aofsoru.com

Hava Taşımacılığı Dersi 6. Ünite Özet

Ticari Hava Taşımacılığı İle İlgili Düzenlemeler

Sivil Havacılık Faaliyetleri

Dünya genelinde sivil havacılık faaliyetleri, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı-ICAO tarafından düzenlenmektedir. Uluslararası standart, kural ve önerilerin yer aldığı dokümanlar incelendiğinde sivil havacılık faaliyet konularının;

  • Hava araçları imalat, Bakım ve Onarım Faaliyetleri.
  • Hava araçları ile işletmecilik faaliyetleri.
  • Havaalanları yapım ve işletme faaliyetleri.
  • Haberleşme, seyrüsefer ve hava trafik hizmetleri düzenleme ve işletme faaliyetleri.
  • Havacılar için meteoroloji faaliyetleri ve
  • Çevre koruma faaliyetleri olduğu görülmektedir.

Türkiye’de sivil havacılık faaliyet alanları;

  • İmalat, bakım ve onarım faaliyetleri,
  • Hava taşımacılığı faaliyetleri,
  • Havaalanları yapım ve işletme faaliyetleri,
  • Haberleşme, seyrüsefer ve hava trafik hizmetleri düzenleme ve işletme faaliyetleri ve
  • Eğitim faaliyetleri olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

Hava taşımacılığı faaliyetleri, kapsamı açısından genel havacılık ve hava yolu taşımacılığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Hava yolu işletmeleri, koltuk kapasitesi yirmi ve üzeri olan uçaklarla yolcu taşımacılığı ile sadece yük taşımacılığı yapan ticari hava taşıma işletmeleridir. Genel havacılık işletmeleri ise ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı yapan işletmeler ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın önceden belirlenmiş bir hava sahasında, belirlenmiş bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonları ve eğitim faaliyetlerini yapan işletmelerdir. Hava yolu işletmelerini seferlerin düzenli olup olmamasına, hava araçlarının mülkiyetine veya taşımacılık faaliyetlerine göre de farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür.

Türkiye’de 19.10.1983 tarih ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun yayınlanması ile özel sektöre sivil havacılık işletmeciliği faaliyetlerinde bulunma olanağı sunulmuş olup, bu işletmelerin kuruluş koşullarının düzenlenmesi ve faaliyetleri ile ilgili kuralların belirlenmesi amacıyla Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği - SHY 6A, Genel Havacılık Yönetmeliği - SHY 6B ve Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliği - SHY 6C yayınlanmıştır.

Ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmelerin uyması gereken temel mevzuat aşağıda yer almaktadır;

  • 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu
  • Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)
  • Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY-1)
  • Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği (SHY-M)
  • Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliği

Bununla birlikte işletmeler, uçuş operasyonu gerçekleştirdiği alan ile ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tüm yasal düzenlemelere tabidir. Bu yasal düzenlemeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Ticari İşletmelerin Finansal ve Mali Konularda Denetlemesine İlişkin Talimatı (SHT-6AF)
  • Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği/Talimatı (SHY-66/SHT-66)
  • Hava aracı Adi Kiralama ve İşletme Sözleşmeleri Genelgesi
  • Form-4 Yönetici Personel Belgesi Onay İşlemleri Genelgesi
  • Havacılık İşletmeleri Güvenlik Yönetim Sistemi Talimatı (SHT-17.3)
  • Ticari Hava Taşıma İşletmeleri, Uçuş Eğitim ve Bakım Kuruluşlarında Emniyet Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT-SMS)

Hava Operasyonları

Hava araçlarıyla ticari amaçla, belirli hatlar üzerinde, ücret karşılığında yolcu veya yük veya yolcu-yük taşıması yapan işletmeler ile ticari hava taşımacılığı kapsamında olmayan yolcu ve yük taşımacılığı ile ücret karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın yapılacak hava işi ve eğitim faaliyetlerini yapan işletmeler hava taşıma işletmeleri olarak nitelendirilmektedir. Türkiye’de havacılık faaliyetlerinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilere, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından İşletme Ruhsatı verilmektedir. Bu yetki belgesi kişi, kurum veya kuruluşun, mevzuatta yer alan tüm gereklilikleri karşılar durumda olduğunu ve emniyetli uçuşlar gerçekleştirebilmek üzere yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğunu temsil etmektedir.

Türkiye’de ticari hava taşıma işletmeleri, uluslararası düzenlemeler çerçevesinde oluşturulan SHY 6A-Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’nin gerekliliklerini karşılamakla yükümlüdür. Bu yönetmeliğin amacı; iç ve dış hatlarda tarifeli ya da tarifesiz seferle ücret karşılığında yük-yolcu veya sadece yük taşımak üzere kurulmuş/kurulacak olan ticari hava taşıma işletmelerine ruhsat verilmesi, verilen ruhsatın askıya alınması ya da iptal edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve bu işletmelerin, sahiplerinin ve personelinin taşıması gereken nitelikleri, görevleri ve sorumlulukları belirlemektir. Yönetmelik kapsamında SHGM tarafından merkezi Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde bulunan, çoğunluk payları ve yönetim kurulu üyeleri ile oy hakkı çoğunluğu ve kontrolü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı paydaşlarda olan tüzel kişilere işletme ruhsatı verilebilir.

Ticari hava taşıma işletmecilerinin öncelikle 13 Ocak 2011 tarihli 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu gereğince şirket sözleşmesini hazırlaması, ticaret siciline tescilini yaptırarak Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmasını ve daha sonra şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesinin bir suretini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmaları gerekmektedir. Koltuk kapasitesi yirmiden az hava araçları ile ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmeler anonim veya limited şirket, sadece yük taşımacılığı faaliyeti veya koltuk kapasitesi yirmi ve daha fazla olan hava araçları ile faaliyette bulunacak işletmeler ise anonim şirket olarak kurulurlar.

Bir ticari hava taşıma işletmesinin, uçuş emniyet ve güvenliğinin tesisine yönelik olarak yerine getirmesi gereken yükümlülükler aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir.

  • Gerçekleştirilecek operasyonun mahiyet ve kapsamına uygun şekilde yeterli sayıda uçucu, teknik ve idari personel istihdamını sağlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işletme adına girişlerini yapmak.
  • İstihdam edilen personelin asgari gerekliliklerine ilişkin eğitim ve kontrollerden geçirilmesini ve asgari yeterliliklerini sağlamak.
  • Sahip olduğu ruhsat kapsamında filosunda bulunması gereken asgari sayıda hava aracının bakım ve uçuşa elverişlilik gerekliliklerini sağlayarak hava araçlarını uçuşa elverişli durumda bulundurmak.
  • Gerçekleştirilecek uçuş operasyonlarını ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatının asgari gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirmek.

İşletmeci; tarifeli-tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı, sadece tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı, tarifeli - tarifesiz seferlerle sadece yük taşımacılığı ve hava taksi işletmeciliği gibi taşımacılık alanlarındaki gerekleri karşılayabilmek amacıyla uçuş işletme, yer işletme, eğitim, teknik ve mali konularda istenen bilgi ve belgeleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmakla yükümlüdür. Ayrıca, işletmelerden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeterli görülecek bir organizasyon yapısı ile kalite ve emniyet yönetim sistemi kurması ve işletme faaliyetleri süresince bunları aktif olarak muhafaza etmesi beklenir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili diğer ülkelerin otoritelerinden özel izin alınmadıkça, patlayıcı ve tehlikeli maddeler taşınamaz.

SHY 6A Yönetmeliği kapsamında hava yolu işletmelerinden, sorumlu müdüre doğrudan bağlı olmak üzere uçuş işletme, yer işletme, bakım, uçuş eğitim, güvenlik, konularından sorumlu yöneticiler ile bir sorumlu müdür ve tüm organizasyonun sağlıklı bir yapıda olmasını ve sürekliliğini denetleme görevini üstlenebilecek yeterlilikte kalite ve emniyet sistemi yöneticisi görevlendirilmesi beklenmektedir.

Hava yolu işletmeciliği talebinde bulunacak tüzel kişilerin başvuru işlemleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı’na bağlı Uçuş Operasyon Müdürlüğü tarafından değerlendirilmektedir. Dolayısıyla gerekliliklerin sağlanması, başvurunun İnceleme Komisyonu’na sunulması ve başvuru sahibinin işletme ruhsatı alması işlemleri tamamlandıktan sonra uçuş operasyonlarının gözetimi ve denetimi de Uçuş Operasyon Müdürlüğü’nün görev ve sorumlulukları içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda işletilecek hava araçlarının sahiplik ve işletici işlemleri için Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı bünyesindeki Sicil Müdürlüğü, hava aracının uçuşa elverişlilik işlemleri ile ilgili olarak Uçuşa Elverişlilik Daire Başkanlığı, güvenlikten sorumlu yönetici personel gereklilikleri için Havacılık Güvenliği Daire Başkanlığı ile koordine gerçekleştirilir. Başvuru sahiplerinin söz konusu işlemler için üst yazı ile söz konusu birimlere başvuru yapması gerekmektedir.

Ticari hava yolu işletme ruhsatının alınması ile ilgili süreç Başvuru, Ön İzin, Doküman Uyum, Asıl Ruhsat,Denetleme, Değerlendirme ve Ruhsatın Verilmesi gibi belli başlı aşamalardan oluşmaktadır. Tüm aşamalar Uçuş Operasyon Müdürlüğü ve koordine birimleri ile birlikte eş zamanlı olarak yürütülmektedir. Talep dosyasının tüm gerekliliklerini sağlayacak şekilde işletici tarafından eksiksiz tamamlanması hâlinde ruhsatlandırma süreci, ortalama bir yıl sürmektedir.

Bir ticari hava yolu işletmesinin yolcu ve yük taşımacılığı yapabilmek üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunmak üzere hazırlaması gereken dokümanlar; El Kitabı, Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi El Kitabı, filodaki her bir tip hava aracı için ayrı olarak hazırlanmış Asgari Teçhizat Listeleri, Bakım Programı veya Programları, filoda bulunan tüm uçaklar için Ağırlık ve Denge Formları, Güvenlik Planı, Yer İşletme El Kitabı, Kabin Ekibi El Kitabı, Emniyet El Kitabı ve Kalite El Kitabı ve işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi planlanan operasyona özgü diğer dokümanlardır.

SHY 6A Yönetmeliği kapsamında yapılan düzenlemelere ilişkin olarak inceleme ve denetimlerde belirtilen kurallara uymayan işletmelere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan idari yaptırımlar Sayfa 129 da yer almaktadır.

Hava Aracı Bakım Personeli Lisanslandırılması

Hava aracı bakım faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu personel olmaları nedeniyle hava aracı bakım teknisyenlerinin, bir hava aracının bakımını yaparak uçuşa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden SHY-66 hava aracı bakım teknisyeni lisansına sahip olması ve lisans sahibi kişinin bakım çıkış sertifikasını imzalayacağı hava aracının tip eğitimini alarak bunu lisansına işletmiş olması gerekmektedir.

Türkiye’de sivil hava araçlarına bakım yapacak personelin lisanslandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, SHY 66 Hava Aracı Bakım Personeli Yönetmeliği’ne göre düzenlenmektedir. Uluslararası düzenlemelere göre oluşturulan bu yönetmelik kapsamında hava aracı bakım lisansı kategorileri A, B1, B2, B3 ve C olarak tanımlanmıştır.

Hava aracı bakım lisansı, “İçeriğinde belirtilen herhangi bir hava aracı temel kategori ve tipi için, bilgi ve bakım deneyimi olarak SHY 66 Yönetmeliğinin gereksinimlerini karşılayan personelin niteliğini gösteren belge” olarak tanımlanmaktadır. Bu Yönetmeliğin şartlarını sağlayan bir hava aracı bakım personelinin A, B1, B2, B3 ve C kategorilerine göre almaya hak kazanacağı ünvanlar ile yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dâhilinde hangi bakım faaliyetleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebileceği Sayfa 130 tablo 6.2’de gösterilmektedir. Yetkilendirme Belgesi; SHY- 145 Onaylı Bakım Kuruluşu'nun SHY-66 lisansı sahibi personeli SHY-145 Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak hangi hava aracı tipi veya tiplerinde ve hangi bakım işlerinde yetkilendirdiğini gösteren belge, Bakım Çıkış Sertifikası ; hava aracı veya komponentinin bakım sonrasında onaylı bakım kuruluşu tarafından yayımlanan servise verilmeye hazır olduğunu gösteren belgedir. Üs Bakım: Hava aracının hangar ve atölye mekânlarında onaylanmış standartlara göre yenileştirme, onarım, parça değiştirme veya hasar giderme işlemlerinin birlikte veya ayrı yapılmasıdır.

Hava aracı bakım lisansı almak ya da varolan bakım lisansına farklı bir kategori/alt kategori ilave etmek amacıyla başvuruda bulunacak bir kişinin, öncelikle SHY66 lisansına esas teşkil eden modül sınavlarını başvurularından önceki on yıl içerisinde 75 puan ve üzeri alarak tamamlamış olması gerekmektedir. Lisans kategorilerine göre bakım personelinin sorumlu olduğu modüller Sayfa 131 Tablo 6.3’ de verilmektedir.

Hava aracı bakım lisansına başvuracak kişilerin Yönetmelik gereği havaaracı üzerinde tamamlaması gereken pratik deneyim süreleri;

Kategori A, B1.2 ve B1.4 alt kategorileri ile B3 için; ilgili teknik eğitimi almamışsa: 3 yıl, uygun kabul edilen eğitimi kalifiye personel olarak tamamlamışsa: 2 yıl ve SHY 147 temel eğitimini tamamlamışsa: 1 yıldır.

Kategori B2, Bl.l ve B1.3alt kategorileri için ; ilgili teknik eğitimi almamışsa: 5 yıl, uygun kabul edilen eğitimi kalifiye personel olarak tamamlamışsa: 3 yıl, SHY 147 temel eğitimini tamamlamışsa: 2 yıldır.

Kategori C (Büyük hava araçları) için; kategori Bl.l, B1.3 veya B2 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/her ikisinin kombinasyonu: 3 yıl, ktegori B1.2, B1.4 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/ her ikisinin kombinasyonu: 5 yıldır.

Kategori C (Büyük hava araçları dışında ); kategori B1 veya B2 yetkilerini kullanarak/Üs bakımda destek personeli olarak/her ikisinin kombinasyonu: 3 yıldır.

Onaylı Bakım Kuruluşları

Bakım, “Uçuş öncesi kontrol hariç olmak üzere, bir hava aracının veya komponentin revizyonu, tamiri, kontrol edilmesi, değiştirilmesi, modifikasyonu veya arıza giderme işlemlerinden herhangi birisinin veya bunların herhangi bir kombinasyonunun uygulanması” şeklinde tanımlanmaktadır.

Hava aracı bakım faaliyetleri bakımın amacına, zaman içinde düzenli bir biçimde tekrarlanıp tekrarlanmadığına, bakımın nerede yapıldığına, bakımın hava aracı üzerinde yapılıp yapılmadığına ve ne kadar süre aldığına gibi çeşitli faktörlere göre sınıflandırılabilir.

Önleyici Bakım: Sivil havacılık otoriteleri, hava aracı ve hava aracı komponentlerini üreten firmalar tarafından belirlenmiş standartlar kapsamında, belirlenen aralık ve zamanlarda bakım işlemlerinin yapılarak oluşabilecek olası arıza ve hasarları önlemeye yönelik bakım faaliyetidir.

Düzeltici Bakım: Bir parçanın bilinen veya tahmin edilen arızasının düzeltilerek beklenen duruma geri getirilmesi için yapılan bakım faaliyetidir.

Hat Bakım: Hava aracının veya hava aracı parçasının onaylanmış standartlara uygun olarak hangar gerektirmeyen bakım, onarım, parça değiştirme ve hasar giderme işlemlerinin yapılmasıdır.

Üs Bakım: Hava aracının hangar ve atölye mekânlarında onaylanmış standartlara göre yenileştirme, onarım, parça değiştirme veya hasar giderme işlemlerinin birlikte veya ayrı yapılmasıdır.

Programlı Bakım; Önleyici bakım kapsamı içindedir. Programlı bakımların yaklaşık %90’lık bölümü havaaracı üzerinde yapılan bakım faaliyetlerinden, geriye kalan %10’luk bölümü ise havaaracı üzerinde yapılmayan bakım faaliyetlerinden oluşmaktadır.

Programsız Bakım: Hava aracının herhangi bir nedenle arızalanıp hasar geçirmesi, yıldırım düşmesi, korozyon, sert iniş, hava koşullarının kötü olması gibi nedenlerle aşırı zorlanması sonucu uygulanan bakımdır. Düzeltici bakım faaliyetleri kapsamındadır.

Uçuş faaliyetlerinde emniyetin, hava aracının uçuşa hazır durumda bulunmasının sağlanması ve emniyet faktöründen ödün vermeden maliyetlerin azaltılması amacıyla yapılan hava aracı bakımları, SHGM tarafından yetkilendirilmiş bakım kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de bakım kuruluşları ile ilgili düzenlemeler, uluslararası standart ve kurallar çerçevesinde oluşturulan SHY 145 Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği’ne göre uygulanmaktadır.

Bir bakım kuruluşu, Bakım Kuruluşu El Kitabı (BKEK)’ na uygun olarak aşağıda maddeler hâlinde verilen görevleri yerine getirmeye yetkilidir:

  • Yetkili olduğu hava araçlarına veya komponentlerine onay sertifikasında ve BKEK’te tanımlanan adreslerdeki tesislerde bakım yapmak.
  • Yetkili olduğu hava araçlarına veya komponentlerine, bakım kuruluşunun kalite sistemi altında çalışan başka bir kuruluşa bakım yaptırmak.
  • Yetkili olduğu hava araçlarına veya komponentlerine, BKEK’te belirtilen koşullar doğrultusunda hava aracının gayri faal olduğu durumlarda veya geçici hat bakım desteği ihtiyacında herhangi bir yerde bakım yapmak.
  • Yetkili olduğu hava araçlarına veya komponentlerine, küçük ölçekli bakımı destekleyecek özelliğe sahip olması ve BKEK’in hem bu tip bir faaliyete izin vermesi hem de söz konusu yerleri listelemesi şartıyla, hat bakım istasyonu olarak tanımlanmış bir yerde bakım yapmak.
  • Bakımın tamamlanmasının ardından bakım çıkış sertifikası düzenlemek.

Bakım Kuruluşu El Kitabı (BKEK): Bakım kuruluşunun onay kapsamını oluşturan, faaliyet alanını belirleyen esasları içeren ve kuruluşun SHY 145 Yönetmeliğine nasıl uyacağını gösteren dokümandır. BKEK, kuruluşla ilgili bilgilerin güncel kalması için gerektiğinde değiştirilir ve yapılan değişiklikler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmadan uygulamaya konulamaz. BKEK'te yapılacak küçük değişiklikler, bir BKEK prosedürü ile Kalite Sistemi içerisinde onaylanabilir.

Komponent: Herhangi bir motor, pervane, parça veya cihazdır.

SHGM tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu SHY 145 Yönetmelik gerekliliklerini sağlayan kuruluşlara süresiz yetki belgesi düzenlenir ve bu belge, gereklilikler karşılandığı, denetimler esnasında tespit edilen bulgular zamanında kapatıldığı, yetki askıya alınmadığı veya iptal edilmediği sürece geçerliliğini korur.

Yapılan denetimlerde Yönetmelik hükümlerine aykırı olan, emniyet standardını düşüren ve uçuş emniyetini doğrudan ciddi olarak etkileyen uygunsuzluk veya kusurlar Birinci Seviye Bulgu , emniyet standardını düşürebilecek ve uçuş emniyetini tehlikeye atma ihtimali olan uygunsuzluklar ise İkinci Seviye Bulgu olarak tanımlanmaktadır.

Sürekli Uçuşa Elverişlilik

Sürekli Uçuşa Elverişlilik, “hava aracının işletim ömründeki herhangi bir zamanda yürürlükteki uçuşa elverişlilik gerekliliklerine uygun olmasını ve emniyetli işletim için elverişli bir durumda olmasını sağlayan süreçler” olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye’de sivil hava taşımacılığı yapmak üzere yetkilendirilen hava taşıma işletmelerinin bünyelerinde bulunan hava araçlarına uçuşa elverişlilik sertifikası düzenlenmesi ve bu hava araçlarının faaliyette bulunduğu süre boyunca sürekli uçuşa elverişliliğinin sağlanması için gerekli bakım sisteminin kurulması ile önlemlerin alınması konusundaki esaslar, uluslararası düzenlemeler çerçevesinde oluşturulan SHY M - Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği’ne göre düzenlenmektir. Bu Yönetmelik, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ticari, genel ve balonla hava taşımacılığı yapmak üzere yetkilendirilmiş gerçek ve tüzel kişileri, hava araçlarına/komponentlerine sürekli uçuşa elverişlilik hizmeti vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşları, bu kuruluşlarda görev yapan yönetici ve teknik personel ile sürekli uçuşa elverişliliğin sağlanması için alınacak önlemleri kapsamaktadır.

Sürekli Uçuşa Elverişlilik işlemi, yıllık düzenli denetimler sonucunda her bir hava aracı için verilen Uçuşa Elverişlilik Gözden Geçirme Sertifikası ile belgelendirilmektedir. Bu süreçte uçuş emniyeti, onaylı bakım kuruluşları tarafından lisanslı personeller aracılığı ile tanımlı ve onaylanmış prosedürlere göre gerçekleştirilen önleyici/düzenli bakımların, servis bülteni ve uçuşa elverişlilik direktiflerinin uygulanması, gereken tamirlerin ve değişikliklerin yapılması ile sağlanmaktadır.

Sürekli uçuşa elverişliliğin sağlanmasından sorumlu olan hava aracı işleticisi, sürekli uçuşa elverişlilik ile ilgili işlemleri onaylı bir Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi Kuruluşu (SYK)’na sözleşme yoluyla devredebilir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email