Dijital İletişim ve Yeni Medya Dersi 8. Ünite Sorularla Öğrenelim
Küreselleşme Ve Sosyal Medya Uygulamaları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Küreselleşme hangi boyutlarda ele alınmaktadır?
Küreselleşme; son dönemlerin en çok tartışılan, eleştirilen ve ekonomi, ahlak, sosyal değerler, kültürel değişimler, teknoloji, iletişim gibi pek çok farklı boyutta ele alınmaktadır.
Küreselleşme kavramıyla birlikte anılan kavramlar hangileridir?
Küreselleşme kavramı ayrıca sanayi sonrası toplum, bilgi toplumu, post-fordist dönem, üçüncü dalga, yenidünya düzeni ve kapitalizm-ötesi toplum gibi kavramlarla birlikte de anılmaktadır.
Robertson küreselleşmeyi nasıl tanımlamaktadır?
Robertson küreselleşmeyi hem dünyanın küçülmesi hem de bir bütün olarak dünya bilincinin güçlenmesi olarak ifade etmektedir.
Giddens küreselleşmeyi nasıl tanımlamaktadır?
Giddens ise küreselleşmeyi uzak yerleşimleri birbirine, yerel oluşumların kilometrelerce uzaktaki olaylarla biçimlendirildiği ya da bunun tam tersinin söz konusu olduğu yollarla bağlayan dünya çapındaki toplumsal ilişkilerin yoğunlaşması biçiminde tanımlamaktadır.
Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Örgütü (OECD) küreselleşmeyi nasıl tanımlamaktadır?
Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Örgütü (OECD)’ye göre küreselleşme, değişik ülkelerdeki piyasaların ve üretimin, ürün ve hizmet sunumlarıyla ve sermaye ve teknolojinin hareketliliği yoluyla sürekli birbirine bağımlı hale geldiği bir süreci anlatmaktadır.
Bazı sosyal teorisyenler kapitalizm içerisindeki küreselleşmenin hangi özelliklerine vurgu yapmaktadır?
Sosyal teorisyenlerin önemli bir kısmı küreselleşmenin, kapitalist ekonomik sistemin egemenliğini pekiştiren, siyasi anlamda ise ulus devletlerin gücünün azalmasına neden olan, sosyal anlamda ise yerel kültürleri yerle bir ederek küresel kültürün egemenliğini arttıran bir kavram olduğunu vurgulamaktadırlar.
Postmodernistler küreselleşmeyi nasıl değerlendirmektedir?
Postmodernistler ise, aksine küreselleşmenin çoğulculuğu ifade ettiğini öne sürerek, küreselleşme sonucu oluşan küresel kültürün karmaşık bir sentez yaratarak hetorejenliğe de imkân sağladığını ileri sürmektedirler.
Küreselleşmeyle yakından ilgili olan rekabet edilebilirlik kavramı ne demektir?
Küreselleşme ile ortaya çıkan bu kavram, bir ülkenin, ulusal politikasını küresel pazarın gereklerini, rakiplerine göre daha etkili karşılayabilme yeteneğinde olacak şekilde sürdürebilmesini ifade etmektedir.
Amerikan Ulusal Savunma Enstitüsü küreselleşmeyi nasıl tanımlamaktadır?
Amerikan Ulusal Savunma Enstitüsü ise küreselleşmeyi malların, hizmetlerin, paranın, teknolojinin, fikirlerin, enformasyonun, kültürün ve halkların hızlı ve sürekli bir biçimde sınır ötesine akışı biçiminde tanımlamaktadır.
Küreselleşmenin etki alanları hangi başlıklar altında incelenebilir?
Küreselleşmenin etki alanlarını beş farklı boyutta ele alınabilir. Bu boyutlar aşağıdaki biçimde listelenebilir: • Ekonomik Küreselleşme • Siyasi Küreselleşme • Sosyo-Kültürel Küreselleşme • Coğrafi ve Ekolojik Küreselleşme • Teknolojik Küreselleşme.
Küreselleşmenin boyutlarının gelişmesinden etkili olan unsurlar nelerdir?
Küreselleşmenin belli başlı unsurları şu şekilde sıralanabilmektedir; • Uluslararası ticaret ve uluslararası ticarete açık olmak • Sermaye hareketliliği • İşgücü hareketliliği • Çokuluslu işletmeler • Üretimin değişen yapısı • Teknoloji üretme ve kullanabilme • Endüstriyel ilişkilerdeki dönüşümler.
Sermaye hareketliliği gerçekleşme yolları nelerdir?
Sermaye hareketliliği iki şekilde gerçekleşmektedir. Birisi doğrudan yatırım şeklinde doğrudan sermaye girişi biçiminde gerçekleştir. Diğeri ise kısa vadeli olup vur kaç taktiği ile hareket eden fonlardır.
Sermaye hareketliliklerinden olan doğrudan sermaye girişi nedir?
Bir ülkenin başka ülkelerin maden sektörüne ve alt yapısına büyük yatırımlar yapması ya da kurması anlamında olup, uzun vadeli yatırımlardır.
Sermaye hareketliliklerinden olan fonlar nasıl isimlendirilmektedirler?
Sıcak para olarak isimlendirilirler.
İşgücü göç ettiği ülkede ne beklemektedir?
İşgücü, doğal olarak göç ettiği ülkede daha fazla refah ve yüksek yaşam kalitesi beklemektedir.
Çokuluslu işletmeler nasıl tanımlanmaktadır?
Çokuluslu işletme, doğrudan yabancı sermaye yatırımı yaparak birden fazla ülkede gelir getiren aktif değerlere sahip olan veya bunları kontrol eden, dolayısıyla kaynak ülke dışında mal ve hizmet üreten özetle uluslararası üretim yapan firmadır.
Çokuluslu şirketler büyük çoğunluğu hangi ülkelerden çıkmaktadır?
Günümüzde çokuluslu işletmelerin en az %89’u Avrupa Birliği, Amerika ve Japonya merkezlidir.
Küreselleşme sürecinde en hızlı değişim kaynağı ne olmuştur?
Küreselleşme sürecinde en hızlı değişim kaynağı teknoloji olmuştur.
Son 20 yılda endüstri ilişkilerinde yaşanan dönüşüm hangi başlıklarda açıklanabilir?
Bu dönüşümü kısaca şu şekilde açıklanabilir: • Girişimci odaklı yaklaşım • Esnekliğin artması • Vasıf gelişiminin öneminin artması • Sendikal üyeliğin azalması
Küreselleşmeyi olumsuzlayan söylemler nelerdir?
Küreselleşmeyi olumsuzlayan çeşitli söylemler bulunmaktadır. Bunlar şu başlıklar altında toplanabilir: • İdeolojik bir kurgu olması • Kültürel boyutunun olması • Kendine özgü işleyiş yasaları olan, bağımsız ekonomik bir süreç olması
Küreselleşmenin ideolojik bir kurgu olması söylemi nedir?
Bu söyleme göre küreselleşme, küresel sermeyenin ve serbest pazarın dünya üzerindeki egemenliğini pekiştirmeye yarayan ideolojik bir araçtır. Bu haliyle küreselleşme karşı konulması gereken bir süreç olarak öne çıkmaktadır.
Küreselleşmenin kültürel boyutu söylemi nedir?
Bu söyleme göre küreselleşmeyi kaçınılmaz ve karşı konulmaz bir süreç olarak görmek demek, küresel sermaye hareketlerine direnmemeyi ve minimal devlet anlayışının yanında yer almayı ifade eder.
Küreselleşmenin kendine özgü işleyiş yasaları olan, bağımsız ekonomik süreç olması söylemi nedir?
Bu söyleme göre küreselleşmeyi kaçınılmaz ve karşı konulmaz bir süreç olarak görmek demek, küresel sermaye hareketlerine direnmemeyi ve minimal devlet anlayışının yanında yer almayı ifade eder.
Küreselleşmeye ilişkin olumlu etkiler nelerdir?
Küreselleşmeye ilişkin olumlu etkiler şöyle özetlenebilir: • Küreselleşme ile zaman ve mekân sınırları yüzyıllar boyunca adım adım genişleyerek günümüze kadar gelmiş, dünyada olup biten her şey bütün insanlığa mâl edilmeye başlanmıştır. • İnsanlığın ortak değerleri oluşmaya başlamış, insan ve onun eserleri, yani kültür ve uygarlık yeni baştan anlamlandırılmıştır. • İnsan hakları, özgürlük, adalet ve eşitlik gibi kavramlar yaygınlaştıkça, insanlar yeni bir kişilik kazanmaya, kendine inanmaya ve güven duymaya başlamıştır. Kendini tanıyan ve giderek kendine güvenen insan, kendi değerini keşfetmiş, hiç bir kimseye ve kuruma kul köle olmaması gerektiğini anlamıştır. • Her ülkenin sadece seçkin bir kesimini eğitmenin çıkar yol olmadığı, kalkınma için halkın tabanına kadar ulaşan bir eğitim sistemiyle kitlesel olarak yetişmiş nitelikli nüfusa ihtiyaç olduğu gerçeği kavranılmıştır. • Sağlık alanında birçok hastalık ülkelerin işbirliği ile yenilmiş, bebek ve çocuk ölümleri azalmış, insanların yaşam süreleri uzamış, sağlıklı yaşam olanakları genişlemiştir. • Ülkeler arasında çeşitlenmiş işgücünün serbest dolaşımı sağlanmış, üretim ve tüketimde rekabet artmış, dünyanın neresinde olursa olsun insanlar birbirlerinin üretiminden faydalanmaya ve birbirlerinin ürünlerini tüketmeye başlamıştır. • İnsanlar arasında yeni ve ortak yaşam biçimleri belirmeye başlamış, ortak eğitim politikaları yoluyla ülke vatandaşları arasında ortak kavrayış ve anlayışlar gelişmiştir.
Küreselleşmeye ilişkin olumsuz etkiler nelerdir?
Küreselleşmeye ilişkin olumlu etkiler şöyle özetlenebilir: • Küreselleşen dünyada güçlü devletlerle bütünleşmek zorunda kalan gecikmiş ulusal devletler ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan büyük devletlerin açık etkisine maruz kalmıştır. Bunun sonucunda bir tür bağımlılık durumu oluşmuş, ulusal sınırlar yok sayılmış, milli egemenlik ve bağımsızlık gibi kavramların içi boşaltılmış, emperyalist amaçlar küreselleşme adı altında meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. • Küreselleşme toplumları birbirinden farklı ve hatta zıt olan iki yöne doğru çekmeye başlamıştır. Birinci yönde toplumlar daha da yakınlaşıp bütünleşirken, öteki yönde ulusalcılık, etnik ulusalcılık ile parçalanma sürecine sokulmuştur. Birbirine zıt bu iki durum, üye ülkeler için bir yandan küreselleşme sürecinin dışında kalmamak, öte yandan ulusal bütünlüğü korumak gibi bir ikilem yaratmıştır. • Dünyadaki ülkelerin üretim gücü ve tüketim olanakları aynı değildir. Bu yönden sanayileşmesini tamamlamış ülkeler daha üstün durumdadır. Küreselleşme zenginleşmenin ve refahın dağılımı kadar, fakirlik ve sefaletin dağılımını da hızlandırmıştır. • Dünyada eğitim sürecine katılan insanların sayısı giderek artmaktadır. Her kademedeki eğitim kurumları teknolojik imkânları kullanarak insanların bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmektedir. Buna karşılık eğitimden yararlanmayanların sayısında bir azalma değil, artma olduğu ileri sürülmüştür.
Küreselleşme sürecinde iletişim alanında yaşanan belli başlı değişimler nelerdir?
Küreselleşme sürecinde iletişim alanında meydana gelen en belli başlı değişimler; elde edilebilen enformasyon miktarındaki artış, iletişimdeki hızlanma (zaman ve mekân sınırlandırmalarının ortadan kalkması), alıcının enformasyon üzerindeki kontrolünün artışı, kitlesel yayıncılıktan dar yayıncılığa geçiş, etkileşim kapasitesinin artışı, taşınabilirlik, kullanım kolaylaşması, sistemlerin şebekeleşme ve ağ yetenekleri artması, medyanın farklı kollarının birleşip bütünleşmesidir.
Küreselleşmenin hızlanması sürecinde iletişim ve bilgisayar teknolojilerinin önem kazanması hangi sonucu getirmiştir?
İnterneti küresel sistemin kültürel mecrası haline getirmiştir.
Kitle iletişim araçlarının bireyler açısından fonksiyonları nelerdir?
Bunlar; bilgilendirme, kültürel devamlılık, toplumsallaştırma, eğlendirme ve kamuoyu yaratma olarak sıralanmaktadır.
Kitle iletişim araçlarının bilgilendirme fonksiyonu nedir?
Kitle iletişim araçlarının bilgilendirme fonksiyonu, toplum ve dünyada olan olaylar hakkında bilgi sağlaması, güç ilişkilerine işaret etmesi, yenilik, uyum ve ilerlemeyi kolaylaştırması olarak ifade edilmektedir.
Kitle iletişim araçlarının kültürel devamlılık fonksiyonu nedir?
Kültürel devamlılık fonksiyonu, hakim kültürün ifade edilmesi, alt kültürlerin ve yeni kültürel gelişmelerin tanınması ve değerlerin yaygınlaştırılması olarak ifade edilmektedir.
Kitle iletişim araçlarının eğlendirme fonksiyonu nedir?
Eğlendirme fonksiyonu, oyalanma, zevk ve rahatlama sağlayarak sosyal tansiyonun düşürülmesini amaçlamaktadır.
Kitle iletişim araçlarının kamuoyu yaratma fonksiyonu nedir?
Kitle iletişim araçlarının kamuoyu yaratma fonksiyonu ise toplumsal hedefler için çalışmayı işaret etmektedir.
Bireyler kitle iletişim araçlarına hangi nedenlerle yönelmektedirler?
Bireyler kitle iletişim araçlarına, dünya hakkında bilgi edinme, problemlerin çözümünde ve karar aşamasında tavsiye alma, merak ve ilgiyi tatmin etme, kendini eğitme, davranış modelleri bulma, bireysel değerleri pekiştirme, başkalarıyla özdeşleşme ve sosyal empati gibi nedenlerle yönelmektedirler.
Televizyon kim tarafından ne zaman icat edilmiştir?
Yirminci yüzyılın en önemli buluşlarından bir tanesi de 1927 yılında John Laige Baird tarafından icat edilmiştir.
Sosyal medya ile geleneksel medyanın en büyük farkı nedir?
Sosyal medyanın geleneksel medyadan en büyük farkı, karşılıklı bir iletişiminin söz konusu olmasıdır. Sosyal medya Kişilerin birbirleriyle, kurumların kişilerle doğrudan iletişim kurabildiği ve geri dönüş alabildiği bir platformdur.
Sosyal medyanın ortak yapıları nelerdir?
Sosyal medyanın ortak yapıları; internet ve mobil cihazları da kapsayan, elektronik paylaşımı destekleyen arama teknolojilerine sahip olması, kendilerine özgü konseptin, sloganların ya da içeriğin akılda kalıcılık oranının yüksek olması ve yazılı basının yeniden tasarlanması ve yayınlanabilmesi olanakları şeklinde sıralanabilir.
Sosyal medyanın kullanıcılar tarafından oluşturulması insanlara nasıl imkânlar sağlamaktadır?
Sosyal medyada oluşturulan siteler çoğunlukla kendi kullanıcıları tarafından oluşturulmaktadır. Bu da insanlara kendini özgürce ifade edebilme, farklılıklar ile farkındalık yaratabilme gibi imkânlar sağlamaktadır.
Sosyal ağ nedir?
Bireyleri internet üzerinde toplum yaşamı içinde kendilerini tanımlayarak, aynı kültürel seviyesinde rahatlıkla anlaşabilecekleri insanlara internet iletişim metotları ile iletişime geçmek için ve aynı zamanda normal sosyal yaşamda yapılan çeşitli jestleri simgeleyen sembolik hareketleri göstererek insanların yarattığı sanal ortamdaki sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara sosyal ağlar denilmektedir.
Başlıca sosyal ağlar hangileridir?
Sosyal ağların başlıcaları; Facebook, LinkedIn, MySpace, FriendFeed, Hi, Xing gibi sosyal ağlardır.
Günümüzde en sık kullanılan sosyal ağ hangisidir?
Günümüzde en sık kullanılan sosyal ağ Facebook’tur.
Paylaşım ağları nedir?
Paylaşım ağları, kişiler ya da kurumlarca hazırlanan video, fotoğraf ya da bilgilerin paylaşıldığı ağ oluşumlarıdır.
Günümüzde en sık kullanılan video paylaşım ağları nelerdir?
Günümüzde en sık kullanılan video paylaşım ağları; Youtube, Dailymotion, Google Videos, Yahoo Video It’s on vb. ağlardır.
Kullanımı giderek yaygınlaşan sosyal medyanın küreselleşmeye etkisi nelerdir?
Bu etkiler şu şekilde değerlendirilebilir: • Internet teknolojilerinin yayılması kapsamında içeriğinde küresel paylaşımını gerçekleştirmektedir. Küresel kurumların iletişim çalışmalarını küresel olarak yönetebilme fırsatı sağlar. • Sosyal medya insanların güncel olaylara karşı fikirleri, görüşleri ve düşüncelerini paylaşma olanağı sağlar. • Sosyal medya platformları zaman ve mekân kısıtından bağımsız olarak erişimi sağlar. • Medya paylaşım sitelerinin varlığı görsel işitsel mesajların yayılmasına da fırsat sağlamaktadır. • Sosyal medya araçlarının sayısının giderek çoğalması medya araçlarının kullanım pratiklerinin de yayılmasını sağlamıştır. • Küresel kurumların küresel kampanyalarının iletişimi için önemli bir mecra haline gelmiştir. • Özellikle sponsorluk etkinliklerin paylaşımı için sosyal medya kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. • Sosyal medya, sosyal kampanyalar kapsamında, küresel sivil toplum örgütlerinin, küresel alanda hareket edilmesi, toplulukların motive edilmesi ve yardım toplanması konularında birliktelik ortamı sağlar. • Küresel çapta marka topluluklarının oluşmasına destek vermektedir. • Kurumların gerçekleştirdikleri pazarlama iletişimi çalışmalarını da benzer yolla küresel olarak gerçekleştirebilmektedir.
Küreselleşme nedir?
Yukarıda bahsedilen küreselleşme tanımlarını özetleyecek olursak; dünya konjüktürünün gösterdiği siyasi, toplumsal, ekonomik gelişmenin ve değişmenin etkisiyle ülkeler birbirleri ile yakınlaşmakta, bu yakınlaşmaların oluşturduğu yeni döneme küreselleşme adı verilmektedir. Küreselleşmenin temelinde değişme ve gelişme bulunmaktadır.
Küreselleşme için tanımlanan iki önemli kavram nedir?
Değişim ve gelişim
John Naisbitt, geniş sosyal, politik, ekonomik ve teknolojik değişmeleri anlatmada hangi kavramı kullanmıştır?
Megatrend
Küreselleşmenin etki alanları nelerdir?
• Ekonomik Küreselleşme
• Siyasi Küreselleşme
• Sosyo-Kültürel Küreselleşme
• Coğrafi ve Ekolojik Küreselleşme
• Teknolojik Küreselleşme
Küreselleşmenin gelişmesinde etkili olan unsurlar nelerdir?
• Uluslararası ticaret ve uluslararası ticarete açık olmak
• Sermaye hareketliliği
• İşgücü hareketliliği
• Çokuluslu işletmeler
• Üretimin değişen yapısı
• Teknoloji üretme ve kullanabilme
• Endüstriyel ilişkilerdeki dönüşümler
Günümüzde dünya ticaretinin ihracatını ve ithalatını yapan ülkeler hangisidir?
Kuzey-Güney ve OrtaAmerika, Avrupa ve Asya’da Çin, Hindistan, Japonya ve Doğu Asya Kaplanları olarak isimlendirilen
Güney Kore, Tayvan, Hong Kong, Singapur, Malezya ve Tayland 2005 yılı itibariyle dünya ihracatının % 88,4’ünü, dünya ithalatının ise % 92,4’ünün gerçekleştirmektedirler
Küreselleşme sürecinde sermayenin en önemli öğesi hangisidir. Açıklayınız?
Küreselleşme sürecinde sermayenin en önemli öğelerinden bir tanesi kuşkusuz çok uluslu işletmelerdir. Çokuluslu işletmelerin genel bir tanımını yapmak gerekirse; çokuluslu işletme, doğrudan yabancı sermaye yatırımı yaparak birden fazla ülkede gelir getiren aktif değerlere sahip olan veya bunları kontrol eden, dolayısıyla kaynak ülke dışında mal ve hizmet üreten özetle uluslararası üretim yapan firmadır
Kürelleşmenin olumlu etkileri nelerdir?
• Küreselleşme ile zaman ve mekân sınırları yüzyıllar boyunca adım adım genişleyerek günümüze
kadar gelmiş, dünyada olup biten her şey bütün insanlığa mâledilmeye başlanmıştır.
• İnsanlığın ortak değerleri oluşmaya başlamış, insan ve onun eserleri, yani kültür ve uygarlık yeni
baştan anlamlandırılmıştır.
• İnsan hakları, özgürlük, adalet ve eşitlik gibi kavramlar yaygınlaştıkça, insanlar yeni bir kişilik
kazanmaya, kendine inanmaya ve güven duymaya başlamıştır. Kendini tanıyan ve giderek kendine
güvenen insan, kendi değerini keşfetmiş, hiç bir kimseye ve kuruma kul köle olmaması gerektiğini
anlamıştır.
179
• Her ülkenin sadece seçkin bir kesimini eğitmenin çıkar yol olmadığı, kalkınma için halkın tabanına
kadar ulaşan bir eğitim sistemiyle kitlesel olarak yetişmiş nitelikli nüfusa ihtiyaç olduğu gerçeği
kavranılmıştır.
• Sağlık alanında bir çok hastalık ülkelerin işbirliği ile yenilmiş, bebek ve çocuk ölümleri azalmış,
insanların yaşam süreleri uzamış, sağlıklı yaşam olanakları genişlemiştir.
• Ülkeler arasında çeşitlenmiş işgücünün serbest dolaşımı sağlanmış, üretim ve tüketimde rekabet
artmış, dünyanın neresinde olursa olsun insanlar birbirlerinin üretiminden faydalanmaya ve
birbirlerinin ürünlerini tüketmeye başlamıştır.
• İnsanlar arasında yeni ve ortak yaşam biçimleri belirmeye başlamış, ortak eğitim politikaları yoluyla
ülke vatandaşları arasında ortak kavrayış ve anlayışlar gelişmiştir.
Küreselleşmenin olumsuz etkileri nelerdir?
• Küreselleşen dünyada güçlü devletlerle bütünleşmek zorunda kalan gecikmiş ulusal devletler
ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan büyük devletlerin açık etkisine maruz kalmıştır. Bunun
sonucunda bir tür bağımlılık durumu oluşmuş, ulusal sınırlar yok sayılmış, milli egemenlik ve
bağımsızlık gibi kavramların içi boşaltılmış, emperyalist amaçlar küreselleşme adı altında
meşrulaştırılmaya çalışılmıştır.
• Küreselleşme toplumları birbirinden farklı ve hatta zıt olan iki yöne doğru çekmeye başlamıştır.
Birinci yönde toplumlar daha da yakınlaşıp bütünleşirken, öteki yönde ulusalcılık, etnik ulusalcılık ile
parçalanma sürecine sokulmuştur. Birbirine zıt bu iki durum, üye ülkeler için bir yandan küreselleşme
sürecinin dışında kalmamak, öte yandan ulusal bütünlüğü korumak gibi bir ikilem yaratmıştır.
• Dünyadaki ülkelerin üretim gücü ve tüketim olanakları aynı değildir. Bu yönden sanayileşmesini
tamamlamış ülkeler daha üstün durumdadır. Küreselleşme zenginleşmenin ve refahın dağılımı kadar,
fakirlik ve sefaletin dağılımını da hızlandırmıştır.
• Dünyada eğitim sürecine katılan insanların sayısı giderek artmaktadır. Her kademedeki eğitim
kurumları teknolojik imkânları kullanarak insanların bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmektedir. Buna
karşılık eğitimden yararlanmayanların sayısında bir azalma değil, artma olduğu ileri sürülmüştür.
Daniel Katz, Graeme Burton ve Denis McQuail’e göre kitle iletişim araçlarının bireyler açısından fonksiyonları nasıl sıralanmaktadır?
• Bilgilendirme
• Kültürel devamlılık
• Toplumsallaştırma
• Eğlendirme
• Kamuoyu yaratma
Kitle iletişim araçlarının bireyler açısından fonksiyonları nelerdir?
Bireyler kitle iletişim araçlarına, dünya hakkında bilgi edinme, problemlerin çözümünde ve karar
aşamasında tavsiye alma, merak ve ilgiyi tatmin etme, kendini eğitme, davranış modelleri bulma, bireysel
değerleri pekiştirme, başkalarıyla özdeşleşme ve sosyal empati gibi nedenlerle yönelmektedirler
Sosyal Ağlar kavramı ile anlatılmak istenen nedir?
Bireyleri internet üzerinde toplum yaşamı içinde kendilerini tanımlayarak, aynı kültürel seviyesinde
rahatlıkla anlaşabilecekleri insanlara internet iletişim metotları ile iletişime geçmek için ve aynı zamanda
normal sosyal yaşamda yapılan çeşitli jestleri simgeleyen sembolik hareketleri göstererek insanların
yarattığı sanal ortamdaki sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara "sosyal ağlar" denilmektedir
Teknolojinin pazarlama iletişimine etkileri nelerdir?
Küreselleşme sürecinde teknolojik alanlarda yaşanan değişimler ile hayatımıza giren sosyal medya yine
küreselleşmenin doğası gereği hızla tüm dünyada etkili bir hal almıştır. Geleneksel medyadan en büyük
farkı, karşılıklı bir iletişimin söz konusu olmasıdır. Kişilerin birbirleriyle, kurumların kişilerle doğrudan
iletişim kurabildiği ve geri dönüş alabildiği bir platformdur.
Sosyal medya çok kapsamlı bir kavram olup, çok çeşitli web sitelerini kapsamaktadır. Bu web
sitelerinin ortak bağı size web sitesi ve ziyaretçileriyle paylaşım olanağı tanımasıdır. Söz konusu
etkileşimi ölçülebilir teknikler, internet ve internet tabanlı teknolojiler desteklemektedir. Bu sayede
oluşacak sosyal medya platformlarında tek kişiden bir topluluğa ya da bir topluluktan diğer topluluklara
yayınlanan bilgilerin ulaştırılması mümkün kılınmıştır. Sosyal medyanın ortak yapıları; internet ve mobil
cihazları da kapsayan, elektronik paylaşımı destekleyen arama teknolojilerine sahip olması, kendilerine
özgü konseptin, sloganların ya da içeriğin akılda kalıcılık oranının yüksek olması ve yazılı basının
yeniden tasarlanması ve yayınlanabilmesi olanakları şeklinde sıralanabilir
Sosyal medyanın küresel uygulamaları nelerdir?
Sosyal Ağlar,Bloglar,Paylaşım Ağları
Sosyal medya Uygulamalarının küreselleşme üzerindeki etkileri nelerdir?
• Internet teknolojilerinin yayılması kapsamında içeriğinde küresel paylaşımını
gerçekleştirmektedir. Küresel kurumların iletişim çalışmalarını küresel olarak yönetebilme fırsatı
sağlar.
• Sosyal medya insanların güncel olaylara karşı fikirleri, görüşleri ve düşüncelerini paylaşma
olanağı sağlar.
• Sosyal medya platformları zaman ve mekan kısıtından bağımsız olarak erişimi sağlar.
• Medya paylaşım sitelerinin varlığı görsel işitsel mesajların yayılmasına da fırsat sağlamaktadır.
189
• Sosyal medya araçlarının sayısının giderek çoğalması medya araçlarının kullanım pratiklerinin
de yayılmasını sağlamıştır. Facebook için kullanılan beğen düğmesi dünyanın her yerinde
anlaşılır hale gelmiştir.
• Küresel kurumların küresel kampanyalarının iletişimi için önemli bir mecra haline gelmiştir.
Özellikle sponsorluk etkinliklerin paylaşımı için sosyal medya kullanımı giderek
yaygınlaşmaktadır. Örneğin, Redbull’un sponsorluğunu yaptığı Felix Baumgartner’ın uzay
atlayışı, dünyadaki tüm facebook, twitter kullanıcılarını bir araya getirmiştir. Ayrıca atlayış
YouTube’dan binlerce kişi tarafından izlenmiştir.
• Sosyal medya, sosyal kampanyalar kapsamında, küresel sivil toplum örgütlerinin, küresel alanda
hareket edilmesi, toplulukların motive edilmesi ve yardım toplanması konularında birkliktelik
ortamı sağlar.
• Küresel çapta marka topluluklarının oluşmasına destek vermektedir.
• Kurumların gerçekleştirdikleri pazarlama iletişimi çalışmalarını da benzer yolla küresel olarak
gerçekleştirebilmektedir
Endüstri alanında yaşanan dönüşümler nelerdir?
• Girişimci odaklı yaklaşım
• Esnekliğin artması
• Vasıf gelişiminin öneminin artması
• Sendikal üyeliğin azalması
Yirmibirinci Yüzyılda Yaşanan Farklı alanlarda Büyük Değişimler nelerdir?
Endüstriyel toplumdan - Bilgi toplumuna
Zorlama teknolojiden - İnsan yönetimli yüksek teknolojiye
Ulusal ekonomiden - Dünya ekonomisine katılmaya
kısa dönemlilikten - Uzun dönemliğe ayak uydurulmasına
Merkeziyetçilikten - Yerinde yönetimciliğe
Kurumsal yardımdan- Kendine yardıma
Temsili Demokrasiden - Katılımcı Demokrasiye
Hiyerarşik iletişim ve kontrolden - Ağlara
Günümüzde kullanılan video paylaşım ağlarına örnekler veriniz?
Youtube, Dailymotion, Google Videos, Yahoo Video It’s on
Günümüzde kullanılan fotoğraf paylaşım ağlarına örnekler veriniz?
Instagram, 1x, Flickr, Deviantart, photosig, Fotocommunity, Photo, Photodom gibi ağları
sayabiliriz
Kitle iletişim araçlarının bireyler üzerindeki Bilgiedindirme fonksiyonu hakkında bilgi veriniz?
Kitle iletişim araçlarının bilgilendirme fonksiyonu, “toplum ve dünyada olan olaylar hakkında bilgi
sağlaması, güç ilişkilerine işaret etmesi, yenilik, uyum ve ilerlemeyi kolaylaştırması” olarak ifade
edilmektedir