Havacılığa Giriş Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim
Havaalanları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Türk Sivil Havacılık Sivil Kanununa göre havaalanları nasıl tanımlanmaktadır?
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAOInternational Civil Aviation Organization) 14. Ekinde havaalanını; tamamen veya kısmen hava araçlarının gelişi, kalkışı ve yüzey operasyonu için kullanılması öngörülen, karada veya suda belirlenmiş tüm binalar, tesisatlar ve teçhizatlar dahil olmak üzere alanlardır şeklinde tanımlamıştır. 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Sivil Kanunu da benzer şekilde; karada ve su üzerinde hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine elverişli tesisleri bulunan yerlere havaalanı denir şeklinde tanımlamıştır.
Havaalanları hizmet verdikleri trafik türüne göre kaça ayrılır?
Havaalanları hizmet verdikleri trafik türüne göre üçe ayrılır: • Uluslararası havaalanları, • İç hat havaalanları, • Genel havacılık amaçlı havaalanları.
Havaalanları statüsüne göre nasıl sınıflandırabilir?
Havaalanları statüsüne göre şöyle sınıflandırabilir: • Sivil havaalanları, • Askeri havaalanları, • Sivil-askeri havaalanları, • Özel statülü havaalanları.
Özel statülü havaalanlarının kullanım amaçları kısaca nasıl açıklanabilir?
Özel statülü havaalanı eğitim, sportif, turizm, hava taksi gibi genel havacılık faaliyetleri kapsamında özel amaçlarla kullanılır.
Havaalanlarının sistematik sınıflandırılmasında en yaygın olarak kullanılan usuller nelerdir?
Havaalanlarının sistematik sınıflandırılmasında en yaygın olarak kullanılan usuller Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve Amerika Birleşik Devletleri, Federal Havacılık İdaresine (FAA-Federal Aviation Administration) ait olan sınıflandırmalardır. Şikago anlaşması ile benimsenen ICAO yaklaşımında, her bir havaalanına sahip olduğu pistlerin fiziksel özelliklerine göre, bir harf ve rakamdan oluşan bir kod atanmaktadır. Bu sınıflamada rakam kodu havaalanının sahip olduğu pist uzunluğu, harf kodu ise o havaalanının hizmet verebileceği uçakların kanat açıklığı ve ana iniş takımı açıklığının üst limitini göstermektedir.
FAA havaalanlarını neye göre sınıflandırır?
FAA sınıflandırmasında havaalanları hizmet verdiği yolcu trafiği ve uçuş faaliyetlerinin türü temel alınmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren havaalanları “Havaalanı ve Hava Yolu Taşımacılığı Geliştirme Kanunu”na (1982) göre kaça ayrılır?
ABD’nde faaliyet gösteren havaalanları “Havaalanı ve Hava Yolu Taşımacılığı Geliştirme Kanunu”na göre dörde ayrılmıştır: • Temel havaalanları, • Ticari hizmet veren havaalanları, • Genel havacılık havaalanları, • Hava trafiğini rahatlatıcı havaalanları.
ABD’nde faaliyet gösteren havaalanları “Havaalanı ve Hava Yolu Taşımacılığı Geliştirme Kanunu”na göre dörde ayrılan havaalanlarının kullanım amaçları kısaca nasıl açıklanabilir?
Temel havaalanları yılda 1.000.000’dan fazla yolcu kapasitesi olan havaalanlarıdır. Tarifeli yolcu taşımacılığına hizmet veren ve yıllık 50.000 ile 1.000.000 arasında yolcu kapasitesine sahip havaalanları ise ticari hizmet veren havaalanları olarak adlandırılmaktadır. Genel havacılık havaalanları özellikle iş ve özel amaçlı uçuş operasyonları için kullanılan ve yılda 2.500’den az yolcuya hizmet veren havaalanlarıdır. Trafiği rahatlatıcı havaalanları ise temel havaalanlarında yaşanan tıkanıklıkları hafifletmek ve genel havacılık operasyonlarına daha fazla giriş sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
ICAO havaalanlarını trafik yoğunluklarına göre nasıl sınıflandırmaktadır?
ICAO havaalanlarını trafik yoğunluklarına göre şöyle sınıflandırmaktadır: • Hafif: Trafiğin en yoğun olduğu ortalama saatte hareket sayısının pist başına 15’ten fazla olmadığı veya tipik olarak 20 toplam havaalanı hareketinden az olduğu durumlarda. • Orta: Trafiğin en yoğun olduğu ortalama saatte hareket sayısının pist başına sırasına göre 16 ile 25 arasında olduğu veya tipik olarak 20 ile 35 toplam havaalanı hareketi olduğu durumlarda. • Şiddetli: Trafiğin en yoğun olduğu ortalama saatte hareket sayısının pist başına sırasına göre 26 veya daha fazla olduğu veya tipik olarak 35 toplam havaalanı hareketinden fazla olduğu durumlarda.
ICAO havaalanı kodu kısaca nasıl açıklanabilir?
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı dünyadaki her havaalanına dört harften oluşan ve konum göstergesi adı verilen bir kod verir. Havaalanı konum göstergesine çoğunlukla ICAO havaalanı kodu da denilmektedir. Örneğin, Atatürk Havalimanının ICAO kodu LTBA veya Antalya Havalimanının ICAO kodu LTAI’dır.
ICO kodundaki dört harfin ne anlama geldiğini Türkiye ve Dünyadan örneklerle kısaca nasıl açıklanabilir?
ICAO kodunun ilk harfi dünya üzerindeki bir haberleşme alanını gösterir. ICAO tüm dünyayı çeşitli haberleşme alanlarına ayırmış ve her alana bir harf kodu HİŞ102U-HAVACILIĞA GİRİŞ Ünite 5: Havaalanları 2 vermiştir. Örneğin, ülkemizin de içinde bulunduğu Güney Avrupa’nın kodu “L”; İngiltere dâhil Kuzey Avrupa’nın kodu “E” ve Güney Amerika’nın kodu “S”dir. ICAO kodunun ikinci harfi bir devleti veya bölgeyi gösterir. Örneğin, Türkiye’nin kodu “T”, Hollanda’nın kodu “H”dir. Ancak Almanya için hem “D” hem de “T” harfleri kullanılmaktadır. Almanya’da “D” sivil, “T” askerî havaalanlarını göstermektedir. Üçüncü ve dördüncü harfler ise genellikle havaalanını gösterirler. Ancak devletler bu harflerin kullanımında da bazı kurallar oluşturabilirler. Örneğin, üçüncü harf belli bir haberleşme veya uçuş bilgi bölgesini gösterebilir. Türk-ye’de “A”, “C”, “D” harfleri Ankara uçuş bilgi bölgesindeki, “B” ve “F” harfleri İstanbul uçuş bilgi bölgesindeki havaalanları için kullanılırken dördüncü harf ilgili havaalanı için kullanılmaktadır.
Atatürk Havalimanının ICAO kodu LTBA’nın harflerinin anlamı nedir?
Atatürk Havalimanının ICAO kodu LTBA’nın birinci harfi olan “L” havaalanının Güney Avrupa’da, ikinci harfi olan “T” havaalanının Türkiye’de, üçüncü harfi olan “B” havaalanının İstanbul uçuş bilgi bölgesinde olduğunu gösterirken en son harf olan “A” da Atatürk Havalimanına işaret etmektedir.
Antalya Havalimanının ICAO kodu LTAI’nın harflerinin anlamı nedir?
Antalya Havalimanının ICAO kodu LTAI’nın birinci harfi olan “L” havaalanının Güney Avrupa’da, ikinci harfi olan “T” havaalanının Türkiye’de, üçüncü harfi olan “A” havaalanının Ankara uçuş bilgi bölgesinde olduğunu gösterirken en son harf olan “I” da Antalya Havalimanına işaret etmektedir.
Uluslararası Hava Taşıma Birliği (IATA-International Air Transport Association) kodu kısaca nasıl açıklanabilir?
Uluslararası Hava Taşıma Birliği (IATAInternational Air Transport Association) kodu her havaalanına üç harften oluşan bir kod vermiştir. IATA havaalanı kodlarında da sadece İngiliz alfabesinin harfleri kullanılır. Kodların çoğu havaalanının veya bulunduğu şehrin adının ilk üç harfinden meydana gelir. Örneğin, Atatürk Havalimanının IATA kodu IST, Adana’nın ADA ve Erzurum’un ERZ’dir. IATA havaalanı kodları biletlemede, rezervasyonlarda, bagajların işlenmesinde ve havayolu ulaştırmasındaki diğer çeşitli ticari faaliyetlerde kullanılırlar.
Havaalanları fiziksel özellikleri açısından incelenecek olursa kaç kısımdan oluşur?
Havaalanları fiziksel özellikleri açısından incelendiğinde iki kısımdan oluşur: • Hava tarafı (airside), • Kara tarafı (landside).
Havaalanlarının hava ve kara tarafları nelerden oluşmaktadır?
Havaalanlarının hava tarafı doğrudan uçak operasyonlarının gerçekleştiği; pist, apron ve taksi yolu sisteminden oluşur. Üçüne bir arada PAT sahası da denilir. Hava tarafının apronlar dışında kalan uçakların kalkış, iniş ve taksi hareketleri için kullanılan kısımlarına da manevra sahası denir. Bunun dışında yolcuların hareket hâlinde olduğu terminal binaları ise havaalanı kara tarafını oluşturur.
Terminal binalarındaki uçak kapılarının ayırdığı Havaalanı hava ve kara tarafları hangileridir?
Hava tarafı tesisleri, uçakların üzerinde operasyonlarını gerçekleştirdiği alanlardır. Pistler, taksi yolları, hangar, yolcuların indirilip bindirildiği ve uçakların park ettiği apron ve kapılardan meydana gelmektedir. Kara tarafı ise havaalanına ulaşım da dahil olmak üzere yolculara hizmet verilen tüm alanlardan oluşur. Yolcu indirme ve bekleme alanları, bilet kontuarları, bagaj işleme alanları, restoranlar, alışveriş alanları, araba kiralama büroları ve bunun gibi yerleri içinde bulunduran terminal binaları kara tarafını oluşturur.
Havaalanlarında bulunan pistin tanımı nasıl yapılabilir?
Bir havaalanı içerisinde uçakların iniş ve kalkışlarını yapmaları için hazırlanmış, havaalanı arazisi içerisindeki dikdörtgen şeklindeki alana pist denir.
Pistler ICAO tarafından yayımlanan ilgili eklerinde seyrüsefer kolaylıkları esas alınarak kaç gruba ayrılmaktadır?
Pistler ICAO tarafından yayımlanan ilgili eklerinde seyrüsefer kolaylıkları esas alınarak üç gruba ayrılmaktadır. • Aletsiz pistler (Non-Instrument Runway), • Aletli Hassas Yaklaşmasız Pistler (Non-Precision Approach Runway), • Hassas Yaklaşmalı Pistler (Precision Approach Runway).
Aletsiz pistler, Aletli hassas yaklaşmasız pistler ve Hassas yaklaşmalı pistler kısaca nasıl açıklanabilir?
Aletsiz pistler, yalnızca görerek uçuş kurallarına (VFR-V-sual Flight Rules) göre uçuş yapan bir uçağın faaliyetleri için tasarlanmıştır. Aletli hassas yaklaşmasız pistler, yöneltilmemiş radyo yayını (NDB-Non-directional Beacon), mesafe ölçüm cihazı (DME-Distance Measuring Equipment) ve yüksek frekanslı çok yönlü verici (VOR-Very High Frequency Omni Directional Range) gibi hava seyrüsefer cihazlarına sahip olan pistlerdir. Hassas yaklaşma pisti ise hassas yaklaşma radarı (PARPrecision Approach Radar) ya da aletli iniş sistemi (ILSInstrument Landing System) kullanılan, aletli yaklaşma sistemine sahip olan pisttir.
Pist veya pistlerin konumunu etkileyen faktörler nelerdir?
Pist veya pistlerin konumunu etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir: • Hava koşulları, hakim rüzgâr ve yan rüzgâr, • Yaklaşma ve pas geçme hatlarındaki arazinin yapısı, coğrafi koşullar, • Havaalanı trafik durumu ve yoğunluğu, • Havaalanını kullanacak uçak karması, • Havaalanı çevresindeki kısıtlamalar, gürültü etkileri, değişmez yerleşim birimleri.
Pist numarası nedir?
Pist numarası pist merkez hattı uzantısına tekabül eden manyetik istikamettir. İstikametleri pilotlara manyetik kuzeye göre gideceği yönü gösteren bir görsel yardımcıdır. Pistin manyetik kuzey ile yaptığı açı eğer 2 basamaklı bir sayı ise bunun önüne “0 konularak pist numaraları bu manyetik uçuş başlarının yuvarlanmasıyla oluşturulan 01 ile 36 arasında bir sayıdır. Mutlaka iki basamaklı yazılır. Örneğin manyetik doğrultuları 44/224 olan pistin pist başı numarası 04/22 olur. İki rakam grubu arasında 180 derece açı farkı olur. Örneğin 09-27 pistindeki rakamlar bahsi geçen pistin yaklaşık olarak 090-270 derece manyetik istikametlerinde olduğunu belirtir. Pist istikametleri belirlenirken en yakın 10 dereceye tamamlanırlar. Bu yönün belirlenmesinde esas o bölge için geçerli hakim rüzgâr yönüdür. Kalkış ve iniş pistlerinin belirlenmesinde o anki rüzgârın durumu önemlidir iniş ve kalkışlar daima rüzgârın içine doğru yapılır.
Havaalanlarında temel olarak pist konfigürasyonları nasıldır?
Havaalanlarında temel olarak pist konfigürasyonları şöyle sıralanabilir: • Tek pist, • Paralel pistler, • Kesişen pistler, • Açık V şeklindeki pistler.
Paralel pistler, pist merkez hattına olan uzaklıklarına göre kaç grupta incelenebilir?
Paralel pistler, pist merkez hattına olan uzaklıklarına göre üç grupta incelenebilir: • Yakın mesafeli paralel pistler, • Orta mesafeli paralel pistler, • Uzak mesafeli paralel pistler.
Yakın mesafeli paralel pistler kısaca nasıl açıklanabilir?
Yakın mesafeli paralel pistler; aralarındaki mesafe 2500 feet’e kadar olan pistlerdir. Yakın paralel pistler IFR şartlarında bir pistteki operasyon diğer pistteki operasyona bağlı olduğundan ötürü “Bağımlı IFR” olarak da ve hatta duble pist olarak da adlandırılmaktadır. Aynı anda her iki piste iniş veya kalkışa izin verilmez.
Orta mesafeli paralel pistler kısaca nasıl açıklanabilir?
Orta mesafeli paralel pistler; aralarındaki mesafe 2500 feet ile 4300 feet arasında olan pistlerdir. Bu tipteki paralel pistlerde IFR şartlarda bir piste inen uçak, diğer pistten kalkan uçaktan bağımsızdır.
Uzak mesafeli paralel pistler kısaca nasıl açıklanabilir?
Uzak mesafeli paralel pistler; aralarındaki mesafe en az 4300 feet olan pistlerdir. Bu tip pistlerde, IFR şartlarda aynı anda her iki pist de iniş ve kalkış için kullanılabilir.
Havaalanlarındaki taksi yollarının amacı nedir?
Uçakların pist, apron ve hangarlar arasında hareket edebilmeleri için tasarlanmış yollar taksi yolları olarak tanımlanır. Taksi yollarının en önemli amacı uçuş faaliyetlerinin devamını sağlarken kapasiteyi ve emniyeti arttırmaktır.
Taksi yollarını işlevlerine göre nasıl sınıflandırılır?
Taksi yollarını işlevlerine göre şöyle sınıflandırılır: • Paralel taksi yolları, • Giriş taksi yolları, • Çıkış taksi yolları, • Hangar ve apron sahalarına ulaşım taksi yolları.
Paralel taksi yolları kısaca nasıl açıklanabilir?
Paralel taksi yolları, piste paralel uzanan taksi yollarıdır. Pist ile irtibatını sağlayan birden fazla çıkış taksi yoluna sahip olabilir. FAA, çok yoğun havaalanlarında (yıllık 20.000’den fazla uçak trafiği), uçakların birbirlerinden fazla etkilenmeden taksi hareketini yapabilmeleri için tek yönlü iki adet paralel taksi yolları yapılması tavsiye etmektedir.
Giriş taksi yolları kısaca nasıl açıklanabilir?
Giriş taksi yolları pistin her iki ucunda yer almaktadır. Uçakların kalkış amacı ile piste girmelerini sağlayan hafif kavisli taksi yollarıdır.
Çıkış taksi yolları kısaca nasıl açıklanabilir?
Çıkış taksi yolları; inişini gerçekleştiren uçakların pisti terk edebilmeleri için yerleştirilen ve pist boyunca birden fazla olabilecek taksi yollarıdır. Çıkış taksi yolları piste 90 derecelik bir açı ile yerleştirilebileceği gibi yoğun havaalanlarında uçakların pisti kısa bir sürede, hızını çok yavaşlatması gerekmeden terk edebilmesi için 30–45 derecelik açılarla da yerleştirilebilir.
Hangar ve apron sahalarına ulaşım taksi yolları kısaca nasıl açıklanabilir?
Hangar ve apron sahalarına ulaşım taksi yolları; pist veya diğer bölümlerden, hangar ve aprona ulaşımı sağlamak için tasarlanmış taksi yollarıdır.
Apron nedir?
Apron; uçakların yolcu ve kargo indirme ve bindirme, yakıt alma, park etme ve bakımı amacıyla hazırlanmış alanlarıdır.
Uçak park sahası nedir?
Apronun uçakların park etmesi için belirlenmiş alanlarına uçak park sahası denir.
Yolcu terminalleri nasıl olmalıdır?
Yolcu terminalleri işlemi yapılacak yolcuların ve bagajın çeşitli özelliklerini ve hacmini yansıtır. Öncelikle yolcuların uçağa yetişmek için terminal binalarında bulundukları düşünülecek olursa yolcuların bu süreç içerisindeki beklentileri ve ihtiyaçları önem kazanmaktadır. Başarılı bir havaalanı gidilecek yerler arasındaki doğal ve engelsiz yolcu akışını, terminalin içerisinde rahat dolaşım imkânını sağlamalıdır.
Yolcu terminallerindeki bekleme alanları nelerdir?
Yolcu terminallerindeki bekleme alanları şöyle sıralanabilir: • Yolcu Kabul (check-in) Salonları: Genel, gidiş ve kapı salonları, • Yolcu Hizmet Alanları. Lavabolar, telefonlar, ilk yardım, çocuk bakım yerleri, postane, bilgi edinme, kuaför gibi hizmetlerin sunulduğu alanlardır. • Alışveriş ve yemek alanları. • Lobiler. VIP ve CIP salonlarını da kapsayan fasiliteler.
Rüzgar yönü göstergesi kısaca nasıl açıklanabilir?
: Bir havaalanı en az bir rüzgâr yönü göstergesi ile donatılacak ve uçuş hâlindeki veya hareket sahasındaki uçaklardan görünebilecek şekilde ve yakındaki cisimlerin neden olduğu hava değişimlerinden etkilenmeyecek şekilde konumlandırılacaktır. Rüzgar yönü göstergesindeki ilk kırmızı hat (koyu bölge) rüzgâr ile dolduğunda 5 knot şiddetinde rüzgâr, kırmızı-beyaz olduğunda 10 knot’lık rüzgâr, kırmızı-beyaz kırmızı rüzgâr ile dolduğunda 15 knot, kırmızı-beyaz-kırmızı- beyaz (tam dolu) olduğunda 20 knot ve üzeri rüzgâr anlamına gelmekte olup kuyruk salladığında ise hamleli rüzgâr olduğu anlamını taşımaktadır.
İniş yönü göstergesinin kullanım amacı nedir?
İniş yönü göstergesi kolayca görülecek bir yerde konumlandırılıp “T” şeklinde olmalıdır. Rengi beyaz veya turuncu olup, gece kullanımı için ışıklandırılır. İniş ve kalkışlar her zaman rüzgâr yönüne karşıdır.
Havaalanlarındaki işaretlemeler kısaca nasıl açıklanabilir?
Her bir pistin tanıtma işareti pist eşiğinde yer alır. Pistin manyetik kuzey ile yaptığı açıyı ifade eden iki rakam ile ifade eden işaret ve eğer paralel pist varsa bunlara ilave bir harf ile tamamlanır. Paralel iki pist için kullanılan harfler yaklaşma yönünden bakıldığında soldan sağa sırasıyla “L” ve “R” harfleri ile tamamlanır. Üç paralel pist için ise “L” “C” “R”; dört paralel pist için “L” “R” “L” “R” şeklinde tanımlanır. Paralel pist sayısı arttıkça aynı düzende işaretlemeleri yapılır.
Ülkemizde sivil hava trafiğine açık havaalanları ile ilgili bilgiler nerede bulunur?
Ülkemizde sivil hava trafiğine açık havaalanları ile ilgili tüm bilgiler hava seyrüsefer hizmet sağlayıcımız Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI) tarafından hazırlanıp yayımlanan AIP Turkey (Aeronautical Information Publication-Havacılık Bilgi Yayını) içerisinde bulunur. Bu bölümdeki tüm bilgiler ülkemizin AIP’sine dayalı olarak sunulmuş bilgilerdir.
Ülkemizde bulunan havaalanlarından Eskişehir Hasan Polatkan havaalanı kısaca nasıl açıklanabilir?
Eskişehir Hasan Polatkan havaalanı Anadolu Üniversitesi tarafından işletilmektedir. Anadolu Üniversitesi tarafından 1988 yılında işletmeye açılan havaalanının kuruluş amacı, başlangıç itibarıyla Üniversitenin pilotaj öğrencilerinin eğitimiydi. Daha sonra ilerleyen zaman içerisinde ihtiyaçlar nedeni ile havaalanı iç hat ve daha sonra da uluslararası sivil hava trafiğine açılmıştır.
Özel statülü havaalanı hangi özel amaçlarla kullanılmaktadır?
Özel statülü havaalanı eğitim, sportif, turizm, hava
taksi gibi genel havacılık faaliyetleri kapsamında özel amaçlarla kullanılır.
Sivil havaalanları hangi amaçlarla kullanılır?
Sivil havaalanları yalnızca sivil hava trafiğine, askerî havaalanları yalnızca askerî hava trafiğine hizmet verirler.
Sivil-askerî havaalanları ise öncelikli amaçları olarak neye hizmet için kurulmuştur?
Sivil-askerî havaalanları ise öncelikli amaçları olarak askerî hava trafiğine hizmet
etmek amacı ile kurulmuş fakat sonrasında ihtiyaçlar ve talep nedeni ile sivil hava trafiğine de açılarak hizmet vermeye başlamıştır.
Havaalanları hizmet verdikleri trafik türüne göre kaç sınıfa ayrılır?
Havaalanları hizmet verdikleri trafik türüne göre de uluslararası, iç hat ve genel havacılık amaçlı havaalanları olmak üzere üç sınıfa ayrılır.Uluslararası havaalanları dış hat uçuşlara hizmet verdikleri için aynı zamanda hudut kapısıdırlar. Aynı zamanda iç hat uçuşlarına da hizmet verirler, iç hat havaalanlarına göre gümrük işlemleri gibi farklı ünitelere sahiptirler. İç hat havaalanları ise ülkenin farklı havaalanları arasındaki uçuş bağlantılarını sağlarlar
Havaalanlarının sistematik sınıflandırılmasında en yaygın olarak kullanılan usuller hangi sınıfa aittir?
Havaalanlarının sistematik sınıflandırılmasında en yaygın olarak kullanılan usuller Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve Amerika Birleşik Devletleri, Federal Havacılık İdaresine (FAA - Federal Aviation Administration) ait olan sınıflandırmalardır.
ICAO yaklaşımında pistlerle ilgili nasıl bir sınıflandırma yapılmıştır?
Şikago anlaşması ile benimsenen ICAO yaklaşımında, her bir havaalanına sahip olduğu pistlerin fiziksel özelliklerine göre, bir harf ve rakamdan oluşan bir kod atanmaktadır. Bu sınıflamada rakam kodu havaalanının sahip olduğu pist uzunluğu, harf kodu ise o havaalanının hizmet verebileceği uçakların kanat açıklığı ve ana iniş takımı açıklığının üst limitini göstermektedir.
FAA sınıflandırmasında hangi unsur temel alınmaktadır?
FAA sınıflandırmasında ise havaalanları hizmet verdiği yolcu trafiği ve uçuş faaliyetlerinin türü temel alınmaktadır.
FAA sınıflandırmasına göre Amerika Birleşik Devletleri’ nde faaliyet gösteren havaalanları kaç grupta incelenmektedir?
FAA sınıflandırmasında Amerika Birleşik Devletleri’ nde faaliyet gösteren havaalanları “Havaalanı ve Hava Yolu Taşımacılığı Geliştirme Kanunu”’na
(1982) göre temel havaalanları; ticari hizmet veren havaalanları; genel havacılık havaalanları ve hava trafiğini rahatlatıcı havaalanları olarak dört ayrı grupta incelenmektedir.
Ticari hizmet veren havaalanları nedir?
Tarifeliyolcu taşımacılığına hizmet veren ve yıllık 50.000 ile 1.000.000 arasında yolcu kapasitesine sahip havaalanları ise ticari hizmet veren havaalanları olarak adlandırılmaktadır
Trafiği rahatlatıcı havaalanları ne için kullanılmaktadır?
Trafiği rahatlatıcı havaalanları temel havaalanlarında yaşanan tıkanıklıkları hafifletmek ve genel havacılık operasyonlarına daha fazla giriş sağlamak amacıyla kullanılmaktadır
Havaalanı referans kodu nedir?
Havaalanı referans kodu, uluslararası ve ulusal kurallar gereği olarak havaalanının ruhsatlandırılması, sertifikalandırılması, bunların geçerliliği ve sürdürülebilirliği bakımından da bir referanstır.
ICAO havaalanlarını neye göre sınıflandırmaktadır?
ICAO havaalanlarını trafik yoğunluklarına göre de sınıflandırmaktadır.Hafif,orta ve şiddetli.
Hafif trafik yoğunluğu nasıl tanımlanır?
Trafiğin en yoğun olduğu ortalama saatte hareket sayısının pist başına 15’ten
fazla olmadığı veya tipik olarak 20 toplam havaalanı hareketinden az olduğu durumlarda.
Havaalanları için tanıtma kodları ne için kullanılır?
Havaalanları gerek uçuş planlarında gerekse de telsiz konuşmalarında kullanılan süreleri kısaltmak için tüm havaalanları için tanıtma kodları kullanılır.
ICAO havaalanı kodu nedir?
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı dünyadaki her havaalanına dört harften oluşan ve konum göstergesi adı verilen bir kod verir. Havaalanı konum göstergesine çoğunlukla ICAO havaalanı kodu da denilmektedir.
ICAO kodunun ilk harfi neyi gösterir?
ya Antalya Havalimanının ICAO kodu LTAI’dır. ICAO kodunun ilk harfi dünya üzerindeki bir haberleşme alanını gösterir. ICAO tüm dünyayı çeşitli haberleşme alanlarına ayırmış ve her alana bir harf kodu vermiştir.
ICAO kodunun ikinci harfi neyi gösterir?
ICAO kodunun ikinci harfi bir devleti veya bölgeyi gösterir
ICAO kodunun üçüncü ve dördüncü harfleri neyi gösterir?
Üçüncü ve dördüncü harfler ise genellikle havaalanını gösterirler. Ancak devletler buharflerin kullanımında da bazı kurallar oluşturabilirler. Örneğin, üçüncü harf belli bir haberleşme veya uçuş bilgi bölgesini gösterebilir.
ICAO havaalanı kodları ne amaçla kullanılmaktadır?
ICAO havaalanı kodları öncelikle hava seyrüseferinin emniyeti ve hava ulaştırmasının düzenli, verimli ve ekonomik işleyişi için tesis edilmiş sabit haberleşme servislerinde bir tür adres olarak kullanılırlar.
ICAO havaalanı kodlarında hangi alfabe kullanılmaktadır?
ICAO havaalanı kodlarında sadece İngiliz alfabesinin harfleri kullanılır