aofsoru.com

Hava Kargo Ve Tehlikeli Maddeler Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Hava Kargo Pazarının Gelişimini Etkileyen Faktörler

1. Soru

Dünyada hava kargo pazarının gelişmesine katkıda bulunan faktörler nelerdir?

Cevap

Dünya nüfusu ve ticaretin artması, dünyanın zenginleşmesi, küreselleşmenin yaygınlaşması, uçak teknolojilerindeki gelişmeler, açık semalar anlaşmaları hava kargo taşımacılığının gelişmesine katkıda bulunmuştur.


2. Soru

Hangi faktörler dünyada hava kargo gelişimini sınırlandırmıştır?

Cevap

Terörist faaliyetler, savaşlar, ekonomik krizler, havaalanı kapasitesinde yaşanan yetersizlikler, ticari kotalar, yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar.


3. Soru

Dünyada hava kargo pazarı son 15 yılda nasıl bir gelişme göstermiştir?

Cevap

Son 15 yılda yaklaşık 2 kat büyümüştür.


4. Soru

Hava kargo pazarının gelİşİmİnİ olumlu etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap

Dünya nüfusu ve ticaretin artması, dünyada harcanabilir gelirin artması, küreselleşme olgusu,  uçak teknolojilerindeki gelişmeler, yeni teknolojilerin verimliliği arttırması,  havacılıkla ilgili sınırlamaların kalkması, açık semalar anlaşması ve e-kargo uygulamaları.


5. Soru

Dünya Nüfusu ve Ticaretin Artmasının hava kargo taşımacılığını hangi yönde etkilemesi beklenmektedir?

Cevap

Artan nüfusun beraberinde getirdiği artan ihtiyaçların en hızlı, güvenli ve emniyetli olarak hava kargo taşımacılığı ile taşınabileceği gerçeği ve e-ticaretin artması ile hava kargo faaliyetlerinin artması arasındaki pozitif ilişki de hava kargo pazarının gelecekte büyüyeceğini göstermektedir.


6. Soru

Dünyanın Zenginleşmesi ile hava kargo taşımacılığı arasındaki ekonomik ilişki nedir?

Cevap

Ülkede üretilen malların hava yoluyla ihraç edilmesi ülkenin döviz gelirlerini arttırır. Yaşanan ekonomik büyüme tüketicilerin daha fazla ithal mal almasını sağlayarak ithalatın artmasını sağlar. Bu durum uluslararası ticaret hacminin ve hava kargo sevkiyatını arttırır.


7. Soru

Küreselleşme nasıl tanımlanabilir?

Cevap

Ürünlerin, kültürlerin, fikirlerin ve dünya görüşlerinin değiş-tokuşundan doğan bir uluslararası bütünleşmesi.


8. Soru

Büyük Buhran küreselleşmeyi nasıl etkilemiştir?

Cevap

İktisadi anlamda korumacılık, siyasi anlamda aşırı milliyetçilik ve kendi kendine yeterlilik türündeki eğilimlerin ortaya çıkması küreselleşmenin hızını yavaşlatmıştır.


9. Soru

Küreselleşmede 1980'ler neleri beraberinde getirmiştir?

Cevap

Uluslararası ticaret hacminde büyük artış olmuş, küresel üretim süreçleri değişmiştir.


10. Soru

1990’lı yıllarda uluslararası ticaret nasıl bir değişim göstermiştir?

Cevap

Çin gibi ulusal çıkarlarını düşünen ülkeler dış ticareti ön plana almaya başlamış, dünya ekonomisi daha entegre ve bağımsız bir hâl almış, sürekli ekonomik entegrasyon ve devletlerin korumacılık politikalarındaki azalmalar tüm ticaret hareketini etkilemiştir.


11. Soru

Uçak teknolojilerindeki gelişmeler hava kargo taşımacılığını nasıl etkilemiştir?

Cevap

Yeni üretilen yolcu uçakları hava kargo pazarının gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Daha az yakıt ile daha uzun menzile uçabilme ve daha fazla yük taşıyabilme gibi özelliklere sahip yeni jenerasyon uçaklar karlılığı da arttırmaktadır.


12. Soru

Yeni teknolojilerin yakıt verimliliğini arttırması hava kargo taşımacılığınında ne derece önemlidir?

Cevap

Hava kargo taşıyıcıları için yakıt önemli bir maliyet olduğundan yakıt verimliliğiyle ilgili çalışmalar son derece önemlidir. Kargo uçaklarında kullanılması öngörülen ve yakıt verimliliğini arttıracağı düşünülen bio-yakıt ve jet motorların sürekli geliştirilme çabaları bu konuya verilen önemi göstermektedir.


13. Soru

Ekonomik serbestleşme nedir?

Cevap

Piyasadaki miktar ve fiyat sınırlamalarının kaldırılmasıdır.


14. Soru

Devletler neden hava yolu taşımacılığını kontrol altında tutmak istemişlerdir?

Cevap

Hava yolu taşımacılığını bir kamu hizmeti olarak görmeleri, pazarda istikrarı korumak istemeleri, hava yolu işletmelerinin ülkelerin politik ve askeri amaçlarına hizmet ediyor olması, hava taşımacılığı faaliyetlerinde emniyetin sıkı düzenlemeler sayesinde sağlanabileceği inancı, ülke imajının korunması ve güçlendirilmesinde önemli bir araç olarak değerlendirilmesi, yıkıcı rekabetin sebep olacağı kaynak israfına engel olma istekleri.


15. Soru

'Açık Semalar Anlaşması' hava kargo taşımacılığına ne tür avantajlar sağlamıştır?

Cevap

Verimlilik ve rekabetin artması, bilet fiyatlarındaki düşmüş, yeni iş olanakları, tüketiciye daha fazla seçenek sunulması ve sağlanan trafik artışıyla direkt yabancı yatırım miktarının artması.


16. Soru

E-kargonun faydaları nelerdir?

Cevap

Teslim ve stok süresini azdır, varış noktasında yalnızca bir defa elektronik veri girişi yapılır, daha yüksek güvenirlilik ve doğruluk sağlar, zaman döngüsünü kısaltır, hızlı hizmet ve tedarik zinciri transit zamanı sağlar, kağıt işlemlerini ve süreç maliyetlerini kaldırdığı için çok daha düşük maliyetler sunar.


17. Soru

Hava kargo pazarının gelİşİmİnİ olumsuz etkileyen faktörleri sıralayınız?

Cevap

Havaalanı kapasitesi problemleri, yoğun ve yok edici rekabet, ekonomik krizler, terörist faaliyetler ve bölgesel savaşlar, yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, gümrük problemleri ve yolsuzluklar, Avrupa’daki çevresel düzenlemeler ve ticari kotalar.


18. Soru

'Peak Pricing' kavramını açıklayınız? 

Cevap

Zirve fiyatlama ile havaalanı operasyonlarının yoğun olduğu saatlerde yüksek fiyatlandırma ile talep zirve dışı saatlere kaydırılır, böylece alt yapının daha verimli ve etkin kullanılması sağlanır.


19. Soru

Petrol fiyatlarının hava kargo taşımacılığı üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap

Artan petrol fiyatları küresel ticareti olumsuz etkilemektedir. Kargo trafik verileri, yavaşlayan ekonominin en önemli göstergeleridir. Yakıt fiyatının önemi aşağıdaki örnekle daha iyi anlaşılabilir. Hava yolları ve hava kargo taşımacılığı yapan şirketler 2004 yılında yakıta yaklaşık 50 milyar $ öderken petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle sadece bir yıl sonra 2005'te yaklaşık 100 milyar $ ödemişlerdir. 


20. Soru

Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) nedir?

Cevap

ETS, yalnızca havacılıktan kaynaklanan karbon dioksit emisyonunu düzenleyen yönergeler/kurallar olarak tanımlanabilir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email