Termal ve Spa Hizmetleri Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sağlık Ve Sağlık Turizmi
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Dünya sağlık örgütü, sağlık kavramını nasıl tanımlamaktadır?
Dünya Sağlık Örgütü sağlığın tek boyutlu değil, çok boyutlu bir olgu olduğuna dikkati çekmiş ve sağlık kavramını “sadece hastalık ya da sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda insanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyi olma durumlarıdır” şeklinde tanımlamıştır.
Duygusal sağlık nedir ve nasıl sürdürülür?
Duygusal sağlık, sosyal yetenekler ve kişiler arası ilişkileri kapsar ve bunlardan doğan günlük stres ile ne kadar iyi bir şekilde baş edilebildiği ile ilişkilidir.
Sosyal sağlık nedir ve nasıl sürdürülür?
Sosyal sağlık, kişiler arası anlamlı ilişkilerin kurulması ve sürdürülebilmesi ile ilgili bir kavramdır. İyi oluşturulan sosyal sağlık, bireyin sosyal ilişkilerinde kendini güvenli hissetmesini sağlar. Ancak arkadaşlar ile kurulan ilişkilerde önemli olan sahip olunan arkadaşlıkların sayısı değil, ilişkilerin kaliteli olmasıdır.
“Sağlık davranışı” kavramını nasıl tanımlarsınız?
Sağlık davranışı “Sağlık ve sağlık düzeyinin korunması, sağlığın geliştirilmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili davranışlar bütünüdür” şeklinde tanımlanmaktadır. Sağlığı geliştiren davranışlar, bireyin iyilik düzeyini arttıran ve kendini geliştirmeyi sağlayan davranışları içerir.
Sağlık hakkı, dünyada ve Türkiye’de hangi düzenlemelerle güvence altına alınmıştır?
Sağlıklı olma durumu her insanın sahip olduğu bir haktır ve sağlıkta ırk, dil, din vb. ayırımı gözetilmez. Bu yönüyle sağlık hakkı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25. Maddesinde yer almaktadır ve Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'nin 12. maddesinde “Sağlık standardı hakkı” düzenlenmiş ve “en yüksek düzeyde ulaşılabilir sağlık standartlarından yararlanma hakkı” bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır. Bunların yanı sıra, Türkiye’de Anayasa’nın 56. maddesi de sağlık hakkını düzenleyip güvence altına almıştır.
Sağlık turizmini nasıl tanımlarsınız?
Sağlık turizmi, insanların, sağlıklarını korumak, sağlıklarına kavuşmak veya sağlıklarını geliştirmek amacıyla ikamet ettikleri yerden ayrılarak, 24 saati aşan, ziyaretlerle seyahat, konaklama ve sağlık hizmetlerinden faydalanmalarıdır şeklinde tanımlanabilir.
Sağlık turizmi kapsamında yer alan turist tipolojileri nelerdir?
Sağlık turizmi kapsamında yer alan turist tipolojileri: Yalnızca turist, Tatilde tedavi edilen turist, Tatil ve tedavi amaçlı turistler, Tatil yapan hastalar, Yalnızca hastalar, Sağlığını koruma ve tatil amaçlı turistler, Bakım ve rehabilitasyon amaçlı turistler, Sağlık personeli olan turistlerdir.
“Turizm sağlığı” ne demektir?
Turizm sağlığı, turistlerin ziyaret ettikleri bölge ve çevre şartlarının ziyaretçilerin bulunduğu süre boyunca turizme elverişli olmasıdır. Turizm sağlığı kapsamında, turistlerin sağlığı, çalışanların sağlığı, çevre sağlığı ve toplum sağlığı konuları da yer almaktadır. Turizm sağlığı, turistlere sağlıklı ortamlar sağlayarak seyahatleri sırasında yaşayabilecekleri sağlık sorunlarının en aza indirilmesine ve sağlık sorunları ortaya çıktığında ise sorunların çözülmesine yönelik bir bilim dalıdır.
"Turist sağlığı" ne demektir?
Turist sağlığı bir yere ziyaret amacıyla gelmiş olan kişilerin aniden rahatsızlanmasıyla sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyması sonucu ortaya çıkmaktadır. Örneğin yurt dışından Türkiye’ye gelen bir kişinin otelde kaldığı sırada otelde yediği bir yemek nedeniyle rahatsızlanması turist sağlığı kapsamında değerlendirilir.
Sağlık turizmi çatısı altında verilen hizmetler kaç gruba ayrılır?
Sağlık turizmi çatısı altında verilen hizmetler, koruyucu sağlık hizmetleri ve tedavi amaçlı sağlık hizmetleri olarak iki başlık altında toplanabilir.
Sağlık turizmine katılan kişileri nasıl gruplandırabiliriz?
Sağlık turizmine katılan kişiler, hastalıklarını tedavi ettirerek sağlıklı hale gelmek veya sağlığını korumak ya da arttırmak amacıyla seyahate çıkmaktadırlar. Bu nedenle sağlık turizmine katılan bu turistleri hasta birey ve sağlıklı birey olmak üzere temel iki gruba ayırabiliriz. Sağlık turizmine katılan bu turistlerin alacakları hizmetler kapsamını ise hasta bireyler için tedavi edici sağlık hizmetleri ve sağlıklı bireyler için ise koruyucu sağlık hizmetleri olarak değerlendirebiliriz.
Sağlık turizmi kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri sunan turizm çeşitleri nelerdir?
Sağlık turizmi kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri sunan turizm çeşitleri; termal, wellness ve SPA turizmidir.
Tedavi amaçlı sağlık hizmetleri sunan turizm çeşitleri nelerdir?
Tedavi amaçlı sağlık hizmetleri sunan turizm çeşitleri; Medikal turizm (tedavi ve rehabilitasyon), Termal kapsamında kür uygulamaları ile Medikal wellness ve Medikal SPA hizmetleri sunan turizm türleridir.
“Termal kürü” ne demektir?
Termal kür uygulamaları, geleneksel olarak termal kaynaklar (termal ve mineralli sular, çamurlar, gazlar) ile bu kaynakların doğal olarak bulunduğu yerlerde (kaplıca ve ılıcalarda), bazen iklimsel faktörlerle kombine yapılan tedavilerdir. Doktorlar başta romatizma ve artrit olmak üzere, cilt irritasyonları, hazım rahatsızlıkları vb. birçok durum ve hastalıkların tedavisi için kaplıca kür tedavisi reçete etmektedirler.
TC. Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı, sağlık turizmini hangi başlıklar altında toplamıştır?
TC. Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı, Türkiye gerçekliğinden hareketle sağlık turizmini; tıp (medikal), termal, wellness ve SPA, ileri yaş ve engelli turizmi başlıkları altında toplamıştır.
Wellness turizmi ne demektir?
Wellness; “well-being ve fitness” kelimelerinin birleşmesinden üretilen, beden, ruh ve zihin esenliklerini dengede tutarak üst seviyeye çıkaran bir sağlık turizmi çeşitidir. Wellness turizmi; “sosyal ve doğal yaşamla uyumlu beden, ruh ve zihin esenliklerini arttıran bir yaşam tarzına ulaşmak için yapılan seyahatlerdir”.
İleri yaş turistlerinin turizm endüstrisi için büyük bir öneme sahip olmalarının nedenleri nelerdir?
Turizm politikacıları, yatırımcılar ve uygulayıcıların dikkatini çeken ileri yaş pazarı turizm endüstrisi için büyük bir potansiyele ve ekonomik öneme sahiptir. Çünkü ileri yaş turistleri, dünya nüfusu içerisindeki artan payları, satın alma güçleri, boş zamanlarının fazla olması, aile bağlılıklarının az olması ve mevsimsel olarak esnekliğe sahip olmaları nedeniyle turizm politikası ve planlaması içerisinde giderek önemli hale gelmekte ve turizm sektörünün de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Sağlık turizmine katılımın temel sebepleri nelerdir?
Sağlık turizmine katılımın temel sebepleri:
- Ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetleri ve profesyonel insan kaynaklarının azlığı veya yokluğu,
- Tedaviyle birlikte tatil yapma arzusu,
- Sağlık hizmetlerinin kendi ülkelerinde pahalı olması,
- Çok daha kaliteli sağlık hizmeti almak istenmesi,
- Kendi ülkesinde herhangi bir sebepten dolayı ameliyatının bilinmesini istenmemesi (Estetik Cerrahisi, İnfertilite tedavisi vb.)
- Ülkesinde iklim ve coğrafi olarak tatil için kısıtlı imkân olduğu durumlarda yapılan turizm hareketliliği (ormanlık, yaylalar, tarihi ve kültürel zenginliği olan ülkelere gidiş),çoğunlukla termal tesisin ve Termal Turizm imkanlarının çok olduğu bir ülkede tatil yapma talebi.
- Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin başka ortamlara gitme ve tedavi olma isteklerinin oluşması,
- Kişilerin tatil yaparken de sağlıklarını korumak ve geliştirmek istemeleri,
- Kişinin hayata tutunma ve yaşam isteği.
“Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi”, hangi amaçla, ne zaman kurulmuştur?
Türkiye’nin sağlık turizmi faaliyetlerini güçlendirmek ve dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye daha fazla hasta getirmek ve ulusal çabaları birleştirmek amacıyla Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) 2005 yılında, kurulmuştur. 2015 yılında konsey 347 üyesi ve 87 farklı ülkede 146 network ofisleri ile Türkiye ve Dünyanın en büyük Sağlık Turizm Konseyi haline gelmiştir.
Joint Commission International (JCI) akreditasyonu ne demektir?
Joint Commission International 1999 yılında kurulmuş, kâr amacı gütmeyen, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik ve bakım standartlarını eğitim ve denetimlerle arttırmayı amaçlayan uluslar arası bir kuruluştur. JCI, hastaneler, ambulanslar ve laboratuvarlara kadar hasta ile ilişkili kurumlara akreditasyon denetimleri yapmaktadır.