Termal ve Spa Hizmetleri Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Termal Ve Spa Hizmetlerinin Pazarlaması
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Genel olarak pazarlamanın günümüze kadar geçirdiği aşamalar kronolojik olarak;nasıl bir seyir izlemektedir?
Üretim yaklaşımı, ürün yaklaşımı, satış yaklaşımı, pazarlama yaklaşımı,toplumsal pazarlama yaklaşımı, ilişkisel pazarlama yaklaşımı şeklinde bir seyir izlemektedir.
Pazarlama nedir?
Tüketici istek ve ihtiyaçlarını karşılayarak kârlı bir satış hacmi sağlama çabasında olan bir işletme fonksiyonudur.
Turizm sektörü kapsamında da ele alınan termal ve SPA hizmetlerinin pazarlamasını, diğer endüstri ürünlerinin pazarlamasından ayıran temel özellikler nelerdir?
- Hizmetlerin görünmez (soyut) özelliği,
- Farklı üretim yöntemleri,
- Kolay bozulabilirlik,
- Ayırt edilemezlik,
- Statü ve marka imajının önemi,
- Tamamlayıcı işletmelere bağımlılık,
- Farklı dağıtım kanalları,
- Faaliyetlerin dönemsel özelliği ve arztalep dengesizliği,
- Ona (hizmete) sürekli sahip olunamaması (sahipsizlik)dır.
Hizmetler sektöründe faaliyette bulunan işletmelerde satışa sunulan hizmetlerin pazarlanması,sistem olarak endüstri işletmelerindeki pazarlamaya benzemesine rağmen, kendisine özgü bazı özellikler taşımaktadır. Ancak aralarındaki en temel ortak nokta nedir?
Her ikisinde de tüketici ihtiyaçlarının birinci planda ele alınmasıdır.
Tüketici penceresinden hizmet pazarlama karması elemanları hangileridir?
Değer,Müşteriye Maliyet,İletişim,Kolaylık,Dikkate Alma,Koordinasyon,Teyid.
Ağırlıklı olarak turizm sektöründe faaliyette bulunan termal ve SPA hizmeti sunan işletmelerin yükümlülükleri nelerdir?
Bir yandan tüketici istek ve ihtiyaçlarına uygun ürün sağlamaya çalışırken, diğer
yandan da sürekli yaşanan gelişme ve değişimlere ayak uydurabilecek ürünleri de takip etmek ve geliştirmek zorundadırlar.
Termal ve SPA Hizmetlerinin Pazarlamasında Fiyat,hangi süreçleri içermektedir?
Fiyat,rakip işletmelerin fiyatlandırma politikalarını inceleme, satış şartlarının ve ödeme koşullarının belirlenmesi, fiyatlandırma politikalarının oluşturulması, fiyatlandırma yaparken kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi ve son olarak fiyatların belirlenmesi gibi süreçleri içermektedir
Özellikle hizmetler alanında faaliyet gösteren işletmelerde, fiyatlandırma kararını etkileyen en önemli unsular hangileridir?
Özellikle hizmetler alanında faaliyet gösteren işletmelerde; “maliyetler”, “rakipler”, “aracılar”, “yasal düzenlemeler”, “arz ve talep dengesi”, “pazarın yapısı”, “fiyatlandırma amaçları”, “turizm ürününün nitelikleri”, “tüketici davranışları” ve “ekonomik durum” fiyatlandırma kararını etkileyen en önemli unsulardır.
Özellikle ana ürünü hizmet olan işletmelerin ürettikleri ürünlerinin pazarlamasında tutundurma karmasının oluşturulmasında; hangi unsurların dikkate alınması önemlidir?
“Tutundurma bütçesi”, “pazarın niteliği”, “turizm ürününün niteliği”, “turizm ürününün yaşam dönemi”, “finansal olanaklar”, “turizm dağıtım sisteminin niteliği” ve “tüketicilerin bilgilenme düzeyi” gibi unsurlarının dikkate alınması önemlidir.
Özellikle müşterilerle bire bir ilişki/iletişimin üst düzeyde olduğu termal ve SPA hizmetleri sunan işletmelerinin hitap ettiği hedef kitledeki mevcut ve potansiyel tüketicilerinin ihtiyaçlarını belirleyerek onları karşılama çabalarında önem taşıyan unsurlar hangileridir?
İletişim kanallarının ve tutundurma ögelerinin (reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama) doğru kullanılması büyük önem taşımaktadır.
Üretilen bir mal ile termal ve SPA hizmetleri gibi hizmet işletmelerinin tüketiciye ulaşması arasında nasıl bir fark vardır?
Üretilen bir mal üretim yerinden çeşitli dağıtım kanallarının aracılığı ile tüketicinin
ayağına kadar giderken, termal ve SPA hizmetleri gibi hizmet işletmelerinde ise genellikle tüketicinin kaynağın olduğu yere, diğer bir ifadeyle tüketim işlemini gerçekleştirmek üzere hizmetlerin üretildiği yere gitmesi gerekmektedir.
Termal ve SPA hizmetlerinin sunulduğu işletmelerin pazarlanmasında katkı sağlayan aracı dağıtım elemanlarını sıralayınız.
Seyahat acenteleri, tur operatörleri (tur toptancıları), tur brokerları gibi uzmanlaşmış kurumlar (tur operatörlerinin satamadığı turları daha ucuza satan şirketler), otel-işletme temsilcileri, rezervasyon sistemleri, küresel dağıtım sistemleri, konferans organizatörleri, doğrudan rezervasyon sistemleri, bilgisayar rezervason sistemleri, İnternet.
Tüketicilere sunulacak termal ve SPA hizmetlerinin kalitesini ve tüketicilerin gözünde bunun değeri ortaya çıkaracak insan unsuru hangi faktörü oluşturmaktadır?
İçsel faktör
Termal ve SPA hizmetleri faaliyetlerinin ana unsurunun mekan özellikleri ve farklılıkları ile söz konusu bu mekanlarda gerçekleştirilecek olan fiziksel aktiviteler ile bağlantılı olması,neyin önemini ortaya çıkarmaktadır?
Fiziksel çevrenin önemini ortaya çıkarmaktadır.
Hedef kitle (insan) ve süreç ile birlikte genişletilmiş pazarlama karması elemanı olan fiziksel kanıtlar, soyut özelliklere hangi niteliklere sahip hizmetleri kazandırmışlardır?
Dokunulabilirlik, hissedilebilirlik ve görünebilirlik gibi nitelikleri
Hizmet pazarlamasında pazarlama karma elemanları , mal pazarlamasından farklı olarak; hangi şekilde ele alınmaktadır?
Ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), insan (people), fiziksel kanıtlar/belirtiler (physical evidence) ve süreç (process) şeklinde ele alınmaktadır.
Hizmet kalite halkasında merkezde yer alan nedir?
Güvenilirlik
Özellikle termal ve SPA hizmetleri sunan işletmelerde hizmet kalitesini yükseltmek ve dolayısıyla tatmin düzeyi yüksek müşteriler yaratmak için yönetim
ve pazarlama faaliyetlerinde çeşitli uygulamalara yer vermektedirler. Söz konusu bu uygulamalar hangileridir?
Toplam Kalite Yönetimi”,“ISO Kalite Güvence Sistemleri”,“Müşteri Odaklı Pazarlama”, “İlişki Pazarlaması”, “İç Pazarlama”, “Benchmarking”, “Akreditasyon”v.b
Parasuraman vd. (1985; 1991) hizmet sunumunun müşteri memnuniyeti ile
sonuçlanabilmesi için beş hizmet kalite boyutunun var olması gerektiğini belirtmiştir. Bunlar hangileridir?
“Güvenilirlik”, “duyarlılık”, “itimat (kendine güvenme)”, “duygudaşlık” ve “maddi
değerler”dir.
Termal ve SPA hizmetlerinde izlenen/izlenmesinde fayda sağlanacak pazarlama stratejileri hangileridir?
Büyüme stratejileri,pazar payı stratejileri,ürün yaşam dönemi stratejileri,rekabetçi stratejiler,maliyet düşürme ve müşteri kazanma stratejileri
Termal ve SPA hizmetleri sunan işletmelerin kullandığı/kullanabileceği pazar payı strajileri nelerdir?
Tek Pazar Stratejisi,Yoğunlaşmış Pazarlama Stratejisi,Bütün Pazarlara Yönelme Stratejisi,Farklılaştırılmamış Pazarlama Stratejisi
Hizmeti sunan taraf açısından hizmet kalitesinde uçuruma neden olan temel faktörlerden olan ve “uçurum 1” kapsamında yer alan “uygun olmayan pazarlama araştırması” yaklaşımındaki uçurum/yetersizlikler nelerdir?
Yetersiz pazarlama araştırması, pazarlama araştırmalarının hizmet kalitesi
üzerinde odaklanmaması, pazar araştırması sonuçlarının yanlış kullanılması.