aofsoru.com

Bilişim Sistemleri Ve Lojistik Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim

Lojistik Bilişim Sistemlerinde Güncel Konular

1. Soru

Bulut bilişim nedir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bulut bilişim, bilişim sektöründe son yıllarda kendine yer edinmeye başlamış yeni bir kavramdır. Bulut bilişim; kullanıcı ve iş dünyası düzeyinde bilişim teknolojisi ürün, hizmet ve çözümlerinin İnternet üzerinden gerçek zamanlı alındığı ve kullanıldığı hizmet olarak tanımlanmaktadır.


2. Soru

Bulut bilişim mimarisi hangi ana unsurlardan oluşur?

Cevap

Bulut bilişim mimarisi müşteriler, veri merkezî ve dağınık sunucular olmak üzere üç ana unsurdan oluşur.

Müşteriler: Bulut bilişim mimarisinde müşteri kavramı son kullanıcı cihazlarını tanımlamaktadır. Bunlar bulutla bağlantı kurabilen masaüstü, dizüstü veya tablet bilgisayar olabileceği gibi mobil telefonlar ve kişisel cep bilgisayarları da olabilmektedir.

Veri Merkezleri: Veri merkezleri, hizmet olarak alınan uygulamaların sunucularının bulunduğu alanlardır. Bu alan, hizmet alınan yerin kendi bünyesinde sahip olduğu sunucularla dolu büyük bir oda olabileceği gibi dünyanın bir diğer ucunda İnternet aracılığı ile ulaşılabilecek farklı bir yerde de olabilir.

Dağınık Sunucular: Burada, dağınık yerde bulunan sunucuların birbirleriyle İnternet bağlantısı yolu ile iletişim kurdukları çoklu bilgisayar sistemleri söz konusudur. Bu bilgisayarlar aynı amacı gerçekleştirmek üzere etkileşime geçmektedirler. Sunucuların tamamı genellikle aynı alan içinde muhafaza edilmemekte, sıklıkla coğrafi olarak farklı bölgelerde yer almaktadırlar. Böylece hizmet sağlayıcı sunduğu seçenek ve güvenlik opsiyonlarında daha fazla esneklik sağlamaktadır.


3. Soru

Bulut bilişimin sağladığı hizmetler nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bulut hizmetleri, iş modellerine göre farklı yapılara ayrılmışlardır. Bulut bilişim içindeki hizmet kavramı, sağlayıcı tarafından sunulan ve sürekli kullanımlarından fayda sağlanan unsurları ifade etmektedir.

Yazılım Hizmeti (SaaS)

Platform Hizmeti (PaaS)

Altyapı Hizmeti (IaaS)


4. Soru

Bulut Bilişim hizmetlerinin kullanım modelleri nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bulut bilişim hizmetlerinin dağıtımı için, sunulan hizmetlerden hangisinin kullanıldığına bakılmaksızın 4 farklı modelden söz edilmektedir. Bu dağıtım modelleri, özel ihtiyaçlara veya durumlara hitap eden farklı türevlere sahiptirler. Kullanım modelleri aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır.

Genel Bulut, Özel Bulut, Topluluk Bulutu, Karma Bulut


5. Soru

Bulut Bilişimin özellikleri nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bulut Bilişimin 5 özelliği bulunmaktadır.

1. Talebe bağlı hizmet: Hizmet alan taraf sunucu, depolama gibi bilgi işlem kaynaklarını ihtiyaç duyduğunda herhangi bir kişi ile iletişime geçmeden otomatik olarak temin edebilmektedir.

2. Geniş ağ erişimi: Bulut hizmetinin olanakları ağ üzerinde erişilebilir durumdadır ve bulut hizmeti kullanıcısı ihtiyaç duyduğu bütün kaynaklara ve hizmetlere tüm platformlardan ulaşabilmektedir.

3. Kaynak havuzu: Bulut hizmeti sağlayıcısının bilişim teknolojisi kaynakları, farklı fiziksel ve sanal kaynakların kullanıcı talebine bağlı olarak dinamik olarak atandığı, çok sayıda kullanıcıya çoklu kiralama modeli kullanarak hizmet vermek üzere düzenlenebilir. Kullanıcı, temin ettiği kaynakların nerede bulunduğunu bilmemekte ve bunlar üzerinde kontrol yetkisine sahip olamamaktadır. Sözü geçen kaynaklara örnek olarak depolama, işlem, hafıza ve ağ bant genişliği verilebilir.

4. Hız ve esneklik: Hizmet sağlayıcının olanakları, içten ve dıştan gelen verileri hızlıca ölçeklemek için taleple orantılı olarak esnek bir biçimde tedarik edilebilir ve kullanımına son verilebilir. Kullanıcılar için hizmet sağlayıcıdan temin ettiği hizmetler genellikle sınırsızdır ve istedikleri zaman istedikleri miktarda kullanabilmektedirler.

5. Ölçeklenebilirlik: Bulut sistemleri, hizmetin yapısına (örneğin; depolama, bant genişliği ve aktif kullanıcı hesapları) uygun olacak şekilde bir ölçüm yeteneği geliş-tirilerek kaynak kullanımını otomatik olarak kontrol ve optimize edebilmektedir. Böylece kaynak kullanımı hem hizmet sağlayıcı hem de hizmetten yararlanan taraf için takip edebilme, kontrol edebilme, raporlama imkânı ve şeffaflık sağlamaktadır.


6. Soru

Bulut Bilişiminin avantajları nelerdir?

Cevap

Bulut bilişimin avantajları maliyette tasarruf, esneklik, ölçeklenebilirlik sağlaması ve karmaşıklığı azaltması olarak sayılabilir.


7. Soru

Bulut Bilişimin getirdiği riskler nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bahsedilen birçok avantajının yanında, bulut bilişimin de kendine özgü riskleri ve de-zavantajları bulunmaktadır. Bu hizmet modelinin henüz tam olarak olgunlaşmamış ve yayılmamış olmasından dolayı işletmeler açısından hem tehdit olarak algılanan hem de uygulamadan sonra ortaya çıkan riskler aşağıda verilmiştir.

1. Hizmet sağlayıcıya bağımlılık

2. Veri güvenliği ve gizliliği

3. Performans

4. Hizmet kalitesinin öngörülemezliği

5. Verilerin konumunun bilinmemesi


8. Soru

Bir işletmede bulut bilişim uygulamalarının kullanılmasında gerçekleştirilmesi gereken aşamalar nelerdir?

Cevap

Bir işletmede bulut bilişim uygulamalarının kullanılmasında gerçekleştirilmesi gereken üç aşama gerekmektedir:

1. İşletmenin mevcut bilişim teknolojisi altyapısının incelenmesi

2. Bilişim hizmetlerinin bulut bilişimle gerçekleşmesine karar verilmesi

3. Bulut bilişime geçişin sağlanması


9. Soru

Bulut bilişim platformu hangi katmanlardan oluşmaktadır? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Bulut bilişim platformu altyapı katmanı, uygulama katmanı ve hizmet katmanı olmak üzere üç katmandan oluşmaktadır.

Altyapı katmanı: Altyapı katmanında platformu destekleyen yazılım ve donanım kaynakları bulunmaktadır. Bulut bilişimin altyapı katmanında özel bulut ve kamu bulutu olmak üzere iki bulut kategorisi bulunmaktadır.

Uygulama katmanı: Altyapı katmanı yazılım bulunmayan bilgisayara benzemektedir ve uygulama hizmeti sağlamamaktadır. Bulut bilişim platformundan faydalanmak istiyorsa-nız altyapı katmanına yazılım yüklemeniz gerekmektedir.

Hizmet katmanı: Hizmet katmanında bulut hizmeti, kullanıcılar ve kullanıcı etkileşimi olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır:

• Bulut hizmeti: Soğuk zincirde bulut hizmetin sağlanabilmesi için veri toplama, veri işleme, veri transferi, veri güncelleme, iş geliştirme ve ilişkili modüller bulunmalı-dır. İhtiyaç hâlinde bu modellere farklı algoritmalar eklenebilir.

• Kullanıcılar:Soğuk zincirde bulut bilişim uygulamasının kullanıcıları soğuk zincirdeki müşteriler ve lojistik hizmet sağlayıcıdır. Bulut bilişim platformu tarafından iki taraf ile ilgili bilgi toplanmaktadır. Bir başka ifadeyle, soğuk zincir lojistiğinin kullanıcıları müşteriler, soğuk zincir lojistiği gerçekleştiren firma ve bulut bilişim hizmet sağlayıcılardır.

• Kullanıcı Etkileşimi: Kullanıcılar bulut bilişim hizmetlerinden çoğunlukla İnter-net kanalıyla faydalanırlar.


10. Soru

Soğuk zincir ne anlama gelmektedir?

Cevap

Soğuk zincir, dondurma ve dondurulmuş gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu muhafaza, taşıma ve bunun gibi işlemlerin tamamını ifade eder.


11. Soru

Web 2.0 nedir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Web 2.0; işletme süreçlerinde ve sosyal süreçlerde katılımcı olan kullanıcıların açık-kaynaklı, etkileşimli ve kullanıcı tarafından kontrol edilen çevrimiçi uygulamalarla tecrübe, bilgi ve pazardaki güçlerini geliştiren platform olarak tanımlanabilir.


12. Soru

Web 2.0 ile ilgili boyutlar nelerdir?

Cevap

Web 2.0 ile ilgili boyutlar; uygulama türleri, sosyal etkiler ve kullanılan teknolojiler olarak sayılabilir.


13. Soru

Sosyal medya uygulamaları nelerdir?

Cevap

Sosyal medya uygulamaları bloglar, sosyal ağlar, içerik toplulukları, forumlar ve içerik birleştiriciler olarak sayılabilir


14. Soru

Web 2.0 uygulamalarının avantajları nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Web 2.0 uygulamalarının sürekli bilgi yaratma ve bilgiye erişim sağlama özellikleri en önemli avantajlarıdır. Kullanıcılar bilgiyi kolaylıkla kopyalamakta, düzenlemekte, yeniden üretmekte ve farklı bilgileri birleştirmektedir. Kullanıcılar kolaylıkla ilgi alanlarına yönelik içerik oluşturabilmekte, deneyim ve bilgilerini paylaşabilmekte ve diğer katılımcılarla sohbet edebilmektedir. Sonuç olarak, kullanıcılar kendilerini daha önceden olmadığı kadar güçlü hissetmekte ve hatta elde ettikleri güçle pazarda önemli değişimlere dahi yol açabilmektedir.


15. Soru

Web 2.0 uygulamalarının en önemli özelliği nedir?

Cevap

Web 2.0 uygulamalarının en önemli özelliği açık kaynak kodlu olmaları, bir diğer ifadeyle, ortak akıl geliştirme ve sürekli iyileştirmenin sağlanmasıdır.


16. Soru

Sosyal medya kullanımı hangi ilkelerden oluşmaktadır?

Cevap

Sosyal medya kullanımı yedi temel ilkeden oluşmaktadır. Bahsedilen yedi temel ilkenin tüm sosyal medya uygulamalarında bulunması gerekmemektedir. Yöneticiler her ilkenin kullanıcılar ve firmalar açısından gerekliliklerini yerine getirmelidir. Bu ilkeler Sayfa 181, Tablo 8.1’de verilmiştir. Bunlar Sosyal medya uygulamalarının 7 temel ilkesi; kimlik, iletişim, paylaşım, mevcudiyet, ilişki, saygınlık ve grup olarak sayılabilir. 


17. Soru

Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Cevap

 Sosyal medya uygulamaları işletmelerin tanıtımında oldukça etkili olmakla birlikte, bir-çok yönetici sosyal medya kullanımına yönelik strateji geliştirmemekte ve sosyal medya uygulamalarının geliştirilmesine yönelik kaynak ayırmamaktadır. Sosyal medya çok hızlı gelişen bir alandır. Bu nedenle firmalar sosyal medya kullanımıyla ilgili strateji ve politika belirlemelidir. Politika belirlerken firmaların uyması önerilen konular aşağıdaki gibidir:

Dikkatli Seçim, Mevcut Uygulamaları Kullanma veya Kendi Uygulamasını Geliştirme Kararı, Faaliyetlerin Uyumlaştırılması, Medya Plan Entegrasyonu, Her Kullanıcının Erişiminin Sağlanması, Sosyal Medyada Aktif Olunması, Sosyal Medyada İlginç Olunması, Sosyal Medyada Mütevazı Olunması, Sosyal Medyada Profesyonel Olunmaması, Dürüst olunması.


18. Soru

Nesnelerin İnterneti kavramı ne anlama gelmektedir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Nesnelerin İnterneti kavramının ana fikri fiziksel çevre ve nesnelerin yaşam döngüsü hakkında sürekli olarak bilgi toplamak ve toplanan bilgiyi kullanmaktır. Nesnelerin İnterneti sadece nesneler değil bunun yanında makineler, binalar, araçlar, konteynerler ve depo ekipmanları ile de algılama, hesaplama ve ağ yetenekleri yardımıyla bilgi toplar. İnternet kanalıyla ürünlerin bulunduğu yer, ürünlerin hareketleri, özellikleri ve kullanımları ile ilgili bilgi toplamak süreçlerin geliştirilmesini ve yeni fırsatlar yaratılmasını sağlayacaktır. Nesnelerin İnterneti kapsamında tüm nesneler İnternetin içinde yer alacak; her nesne tanımlanacak, ağ içinde erişilebilir olacak, konumu ve durumu belirlenebilecek ve sonuç olarak bu değişimlerden iş, bireysel ve sosyal hayatımız etkilenecektir.


19. Soru

Akıllı parçalar ne anlama gelir ve faydaları nelerdir?

Cevap

Geleneksel olarak süreçlerle ilgili veri akışı el ile gerçekleştirilir. Nesnelerin İnterneti ise süreçlerin anlık olarak kontrol edilmesini sağlamaktadır. Nesnelerin İnternetinin temelinde nesnelerin akıllı özelliğe sahip olması bulunmaktadır. Akıllı parçalar nesnelere gömülü hâle getirilen ufak aygıtlardır. Akıllı parçaların sağladığı faydalar 5 grupta açıklanmaktadır:

1. Bilgi Depolama

2. Bilgi Toplama

3. İletişim

4. Bilgi İşleme

5. Performans İzleme


20. Soru

Nesnelerin internetinde kullanılan teknolojiler nelerdir?

Cevap

Nesnelerin İnterneti ile ilgili uygulamalarda nesneleri belirleyen, izleyen ve çevreyi algılayan teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teknolojiler aşağıda açıklanmaktadır. Barkod, Pasif RFID, Aktif RFID, Kablosuz Sensör Ağları.


21. Soru

Uygulamaların, nesnelerin interneti açısından etkileri nelerdir?

Cevap

Nesnelerin İnterneti değer zincirinin her aşamasında etkili olup yedi temel etkisi aşağıda açıklanmaktadır:

Basitleştirilmiş yakınlık tetikleyici

Otomatik yakınlık tetikleyici

Otomatik sensör tetikleme

Otomatik ürün güvenliği

Basit ve direkt kullanıcı geri bildirimi

Yoğun kullanıcı geri bildirimi

Düşünce değiştiren geri bildirim


22. Soru

Nesnelerin İnterneti ile ilgili uygulamaların artması için hangi engellerin önlenmesi gereklidir?

Cevap

Nesnelerin İnterneti ile ilgili uygulamaların artması için birtakım engellerin önlenmesi gereklidir. Engeller aşağıda açıklanmaktadır:Gizlilik, Kimlik Belirleme, Güvenlik ve Erişim Kontrol: Nesnelerin İnterneti kimin han-gi bilgiye ne oranda ve ne yetkiyle erişebileceği ile ilgili sorular gündeme getirmektedir. Standardizasyon ve Birlikte Çalışabilirlik: Farklı teknoloji platformlarının birlikte ça-lışması ile ilgili sorunların çözülmesi gerekmektedir. Yeni bir uygulama geliştirildiğinde veya yeni bir sensör eklendiğinde mevcut uygulamaların etkilenmemesi gerekmektedir. Veri miktarı: Veri miktarının artması da ortaya çıkan önemli bir zorluktur. Oluşan bü-yük miktarda verinin işlenmesi ve kullanılması da bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.


23. Soru

Büyük veri ne anlama gelmektedir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Büyük veri, geleneksel veri tabanı yazılım araçlarının depolayıp yönetemediği ve analiz edemediği veya bunları yapma kapasitesini aşan büyüklükteki veriyi ve toplumu anlama ve düzenleme biçimimizi değiştiren, bilgiyi analiz etmemizde değişimi temsil eden bilgi olarak kabul edilmektedir.Büyük verinin en çok kabul edilen özellikleri veri hacmi, veri hızı ve veri çeşitliliğidir.


24. Soru

Meta veri ne anlama gelir?

Cevap

Meta veri ya da üstveri en genel anlamıyla veri hakkındaki veri/bilgi olarak tanımlanmaktadır.Meta veri, verilere ait açıklamaları içermektedir.


25. Soru

Büyük veri uygulamalarından elde edilen faydalar nelerdir? Kısaca açıklayınız.

Cevap

Sektörden bağımsız olarak büyük veri uygulamaları üç kritere dayalı olarak değerlendirilir:

1. Bilgiden elde edilen faydanın artması:Örnek olarak, bir perakendeci mağazasın-daki dijital video sistemiyle hırsızlıkları kontrol etmenin yanında farklı zamanlar-da müşteri akışını da kontrol edebilir (Demografik bilgiler de dahil olmak üzere). Bunun yanında müşteri akışının demografik değişkenler açısından (cinsiyet, yaş) farklı mağazalarda da kontrol edilmesi mağaza bazında promosyon alanlarının ve mağaza içinde konumlandırmanın planlanmasında kullanılabilir.

2. Bilginin uygunluğunun geliştirilmesi: Büyük veri sistemleri uzaktan algılama sis-temlerinden veri elde edilmesinin yanında kullanıcı hatası, bozulmalar veya hava şartlarındaki anormallikler nedeniyle oluşan yanlış verilerin belirlenmesi ve düzel-tilmesinde kullanılmaktadır.

3. Cevabın daha hızlı gerçekleşmesinin sağlanması: Özel ve devlet sigorta acentelerin-den birçoğu büyük veri sistemlerini sigorta sahtekârlıklarını bulmakta kullanmak-tadır. Eskiden aylar süren sigorta sahtekârlıklarının bulunması günümüzde büyük veri sistemleri ile günlere kadar inmiştir.


26. Soru

Büyük veri uygulamalarında karşılaşılan zorluklar nelerdir?

Cevap

Büyük veri uygulamalarında karşılaşılan zorluklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

İşletme İçindeki Mevcut Uygulamalarla Entegrasyon, Güvenlik/Gizlilik ,İşletme İçindeki Uygulamalarla İlgili Zorluklar.


27. Soru

Lojistikte büyük veri kullanımıyla elde edilen faydalar nelerdir?

Cevap

Lojistikte büyük veri kullanımıyla elde edilen faydalar beş başlıkta toplanmaktadır:

1. Lojistiğin doğasında olan zorluklardan olan teslimat zamanı, kaynak kullanımı ve coğrafi erişim gibi hizmet özelliklerinin optimizasyonu sağlanmaktadır. Büyük ölçekli lojistik operasyonlarda verinin etkin kullanımı gereklidir. İlgili verinin erken ve doğru olarak elde edilmesi, daha iyi optimizasyon sonuçlarına ulaşılmasını sağlamaktadır.

2. Ürünlerin teslimatı sürecinde ürünlerin alınması ve ürünlerin teslimatında müş-teriyle doğrudan iletişim gerçekleşmektedir. Global ölçekte düşünüldüğünde, müşteri etkileşiminden elde edilen veriler pazarlama süreci, ürün geri bildirimi ve demografik açıdan önemli bilgiler içermektedir. Büyük veri uygulamaları müşterilerin duyguları ve ürün kalitesi ile ilgili görüş elde etmede kullanılır.

3. Lojistik çözümler birçok sektörde üretim ve dağıtım süreçlerini entegre etmektedir. Lojistik hizmet sağlayıcıların müşteri operasyonlarıyla entegrasyonunda elde edilen bilgi lojistik hizmet sağlayıcıların önemini arttırmaktadır. Lojistik hizmet sağlayıcıların elde ettikleri bilgilerin analiz edilmesiyle tedarik zinciri riskleri hakkında tahminlerde bulunulup önlem alınabilir.

4. Teslimat ağı ve dağıtım ağında oluşan faaliyetlerden büyük miktarda veri birikmektedir. Elde edilen veri ağın optimizasyonunda kullanılmakta bunun yanında global mal akışıyla da ilgili fikir vermektedir.

5. Ülke çapında faaliyet gösteren filolar taşıma rotaları ile ilgili önemli veriler toplamaktadır. Elde edilen verinin işlenmesiyle demografik, çevre ve trafik ile ilgili istatistiki bilgi elde edilebilir.


28. Soru

Bulut bilişim nedir?

Cevap

Bulut bilişim; kullanıcı ve iş dünyası düzeyinde bilişim teknolojisi ürün, hizmet ve çözümlerinin İnternet üzerinden gerçek zamanlı alındığı ve kullanıldığı hizmet anlamına olarak tanımlanmaktadır.


29. Soru

Bulut bilişim mimarisinin ana unsurları nelerdir?

Cevap

Bulut bilişim mimarisi üç ana unsurdan oluşur:

  1. Müşteriler
  2. Veri merkezi
  3. Dağınık sunucular

30. Soru

Bulut bilişim mimarisinin unsurlardan biri olan müşteriler kavramı neyi tanımlamaktadır?

Cevap

Bulut bilişim mimarisinde müşteri kavramı son kullanıcı cihazlarını tanımlamaktadır. Bunlar bulutla bağlantı kurabilen masaüstü, dizüstü veya tablet bilgisayar olabileceği gibi mobil telefonlar ve kişisel cep bilgisayarları da olabilmektedir.


31. Soru

Bulut bilişim mimarisinde veri merkezleri ne anlama gelmektedir?

Cevap

Veri merkezleri, hizmet olarak alınan uygulamaların sunucularının bulunduğu alanlardır. Bu alan, hizmet alınan yerin kendi bünyesinde sahip olduğu sunucularla dolu büyük bir oda olabileceği gibi dünyanın bir diğer ucunda İnternet aracılığı ile ulaşılabilecek farklı bir yerde de olabilir.


32. Soru

Bulut bilişim mimarisinden ana unsurlardan olan dağınık sunucular ne ifade etmektedir?

Cevap

Dağınık sunucular, dağınık yerde bulunan sunucuların birbirleriyle İnternet
bağlantısı yolu ile iletişim kurdukları çoklu bilgisayar sistemleridir. Bu bilgisayarlar aynı amacı gerçekleştirmek üzere etkileşime geçmektedirler. Sunucuların tamamı genellikle aynı alan içinde muhafaza edilmemekte, sıklıkla coğrafi olarak farklı bölgelerde yer almaktadırlar. Böylece hizmet sağlayıcı sunduğu seçenek ve güvenlik opsiyonlarında daha fazla esneklik sağlamaktadır.


33. Soru

Bulut hizmetleri neleri kapsamaktadır?

Cevap

  1. Yazılım hizmeti (SaaS)
  2. Platform hizmeti (PaaS)
  3. Altyapı hizmeti (IaaS)


34. Soru

Kullanıcı yazılım hizmetinden nasıl yararlanmaktadır?

Cevap

Yazılım hizmet modelinde kullanıcı, hizmet sağlayıcının altyapısı üzerinde çalışan uygulamaları kullanmaktadır. Bu uygulamalara, bir web tarayıcı ve program arayüzü gibi ince bir istemci arayüzü yoluyla, çeşitli kullanıcı cihazlarından erişilebilmektedir.


35. Soru

Yazılım hizmetinin nerede konumlandırılabilir?

Cevap

Bu modelde edinilen bir hizmet, İnternet üzerinde bulundukça herhangi bir veri merkezinde konumlandırılabilir. Google, Microsoft, Yahoo gibi şirketler e-posta, takvim, harita gibi hizmetleri sahip oldukları bu veri merkezlerinden sağlamaktadırlar.


36. Soru

Yazılım hizmetinin en büyük sorunu nedir?

Cevap

Yazılım hizmeti iyi değerlendirilmesi halinde şirketin daha geniş alanlarda pazara yayılabilecek olması ve kullanım kolaylığı ciddi fırsatlar sunarken güvenlik riski şirketlerin bu hizmet modelini tercih etmede karşılarına çıkan en ciddi tehdit olmaktadır.


37. Soru

Platform hizmet modeli nedir?

Cevap

Bu hizmet modelinde kullanıcıya, hizmet sağlayıcı tarafından desteklenen ve uygun programlama dilleri, hizmetleri ve araçları kullanarak kendi geliştirebileceği uygulamaları çalıştırabileceği bir platform sunulmaktadır.


38. Soru

Platform hizmet modelinin kullanıcılara sunduğu imkanlar nelerdir?

Cevap

Platform hizmet modelinde kullanıcılara takım çalışması, web uygulamaları ve düzenlemeleri, veri tabanı entegrasyonu, güvenlik, depolama gibi hizmetlerin yanı sıra yeni uygulamaların geliştirilmesi, uygulama dizaynı, kontrolleri, dağıtımları ve yer edindirme gibi iş akışı imkânları da sunulmaktadır. Bu hizmetler web üzerinde entegre çözümler olarak tedarik edilmektedir.


39. Soru

Altyapı hizmet modelinin kullanıcıya sunduğu imkanlar nelerdir?

Cevap

Altyapı hizmet modelinde kullanıcı, işletim sistemleri ve uygulamaları içeren yazılımları kurup çalıştırabileceği işlemci, depolama, iletişim ağları ve diğer başlıca bilişim kaynaklarına sahip olmaktadır.


40. Soru

Altyapı hizmetinin kullanıcılara sunduğu en büyük artı nedir?

Cevap

Altyapı hizmetinin kullanıcılara sunduğu en büyük artı değer ise şirketin bilgi teknolojisi altyapısı kurma maliyetinden ve bunun için harcayacağı çaba ve zamandan tasarruf edecek olmasıdır.


41. Soru

Altyapı hizmetinin zayıf yanları nelerdir?

Cevap

Bu hizmet modelinin zayıf yanları karmaşıklık ve uyum sorunudur.


42. Soru

Bulut bilişim hizmetlerinin dağıtımının modelleri nelerdir?

Cevap

  1. Genel bulut
  2. Özel bulut
  3. Topluluk bulutu
  4. Karma bulut


43. Soru

Genel bulut modeli nedir?

Cevap

Genel bulut modelinde, bulut altyapısı tüm kamunun kullanımına sunulmaktadır. Ticari, akademik, kamu kurumları veya bunların bazı kombinasyonları tarafından sahiplenilebilmekte, yönetilebilmekte ve işletilebilmektedir. Tüm kamu kurumları tarafından ulaşılabilen bu modelde ücretlendirme sistemi kullandığın kadar öde modelindedir. Bu modelin ilk ve en çok kullanılan örneği Amazon Web Hizmetleri’dir (Amazon Web Services).


44. Soru

Özel bulut modeli nedir?

Cevap

Bulut altyapısı, çoklu kullanıcıları da içeren tek bir kuruma özel kullanım için yapılandırılmaktadır. Bu altyapı kurum, üçüncü bir taraf veya bunların bazı kombinasyonları tarafından sahiplenilebilmekte, yönetilebilmekte veya dışında yer alabilmektedir. Hizmet talep eden taraf uygulamaları üzerinde yüksek seviyede güvenliğe ve kontrole ihtiyaç duyduğunda bu tip dağıtım modeli en fazla tercih edilen model olmaktadır. Özel bulut üzerinde yer alan hizmetler, diğer modellere kıyasla daha maliyetlidir çünkü bu hizmetlerin satın alınması, kurulması ve yönetilmesi gerekmektedir.


45. Soru

Topluluk bulut modeli nedir?

Cevap

Bulut altyapısı, aynı ilgi alanlarını paylaşan (amaç, güvenlik gereksinimleri, politika ve görüş birliği gibi) kurumların özel kullanımına sunulmaktadır. Topluluktaki bir veya daha fazla organizasyon, üçüncü bir taraf veya bunların bazı kombinasyonları tarafından sahiplenilebilir, yönetilebilir ve işletilebilir. Bu modelde altyapı kurum içinde veya kurum dışında bulunabilmektedir.


46. Soru

Topluluk bulutunun dezavantajı nedir?

Cevap

Birden fazla kurumun ortak kullanımının getirdiği bir risk olarak, ihtiyaçların değiştiği veya çeşitlendiği durumlarda her kurumun aynı duruma ayak uyduramaması topluluk bulutunun dezavantajı sayılabilir.


47. Soru

Karma bulut modeli nedir?

Cevap

Karma bulut altyapısı, iki veya daha fazla bulut altyapısının (özel, topluluk
veya genel) birleşmesinden meydana gelir. Karma bulut modelinde, alınan hizmetleri farklı hizmet sağlayıcıları sunmaktadır.


48. Soru

Karma bulut modelinin dezavantajı nedir?

Cevap

Karma bulut modelinin dezavantajı; alınan hizmetlerin farklı hizmet sağlayıcıları sunmasından dolayı, hizmet alan taraf çeşitli güvenlik platformlarını birlikte yönetmek zorunda kalmasıdır.


49. Soru

Bulut bilişimin özellikleri nelerdir?

Cevap

  1. Talebe bağlı hizmet
  2. Geniş ağ erişimi
  3. Kaynak havuzu
  4. Hız ve esneklik
  5. Ölçeklenebilirlik


50. Soru

Bulut bilişimin avantajları nelerdir?

Cevap

  • Maliyette tasarruf
  • Esneklik
  • Ölçeklenebilirlik
  • Karmaşıklığın azaltılması


51. Soru

Esneklik nedir?

Cevap

Esneklik, işletmenin plansız ve öngörülemeyen değişimlere cevap verme kapasitesidir.


52. Soru

Ölçeklenebilirlik nedir?

Cevap

Ölçeklenebilirlik, işletmenin zamanla ihtiyaç duyabileceği kapasitenin önceden planlanma düzeyidir.


53. Soru

Bulut bilişimin getirdiği riskler nelerdir?

Cevap

  1. Hizmet sağlayıcıya bağımlılık
  2. Veri güvenliği ve gizliliği
  3. Performans
  4. Hizmet kalitesinin öngörülemezliği
  5. Verilerin konumunun bilinmemesi


54. Soru

Bulut bilişimin veri güvenliği ile getirdiği riskler nelerdir?

Cevap

  • Hizmet alıcıya ait verilerin gizliliğinin korunamaması,
  • Hizmet alıcıların paylaşarak kullandıkları bellek alanı vb. kaynakları birbirinden ayıran mekanizmaların saldırıya uğraması
  • Hizmet alıcıların İnternet üzerinden kullanımına imkân verilen kaynak yönetim arayüzlerinin güvenlik açıkları oluşturması,
  • Verilerin hizmet sağlayıcı tarafın hatası veya ihmali sonucunda silinmesi veya değiştirilmesi
  • Hizmet sağlayıcı bünyesinde sistemlere ve verilere zarar vermeyi amaçlayan kötü niyetli personelin bulunması.


55. Soru

Bir işletmede bulut bilişim uygulamalarının kullanılmasında gerçekleştirilmesi gereken üç aşama nedir?

Cevap

  1. İşletmenin mevcut bilişim teknolojisi altyapısının incelenmesi
  2. Bilişim hizmetlerinin bulut bilişimle gerçekleşmesine karar verilmesi
  3. Bulut bilişime geçişin sağlanması


56. Soru

Bulut bilişim platformunun katmanları nelerdir?

Cevap

  1. Altyapı katmanı
  2. Uygulama katmanı
  3. Hizmet katmanı


57. Soru

Soğuk zincir nedir?

Cevap

Soğuk zincir, dondurma ve dondurulmuş gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu muhafaza, taşıma ve bunun gibi işlemlerin tamamıdır.


58. Soru

Bulut bilişimin altyapı katmanında bulunan bulut kategorileri nelerdir?

Cevap

  1. Özel bulut
  2. Kamu bulutu


59. Soru

Hizmet katmanında bulunan bölümler nelerdir?

Cevap

  1. Bulut hizmeti
  2. Kullanıcılar
  3. Kullanıcı etkileşimi


60. Soru

Soğuk zincir lojistiğini kimler kullanır?

Cevap

  1. Müşteriler
  2. Soğuk zincir lojistiği gerçekleştiren firma
  3. Bulut bilişim hizmet sağlayıcılar


61. Soru

Web 2.0 nedir?

Cevap

Web 2.0; işletme süreçlerinde ve sosyal süreçlerde katılımcı olan kullanıcıların açık-kaynaklı, etkileşimli ve kullanıcı tarafından kontrol edilen çevrimiçi uygulamalarla tecrübe, bilgi ve pazardaki güçlerini geliştiren platformdur.


63. Soru

Sosyal medya uygulama türleri nelerdir?

Cevap

  • Bloglar
  • Sosyal ağlar
  • İçerik toplulukları
  • Forumlar
  • İçerik bütünleştiriciler


64. Soru

Web 2.0'ın sosyal etkiler boyutunun avantajları nelerdir?

Cevap

  • Güçlendirme
  • Katılım
  • Açıklık
  • Ağ oluşturma
  • İletişim
  • Topluluk
  • Demokratikleşme
  • Kullanıcı kontrolü


66. Soru

Web 2.0'da kullanılan yeni geliştirme teknikleri nelerdir?

Cevap

  • RSS: Rich Site Summary (Zengin Site İçeriği) çevrimiçi içeriğin kişiselleştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
  • Wiki: Ortak yayın yapmayı sağlayan uygulamalardır.
  • Widget (Ekran aracı): Bilginin gösterildiği ve kullanıcıların uygulama ve işletim sistemiyle farklı şekillerde iletişim kurabildiği bir grafik kullanıcı arayüzdür.
  • Mashup: Yeni bir hizmet oluşturmak için farkı çevrimiçi kaynaklardan içerikleri birleştiren bir içerik oluşturucudur.
  • AJAX: Etkileşimli web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir web geliştirme tekniğidir. AJAX, büyük miktarlarda veri olan web sayfalarında dolaşmayı sağlar.
  • RIA (Zengin İnternet Uygulamaları): Geleneksel masaüstü uygulamalarının özelliklerine ve işlevlerine sahip web uygulamalarıdır.


67. Soru

Sosyal medya kullanımı yedi temel ilkeden oluşmaktadır. Bunlar nelerdir?

Cevap

  1. Kimlik
  2. İletişim
  3. Paylaşım
  4. Mevcudiyet
  5. İlişki
  6. Saygınlık
  7. Grup


68. Soru

Firmalar sosyal medya kullanımıyla ilgili strateji ve politika belirlerken, firmaların nelere uyması önerilmektedir?

Cevap

  1. Dikkatli seçim
  2. Mevcut uygulamaları kullanma veya kendi uygulamasını geliştirme kararı
  3. Faaliyetlerin uyumlaştırılması
  4. Medya plan entegrasyonu
  5. Her kullanıcının erişiminin sağlanması
  6. Sosyal medyada aktif olunması
  7. Sosyal medyada ilginç olunması
  8. Sosyal medyada mütevazı olunması
  9. Sosyal medyada profesyonel olunmaması
  10. Dürüst olunması


69. Soru

Nesnelerin internetinin işlevi nedir?

Cevap

Nesnelerin İnterneti sadece nesneler değil bunun yanında makineler, binalar, araçlar, konteynerler ve depo ekipmanları ile de algılama, hesaplama ve ağ yetenekleri yardımıyla bilgi toplar.


70. Soru

Nesnelerin İnternetinin temelinde nesnelerin akıllı özelliğe sahip olması bulunmaktadır. Bu akıllı parçaların sağladığı faydalar nelerdir?

Cevap

  1. Bilgi depolama
  2. Bilgi toplama
  3. İletişim
  4. Bilgi işleme
  5. Performans izleme


71. Soru

Kablosuz sistemlerde iletişim nasıl sağlanmaktadır?

Cevap

  • Radyo dalgaları 
  • Işık dalgaları
  • Ses dalgaları 
  • Akıllı parçaların yolladığı mesajlar


73. Soru

Barkod teknolojisinin en önemli dezavantajı nedir?

Cevap

Barkod teknolojisinin en önemli dezavantajı; sadece görüş mesafesindeki ürünlerin tanımlanması, palet veya kutu içindeki parçacıkların tanımlanamamasıdır.


74. Soru

Aktif RFID etiketleri nerelerde kullanılır?

Cevap

Aktif RFID etiketleri çoğunlukla kutu, palet veya konteyneri kontrol etmekte kullanılır.


75. Soru

Aktif RFID ile kablosuz sensör arasındaki fark nedir?

Cevap

Aktif RFID ile kablosuz sensör arasındaki fark, bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabilmesidir.


76. Soru

Kablosuz sensör ağlarının dezavantajı nedir?

Cevap

Kablosuz sensör ağlarının dezavantajı, sensörlerin büyük ve pahalı olmasıdır.


77. Soru

Nesnelerin İnterneti değer zincirinin her aşamasında etkili olan temel etkiler nedir?

Cevap

  1. Basitleştirilmiş yakınlık tetikleyici
  2. Otomatik yakınlık tetikleyici
  3. Otomatik sensör tetikleme
  4. Otomatik ürün güvenliği
  5. Basit ve direkt kullanıcı geri bildirimi
  6. Yoğun kullanıcı geri bildirimi
  7. Düşünce değiştiren geri bildirim


78. Soru

Nesnelerin İnterneti uygulamalarının engelleri nelerdir?

Cevap

  • Gizlilik, kimlik belirleme, güvenlik ve erişim kontrol
  • Standardizasyon ve birlikte çalışabilirlik
  • Veri miktarı


79. Soru

Büyük veri nedir?

Cevap

Büyük veri, geleneksel veri tabanı yazılım araçlarının depolayıp yönetemediği ve analiz edemediği veya bunları yapma kapasitesini aşan büyüklükteki veriyi ve toplumu anlama ve düzenleme biçimimizi değiştiren, bilgiyi analiz etmemizde değişimi temsil eden bilgidir.


80. Soru

Büyük verinin en çok kabul edilen özellikleri nelerdir?

Cevap

  1. Veri hacmi (volüme)
  2. Veri hızı (velocity)
  3. Veri çeşitliliği (variety)


81. Soru

Veri çeşitleri nelerdir?

Cevap

  1. Yapılandırılmış veri
  2. Yapılandırılmamış veri
  3. Yarı yapılandırılmış veri


82. Soru

Yapılandırılmış veri nedir?

Cevap

Yapılandırılmış veri belli bir veri modelini temel alarak kolaylıkla depolanabilen, işlenebilen, işletilebilen, iletilebilen ve veri formatı kesin ve belirli olan veri çeşididir.


83. Soru

Yapılandırılmamış veri nedir?

Cevap

Yapılandırılmamış veri geleneksel veritabanlarına uygun olmayan, tanımlanmış tek bir formatı olmayan verilerdir.


84. Soru

Yarı yapılandırılmış veri nedir?

Cevap

Yarı yapılandırılmış veriler yapılandırılmış ile yarı yapılandırılmış veri arasındadır. Yarı yapılandırılmış verilerin bir yapısı vardır ama toplanan tüm veriler aynı yapıda değildir. Veriler bir yapıya sahiptir ama bir bütün olarak aynı yapıda değildir.


85. Soru

Veri hacim ölçüleri nelerdir?

Cevap

  • Bit (b)
  • Byte (B)
  • Kilobyte (KB)
  • Megabyte (MB)
  • Gigabyte (GB)
  • Terabyte (TB)
  • Petabyte (PB)
  • Exabyte (EB)
  • Zettabyte (ZB)
  • Yottabyte (YB)


86. Soru

Meta veri nedir?

Cevap

Meta veri ya da üstveri en genel anlamıyla veri hakkındaki veri/bilgi olarak tanımlanmaktadır. Meta veri verilere ait açıklamaları içermektedir.


87. Soru

Büyük veri uygulamalarından elde edilen faydalar nelerdir?

Cevap

  1. Bilgiden elde edilen faydanın artması
  2. Bilginin uygunluğunun geliştirilmesi
  3. Cevabın daha hızlı gerçekleşmesinin sağlanması


88. Soru

Büyük veri uygulamaların karşılaşılan zorluklar nelerdir?

Cevap

  1. İşletme içindeki mevcut uygulamalarla entegrasyon
  2. Güvenlik/Gizlilik
  3. İşletme içindeki uygulamalarla ilgili zorluklar


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email