?

Cevap

Halkla ilişkiler kampanya sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
1. Durum Analizi
2. Strateji
3. Uygulama
4. Değerlendirme


39. Soru

Dört Adım Halkla İlişkiler Sürecinde neler yer alır?

Cevap

1. Halkla ilişkiler problemlerini tanımlama

2. Planlama ve Programlama

3. Eyleme geçirme ve iletişim

4. Programı değerlendirme


40. Soru

Marka İletişiminde kullanılan araçlar hangileridir?

Cevap

Kişisel Satış,Doğrudan Pazarlama,Doğrudan Posta,Kataloglar,Kitlesel Medya ile Doğrudan Pazarlama,Bilgilendirici Reklamlar (Infomercials),Etkileşimli Medya,Telefonla Pazarlama,Satış Tutundurma,Satın Alma Noktası,Ürün Yerleştirme,Sponsorluk


41. Soru

Sadakat Kartları,nedir?

Cevap

Sadakat Kartları: Perakendecilerden, hava yolu firmalarına kadar pek çok farklı
kurumun, sadık müşteriler kazanmak amacıyla, indirim, puan vb. ek avantajlar sunmak için kullandığı üyelik kartlarıdır.


42. Soru

Reklam Kirliliği,nedir?

Cevap

Reklam Kirliliği: Marka ve ürün çeşitliliğin artmasıyla kitlesel reklam mecralarındaki reklamların sayısındaki artışı ve dolayısıyla tüketicilerin çok fazla reklam içeriğine maruz kaldığını ifade etmek için kullanılır.


43. Soru

Sponsorluk uygulamaları hangileridir?

Cevap

1. Olaya ilişkin sponsorluk

2. Amaca ilişkin sponsorluk

3. Yayın sponsorluğu

4. Sinsi pazarlama


44. Soru

Ürün Yerleştirme Stratejileri hangileridir?

Cevap

1. Örtük: Sunucunun üzerindeki kıyafette logonun görünmesi gibi, ürün ya da markanın yararının açıkça gösterilmediği, pasif ve bağlamsal bir rol oynadığı yerleştirmelerdir.

2. Bütünleşmiş açık: Ürün özellikleri ve yararının açıkça gösterildiği yerleştirmelerdir. Öyküdeki karakterler çok acıkmışken, yerleştirilen ürünün sunulması ve beğenilerek tüketilmesi gibi ürünün aktif rol aldığı uygulamalardır.

3. Bütünleşmemiş açık: Markanın açıkça görüldüğü ya da duyulduğu, fakat program içeriğiyle bütünlük arz etmediği yerleştirmelerdir. Programın bir markanın katkısıyla hazırlandığı bilgisinin içerikten bağımsız olarak verilmesi gibi uygulanan bu strateji, çoğu kez ürün yerleştirmeden ziyade program sponsorluğu olarak kabul edilir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email