aofsoru.com

Turizm Ekonomisi Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Turizmin Ekonomik Etkileri-I

1. Soru

Bir ülke ekonomisinde ihracatın gelişimi ile birlikte ortaya çıkan olumlu etkiler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Bir ülke ekonomisinde ihracatın gelişimi ile birlikte; ölçek ekonomilerinden yararlanılmakta, bağlayıcı döviz kısıtlamaları
azaltılmakta ve döviz sıkıntısı hafifetilmekte, ticaret dışı sektörlerde pozitif dışsallıklar sağlanmakta, rekabet gücü elde edebilmek için kaynaklar etkili ve verimli kullanılmakta, geleneksel sektörlerde yatırımlar canlanmakta ve sonuçta ihracat ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilemektedir.


2. Soru

Akademisyenler tarafınca 1950’lerde, turizmin modernleşme stratejisi olarak kabul edilme nedeni nedir?

Cevap

Akademisyenler tarafınca 1950’lerde, III. Dünya ülkelerine döviz girişi sağladığı için turizm modernleşme stratejisi olarak kabul edilmektedir.


3. Soru

Turizmin yoksulluk üzerine doğrudan etkileri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Turizmin yoksulluk üzerindeki etkileri; doğrudan, dolaylı (ikincil) ve dinamik etkiler olarak üzere üç şekilde açıklanabilir. Turizmin yoksulluk üzerine doğrudan etkileri; işçi gelirleri ve turizm sektöründen sağlanan diğer kazançlardır (Otellerde ve restoranlarda çalışma, taksi şoförlüğü vb.).


4. Soru

Gelişmekte olan ülkelerin turizm sektöründe gelişmiş ülkelere olan bağımlılığının temel sebebi nedir? Açıklayınız.

Cevap

Gelişmekte olan birçok ülkede yeterli potansiyel olmasına karşın, kaynak yetersizliği nedeniyle bu sektörün geri kaldığı ve istenilen atılımı yapamadığı görülmektedir. Buna ek olarak, turizm talebinin gelişmiş ülkelerde yoğunlaşması ve oradan GOÜ’e doğru bir hareketin olması, bu ülkelerin gelişmiş ülkelere bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır.


5. Soru

Turizmin gelir etkisini açıklamakta kullanılan “çarpan” mekanizması nedir? Açıklayınız.

Cevap

Turistlerin gittikleri ülkede yapmış oldukları tüketim harcaması ne kadar yüksekse ve yapılan bu harcamalar ne kadar o ülke ekonomisi içinde kalıp yurtdışına gelir ve kar transferi olarak çıkmazsa (yani sızıntılar ne kadar azsa), çarpan etkisi sonucu oluşacak katma değer ve sonuçta elde edilecek ulusal gelir o kadar yüksek olacaktır.


6. Soru

Turizm hareketlerinin yeni gözdesi ve ileriki yıllarda Avrupa’ya rakip olacağı belirtilen bölge hangisidir?

Cevap

Turizm hareketlerinin yeni gözdesi ve ileriki yıllarda Avrupa’ya rakip olacağı belirtilen 'Asya-Pasifik bölgesinde' de 2008–2009 dönemi için; %2,0’lık bir gerileme olsa da dünya turizmindeki %23’lik payı ile ikinci en çok turist çeken bölge olduğu görülmektedir.


7. Soru

Türkiye’de turizm sektörünün özellikle 1980 yılından sonra çok büyük ve hızlı bir gelişim göstermesinin en önemli nedeni nedir?

Cevap

Türkiye’de de dünyadaki gelişmelere paralel olarak, turizm sektörünün özellikle 1980 yılından sonra çok büyük ve hızlı bir gelişim gösterdiği bilinmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında, 1982 yılında yürürlüğe giren 2634 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu” ile sektöre yapılan teşvik ve yatırımların çok büyük bir katkısının olması yatmaktadır.


8. Soru

Bir ülkede turizmin gelişmesiyle birlikte ülkenin büyüme ve kalkınma seviyesinde ortaya çıkacak olumlu etkiler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Bir ülkede turizmin gelişmesiyle birlikte; döviz sıkıntısı hafiemekte, ülke-içi firmaların dışarıdaki rakipleri ile rekabet gücü ve sonuçta verimliliği artmakta, ölçek ekonomilerinden yararlanılmakta, dış ticaret dengesine pozitif yönde etki etmekte, istihdam yaratmakta ve bir bütün olarak ulusal gelirde artışa yol açarak ekonomik büyüme ve kalkınma üzerinde olumlu bir etki meydana getirmektedir.


9. Soru

Az gelişmiş bir bölgede turizmin çok hızlı bir şekilde gelişmesini beklemenin doğru bir yaklaşım olmadığı savının temel gerekçeleri nelerdir?

Cevap

Az gelişmiş bir bölgede turizmin çok hızlı bir şekilde gelişmesini beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü
çok büyük sabit sermaye yatırımlarının gerekli olduğu turizm sektöründe, temel altyapı eksikliği, sermaye birikiminin az olması, girişimci ruhun olmaması, sektörün yatırımteşvik sistemi ile desteklenmemesi gibi olumsuz koşullar; bu gelişmenin hızlı bir şekilde ilerlemesi yönünde büyük bir engel oluşturmaktadır.


10. Soru

Dünya Bankası grubu içirisinde yer alan Uluslararası Finans Kurumu ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı'nın temel fonksiyonları nelerdir?

Cevap

DB grubu içinde özellikle iki kuruluş, AGÜ ve GOÜ’deki özel sektör yatırımların desteklenmesinde çok önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Bunlardan birincisi yüksek riskli sektörlerin ve ülkelerin yaptıkları özel sektör yatırımlarını destekleyen ve geliştiren Uluslararası Finans Kurumu’dur (IFC). Diğeri ise GOÜ’deki yatırımcılara ve kredi verenlere politik risk sigortası (garantisi) sağlayan Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı’dır (MIGA).


11. Soru

9. BYKP(Beş Yıllık Kalkınma Planı) Turizm Özel İhtisas Komisyonu Raporunda turizm sektörünün, bölgesel dengesizliklerin azaltılmasına katkı sağlaması amacıyla geliştirilen politika tedbirleri nelerdir?

Cevap

9. BYKP Turizm Özel İhtisas Komisyonu Raporunda yer alan üç ana politikadan biri, turizm sektörünün bölgesel dengesizliklerin azaltılmasına katkı sağlamasıdır. Bu politikaya uygun olarak belirlenen bazı tedbirler ise; iç bölgelerde ve gelişmemiş yörelerdeki turizm faaliyetlerine uygun teşvikler verilmesi, alt ve üstyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi, gelişmiş yörelerde kamu arazisi alacak olan firmalara, gelişmede öncelikli yörelerde de yatırım zorunluluğu getirilmesi şeklindedir.


12. Soru

"Üçüncü Milenyuma girilen bu yıllarda ise artık gelir getiren en önemli sektör .............. ve en önemli üretim faktörü de .......... sermaye olarak nitelendirilen insan zekâsıdır."

Yukarıdaki boşlukları tamamlayacak uygun ifadeler nelerdir?

Cevap

Üçüncü Milenyuma girilen bu yıllarda ise artık gelir getiren en önemli sektör hizmetler ve en önemli üretim faktörü de beşeri sermaye olarak nitelendirilen insan zekâsıdır.


13. Soru

Turizmin var olma nedeni nedir?

Cevap

Turizmin var olma nedeni doğal, tarihi ve kültürel çevre ile folklorik değerlerdir. Adı geçen bu zenginlikler, ancak turizm sayesinde “ekonomik mal” niteliğine kavuşmaktadır.


14. Soru

Yabancı turistlerin, bir başka ülkede yapmış oldukları turizm amaçlı harcamalar diğer ülkenin hangi ulusal hesap kalemine eklenmektedir?

Cevap

Turizm, ulusal gelir hesaplarında farklı bir şekilde ele alınmaktadır. Yabancı turistlerin, bir başka ülkede yapmış oldukları turizm amaçlı harcamalar ise, o ülke için ihracat etkisi yapmaktadır.


15. Soru

"Ülkelerin ulusal gelir muhasebesinde (ödemeler bilançosunda), tatil ve iş turizmi harcamaları ......... ve .........; dış turizm gelirleri .............; ülke insanının yurtdışı turizm harcamaları ise ........ olarak değerlendirilmektedir."

Yukarıdaki boşlukları tamamlayacak uygun ifadeleri yazınız.

Cevap

Ülkelerin ulusal gelir muhasebesinde (ödemeler bilançosunda), tatil ve iş turizmi harcamaları tüketim ve yatırım; dış turizm gelirleri ihracat; ülke insanının yurtdışı turizm harcamaları ise ithalat olarak değerlendirilmektedir.


16. Soru

Turizmin zaman içindeki gelişimi, turizmden sağlanan faydanın azalacağını ya da olumsuz gelişmelere neden olabileceğini de göstermektedir. Söz konusu bu olumsuz gelişmeler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Turizmin zaman içindeki gelişimi, turizmden sağlanan faydanın azalacağını ya da olumsuz gelişmelere neden olabileceğini de göstermektedir. Bu olumsuzluklar; ithalat, bölgesel enasyon, yabancı işgücü, fırsat maliyeti, kamu hizmetlerindeki artış (taşıma kapasitesinin aşılması), yabancı sermaye ve teknolojik transfer etkisi olarak kendini göstermektedir.


17. Soru

Son yıllarda istihdam ve gelirdeki hızlı artışıyla turizm, hem gelişmiş ve hem de GOÜ’ler için lokomotif görevi gören bir sektör konumundadır. Bu durumun temel nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Son yıllarda istihdam ve gelirdeki hızlı artışıyla turizm, hem gelişmiş ve hem de GOÜ’ler için lokomotif görevi gören bir sektör konumundadır. Ekonominin diğer sektörlerine kıyasla daha az maliyetle döviz yani ihracat geliri getirmesi ve yine diğer sektörlere göre çok daha sofistik bir teknolojiyi gerektirmemesi bu sektörün önemli özellikleri arasındadır.


18. Soru

Bir ülkenin kırsal ya da az gelişmiş bir bölgesinde turizmin gelişmesinin beraberinde gelen olumlu etkiler nelerdir ve bu olumlu etkilerin bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını kapamada ne gibi etkileri vardır?

Cevap

Bir ülkenin kırsal ya da az gelişmiş bir bölgesinde turizmin gelişmesi demek, o ülkenin gelişmiş ve az gelişmiş bölgeleri arasındaki ekonomik dengesizliklerin de azalması anlamına gelmektedir. Ülkenin az gelişmiş bölgesinde turizmin gelişimi ile birlikte, o bölge ekonomisine yeni kaynaklar akacak, yeni iş sahaları ve istihdam alanları oluşacak ve bölge ekonomisinin her sektörde/alanda sağlamış olduğu gelir de buna paralel olarak artacaktır. Böylece turizmin ülke içinde gelişmesi ve büyümesi, bölgeler arasındaki bu gelişmişlik farklılıklarının da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.


19. Soru

Bir bölgede kalkınmayı etkileyen önemli faktörlerden biri olan bölge istihdamındaki artış ya da azalışın üç temel nedeni nelerdir?

Cevap

Bir bölgede kalkınmayı etkileyen önemli faktörlerden biri olan bölge istihdamındaki artış ya da azalışın üç temel nedeni bulunmaktadır. Bunlar kısaca aşağıdaki gibi yazılabilir:
• Ülkenin genel anlamda büyümesinden etkilenen yerel büyüme,
• Bir bölgede var olan sektörlerin, ulusal ekonominin diğer bölgelerinde yer alan aynı sektörlere oranla çok daha hızlı büyümeleri,
• Bölgenin doğal kaynaklar ve diğer çekicilikler açısından sunduğu kaynakların ya da avantajların ülkedeki diğer bölgelere oranla daha fazla olması.


20. Soru

Anklav turizmi nedir? Açıklayınız.

Cevap

Anklav turizmi, yabancı turistlerin gereksinimi olan tüm turizm mal ve hizmetlerinin, coğrafi olarak yalıtılmış ve kapatılmış otel/tatil köyü vb. yerlerde karşılanması olayıdır.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email