aofsoru.com

Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 2 Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Lojistik Başarım Değerlemesi Ve Hisse Değeri Üzerindeki Etkisi

1. Soru

Etkin lojistik yönetiminin işletmelere katkıları nelerdir?

Cevap

Günümüzün küresel rekabet ortamı, yüksek kalitede ve düşük maliyetle mal ve hizmet üretmeyi, üretilen mal ve hizmeti de dünyanın her yerindeki müşterilere hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırmayı bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu bağlamda lojistik faaliyetler, işletmelerin başarısında kritik bir öneme sahiptir. Etkin lojistik yönetimi ile işletmeler; hammadde, hizmet ve bilginin kaynağından tüketim noktasına kadar etkin ve verimli akışını sağlamakta, dağıtım maliyetleri azaltmakta ve müşteri tatmin düzeyini artırmaktadır. Lojistik faaliyetlerin başarımının (performans) geliştirilmesi müşteri tatmininin sağlanarak satış gelirlerinin artırılmasına, varlıkların daha etkin kullanılmasına ve lojistik maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Böylece etkin lojistik faaliyetler, işletme kârlılığı ve hissedar değeri üzerinde olumlu katkı sağlayacaktır.


2. Soru

Lojistik yönetiminden beklenen faydanın sağlanabilmesi için nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Lojistik yönetiminden beklenen faydanın sağlanabilmesi, tüm lojistik faaliyetlerin etkin ve verimli yürütülmesine bağlıdır. Bu nedenle işletmenin geçmiş lojistik faaliyetlerine ilişkin bilgi toplanması, lojistik başarım (performans) hedeflerinin belirlenmesi, önceden belirlenen hedefler ile fiili sonuçların karşılaştırılması gerekmektedir. Lojistik başarım (performans) yönetimi bünyesinde gerçekleştirilen bu faaliyetler ile lojistik faaliyetlerin başarısının değerlendirilmesi, değer katmayan lojistik faaliyetlerin tespit edilmesi, iyileştirici önlemlerin alınması ve sonuç olarak lojistik faaliyetlerin başarımlarının geliştirilmesi olanaklı hale gelecektir.


3. Soru

Başarım (performans) nedir?

Cevap

Sözcük anlamı olarak yapma, yerine getirme, uygulama, bir görevi başarabilme gücü olan başarım (performans), bir amacın gerçekleştirilme derecesidir. Başarım (performans) bir işi yapan bireyin, bir grubun, bir bölümün veya bir işletmenin ulaşılması istenen hedefe yönelik elde ettiği sonuçların nicel ve nitel ifadesidir. İşletme düzeyinde başarım ise, işletmeyi oluşturan tüm bileşenlerin, makineler, çalışanlar, yönetim ve çevre etkileşimi ile elde edilen toplam sonuçtur.


4. Soru

Başarım (performans) kavramının boyutları nelerdir?

Cevap

Başarım (performans) kavramı çok boyutlu bir yapıya sahip olup, genel kabul gören bir sınıflandırmaya göre yedi boyut içermektedir. Bu boyutlar etkinlik, kalite, verimlilik, yenilik, verim ve girdilerden faydalanma, çalışma yaşamının kalitesi, kârlılık ve bütçeye uygunluktur.


5. Soru

Etkinliğin belirlenmesinde hangi göstergelerden faydalanılmaktadır?

Cevap

Etkinliğin belirlenmesinde satış personeli tarafından gerçekleştirilen satış kotası yüzdesi, ürün ya da bölge başına müşteri devri, programlardan sapma, pazar payı (mevcut ve potansiyel yüzdesi), müşteriler açısından işletmenin itibarı, gerçekleşen projeler/planlanan projeler, zamanında teslim edilen malların yüzdesi gibi göstergelerden faydalanılmaktadır.


6. Soru

Başarımın kalite boyutu nedir ve nasıl ölçülür?

Cevap

İşletmelerin sundukları mal ve hizmetin müşteri beklenti ve gereksinimlerini karşılayabilme yeteneğini ifade eden bir başarım (performans) boyutudur. Satın alınan mal ve malzemede red yüzdesi, üretimde red oranları, yeniden işleme ve düzeltme oranları, müşteri şikâyetleri oranı, garanti masrafları gibi gösterilerden yararlanılarak kalitenin ölçümü yapılabilmektedir.


7. Soru

Başarım boyutlarından verimlilik nedir?

Cevap

Verimlilik işletmelerin kaynaklarını ne oranda etkin ve etkili kullandığını gösteren bir başarım (performans) ölçüsüdür. Kaynakların etkin ve etkili kullanımı tespit edebilmek için, kullanılan kaynaklar (girdi) ile üretilen miktarlar (çıktı) arasında bir ilişki kurulmalıdır. Verimlilik işgücü, hammadde ve malzeme, enerji, sermaye bilgi gibi girdiler ile üretilen mal ya da hizmet arasındaki ilişkidir.


8. Soru

Yenilik boyutunun ölçümünde nelerden yararlanılmaktadır?

Cevap

Yeniliğin ölçümünde her yeni projenin fayda/maliyet oranı, yeni projelerin işletmenin kârlılığına ya da büyümesine etkisi, yeni uygulanan üretim yöntemleri sayısı, yeni yöntem ve teknoloji uygulamaları sonucu zaman ve maliyet tasarrufu gibi performans ölçütlerinden yararlanılmaktadır.


9. Soru

Verim ve girdilerden faydalanma oranları boyutunda hangi ölçütlerden yararlanılmaktadır?

Cevap

Verim ve girdilerden faydalanmada en yüksek-en düşük veya düşük hedef düzeyleri, üretim için planlanan malzeme eksikliği yüzdesi, bir siparişin gerçekleşmesinde ortalama toplam maliyetteki değişme, en alt düzeye düşen stok kalemlerine ait bildirimler, yüksek oranda bozuk mal veya israf, makine arızası, direkt ve endirekt işgücü oranları, her mamule göre ortalama üretim süresi, makine ve yer kullanım oranları, stok devir oranları, vb. ölçütlerden yararlanılmaktadır.


10. Soru

Çalışma yaşamının kalitesi boyutu neleri esas almaktadır?

Cevap

İşletme çalışanlarına ilişkin yeterli ve adil ücretlendirme, uygun çalışma koşulları, liderlik, iletişim, örgüt kültürünün oluşturulması, bilgi ve beceri geliştirme, sürekli gelişme ve iyileşme fırsatları, yönetime katılma gibi konuların değerlendirilmesini esas alan bir boyuttur.


11. Soru

Kârlılık/Bütçeye uygunluk boyutunda başlıca hangi ölçütler kullanılmaktadır?

Cevap

Bütçelenen satışlara göre gerçekleşen satışlar, bütçe sapmaları, yatırımların getirisi, satışların yüzdesi olarak kâr, çalışan başına kâr, temettü ödemelerinde artış yüzdesi, borçların toplam varlıklara oranı kârlılık/ bütçeye uygunluk başarım boyutunun belirlenmesinde kullanılan başlıca ölçütlerdendir.


12. Soru

Başarım yönetimi nedir?

Cevap

Başarım yönetimi kavramı, işletmecilik alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan bir kavram olup işletmelerin stratejileri ve amaçlarına ulaşması için etkin ve etkili yönetilmesini sağlayacak geniş kapsamlı bir süreci ifade etmektedir. Başarım (performans) yönetimini işletmeyi strateji ve amaçlara ulaştırabilmek için, mevcut ve gelecekteki durumlara ilişkin, bilgi toplama, bunları karşılaştırma ve performansın sürekli olarak gelişimini sağlayacak yeni ve gerekli düzenlemeleri, faaliyetleri başlatan ve sürdüren bir yönetim süreci olarak tanımlamak mümkündür.


13. Soru

Performans yönetim sürecinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için işletme amaçları hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Cevap

Performans yönetim sürecinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için işletme amaçları hangi özelliklere sahip olmalıdır? Cevap: Performans yönetim sürecinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için işletme amaçlarının aşağıda sıralanan özelliklere sahip olması gerekir: ? Tutarlı olmalı ? Açık ve kesin olmalı ? Meydan okumalı ? Ölçülebilmeli ? Ulaşılabilir olmalı ? Kabul edilebilir olmalı ? Zamanla ilişkilendirilmeli ? Takım çalışmasına odaklanmalı


14. Soru

İşletmelerde başarım yönetim süresi hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Cevap

İşletmelerde etkin bir performans yönetim süreci beş aşamadan oluşmaktadır. Başarım yönetim sürecinin birinci aşamasında işletmenin mevcut performans düzeyine ilişkin ayrıntılı ve gerçekçi bilgi edinilmektedir. Başarım yönetiminin ikinci aşamasında işletmenin temel faaliyet alanlarına ilişkin hedefler belirlenmektedir. Üçüncü aşamasında işletmenin amaç ve hedefleri dikkate alınarak direkt amaç ve hedeflerle ilişkilendirilebilen ölçütler oluşturulmaktadır. Dördüncü aşamasında performans yönetiminin işletme faaliyetlerinin ne derece etkin ve etkili olduğunu tespit edebilmektedir. Son aşamasında ise başarım ölçme ve değerlendirme aşamasında elde edilen sonuçlar doğrultusunda performansın iyileştirilmesi için düzeltici faaliyetlerde bulunulmaktadır.


15. Soru

İşletme yönetimi açısından performans değerlemesi ne anlama gelmektedir?

Cevap

İşletme yönetimi açısından büyük önem taşıyan değerleme, faaliyetlerin işletme amaçlarına ne derece ulaştığının belirlenmesini sağlayan bir süreçtir. Performans değerlemesi, işletmenin misyon, stratejik amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli performans göstergelerinden yararlanarak, işletmenin finansal ve finansal olmayan bütün bileşenleri hakkında veri toplanması, ölçülmesi ve değerlendirmesi süreci olarak tanımlanmaktadır.


16. Soru

İşletmeleri performans değerlemesi yapmaya yönelten nedenler nelerdir?

Cevap

İşletmeden işletmeye farklılık gösterse de işletmeleri performans değerlemesi yapmaya yönelten nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: ? İşletmenin başarılı olup olmadığını tespit etmek, ? İşletmenin müşteri istek ve taleplerini karşılayıp karşılayamadığını belirlemek, ? İşletmenin kendi süreçlerini anlamak, işletmenin bunlar hakkında ne bildiğini ve ne bilmediğini ortaya koymak, ? İsraf olan ya da dar boğaz yerler gibi iyileştirmelerin zorunlu olduğu alanları belirlemek, ? İşletmenin gelişme gösterebileceği alanları tespit etmek, ? Kararların, duygusal, sezgisel, inanç veya varsayımlar gibi sübjektif unsurlardan ziyade objektif ve gerçek verilere dayanarak alındığından emin olmak, ? İşletmenin amaçlarına zamanında ve daha verimli yollardan ulaşılmasını sağlamak, ? İşletmenin işlem ve süreçlerine ilişkin planladığı gelişmelerin gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek.


17. Soru

Çok boyutlu başarım değerleme sistemleri nasıl ortaya çıkmıştır?

Cevap

Geleneksel başarım değerlemenin eksiklerini gidermek amacıyla finansal başarım göstergeleriyle beraber kalite, hız, esneklik, yenilikçilik, güvenilirlik gibi finansal olmayan göstergelerin de kullanıldığı çok boyutlu sistemler geliştirilmiştir.


18. Soru

Çok boyutlu başarım değerleme sistemleri nelerdir?

Cevap

Çok boyutlu performans sistemlerinden en çok bilinenler Lynch-Cross performans piramidi, Dengeli ölçüm kartı (Balanced Scorecard), Paydaş temelli performans değerleme ve Performans prizmasıdır.


19. Soru

Lynch-Cross başarım piramidinin basamakları nelerdir?

Cevap

Sistemin amaç ve ölçütleri, dört basamaklı performans piramidi ile gösterilmektedir. Piramidin tepesinde işletmenin vizyon ve misyonu yer almaktadır. Bu basamakta genel olarak işletmenin amaç ve hedefleri ortaya konur. İkinci basamakta, her bir birimin amaç ve hedefleri pazar ve finans açısından belirlenmekte ve işletme birimlerinin pazar ve finansal performanslarını belirlemeye yönelik ölçütler tespit edilmektedir. Üçüncü basamakta, işletme birimleri için müşteri tatmini, esneklik ve verimlilik alanlarında daha somut hedefler ortaya konulmaktadır. Piramidin son basamağında ise işletme stratejilerinin gerçekleştirilmesinde anahtar rol oynayacak operasyonel ölçütler belirlenmektedir.


20. Soru

Dengeli ölçüm kartını diğerlerinden ayıran en büyük fark nedir?

Cevap

Dengeli ölçüm kartını diğer değerleme sistemlerinden ayıran en önemli fark, finansal ve finansal olmayan başarım ölçütlerinin birlikte dengeli bir şekilde kullanılması, maddi ve maddi olmayan tüm varlıkların değerini dikkate almasıdır.


21. Soru

Dengeli ölçüm kartının çatısını oluşturan boyutlar nelerdir?

Cevap

Dengeli ölçüm kartı, işletme başarısını dört boyutta ele almaktadır. Dengeli ölçüm kartının çatısını oluşturan dört boyut şunlardır: ? Finans boyutu ? Müşteri boyutu ? İşletme içi süreçler boyutu ? Öğrenme ve gelişme boyutu


22. Soru

Paydaş temelli performans değerleme sistemi nedir?

Cevap

Paydaş temelli performans değerleme sistemi, performansı işletme paydaşlarını esas alarak değerleyen bir sistemdir. Paydaş, işletme içi ve işletme dışındaki, işletmeden çıkarı olan ve işletme performansını etkileyebilen kişi ya da gruptur. İşletmeler müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ve toplumdan oluşan önemli paydaş grubuna sahiptirler. Paydaş temelli performans değerleme, finansal ve finansal olmayan performans ölçütleri arasında dengeyi sağlarken, ayrıca paydaşlar arasındaki ilişkiyi de tespit etmektedir. İşletmenin performansı paydaşların performansının toplamı olarak değerlendirilmektedir.


23. Soru

Performans prizmasının boyutları nelerdir?

Cevap

Performans prizmasının temelini işletmenin paydaşları ile ilişkisi oluşturmaktadır. Performans prizması beş boyuta sahip olup, bu boyutlara göre performans ölçütleri oluşturulmaktadır. Bunlar: ? Paydaşların memnuniyeti ?Stratejiler ? Süreçler ? Yetenekler ? Paydaş katkısıdır.


24. Soru

Lojistik başarım nedir?

Cevap

Lojistik performans kavramını, geniş kapsamlı işletme ya da organizasyon performansı kavramının bir alt dalı olarak değerlendirmek mümkündür. Bu bağlamda lojistik performans, lojistik faaliyetlerin verimlilik ve etkinlik derecesi olarak tanımlanabilir. Ancak bu tanımı lojistik farklılaşmayı da ekleyerek genişletmek mümkündür. İşletmeler; ürün güvenirliği, zamanında sunum, dağıtım tutarlılığı gibi müşteri hizmet unsurları aracığıyla değer oluşturabilecektir. Lojistik faaliyetler ile değer yaratabilen işletmeler ise kendilerini rakiplerinden farklılaştırabileceklerdir. Kısacası, lojistik başarım, lojistik faaliyetlerin verimlilik ile etkinlik ve işletmelerin rakiplerinden kendilerini farklılaştırma derecesidir.


25. Soru

Lojistik etkinlik nedir?

Cevap

Lojistik etkinlik, lojistik performansın önemli bir boyutudur. Bilindiği üzere etkinlik işletmenin belirlediği amaçlara ve stratejilere ulaşma derecedir. Lojistik performans, işletme performansının bir alt dalı olması nedeniyle lojistik etkinliğin belirlenmesinde, işletmenin çok sayıda amacı dikkate alınmalıdır. Bu açıdan lojistik etkinlik, lojistikle ilgili amaçlara ulaşma derecesi olarak tanımlanabilir.


26. Soru

Lojistik verimlilik nedir?

Cevap

Lojistik verimlilik, lojistik faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan insan gücü, enerji, tesis, depo, para gibi tüm ekonomik kaynakların, lojistik hizmet çıktılarına oranıdır. Lojistik performansın bu boyutu işletme kaynaklarının lojistik faaliyetlerle etkin yönetilebilme yeteneğini ortaya koymaktadır.


27. Soru

Lojistik performans yönetimi ne demektir?

Cevap

Lojistik performans yönetimi, işletmenin ve çalışanların lojistik hedeflerine ulaşmalarını sağlayan ve yönetsel amaçları olan bir süreçtir.


28. Soru

Lojistik performans değerleme ne demektir?

Cevap

Lojistik performans değerleme lojistik faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğinin gerekli lojistik başarım göstergelerinden yararlanılarak niceliksel ve niteliksel olarak ölçülerek değerlendirilmesi sürecidir.


29. Soru

Lojistik performans yönetim ve değerlendirme hangi alanlarda yapılmaktadır?

Cevap

Lojistik başarım (performans) yönetimi, lojistik performansı toplam sistem, alt sistem, alt sistem bileşenlerinde ayrı ayrı ve tüm bu süreçlerin birbirleri ile olan etkileşimini analiz edebilecek yapıda olmalıdır. Bu açıdan lojistik performans yönetim ve değerlendirme aşağıdaki alanlarda yapılmaktadır: ? İşletmenin mevcut ve potansiyel pazar payı, ? Tedarik, satın alma, depolama, ürün tasarımı, ürün kalitesi, ? Üretim ve satış düzeyi, ? Tedarik, üretim ve dağıtım sürecinin verimliliği ve etkinliği, ? Finansal sonuçlar, satış gelirleri ve kârlılık, ? Yatırımlar ve getirileri, ? Müşteri servisi.


30. Soru

İyi tasarlanmış bir lojistik performans yönetim ve değerleme süreci hangi özellikleri taşımalıdır?

Cevap

İyi tasarlanmış bir lojistik performans yönetim ve değerleme sürecinin bir takım özellikleri taşıması gerekmektedir. İyi bir lojistik performans yönetim ve değerleme süreci kapsamlı, neden odaklı, dikey ve yatay bütünleşmeyi sağlamalı, karşılaştırılabilir ve faydalı olmalıdır


31. Soru

Lojistik performans değerleme sisteminin geliştirilmesi kaç aşamada değerlendirilmektedir?

Cevap

Lojistik performans değerleme sisteminin geliştirilmesi üç aşamada değerlendirilmektedir. Bu aşamalar; tasarım, uygulama, kullanım olarak aşağıda açıklanmıştır: ? Tasarım: Ölçülecek lojistik amaçların tanımlanmasını ve belirlenen amaçlar doğrultusunda lojistik performans ölçütlerinin tasarımını kapsamaktadır. ? Uygulama: Bu aşamada veriler toplanmakta, toplanan verilerin işlenmesi için sistemler ve yöntemler harekete geçirilmektedir. ? Kullanım: Lojistik işlemlerin etkin ve verimli olup olmadığının ve işletmenin lojistik amaç ve stratejilerine ulaşıp ulaşılmadığının belirlenmesi amacı ile ölçüm sonuçlarının gözden geçirilmesi faaliyetlerini içermektedir.


32. Soru

Lojistik performans değerlemesinde en çok önerilen sistem hangisidir?

Cevap

Lojistik performans değerlemesinde en çok önerilen sistem dengeli ölçüm kartıdır. Dengeli ölçüm kartı ile lojistik faaliyetlerin başarısı finansal ve finansal olmayan ölçütlerle; finansal, müşteri, işletme içi süreçler, gelişme ve öğrenme boyutları olmak üzere dört boyutta izlenmektedir. Böylece lojistik faaliyetler, lojistik sistemin tüm seviyelerindeki performans ölçütleri aracılığıyla değerlendirilmektedir. Dengeli ölçüm kartı işletme amaçları ile lojistik performans ölçütleri arasında bir bağ oluşturmaktadır. Ayrıca dengeli ölçüm kartı ile işletmenin kısa vadeli lojistik hedefleri ile uzun vadeli hedefleri; başta hissedarları, müşterileri ve çalışanları olmak üzere işletmenin tüm taraflarını arasında denge sağlamaktadır.


33. Soru

Performans ölçütlerinden beklenen yararın sağlanabilmesi nelere bağlıdır?

Cevap

Performans ölçütlerinden beklenen yararın sağlanabilmesi, lojistik faaliyetlerin tüm boyutlarının performans ölçütlerinin belirlenmesinde dikkate alınmasına bağlıdır. Sadece maliyet ölçütünün kullanıldığı performans değerlendirme sistemleri maliyet odaklı olmaları ve gelecekten daha ziyade geçmiş hakkında bilgi vermeleri nedeniyle lojistik performans sonuçlarına ilişkin yeterli bilgi sağlamamaktadırlar. Bu nedenle maliyete ilişkin performans ölçütleri, müşteri memnuniyeti, ürün kalitesi gibi stratejik performans düzeylerini yansıtabilecek performans ölçütleriyle bütünleşik olmalıdır. Lojistik yönetimin temel özelliği müşteri ihtiyaçlarındaki değişime hızlı tepki göstermek olduğundan, performans ölçütleri lojistik yönetimin bu yeteneğini doğru bir şekilde yansıtmalı, açık, anlaşılır ve gerçekçi olmalıdır.


34. Soru

Başarım ölçütleri nasıl sınıflandırılmaktadır?

Cevap

Lojistik performans ölçütlerini sayısal olarak tanımlanmalarına ve temel lojistik faaliyetlere göre sınıflandırarak incelemek olanaklıdır. Sayısal olarak tanımlanmalarına göre performans ölçütleri nicel ve nitel performans göstergeleri olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.


35. Soru

Nicel lojistik performans ölçütleri nelerdir?

Cevap

Nicel lojistik performans ölçütleri şunlardır: Satışların belirli yüzdesi olarak maliyet, üretim maliyetleri, birim başına maliyet, toplam lojistik maliyetler, yatırımın belirli bir yüzdesi olarak maliyet, satış gelirleri, net kâr, yatırımın geri dönüş oranı, stok elde tutma maliyetleri, müşteri ihtiyaçlarını karşılama oranı, mamul geliştirme süresi, sipariş tedarik süresi, teslim edilen mamullerin miktarı, taşıma işgücü verimliliği.


36. Soru

Nitel lojistik performans ölçütleri nelerdir?

Cevap

Nitel lojistik performans ölçütleri şunlardır: Müşteri memnuniyet derecesi, müşteri şikayetleri, müşteri geri dönüş sayısı, esneklik, güvenirlik, şeffaflık, bilgi ulaşılabilirliği, bilgi güvenirliliği, zamanında sevkiyat, sipariş tamamlama oranı, müşteri şikayetleriyle ilgilenme, kalite sorunları yaşanmayan sipariş yüzdesi, lojistik sistemin değişen çevreye cevap verebilme yeteneği.


37. Soru

Lojistik faaliyetlerin nakit ve alacaklar üzerindeki etkisi nedir?

Cevap

Hazır değerler işletmenin likidite durumunun önemli bir göstergesidir. Lojistik faaliyetleri ile işletmenin likidite durumu arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Örneğin etkin lojistik faaliyetlerle sipariş döngüsünün kısaltılması nakit akışını hızlandıracaktır. Aynı şekilde yüksek sipariş tamamlama oranı ve faturaların doğruluğu da nakit akışını hızlandırmaktadır.


38. Soru

Lojistik faaliyetlerin kısa vadeli yabancı kaynaklar üzerindeki etkisi nedir?

Cevap

Kısa vadeli yabancı kaynaklar genellikle dönen varlıkların finansmanında kullanılmaktadır. İşletmelerin satın alma politikaları yabancı kaynaklar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Lojistik faaliyetler ile satın alma faaliyetlerinin bütünleştirilmesi, işletmede verimlilik artışına neden olacaktır. Ekonomik sipariş miktarlarının geleneksel yöntemlerle dağıtım ve üretim gereksinimlerini yansıtmayacak bir şekilde belirlenmesi işletmelerde aşırı stok bulundurmaya neden olmaktadır. Stok miktarı ile lojistik sistemin gereksinimlerinin uyumlaştırılmasında MRP ve DRP teknikleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin kullanılmasıyla işletmeler optimal stok bulundurabilecek ve aşırı stok bulundurmanın işletmeye yükleyeceği kısa vadeli yükümlülükleri azaltabilecektir.


39. Soru

Lojistik faaliyetlerin uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar üzerindeki etkisi nedir?

Cevap

İzledikleri finansal yönetim politikalarına bağlı olarak işletmelerin yabancı kaynak/öz kaynak dengesi değişmektedir. Bu nedenle alternatif lojistik stratejilerin etkisi işletmeden işletmeye farklılık gösterecektir. Günümüzde birçok işletme duran varlık yatırımlarını azaltmaktadır. Ayrıca işletmeler lojistik faaliyetlerde kullandıkları duran varlıkları elde etmek yerine stoklama ve taşıma faaliyetleri için üçüncü parti lojistikten yararlanmaktadırlar. Bu değişim işletmelerin kaynak gereksinimlerini azaltmaktadır


40. Soru

Lojistik performans yönetimi ile hissedar değerini etkileyen faktörler bağlamında gelir artışının rolü nedir?

Cevap

Satış miktarı ile müşteri sadakati arasında çok sıkı bir ilişki vardır. İyi organize edilmiş lojistik faaliyetler ile müşterilerin istediği ürün, müşterilerin istediği yer ve zamanda en uygun maliyetle ulaştırılarak müşteri sadakati artırılabilir. İyi organize edilmiş lojistik faaliyetlerle işletme satışları artırılabilir. Bu şekilde, ürüne sadık müşteri kitlesi oluşturularak, işletmenin satışları ve dolayısıyla gelirlerinde artış yaşanabilmektedir. Bu artış ise nakit akışlarına olumlu yansıyarak, hissedar değerinin artmasına neden olacaktır.


41. Soru

Lojistik performans yönetimi ile hissedar değerini etkileyen faktörler bağlamında faaliyet maliyetlerinin düşürülmesinin rolü nedir?

Cevap

İyi yönetilen lojistik faaliyetler lojistik maliyetin düşürülmesine önemli katkı sağlamaktadır. Lojistik maliyetlerin birçoğu lojistik kararlardan etkilenmektedir. Etkin lojistik yönetimi ile işletmeye değer katmayan faaliyetlere ilişkin maliyetlerin azaltılması mümkündür. Lojistik maliyetlerdeki düşüş nakit akışları üzerinde olumlu bir etki yaratacak, dolayısıyla hissedar değerinin artmasına yol açacaktır.


42. Soru

Lojistik performans yönetimi ile hissedar değerini etkileyen faktörler bağlamında sabit sermaye etkinliğinin rolü nedir?

Cevap

Lojistik süreçte işletmeler, depo, kamyon, yükleme ve boşaltmaya yarayan makineler ile farklı birçok araç ve gereçten yararlanmaktadır. Bu varlıkların hepsi sabit sermaye yatırımlarıdır. İşletmeler, dış kaynak kullanımı veya finansal kiralama yollarından birini seçerek, sabit sermaye yatırımlarını düşürebilir. Ayrıca güzergâh rotalaması, araç programlaması ve etkin depo yönetimi sonucunda da sabit sermaye etkinliğinin sağlanması mümkündür. Sabit sermayenin etkin kullanılması da hissedar değerinin artmasına yol açacaktır.


43. Soru

Lojistik ile hissedar değeri arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

Lojistik ile hissedar değeri arasında çok önemli bir ilişkinin olduğu ifade edilebilir. Lojistik yönetimi ve lojistik performans yönetimiyle işletme sadece hissedarları için değil tedarikçiler ve müşteriler için de değer yaratabilmektedir. Etkin lojistik faaliyetler ile müşterilerin talep ettikleri kalite ve miktarda ürünler ihtiyaç duydukları yer ve zamanda, düşük maliyet ile sağlanabilmektedir. Müşteri talep ve isteklerinin karşılanması ise işletmenin faaliyet gelirleri ve faaliyet kârını artıracaktır.


44. Soru

Başarım nedir?

Cevap

İşletmeyi oluşturan tüm bileşenlerin, işletme amaçlarını gerçekleştirme derecesidir.


45. Soru

"İşletmeyi oluşturan tüm bileşenlerin, işletme amaçlarını gerçekleştirme derecesidir." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Başarım


46. Soru

"...............İşletmeyi oluşturan tüm bileşenlerin, işletme amaçlarını gerçekleştirme derecesidir." Noktalı alanı en uygun şekilde doldurunuz?

Cevap

Başarım


47. Soru

"Mevcut durumun belirlenmesi, hedeflerin tespit edilmesi, başarım ölçütlerinin oluşturulması, başarımın ölçülmesi ve değerlendirilmesi ile başarımın iyileştirilmesine
yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesinden oluşur." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Başarım Yönetimi


48. Soru

Başarım Yönetimi nedir?

Cevap

Mevcut durumun belirlenmesi, hedeflerin tespit edilmesi, başarım ölçütlerinin oluşturulması, başarımın ölçülmesi ve değerlendirilmesi ile başarımın iyileştirilmesine
yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesinden oluşur.


49. Soru

"................Mevcut durumun belirlenmesi, hedeflerin tespit edilmesi, başarım ölçütlerinin oluşturulması, başarımın ölçülmesi ve değerlendirilmesi ile başarımın iyileştirilmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesinden oluşur." Noktalı alanı en uygun şekilde doldurunuz?

Cevap

Başarım Yönetimi


50. Soru

Başarım yönetim sürecinin başarısı büyük oranda neye bağlıdır? 

Cevap

işletme başarımını farklı boyutlarda ölçebilecek başarım göstergelerinin seçimine bağlıdır.


51. Soru

Başarım Değerlemesi nedir?

Cevap

İşletme hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığının ölçme ve değerlendirme sürecidir.


52. Soru

"İşletme hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığının ölçme ve değerlendirme sürecidir." Tanım hamgi başlığa aittir?

Cevap

Başarım Değerlemesi


53. Soru

"lojistik faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik verimlilik, etkinlik ve işletmelerin
rakiplerinden kendilerini farklılaştırma derecesidir." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Lojistik Başarım


54. Soru

Lojistik Başarım nedir?

Cevap

lojistik faaliyetlerin gerçekleştirilmesineyönelik verimlilik, etkinlik ve işletmelerin
rakiplerinden kendilerini farklılaştırma derecesidir


55. Soru

Lojistik Başarım Değerlemesi nedir?

Cevap

Lojistik faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğinin, lojistik performans ölçütlerinden
yararlanılarak, niceliksel ve niteliksel olarak ölçülerek değerlemesidir.


56. Soru

"Lojistik faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğinin, lojistik performans ölçütlerinden
yararlanılarak, niceliksel ve niteliksel olarak ölçülerek değerlemesidir." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Lojistik Başarım Değerlemesi


57. Soru

"Lojistik faaliyetlerin, başta müşteri ihtiyaçlarını karşılama düzeyi olmak üzere
etkinlik ve verimliliğinin belirlenmesinde kullanılır." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Lojistik Başarım Ölçütleri


58. Soru

Lojistik Başarım Ölçütleri nedir?

Cevap

Lojistik faaliyetlerin, başta müşteri ihtiyaçlarını karşılama düzeyi olmak üzere
etkinlik ve verimliliğinin belirlenmesinde kullanılır.


59. Soru

Kârın kullanılan sermayeye oranını ifade eden yatırımın geri dönüş oranı nasıl arttırılabilir?

Cevap

lojistik faaliyetlerin etkin yönetimi ile artırılabilir.


60. Soru

Lojistik faaliyetlerin işletme tarafından gerçekleştirilmesi durumunda söz konusu faaliyetlerin hangi yöntem  ile lojistik maliyetlerin bir çoğunun ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi mümkündür.

Cevap

Etkin Yöntem ile


61. Soru

Hissedar Değeri nedir?

Cevap

Beklenen katma değerin net bugünkü değeridir.


62. Soru

"Beklenen katma değerin net bugünkü değeridir." Tanım hangi başlığa aittir?

Cevap

Hissedar Değeri


63. Soru

Lojistik yönetimi, tedarik zinciri stratejisi ve işletme sermayesi ihtiyacı arasında nasıl bir ilişki bulunmaktadır

Cevap

Doğrudan


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email