aofsoru.com

Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 2 Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim

Dış Kaynak Yoluyla Sağlanan Lojistik Hizmetler Ve Maliyetler Üzerindeki Etkisi

1. Soru

Dış kaynak kullanımı tanımını açıklayınız?

Cevap

Dış kaynak kullanımı genel bir tanımlama ile işletmenin finansal ve yönetimsel kaynaklarının yeterli olmasına rağmen, işletme içi faaliyetlerin bir kısmının dış tedarikçilerden sağlanması şeklinde açıklanabilmektedir. Dış kaynak kullanımı yönteminde işletmeler stratejik ortaklık kapsamında birçok faaliyetini kendi alanında uzman bir başka işletmeye yaptırmaktadır. Uygulamada işletmeler daha çok kendi ana işlerinin dışındaki yemek, muhasebe, inşaat ve lojistik gibi alanlarda dış kaynak kullanımı yolunu tercih etmektedir.


2. Soru

İşletmeler hangi nedenlerle lojistik süreçte dış kaynak kullanımı yolunu tercih etmektedir?

Cevap

Günümüzde birçok işletme kendi işine daha iyi odaklanmak, esneklik kazanmak, personel verimliliğini artırmak, lojistik maliyetler ile toplam işletme maliyetlerini düşürmek ve yeni bilgi teknolojilerinden yararlanmak amacıyla lojistik süreçte dış kaynak kullanımı yolunu tercih etmektedir. Lojistik süreçte dış kaynak kullanımının yukarıda belirtilen yararları olduğu gibi, lojistik faaliyetlerin ve dağıtım kanallarının kontrolünü kaybetme, işletme sırlarının paylaşılması, müşteri memnuniyetsizliği, kimi durumlarda maliyetlerin artması gibi birçok sakıncası da olabilmektedir. Bu ünitede dış kaynak kullanımı ile sağlanan lojistik faaliyetler ile bu faaliyetlerin maliyetler üzerindeki etkisi açıklanacaktır.


3. Soru

Günümüzde özellikle hangi alanlarda işletmelerin dış kaynak kullanımı yöntemini tercih ettikleri gözlemlenmektedir?

Cevap

Günümüzde özellikle aşağıdaki alanlarda işletmelerin dış kaynak kullanımı yöntemini tercih ettikleri gözlemlenmektedir. ? İnsan Kaynakları Yönetimi (Personel Seçme, Yerleştirme, Eğitim, Ücretlendirme, Performans Değerlendirme, Terfi, Görevlendirme, Danışmanlık, Kariyer Yönetimi, İK Bilgi Sistemi vb.), ? Bilgi Teknolojisi (Bakım, Onarım, Eğitim, Uygulama, Yazılım Geliştirme vb.), ? Müşteri Hizmetleri (Bilgi Sistemleri, Saha Hizmetleri, Telefonla Müşteri Hizmetleri vb.), ? Muhasebe (Bordro İşlemleri , Vergilendirme, Satın Alma ve Genel Muhasebe İşlemleri), ? Lojistik (depolama, stok yönetimi, taşıma, elleçleme, sevk-dağıtım, bilgi sistemleri vb.), ? İdari İşler (yazılı dokümanlar, dosyalar, fotokopi vb.), ? Pazarlama ve Satış (tele pazarlama, reklam vb.), ? Yemek, Personel Taşımacılığı, Güvenlik, Temizlik ve Otomobil Kiralama Hizmetleri, ? Parça Üretimi ve Montaj, ? Tamir, Bakım ve Onarım.


4. Soru

Dış kaynak kullanımı yönteminin işletmeler tarafından benimsenmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar nelerdir, sıralayınız?

Cevap

Dış kaynak kullanımı yönteminin işletmeler tarafından benimsenmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. ? İşletmelerin Dış Pazarlarda Rekabetçi Olabilme İsteği: Dış kaynak yardımı sağlanan işletmenin konusunda uzman ve tecrübe sahibi olması nedeniyle, işletme ana faaliyetleri dışındaki tüm işlerini stratejik ortak durumundaki işletmeye devrederek, kendi işine odaklanabilmektedir. Bu durum işletmelerin ürünlerini hızlı ve en uygun maliyetle müşterilere ulaştırma olanağı sunarak işletmenin rekabet avantajı elde etmesini sağlamaktadır. ? Tam Zamanlı Üretim Yöntemi Çerçevesinde, Tam Zamanında Tedarik İhtiyacı: Tam zamanında üretim yöntemini benimsemiş bir işletmede üretim faaliyetlerinin aksamaması için hammadde ve malzeme ile işletmenin diğer ihtiyaçlarının zamanında tedarik edilmesi gerekmektedir. İşletme ihtiyaçlarının tam zamanında tedarik edebilmesi için işletmenin çok iyi organize olmuş bir lojistik ağına sahip olması gerekir. Malzemelerin işletme tarafından temin edilmesi işletmeye zaman kaybettirerek maliyetlerin artmasına yol açabilir. Bunun yerine işletmeler daha az maliyete katlanarak ve daha az zaman harcayarak dış kaynak kullanıp ihtiyaçlarını tam zamanlı olarak tedarik edebilmektedir. ? Piyasalardaki Dalgalanma: Talepteki değişiklikler, yüksek altyapı maliyetlerinden kaçınmayı da beraberinde getirmiştir. Bu ortamda işletmeler, ana faaliyetleri dışında olan lojistik faaliyetler için yatırım yapıp sabit maliyetlere katlanmaktan kaçınmaktadır. Bunun yerine, günümüzde işletmeler lojistik konusunda uzman bir işletme ile anlaşıp kullanılan hizmet kadar ücret ödeme, ihtiyaç arttığında ya da azaldığında ise gerekli esneklik olanağına kavuşmayı tercih etmektedir. ? Uzman İşletmelerle İşbirliği Yapma İsteği: Lojistiğin uzman işletmelere yaptırılması ile işletmeler daha az maliyete katlanabilmektedir. Çünkü lojistik faaliyetleri gerçekleştiren işletmelere ait altyapı başka işletmelerce de kullanılabilmektedir. Bu durum ölçek ekonomisi yaratmakta ve birim maliyetleri düşürmektedir.


5. Soru

İşletmelerin son zamanlarda lojistik süreçte dış kaynak kullanımına başvurmalarının nedenlerini nelerdir?

Cevap

İşletmelerin son zamanlarda lojistik süreçte dış kaynak kullanımına başvurmalarının ana nedenlerini aşağıdaki gibi üç başlıkta ifade etmek mümkündür; ? Maliyet tasarrufu, ? Hızlı teslimat, ? Ana faaliyet (esas iş) konularına yoğunlaşma arzusu.


6. Soru

Lojistik alanında dış kaynak kullanımı faaliyetleri çoğu zaman üçüncü parti lojistik hizmetleri (3 PL) olarak ifade edilmektedir. Bunlar nelerdir?

Cevap

Lojistik alanında dış kaynak kullanımı faaliyetleri çoğu zaman üçüncü parti lojistik hizmetleri (3 PL) olarak ifade edilmektedir. Öncelikle neden 3 PL olarak adlandırıldığını açıklayalım. ? 1. parti; üretici, imalatçı, gönderici, toptancı vs. malın ve/veya hizmetin üreticisi, ? 2. parti; birinci partinin doğrudan müşterisi veya akışa göre tedarikçisi olan işletme, ? 3. parti ise dolayısıyla bu iki taraf arasındaki mal ve hizmet akışına giren şirkettir.


7. Soru

Lojistikte dış kaynak kullanımı ile ilgili güncel kavramlardan birisi dördüncü parti lojistik ve beşinci parti lojistiktir. Bunları açıklayınız?

Cevap

Dördüncü parti lojistik, kapsamlı lojistik hizmetleri sunmak amacıyla kendi organizasyonlarının kaynaklarını, yeteneklerini ve teknolojisini, bütünleşik hizmet sağlayıcılarıyla bir araya getiren ve yöneten bütünleştiricilerdir. Beşinci parti lojistik ise geleneksel üçüncü ve yeni dördüncü parti lojistik sağlayıcılarının bıraktıkları boşluklar arasında bir köprü görevi görmektedir. Beşinci parti lojistiğin hedefi; üçüncü parti lojistik sağlayıcısı ve dördüncü parti lojistik sağlayıcısına olan ihtiyacı elemek ve hızlı bir şekilde gizli tedarik zincirine dönüştürmektir


8. Soru

İşletmeler dış kaynak kullanımına neden başvurmaktadır?

Cevap

İşletmeler; dış kaynak kullanımına genelde toplam maliyetleri azaltmak, lojistik zinciri içindeki stok miktarlarını düşürmek, varlıklara bağlanan sermaye tutarını dolayısıyla sermaye maliyetini düşürmek ve toplam çalışan sayısını azaltmak amacıyla başvurmaktadır. Bu durum, dış kaynak kullanımına yüklenen finansal bir görev olup yukarıda açıklanan bu konular maliyet yönetimi ile ilgili hususlardır. Dış kaynak kullanımı bir maliyet yönetim aracı olmasının yanında, aynı zamanda stratejik yönetim aracıdır. Çünkü bu çerçevede işbirliği yapan işletmeler arasında stratejik hedefe ulaşma amacı söz konusudur. Bir başka ifadeyle lojistik süreçte dış kaynak kullanımı basit bir faaliyet kiralaması değil, stratejik bir işbirliğidir.


9. Soru

Lojistik Derneği’ne göre, lojistik süreçte dış kaynak kullanımından söz edebilmek nelerin olması gerekmektedir?

Cevap

Lojistik Derneği’ne göre, lojistik süreçte dış kaynak kullanımından söz edebilmek için tedarik zinciri içindeki temel lojistik faaliyetlerinden ardışık olarak en az üç farklı faaliyetin - örneğin depolama, taşıma ve stok yönetimi- konusunda uzman lojistik şirketler tarafından üstlenilmesi gerekmektedir.


10. Soru

Ülkemizde lojistik faaliyetler arasında dış kaynak kullanımı yolu ile en çok sağlanan faaliyet hangisidir? :

Cevap

Ülkemizde lojistik faaliyetler arasında dış kaynak kullanımı yolu ile en çok sağlanan faaliyet taşımadır.


11. Soru

Taşıma faaliyetinin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasıyla geleneksel taşıma yöntemi karşılaştırıldığında ne gibi farklılıklar söz konusudur?

Cevap

Taşıma faaliyetinin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasıyla geleneksel taşıma yöntemi karşılaştırıldığında; dış kaynak kullanımı yönteminin geleneksel taşıma yöntemine göre daha kapsamlı ve uzun soluklu olması, stratejik bir işbirliği çerçevesinde gerçekleşmesi, standart hizmetlerden çok, hizmet verenle hizmet alanın ortaklaşa geliştirdiği özel çözümleri içermesi ve işin nasıl yapıldığından çok işin sonuçlarına odaklanması gibi üstünlükleri bulunmaktadır.


12. Soru

Taşıma faaliyeti başta olmak üzere işletmelerin lojistik faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla yerine getirmelerine yol açan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler nelerdir?

Cevap

Taşıma faaliyeti başta olmak üzere işletmelerin lojistik faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla yerine getirmelerine yol açan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri aşağıdaki şekilde gruplandırmak mümkündür. Örgütsel Faktörler: ? En iyiyi yapmaya odaklanarak genel performansı artırmak, ? En iyiyi yapmaya odaklanarak etkinliği artırmak, ? Mamul ve hizmet değerini, müşteri tatminini ve hissedar değerini artırmak Gelişimle İlgili Faktörler: ? Faaliyet performansını geliştirmek (kalite ve verimliliği artırmak, dönüş zamanını kısaltmak, vb.), ? Uzmanlık kazanmak, ? Teknolojiye erişim sağlamak, ? Esnekliği artırmak, ? Risk yönetimi geliştirmek, ? Yaratıcı fikirler kazanmak, ? Yeni mamul hatları almak, ? Üstün nitelikli tedarikçilerle bağlantılı olarak güvenilirlik ve görüntü (imaj) geliştirmek Finansal Faktörler: ? Varlıklara yatırımı azaltmak, ? Diğer kullanımlar için kaynak yaratmak Gelirle İlgili Faktörler: ? Dış kaynak hizmeti sunan işletmenin kapasite, işlem ve sistemlerinden yararlanarak büyümeyi hızlandırmak, ? Dış kaynak hizmeti sunan işletmenin ağı sayesinde pazara ulaşma imkânları ve iş fırsatları sağlamak, ? Büyük bir genişlemenin finanse edilemediği zamanlarda bile süreç boyunca satış ve mamul kapasitesini artırmak, ? Ticari olarak mevcut becerilerden yararlanmak. Maliyetle İlgili Faktörler: ? Sabit maliyetleri değişken maliyetlere dönüştürmek, ? Üstün nitelikli tedarikçilerin başarımı (performansı) ve tedarikçilerin daha düşük maliyet yapısına sahip olmaları sayesinde maliyetleri azaltmak, ? Dış kaynağa ne kadar ücret ödeneceği sözleşme ile tespit edildiği için uzun dönemde de maliyeti tespit etmek. İşverenle İlgili Faktörler: ? Temel iş alanındaki enerjiyi artırmak, ? Çalışanlara güçlü kariyer planları vermek.


13. Soru

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımının işletmeler açısından sağladığı yararlar nelerdir?

Cevap

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımının işletmeler açısından sağladığı yararlar aşağıdaki gibi sayılabilir. ? İşletmelere ana faaliyetlerinde yoğunlaşma olanağı sağlar, ? Maliyet ve zaman avantajı sağlar, ? Müşteri memnuniyetini artırmayı kolaylaştırır, ? Coğrafi esneklik sağlanmasına ve yeni pazarlar oluşturulabilmesine olanak tanır, ? Ayrıca dış kaynak kullanılan işletmenin elindeki mevcut kapasiteyi birleştirerek ulaşılamayan coğrafi bölgelere ulaşılmasını sağlar, ? Daha az risk üstlenilir, ? Lojistik faaliyetler için altyapı maliyetini düşürür, ? Güvenli, ucuz ve hızlı bir şekilde ürünün müşteriye ulaştırılmasını sağlar.


14. Soru

Lojistik hizmetlerin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasının işletmelere sağlayacağı diğer yararlar nelerdir?

Cevap

Lojistik hizmetlerin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasının işletmelere sağlayacağı diğer yararları aşağıdaki başlıklar halinde saymak mümkündür. ? İşletmelerin pazarlama ve dağıtım ağlarının küçük miktarlar için bile her noktaya ulaşmasına olanak sağlar. Bu sayede işletmelerin pazarda daha hızlı hareket ederek müşterilerine ulaşmasını sağlar, ? Çok kullanıcılı depolama hizmetleriyle firmaların stoklama maliyetini azaltır, ? Taşıma, depolama gibi yüksek maliyetli yatırımlardan tasarruf edilir, ? Şirketlerin kendi faaliyet alanlarına yönelmelerini sağlar, ? Lojistik hizmeti sağlayıcısının yüksek taşıma kapasitesi ve yönlendirme yeteneğiyle taşıma maliyetleri azaltılır, ? Stok seviyeleri minimize edilebilir, ? İnsan gücünden tasarruf sağlanır, ? Kayıp, kaza, çalınma gibi riskler lojistik firmasına devredilmiş olur. ? Dünya çapında yeteneklere ve yeni teknolojiye ulaşılabilir.


15. Soru

Lojistikte dış kaynak kullanımı dolayısıyla yaşanabilecek sorunları nelerdir?

Cevap

Lojistikte dış kaynak kullanımı dolayısıyla yaşanabilecek sorunları aşağıdaki başlıklar altında özetlemek mümkündür. ? İşletme faaliyetleri üzerindeki kontrolün kaybedilmesi, ? Maliyetin artması, ? Yeni uygulama sonuçlarının müşteri tarafından kabul edilmemesi ihtimali, ? İşletme içi uzmanlığın kaybedilmesi, ? Tedarikçiye bağımlı hale gelme, ? Müşterilerin güveninin kaybedilmesi, ? Tedarikçi riskleri; finansal güçlük yaşanması, yavaş uygulamalar, söz verilen imkanların sağlanamaması, uyumun kaybedilmesi ve gerekli kalitenin sağlanamaması, ? Beklenmeyen ödemeler ve ekstra kullanım ücretleri, ? Maliyetlerin ve fiyatlamanın zorluğu, ? Üst yönetimin sürece yoğunlaşmasının gerekliliği, ? Tedarikçi tarafından kullanılan teknolojinin güncel olmaması, ? Uzun dönemli esneklik ve değişen iş gereklerinin karşılanabilmesi konularındaki endişeler.


16. Soru

Maliyet yönetimi kavramı hangi anlama gelmektedir?

Cevap

Maliyet yönetimi, işletmenin verimliliğini artırma hedefiyle birlikte, maliyetlerin bilinçli olarak etkilenmesi anlamına gelmektedir. Maliyet yönetimi; ürün maliyetlerini doğru olarak saptamak, işletmedeki işlemleri geliştirmek, israfı önlemek, maliyet etmenlerini tanımlamak, faaliyetleri planlamak ve işletmenin stratejilerini oluşturmak için faaliyetlerin yönetimi ve kontrolü olarak da tanımlanmaktadır.


17. Soru

Stok miktarına göre değişen stok bulundurma maliyetleri nelerdir?

Cevap

Stok miktarına göre değişen stok bulundurma maliyetlerini aşağıdaki ana başlıklar altında sınıflandırmak mümkündür. ? Sermaye maliyeti, ? Stok hizmet maliyeti, ? Depolama alanı maliyeti, ? Stok riski maliyetleri, ? Stok aktarma maliyeti.


18. Soru

Sipariş maliyetleri ve buna ilişkin maliyet unsurları nelerdir?

Cevap

Sipariş maliyetleri aşağıdaki maliyet unsurlarından oluşur; ? Siparişin alınmasına ilişkin maliyetler, ? Siparişe ilişkin bilgilerin ilgili yerlere verilmesine ilişkin maliyetler, ? Sipariş sürecine ilişkin kurulmuş bilgi sistemine ilişkin maliyetler, ? Sipariş süreci ile ilgili diğer işlemlere ilişkin maliyetler.


19. Soru

Lojistik işletmelerdeki tesisler genelde depolardır. Depolama tesisinin nitelik ve niceliğine karar verilirken birtakım faktör önem taşırmaktadır. Bunlar nelerdir?

Cevap

Lojistik işletmelerdeki tesisler genelde depolardır. Depolama tesisinin nitelik ve niceliğine karar verilirken üç faktör önem taşır. Bunlar; ? Stoklama maliyetleri, ? Depolama maliyetleri, ? Taşıma maliyetleridir.


20. Soru

Stoklama maliyetleri kavramını açıklayınız?

Cevap

Stoklama maliyetleri; işletmelerin her depoda, tüm mamullerinden minimum stok tutma istekleri nedeniyle depo sayısı arttıkça yükselecektir.


21. Soru

İşletmede dış kaynak kullanımı ne anlama gelmektedir?

Cevap

Dış Kaynak Kullanımı:
İşletme tarafından gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyetin tamamının veya bir kısmının uzun vadeli bir sözleşme ile dış tedarikçiye devredilmesidir.


22. Soru

Özellikle dış kaynak kullanımı yöntemini tercih etmeyen alanlar nelerdir?

Cevap

Günümüzde özellikle aşağıdaki alanlarda işletmelerin dış kaynak kullanımı yöntemini tercih
ettikleri gözlemlenmektedir (Çakırlar, 2009: 70’ten alıntıyla Özbay, 2004);
• İnsan Kaynakları Yönetimi (Personel seçme, eğitim, ücretlendirme, performans değerlendirme, terfi, görevlendirme, danışmanlık, kariyer yönetimi, İK Bilgi Sistemi vb.),
• Bilgi Teknolojisi (Bakım, Onarım, Eğitim, Uygulama, Yazılım geliştirme vb.),
• Müşteri Hizmetleri (Bilgi sistemleri, Saha sizmetleri, Telefonla müşteri hizmetleri vb.),
• Muhasebe (Bordro işlemleri, Vergilendirme, Satın alma ve Genel Muhasebe)

• Lojistik (depolama, stok yönetimi, taşıma, elleçleme, sevk-dağıtım, bilgi sistemleri vb.),
• İdari İşler (yazılı dokümanlar, dosyalar, fotokopi vb.),
• Pazarlama ve Satış (tele pazarlama, reklam vb.),
• Yemek, Personel taşımacılığı, Güvenlik, Temizlik, Otomobil kiralama hizmeti,
• Parça Üretimi ve Montaj,
• Tamir, Bakım ve Onarım.


23. Soru

Dış kaynak kullanımı yönteminin işletmeler tarafından benimsenmesinin nedenleri nelerdir?

Cevap

İşletmelerin Dış Pazarlarda Rekabetçi Olabilme İsteği

Tam Zamanlı Üretim Yöntemi Çerçevesinde, Tam Zamanında Tedarik İhtiyacı

Piyasalardaki Dalgalanma

Uzman İşletmelerle İş Birliği Yapma İsteği


24. Soru

Özellikle hangi faaliyetlerde dış kaynak kullanımına başvurulmaktadır?

Cevap

Günümüzde özellikle mamullerin üretim merkezlerinden, müşterinin (toptancı, perakendeci
veya tüketici) bulunduğu merkezlere taşınması ve bu taşıma sırasında ortaya çıkan sevk etme, gümrük işlemleri, depolama, yükleme, boşaltma ve bilgi akışı gibi faaliyetlerin yerine getirilmesinde dış kaynak kullanımına başvurulduğu görülmektedir.


25. Soru

İşletmelerin lojistik süreçte dış kaynak kullanımına başvurmalarının ana nedenleri hangi başlıklar altında toplanabilir?

Cevap

İşletmelerin son zamanlarda lojistik süreçte dış kaynak kullanımına başvurmalarının ana nedenlerini aşağıdaki gibi üç başlıkta ifade etmek mümkündür;
• Maliyet tasarrufu,
• Hızlı teslimat,
• Ana faaliyet (esas iş) konularına yoğunlaşma arzusu.


26. Soru

3.parti lojistik (3PL) hizmetleri nelerdir?

Cevap

Lojistik alanında dış kaynak kullanımı faaliyetleri çoğu zaman “üçüncü parti lojistik hizmetleri
(3 PL)” olarak ifade edilmektedir. 3. Parti Lojistik tanımı geleneksel olarak şirket bünyesindeki lojistik faaliyetlerinin gerçekleştirmesi işinin 3. bir şirkete devredilmesi işlemleridir. Bu bağlamda şirketler uluslarası nakliye, depolama, stok kontrolü, paketleme, etiketleme, sevkiyat, dağıtım vb. işlerinde bu alanda uzmanlaşmış ve gerekli tesis, ekipman veya personele sahip şirketlere devretmektedirler.


27. Soru

Dördüncü parti lojistik hizmetleri nelerdir?

Cevap

Dördüncü parti lojistik, “kapsamlı lojistik hizmetleri sunmak amacıyla kendi organizasyonlarının kaynaklarını, yeteneklerini ve teknolojisini, bütünleşik hizmet sağlayıcılarıyla bir araya getiren ve yöneten bütünleştiricilerdir. 


28. Soru

Lojistikte dış kaynak kullanımı genel olarak nedir?

Cevap

Lojistikte dış kaynak kullanımı, en genel anlamıyla seçilmiş bazı lojistik faaliyetlerin, konusunda uzman işletmelere (3PL hizmet sağlayıcıları) risk ve ödüllerin paylaşılacak şekilde yaptırılması olarak tanımlanabilir.


29. Soru

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımından söz edebilmek için hangi şatların sağlanması gerekmektedir?

Cevap

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımından söz edebilmek için temel lojistik faaliyetlerden en az üçünün ardışık şekilde dış kaynak sağlayan işletme tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.


30. Soru

Taşıma faaliyetinin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasının geleneksel taşıma yöntemi kullanımına göre hangi üstünlükleri bulunmaktadır?

Cevap

Taşıma faaliyetinin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanmasıyla geleneksel taşıma yöntemi karşılaştırıldığında; dış kaynak kullanımı yönteminin geleneksel taşıma yöntemine göre daha kapsamlı ve uzun soluklu olması, stratejik bir iş birliği çerçevesinde gerçekleşmesi, standart hizmetlerden çok, hizmet verenle hizmet alanın ortaklaşa geliştirdiği özel çözümleri içermesi ve işin nasıl yapıldığından çok işin sonuçlarına odaklanması gibi üstünlükleri bulunmaktadır.


31. Soru

İşletmelerin lojistik faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla yerine getirmelerine yol açan örgütsel faktörler nelerdir?

Cevap

Örgütsel Faktörler:
• En iyiyi yapmaya odaklanarak genel performansı artırmak,
• En iyiyi yapmaya odaklanarak etkinliği artırmak,
• Mamul ve hizmet değerini, müşteri tatminini ve hissedar değerini artırmak.


32. Soru

İşletmelerin lojistik faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla yerine getirmelerine yol açan maliyetle ilgili faktörler nelerdir?

Cevap

Maliyetle İlgili Faktörler:
• Sabit maliyetleri değişken maliyetlere dönüştürmek,
• Üstün nitelikli tedarikçilerin başarımı (performansı) ve tedarikçilerin daha düşük maliyet yapısına sahip olmaları sayesinde maliyetleri azaltmak,
• Dış kaynağa ne kadar ücret ödeneceği sözleşme ile tespit edildiği için uzun dönemde de maliyeti tespit etmek.


33. Soru

İşletmelerin lojistik faaliyetlerini dış kaynak kullanımı yoluyla yerine getirmelerine yol açan gelişimle ilgili faktörler nelerdir?

Cevap

Gelişimle İlgili Faktörler:
• Faaliyet performansını geliştirmek (kalite ve verimliliği artırmak, dönüş zamanını kısaltmak vb.),
• Uzmanlık kazanmak,
• Teknolojiye erişim sağlamak,
• Esnekliği artırmak,
• Risk yönetimi geliştirmek,
• Yaratıcı fikirler kazanmak,
• Yeni mamul hatları almak,
• Üstün nitelikli tedarikçilerle bağlantılı olarak
güvenilirlik ve görüntü (imaj) geliştirmek.


34. Soru

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımının işletmeler açısından sağladığı yararlar nelerdir?

Cevap

Lojistik süreçte dış kaynak kullanımının işletmeler açısından sağladığı yararlar aşağıdaki gibi sayılabilir (Çelik, 2009:1)
• İşletmelere ana faaliyetlerinde yoğunlaşma olanağı sağlar.
• Maliyet ve zaman avantajı sağlar.
• Müşteri memnuniyetini artırmayı kolaylaştırır.
• Coğrafi esneklik sağlanmasına ve yeni pazarlar oluşturulabilmesine olanak tanır.
• Ayrıca dış kaynak kullanılan işletmenin elindeki mevcut kapasiteyi birleştirerek ulaşılamayan coğrafi bölgelere ulaşılmasını sağlar.
• Daha az risk üstlenilir.
• Lojistik faaliyetler için altyapı maliyetini düşürür.
• Güvenli, ucuz ve hızlı bir şekilde ürünün müşteriye ulaştırılmasını sağlar.


35. Soru

Lojistikte dış kaynak kullanımı dolayısıyla yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

Cevap

Lojistikte dış kaynak kullanımı dolayısıyla yaşanabilecek sorunları aşağıdaki başlıklar altında özetlemek mümkündür (Yurt, 2004: 40);
• İşletme faaliyetleri üzerindeki kontrolün kaybedilmesi,
• Maliyetin artması,
• Yeni uygulama sonuçlarının müşteri tarafından kabul edilmemesi ihtimali,
• İşletme içi uzmanlığın kaybedilmesi,
• Tedarikçiye bağımlı hâle gelme,
• Müşterilerin güveninin kaybedilmesi,

• Tedarikçi riskleri; finansal güçlük yaşanması, yavaş uygulamalar, söz verilen imkanların sağlanamaması, uyumun kaybedilmesi ve gerekli kalitenin sağlanamaması,
• Beklenmeyen ödemeler ve “ekstra kullanım” ücretleri,
• Maliyetlerin ve fiyatlamanın zorluğu,
• Üst yönetimin sürece yoğunlaşmasının gerekliliği,
• Tedarikçi tarafından kullanılan teknolojinin güncel olmaması,
• Uzun dönemli esneklik ve değişen iş gereklerinin karşılanabilmesi konusundaki endişeler.


36. Soru

Maliyet yönetimi nedir?

Cevap

Maliyet yönetimi, işletmenin verimliliğini artırma hedefiyle birlikte, maliyetlerin bilinçli olarak etkilenmesi anlamına gelmektedir. Maliyet yönetimi; ürün maliyetlerini doğru olarak saptamak, işletmedeki işlemleri geliştirmek, israfı önlemek, maliyet etmenlerini tanımlamak, faaliyetleri planlamak ve işletmenin stratejilerini oluşturmak için faaliyetlerin yönetimi ve kontrolü olarak da tanımlanmaktadır (Gündüz, 1997:34).


37. Soru

Maliyet yönetiminin amaçları nelerdir?

Cevap

Maliyet yönetiminin amaçları, özellikle maliyet şeffaflığının sağlanması ve rekabet gücünün elde edilmesi ve korunması
olarak belirtilmektedir. Maliyet yönetiminin genel olarak amacı ise, maliyetleri etkileme, düzenleme ve yönetme yoluyla işletmenin varlığını uzun süreli devam ettirebilme gücünün sağlanmasına yönelik olarak uygun işletme başarımının sağlanması ve korunmasıdır (Yüzbaşıoğlu, 1993:392).


38. Soru

Lojistik faaliyetlerin ana faaliyetleri nelerdir?

Cevap

Ana Faaliyetler
• Taşıma
• Depolama
• Stok Yönetimi
• Müşteri hizmetleri
• Sipariş İşleme
• Elleçleme


39. Soru

Stok bulundurma maliyetleri nelerdir?

Cevap

Stok miktarına göre değişen stok bulundurma maliyetlerini aşağıdaki ana başlıklar altında sınıflandırmak
mümkündür (Stock ve Lambert, 2001: 209-213):
• Sermaye maliyeti
• Stok hizmet maliyeti
• Depolama alanı maliyeti
• Stok riski maliyetleri
• Stok aktarma maliyeti


40. Soru

Depolama tesisinin nitelik ve niceliğine karar verilirken hangi faktörler önem taşımaktadır?

Cevap

Depolama tesisinin nitelik ve niceliğine karar verilirken üç faktör önem taşır. Bunlar;
• Stoklama maliyetleri,
• Depolama maliyetleri,
• Taşıma maliyetleridir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email