aofsoru.com

Yönetim Bilimi 1 Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Yönetim Ve Yönetim Bilimi

1. Soru

Yönetim nedir?

Cevap

Yönetim, belirli amaçlara ulaşmak için, eldeki tüm kaynakları birbirleriyle uyumlu, etkin ve verimli kullanabilecek kararlar alma ve uygulama sanatı ve bilimidir.


2. Soru

Yönetimin odaklandığı üç temel nokta nedir?

Cevap

Yönetimin üç temel noktaya odaklandığını söyleyebiliriz. Bunlardan ilki, yönetim olgusunun doğrudan insan ilişkilerine dayanan bir süreç olmasıdır. Yönetimin gerçekleşebilmesi için birden fazla insana ihtiyaç duyulmaktadır. Yönetim, insanlar aracılığıyla iş yapma sanatıdır. İkincisi, yönetim tüm kaynakları örgütsel amaçları gerçekleştirmek üzere etkin ve verimli bir şekilde bir araya getirmeye çalışan bir faaliyettir. Yönetimin olabilmesi için, bireyin tek başına üstesinden gelemeyeceği tüm grup tarafından paylaşılan bir amacın varlığı gerekmektedir. Üçüncüsü ise yönetim faaliyetinin planlama, örgütleme, yöneltme ve denetim işlevlerinden oluşan bir süreç olmasıdır. Bu işlevler ardışık sıra izlemekte ve süreklilik arz etmektedir. Bu nedenle yönetim bir defalık bir süreç değildir. Karar alma aşamasından başlayıp uygulama aşamasıyla devam eden ve denetimle sona eren ancak sürekliliği olan bir faaliyettir.


3. Soru

Yönetim neden bir sanat olarak kabul edilmektedir?

Cevap

Yönetim bir sanattır. Sanat, bir amacı elde etmek için bilgi ve becerilerin sistemli bir biçimde uygulanmasını içerir. Bu açıdan bakıldığında temel görevi uygulama olan yönetim de bir sanattır. Yönetsel bilgi ve becerilerin sistemli bir şekilde uygulanması ile ilgilidir.

Yönetimin sanat yönüne ilişkin diğer bir bakış açısı ise yöneticilerin insanları davranışa sevkedebilme yeteneği ile ilişkilendirilmektedir. Yöneticilerin beraber çalıştığı insanların davranış özelliklerini ve nedenlerini anlaması ve örgütün amaçları doğrultusunda yönlendirebilmesi işin sanat yönünü oluşturmaktadır. İşte her biri farklı yapı ve özellikte olan insanların oluşturduğu karmaşık ilişkiler topluluğunu yönetmek büyük bir sanattır.


4. Soru

Yönetimin meslek olarak kabul edilmesinin nedenleri nelerdir?

Cevap

Yönetim bir meslektir. Meslek, bir kimsenin yaşamını sürdürmek, geçimini sağlamak için yaptığı sürekli iş olup bir fikir çevresinde toplanmış çeşitli bilgilerden oluşmaktadır. Yönetim süreci hakkındaki çok geniş ve sistemli bilgi topluluğu oluşumu, yönetim ile ilgili okulların ve örgütlerin kurulup gelişmesi, yönetsel etik ve sosyal sorumluluk konularına ilginin artması gibi unsurlar, yönetimin bir meslek olarak geliştiğini gösteren önemli kanıtları oluşturmaktadır.


5. Soru

Bilim nedir?

Cevap

Bilim, evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir.


6. Soru

Bilim kaça ayrılır?

Cevap

Bilim, doğa bilimleri (astronomi-jeoloji-tıp-fizik-kimya- biyoloji) ve sosyal bilimler (iktisat, sosyoloji, psikoloji, siyasal bilimler, yönetim, tarih, hukuk) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


7. Soru

Sosyal bilim disiplini olarak yönetim biliminin sınırlamaları nelerdir?

Cevap

Sosyal bilim disiplini olarak yönetim bilimi, inceleme ve araştırma açısından doğal bilimlere nazaran bazı sınırlamalara tabidir. Doğa bilimleri doğada veya laboratuvar ortamında araştırma ve deney yapabilmektedirler. Yönetim, tüm etmenleri sabit tutarak ve birini zamanla değiştirerek deneylere konu olamaz. Yönetim biliminde birey ya da grup, bilim insanının yapacağı incelemeden etkilenir.


8. Soru

Sosyal bilimlerin bilim olma ölçütleri nelerdir?

Cevap

Bu ölçütlerden ilki o alanda sistematik bilgi kümesinin oluşması, diğeri ise doğruluğu kanıtlanmış kuram, kural ve ilkelerin ortaya konulmasıdır.


9. Soru

Yönetim süreci ve örgütsel davranışlarla ilgili olgu ve olayların nedenlerinin belirlenmesi amacı ile hangi yüzyılda araştırmalara başlanmıştır?

Cevap

19.yy. sonlarından bu yana, yönetim süreci ve örgütsel davranışlarla ilgili olgu ve olayların nedenlerinin belirlenmesi amacı ile araştırmalara girişilmiş, yönetim ve organizasyonla ilgili sistematik ve bilimsel bilgi topluluğunun birikimi için gerekli fiziksel (deney, gözlem) ve zihinsel (hipotez tespiti ve hipotezlerin test edilmesi gibi) çabalar sarf edilmiştir.


10. Soru

Yönetim biliminin incelemiş olduğu konu nedir?

Cevap

Yönetim bilimi, bir amaç için bir araya gelen insanların amaca ulaşmak için yaptıkları işlemleri, eylemleri ve sonuçlarını araştırarak tecrübe ederek ve gözlem yaparak inceleyen bilim dalıdır.


11. Soru

Yönetim biliminin konusu nedir?

Cevap

Yönetim biliminin konusunu yönetim süreci oluşturur. Yönetim sürecinin temel unsuru da insandır. Bu nedenle insan davranışları da yönetim biliminin konusuna girmektedir.


12. Soru

Yönetim biliminin üzerinde çalıştığı alanlar nelerdir?

Cevap

Yönetim biliminin çalıştığı alan iki gruba ayrılarak incelenmektedir. Bunlardan birincisi kamu yönetimi ikincisi işletme yönetimidir.


13. Soru

Yönetim biliminin kamu yönetimi alanı üzerinde çalıştığı konular nelerdir?

Cevap

Kamu yönetiminin inceleme alanı kamu kuruluşları, kamu görevlileri ve kamu kuruluşlarının organizasyon yapıları, yönetsel faaliyetleri, sorunları ve her türlü unsurları olmaktadır. Araştırma konusuna, devletin yapısı, işleyişi, siyasal partiler, hükümet, yerel yönetimler, parlamento, seçimler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, baskı ve çıkar grupları olarak sivil toplum örgütleri gibi örgütler ve bu örgütlerin çalışmaları girmektedir


14. Soru

Yönetim biliminin işletme yönetimi alanında üzerinde çalıştığı konular nelerdir?

Cevap

Ticari nitelikli her türlü özel sektör kuruluşlarının yönetsel işlemleri ve eylemleri olmaktadır. Kâr amaçlı, büyüme hedefli, kazanç paylaşmayı düşünen her tür işletmenin yapısal ve yönetsel özellikleri incelenmektedir. Araştırma konusuna, muhasebe, finansman, üretim, pazarlama, ticaret hukuku vb. alanlar girmektedir.


15. Soru

Yönetim biliminin tarihsel olarak gelişimini önemli ölçüde etkileyen olay nedir?

Cevap

Yönetim her dönemin koşullarına göre biçimlenmiş ve ekonomik, sosyal ve politik faktörlerin etkisi altında şekil almıştır. Özellikle sanayi devriminden sonraki değişme ve gelişmelerden önemli ölçüde etkilenmiş, değişmiş ve gelişmiştir.


16. Soru

ABD'de yönetim biliminin hukuk ve siyasetin dışında birçok yönlerinin bulunduğu ve bu nedenle de ayrı bir alan olarak bilimsel incelemeye konu olması gerektiğini savunan ilk düşünürler kimlerdir?

Cevap

Yönetim biliminin, hukuk ve siyasetin dışında birçok yönlerinin bulunduğu ve bu nedenle de ayrı bir alan olarak bilimsel bir incelemeye konu olması 19. yüzyılın sonlarında ABD’de ortaya çıkmıştır. İlk olarak Woodrow Wilson, 1887 yılında “The Study of Administration” (Yönetimin İncelenmesi) adlı makalesinde kamu yönetiminin siyaset biliminden ayrı bir bilim dalı olduğunu savunmuş ve yönetimi geliştirmek için onu bilimsel bir açıdan incelemek gerektiğini belirtmiştir.


17. Soru

Yönetim bilimine ilk bilimsel ve sistematik bakış açısı sağlayan bilim adamı kimdir?

Cevap

Yönetim bilimine ilk bilimsel ve sistematik bakış açısı sağlayan bilim adamı Frederick W. Taylor'dur.


18. Soru

Frederick W.Taylor'un Bilimsel Yönetim Yaklaşımında odaklanılan konular nelerdir?

Cevap

Taylorizm olarak adlandırılan bu yaklaşım işletmelerde ortaya çıkan israf ve her türlü kayıpları en aza indirmeye ve verimliliği artırmaya odaklanmıştır.


19. Soru

Henri Fayol'un öncülüğünü yaptığı yaklaşım nedir ve hangi konulara odaklanmıştır?

Cevap

Henry Fayol’un öncülüğünü yaptığı “Yönetim Süreci Yaklaşımı” dır. Fayol da Taylor gibi işletmelerde etkinlik ve verimliliği sağlamanın yollarını aramış, Taylor’dan farklı olarak örgüte tepeden bakarak iyi bir yönetim ve örgüt yapısının nasıl olması gerektiği üzerinde durmuştur. Bu doğrultuda işletme fonksiyonlarını (yönetim, üretim, muhasebe, finans vb.) ilk kez ortaya koymuş ve yönetimin fonksiyonlarını (planlama, örgütleme, yöneltme, koordine etme ve kontrol etme) geliştirmiştir.


20. Soru

Neo-Klasik Yönetim Yaklaşımının üzerinde durduğu temel konular nelerdir?

Cevap

Neo-Klâsik Yaklaşımın üzerinde durduğu temel konular, organizasyon içindeki insan unsurunu anlamak, organizasyon yapısı ile insanların davranışları arasındaki ilişkileri incelemektir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email