aofsoru.com

Sayısal Fotoğraf Baskı Teknikleri Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Sayısal Fotoğrafta Görüntü İşlem

1. Soru

HDR işlemi nasıl yapılır?

Cevap

HDR işlemi yapmak üzere geliştirilen geliştirilen yazılımlar, aslen profesyonel amaçlar için hizmet verse de yaratıcı görüntü üretiminde de kullanılabiliyorlar. Profesyonel çekimlerde HDR işlem kullanımı, iç mekan çekimlerinin en sık karşılaşılan sorunu olan iç / dış ışık dengesini sağlamakta yardımcı olmaktadır. Bu sorunun çözmenin başka yolları olsa da, HDR yazılımının etkin işleyebilmesi için iç ve dış mekana uygun birer pozlama ve arada en az 3-4 pozlama daha olmak üzere, birbirlerinden 1 f-stop farklı en az 5-6 pozlama yaratmak işin temel yöntemi olarak algılanabilir.


2. Soru

HDR (High Dynamic Range) nedir?

Cevap

Her ne kadar bütünüyle benzer bir süreç olmasa da, sayısal görüntüleme ile fotoğrafçılık terminolojisine giren HDR (High Dynamic Range – Yüksek Dinamik Aralık) görüntü işlem, zon sistemin amaçladığı detay zenginliği ve ışıklı / gölgeli alanlar dengesini sağlamayı amaçlıyor.


3. Soru

Sayısal fotoğrafçılığın yaygınlaşmasının ne tür avantajları olmuştur?

Cevap

Bu avantajlar; • Direkt sonuç alabilme • Daha az film kullanma • Film ve banyo masrafında azalma • Çok sayıda alternatif çekebilme • Uzun ömürlü ve kaliteli depolama • Depolanan içeriğe kolay erişim Şeklinde sıralanabilir.


4. Soru

Gren azaltma süreci dengeli bir şekilde yürütülmezse karşılaşılabilecek olumsuzluklar nelerdir?

Cevap

Gren azaltma süreci dengeli bir şekilde yürütülmezse; fotoğrafın genel dokusunda haddinden fazla pürüzsüzlük oluşmakta, grafik alanları birbirinden ayıran kenarların tanımları netsizleşmekte ve fotoğraf, grafik bir filtre uygulanmışçasına fotoğraf olmaktan uzaklaşmaktadır.


5. Soru

Algoritma nedir?

Cevap

Herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Eğer sorun evden çıkıp işe gitmek ise; evden çıkılacak, otobüse binilecek, bilet atılacak, iş yerine varılacak gibi yapılacak bütün sıralı hareketler algoritmayı oluşturur.


6. Soru

Sayısal fotoğraf makineleri hangi dosya formatlarını üretmektedir?

Cevap

• JPEG • TIFF • RAW


7. Soru

Geleneksel fotoğraflama sürecinde ampul ışığı ne tür bir renk sapmasına neden olur?

Cevap

Ampul ışığı sarı renk sapmasına neden olur.


8. Soru

Sayısal makinelerde var olan White balance özelliği nasıl çalışır?

Cevap

White balance özelliği renk sapmalarını histogram analizi yaparak saptar ve gerekli renk filtresini devreye sokarak renk sapmasını engeller. Doğru beyaz ayarları (White balance) seçildiğinde gerçek hayattaki renklere sadık bir renk paleti elde edilmesi olası hale gelir ve bu,sayısal sürecin avantajlarından birisini oluşturmaktadır.


9. Soru

Hizmet verilen veya fotoğraf gönderilen kişilerin, kullanılan makine ve yazılımın hangileri olduğunu bilmelerini önlemenin yolu nedir?

Cevap

Sayısal dosyanın EXIF bilgisinden arındırılması gerekmektedir.


10. Soru

Hangi dosya formatının seçileceği nasıl belirlenir?

Cevap

Bu formatlar farklı nitelik, kalite, dosya boyutunda olmaktadırlar. Hangi dosya formatının seçileceği teslim ortamına ve amaca göre değişebilmektedir.


11. Soru

Sayısal fotoğrafçılığın yaygınlaşmasının ne tür dezavantajları ortadan kaldırmıştır?

Cevap

Bu dezavantajlar; • Tarama zorunluluğu • Zaman sıkışıklığı • Operatör hataları • Kötü tarayıcı kaynaklı kalitesiz sayısal dosyalar • Orijinal görsel malzemenin kaybolması • Yırtılma • Çizilme • Lekelenme • Tozlanma • Parmak izine maruz kalma • Yağlanma Şeklinde sıralanabilir.


12. Soru

Kumlanmayı düzeltmek için neler yapılabilir?

Cevap

Kumlanmayı düzeltmek üzere, RAW modunda çekilmiş fotoğrafı Photoshop’un içine çekmeden Camera RAW ara yüzünü kullanarak veya yazılım içinden FilterNoise-Reduce Noise komutu kullanılmakta ve bu şekilde görece temiz sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunun dışında NeatImage Nik D-fine, Noise Ninja gibi PS eklentileri bulunmakta; tüm bu kumluluk giderme (noise reduction) yazılımları farklı grenlerde farklı performanslar gösterdiğinden, bütçe elverdiği sürece bunların hepsinin yüklü olması doğru çözüm gibi durmaktadır.


13. Soru

Çok büyük noktalı ve rahatsız edici derecede kaba bir kumlanma varsa, temizlenmesinin tek çaresi “noise reduction” değerlerinin çok yüksek tutulması ise yapılması gereken nedir?

Cevap

Yapılması gereken, giderme sonrasında Photoshop içinden tekrar ince bir gren yapısının fotoğrafın geneline uygulanması, suni bir efekt yaratan pürüzsüzlüğün olumsuz etkisini yok eder.


14. Soru

Geleneksel fotoğraflama sürecinde floresan ışığı ne tür bir renk sapmasına neden olur?

Cevap

Floresan ışığı yeşile doğru renk sapmasına neden olur.


15. Soru

Geleneksel fotoğraflamada renk sapmasını önlemek için ne yapılır?

Cevap

Bu sapmalara engel olmak için çeşitli renk filtreleri kullanılır.


16. Soru

Geleneksel fotoğraflamada renk filtresi kullanmamanın olumsuz etkisi nedir?

Cevap

Bu filtrelerin kullanılmaması fotoğrafın estetik kalitesini düşürmektedir.


17. Soru

Sayısal makinelerde var olan hangi özellik renk sapmasını engeller?

Cevap

White Balance - WB


18. Soru

Fotoğrafın boyutunu büyütme yolları nelerdir?

Cevap

Böyle bir gereksinim söz konusu olduğunda ya Photoshop-Image Size komutu ya da PhotoZoom Pro, Alien Skin Blowup Genuine Fractals gibi Photoshop’a eklemlenen harici yazılımlar kullanılabilir.


19. Soru

RAW modunda çekim yaparken beyaz dengesi gözetilmeli midir?

Cevap

RAW modunda çekerken beyaz dengesi (White balance - WB) ayarının özellikle belirlenmesi şart değildir. Bunun nedeni; yanlış bir WB ayarı bile kullanılsa, dosya bilgisayardan işlemden geçirileceği sırada RAW yönetimi yazılımı ile bunun düzeltilebilmesidir. Ancak bu durum RAW için geçerlidir. JPEG modunda çekim yapılıyorsa beyaz dengesi ayarının ortama göre doğru seçilmesi şarttır.


20. Soru

Siyah-beyaza dönüştürülen fotoğraflardan Lambda gibi bir cihazdan sayılsal baskı alınacaksa izlenmesi gereken yol nedir?

Cevap

Dosya RGB bırakılmalı, renk ayrımı sonrası matbaa baskısı yapılacaksa daha zengin paletli bir baskı için CMYK moduna çevrilmelidir.


21. Soru

Piyasada bulunan bazı ileri düzey profesyonel gövdelerde ISO değeri maksimum hangi değerlerdedir?

Cevap

Bazı ileri düzey profesyonel gövdelerde ISO, 25.600, 102.400 gibi daha önceleri tahmin edilmesi dahi güç değerlere yükselmiştir.


22. Soru

Photoshop içinde renkli bir fotoğraf siyah-beyaza hangi adımlarla dönüştürülür?

Cevap

Image- Adjustments- Black & White.


23. Soru

Daha ileri düzey bir siyah-beyaz çevrim yöntemi ve ek efektler için hangi Photoshop eklentisi kullanılabilir?

Cevap

“Nik” adlı yazılım şirketinin “Silver Efex Pro” adlı Photoshop eklentisi kullanılabilir.


24. Soru

Fotoğraf üzerinde yapılan manipülasyon nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Herhangi bir görüntü üzerinde yapılan ve görüntünün biçim ve içeriğini değiştiren, hata düzeltme, yeniden kadrajlama ve benzeri değişikliklere manipülasyon adı verilmektedir. Diğer bir tanımlamayla, fotoğrafın orijinaline yapılan müdahalelerin tamamı manipülasyondur


25. Soru

JPEG XR formatının özellikleri nelerdir?

Cevap

Microsoft tarafından geliştirilmekte ve desteklenmektedir. • Microsoft’un HD (high definition) fotoğraf dosya formatı olarak da bilinir. • JPEG2000 kadar bile yaygın değildir.


26. Soru

Sayısal fotoğraf makinelerinde siyah-beyaz çekim yapmak istendiğinde siyah-beyaz çekim modu olmasına rağmen yapılması gereken nedir?

Cevap

Doğru olan renkli fotoğraf çekip saha sonrasında bilgisayar ortamında renkliden siyah-beyaza çevrimini yapmaktır. Sayısal ortamda siyah-beyaz fotoğrafçılık film sürecindekinden çok daha farklı bir şekilde ilerlemekte ve çevrim sürecinde özen gösterilmezse baskılarda kötü sonuçlar alınabilmekte; bu yüzden bazı kişiler sayısal ortamdaki siyah-beyaz sonuçlardan memnun kalmamaktadırlar.


27. Soru

JPEG2000 formatının özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu formatın özellikleri; • Yaygınlık kazanamamıştır. • Normal JPEG’e göre etkileyici bir sıkıştırma performansı vardır. • Kalite seviyeleri üst düzeydedir. • Farklı işletim sistemleri “jp2” son ekini taşıyan bu formatı görüntüleyememektedir.


28. Soru

RAW yönetimi konusunda öne çıkan yazılımlar hangileridir?

Cevap

Bu yazılımlar; • Adobe Photoshop ile birlikte gelen Camera RAW yazılım arayüzü, hayli gelişmiş ve kullanışlı bir RAW yönetimi ortamı sunmaktadır. • Adobe Ligtroom, PhaseOne CaptureOne, DxO Optics, Bibble Pro gibi hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerinde kullanılan yazılımlar bulunmaktadır. • Yalnızca Mac ortamında çalışan Aperture gibi sadece RAW yönetimi için tasarlanmış yazılımlar da mevcuttur.


29. Soru

Formatlar arasında en çok bilinen format hangisidir?

Cevap

Formatlar arasında en çok bilinen format JPEG formatıdır.


30. Soru

JPEG formatının dosya uzantısı nedir?

Cevap

JPEG formatının dosya uzantısı “.jpg”dir.


31. Soru

JPEG formatının açılımı nedir?

Cevap

JPEG formatının açılımı “Joint Photographic Experts Group” (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) şeklindedir.


32. Soru

JPEG formatının özellikleri nelerdir?

Cevap

• Kayıplı sıkıştırma içerir. • Kayıplı sıkıştırmadan dolayı diskte en az yer kaplayan formattır.


33. Soru

Sıkıştırma skalaları nelerdir?

Cevap

Sıkıştırma iki farklı skala üzerinden ilerler. Bunlar: • 1-12 (save veya save as) • 1-100 (save for web) Şeklinde sıralanabilir.


34. Soru

Sıkıştırma ile imge kalitesi arasındaki ilişki nasıldır?

Cevap

Küçük dosya boyutları veren kayıplı sıkıştırma imge kalitesi ile ters orantılıdır. Haddinden fazla sıkıştırılan (örneğin 1/12 veya 10/100) imgelerde rahatsız edici derecede kalite bozulması gözlemlenebilir. Sıkıştırma iyice azaltıldığında ise (örneğin 12/12 veya 100/100) kalite en üst düzeye çıkar fakat dosya boyutu haddinden fazla artabilir. Hangi JPEG sıkıştırma oranının kullanılması gerektiğine dair genel geçer bir kural, formül yoktur. Fotoğrafın içindeki doku yapısına veya homojen renk alanları oranına, elde edilmek istenen yaklaşık dosya boyutuna, korunması istenen kaliteye göre bağlamsal kararlar verilmeli ve sıkıştırma oranı / görüntü kalitesi arasında bir orta nokta bulunması yoluna gidilmelidir. Her yazılımın ürettiği JPEG dosya boyutu, aynı sıkıştırma oranları kullansa da (örneğin 100’lük skala üzerinden 80, veya 12’lik skala üzerinde 9) birbirinden küçük oranlarda farklı olacaktır.


35. Soru

JPEG dışında, üzerinde çalışılan ve yine JPEG adını taşıyan kaç farklı resim formatı vardır?

Cevap

JPEG dışında, üzerinde çalışılan ve yine JPEG adını taşıyan iki farklı resim formatı vardır. Bunlar: • JPEG2000 • JPEG XR Şeklinde sıralanabilir.


36. Soru

Photoshop’ta manipülasyon yapılmak istendiğinde dosyanın ilk açıldığındaki sürümünün kopyasını korumanın ve gerektiğinde kısmi veya bütünsel ölçekte geri dönüşün olası hale gelmesi için yapılması gereken nedir?

Cevap

Fotoğraf Photoshop içine çekildikten sonra, Level / Curves gibi komutları “Layer>New Adjustment Layer” menü dizisinden ulaşılabilen “adjustment layers” üzerinden yapmak bu konuda işe yarayacaktır.


37. Soru

Sıkıştırmanın performanslı olması için fotoğrafın nasıl olması gerekir?

Cevap

Fotoğraf içinde blok renkli homojen alanlar ne kadar çok ise sıkıştırma o kadar performanslı olur.


38. Soru

TIFF kayıt yaparken sıkıştırma seçenekleri nelerdir?

Cevap

TIFF kayıt yaparken sıkıştırma seçenekleri; • None • LZW • ZIP • JPG Şeklindedir.


39. Soru

RAW formatının özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu formatın özellikleri; • “Sayısal negatif” olarak anılır. • Kayıtta profesyonellerin tercihidir. • Diğer formatlar gibi üst üste kayıt edilerek içeriği daimi olarak değiştirilebilen geçici dosyalar üretmektense; “master” adı verilen, özgün içeriği değiştirilmeden kaynak dosya olarak saklanabilmek üzere düşünülmüş bir dosya formatı • RAW dosyalar hiçbir zaman müşteri, matbaa veya dergi gibi ikinci partilere yollanmamalı, herhangi bir RAW yönetimi programında açılıp gerekli ayarlar yapıldıktan sonra TIFF ya da JPG olarak kaydedilerek gönderilmelidir. • Her kamera markasının, hatta her markanın farklı modellerinin ürettiği RAW dosyaları birbirinden farklı olabilmektedir. Şeklinde sıralanabilir.


40. Soru

TIFF dosya formatının özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu formatın özellikleri şu şekilde sıralanabilir: • Kayıpsız sıkıştırma olanağı tanır. • EPS ile birlikte en çok tercih edilen, • Neredeyse bütün görüntüleme yazılımları tarafından açılabilen, • Evrensel bir formattır.


41. Soru

TIFF kayıt seçeneklerinin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bunlar; • None sıkıştırma yapmadan kayıt sağlar. • LZW ve ZIP kalite kaybı olmadan sıkıştırma sağlar ve sıkıştırma isteyenlerin tercih edeceği iki format olmalıdır.


42. Soru

Sıkıştırma performansını olumsuz etkileyen fotoğraf özellikleri nelerdir?

Cevap

Doğal ortamlar gibi çok sayıda renk ve organik şeklin bir arada bulunduğu dokulu fotoğraflar iyi sıkışmazlar.


43. Soru

Profesyonel, kişisel ya da sanatsal fotoğraf çekiminde format noktasında ideal süreç nasıl olmalıdır?

Cevap

Fotoğrafları RAW modunda çekmek, fotoğrafları RAW yönetimi programı ile açıp gerekli manipülasyonu gerçekleştirmek, değişime uğramış fotoğrafı TIFF-LZW olarak kaydetmek, son olarak ise aynı fotoğrafa ait RAW, .xmp ve TIFF dosyalarının hepsini birden arşivlemek uzun zaman alan ancak ideal bir süreç olarak tanımlanabilir.


44. Soru

Zon sistem (Zone System) nedir?

Cevap

Dünyanın en tanınmış doğa fotoğrafçılarından olan Ansel Adams’ın 1941 yılında Fred Archer ile formüle ettiği, siyah-beyaz fotoğrafta olası her türlü gri tonunu ve fotoğraflardaki her türlü detayı elde etmeye göre tasarlanan bir optimal pozlama + film banyosu / baskı sistemidir.


45. Soru

. D-SLR gövdelerin fiyatlarının ulaşılabilir seviyelere gelmesi neticesinde fotoğraf sayısında çok fazla bir artış olmuş ve depolama alanı konusunda bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle JPEG dosya formatı çoğu fotoğrafçı tarafından yer tasarrufu açısından tercih edilmekte ancak bu durum görüntü kalitesinde kayba neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için neler yapılabilir?

Cevap

JPEG formatında en kaliteli modda bile (yani 12/12 veya 100/100) kayıp olmaktadır ve JPEG kayıt bir kere gerçekleştirildikten sonra, o dosyayı TIFF veyaz benzeri kayıpsız bir formatta tekrardan kaydetmek kaybı geri getirmeyecektir. Artı olarak, üst üste birkaç kere yapılan her JPEG 12/12 kaydında kayıp yinelenecek, kayıt dizisinin ilk JPEG’i ile son JPEG’i arasında kalite farkı oluşacaktır.


46. Soru

İnternet sayfaları için küçük ebatlı ve dosya boyutlu fotoğraf üretimi için uygun format hangisidir?

Cevap

İnternet sayfaları için küçük ebatlı ve dosya boyutlu fotoğraf için tek şans JPEG’dir. “Save” veya “Save as” seçeneği ile kayıt yapmak yerine “Save for web” kullanmak kilobayt cinsinden tasarruf ve fotoğrafların da daha çabuk yüklenmesini sağlayacaktır.


47. Soru

Sayısal manipülasyonda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

• Üst üste çok sayıda işlem yapmaktan kaynaklanan aşırı gren / kumlanma (noise) ve işlem hatalarından kaynaklanan bozulma izleri (artifact), hem fotoğrafın kalitesini düşürecek hem de sayısal işlem sürecinin izlerini taşıdığından izleyicinin dikkatini dağıtacak ve fotoğrafa odaklanmasını zorlaştıracaktır. • Panoramik fotoğraf üretirken birbirine denk düşmeyen çizgiler, koyu-açık alanlar arasında denge kurabilmek için devreye sokulan ayarların doğru şekilde kullanılmamasından kaynaklanan çizgisel oluşumlar ve gerçek ötesi estetik izleyicilerin dikkatini çekecek ve fotoğrafın kusurlu görünmesine yol açacaktır. • Photoshop eklentileri (plugin) veya benzeri yazılımlarda fotoğrafı başka bir boyuta çıkaran ve heyecan verici sonuçlar elde edilmesine olanak veren filtrelerin kullanılmasında hayli dikkatli ve çekingen olunmalıdır.


48. Soru

Terabayt nedir?

Cevap

Terabayt, bin gigabayt büyüklükte kayıt yapılabilir hafıza alanıdır.


49. Soru

Renkli film ve sayısal görüntüleme için zon sistem uygulanabilir mi?

Cevap

Her ne kadar siyah-beyaz görüntüleme süreci için düşünülmüş olsa da zon sistem, renkli film ve sayısal görüntüleme için de faydalanılabilecek bir çekim + baskı referans bütünüdür.


50. Soru

Sayısal fotoğrafçılık başlıca hangi harcamalarda tasarruf sağlamıştır?

Cevap

Günümüzde sayısal fotoğraf makinesinden direkt sonuç alınabildiği için, daha az film kullanılıyor; dolayısı ile film ve banyo masrafı büyük ölçüde, ortadan kalktı. Bu malzemeler için yapılan harcamalar, tasarruf edilebiliyor. Bu sayede, özellikle sokak fotoğrafçılığı gibi bir pratikte, çok önemli bir konu yakalandığında onun çok sayıda alternatifini çekmek olası hale geldi. Çünkü fazladan çekilen fo- toğraflar için maliyet artışı gibi bir endişe söz konusu değil.


51. Soru

Sayısal fotoğrafçılık ne şekilde zamandan tasarruf edilmesini sağlamıştır?

Cevap

Günümüzün sayısal fotoğraf teknolojisi sayesinde artık, stüdyonun filmi ne za- man yıkayıp teslim edeceği konusunda bir kaygı söz konusu değildir, fotoğraf çekildiği gibi servis edilebilir, ya da hemen bilgisayar ortamına aktarılıp işlemden geçirildikten sonra hızlı bir şekilde kullanıma sokulabilir; bu sayede zamandan da tasarruf edilebilir.


52. Soru

Sayısal fotoğrafçılığın saklanması  ve depolanması fotoğraf kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta mıdır? 

Cevap

Sayısal fotoğrafların saklanması ve depolanması fotoğ raf kalitesi üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmaz. Sayısal fotoğrafın kimyasal bir boyutu olmadığı dikkate alınırsa, eskimesi, solması, yırtılması, renk sapmasına maruz kalmasının da söz konusu olmayacağı açıktır. Doğru şekilde ve uzun ömürlü depolama cihazlarına yedeklendiklerinde, sayısal fotoğrafların bundan yüzlerce yıl sonra bile aynı kalitede olmaları beklenmektedir.

Diğer yandan, film kullanım sürecinde rastlanılan “kötü kopya” sorunu da sayısal fotoğraf için geçerli değildir. Sayısal fotoğraftan bir kopya gerektiğinde yapılması gereken tek şey, fotoğrafı bir CD, DVD ya da herhangi bir bellek cihazına kopyalamaktır.


53. Soru

EXIF bilgisini yok etmek nasıl bir fayda sağlayabilir?

Cevap

EXIF bilgisini yok etmek” Hizmet verilen veya fotoğraf gönderilen kişilerin, kullandığınız makine ve yazılımın hangileri olduğunu bilmelerini istemeyebilirsiniz. Bu durumda sayısal dosyanızı EXIF bilgilerinden arındırmanız gerekir.

 
 

54. Soru

Sayısal ortamda siyah beyaz çevrim süreçleri nasıldır?

Cevap

Sayısal fotoğraf makinelerinde siyah beyaz çekim modu olsa da doğru olan renkli fotoğraf çekip daha sonrasında bilgisayar ortamında renkli siyah beyaz çevrimi daha farklı bir şekilde ilerlemekte ve çevrim sürecinde özen gösterilmezse baskılarda kötü sonuçlar alınabilmekte; bu yüzden bazı kişiler sayısal ortamdaki siyah beyaz sonuçlardan memnun kalmamaktadırlar. Sayısal fotoğrafçılığın ilk günlerinde, bir çok fotoğrafçı siyah-beyaz yapmak için Image > Mode > Grayscale menüsünden gri skala modunu seçerek çevrimi yapmış olsa da bu yöntem, 3 adet olan kanal sayısını teke düşürdüğü için bilgi kaybına yol açan yanlış bir yöntemdir. Doğru olan fotoğrafı RGB modunda bırakmak, Photoshop içinden Image > Adjustments >black white menü dizisini izleyerek çevrimi renk filtreleri üzerinden çok daha zengin bir siyah beyaz yelpazesi elde ederek yapmaktır.


55. Soru

Gren kum(noise)   nedir ?

Cevap

Yeni piyasaya sürülen bazı ileri düzey profesyonel gövdelerde ISO, 25.600, 102.400 gibi daha önce tahmin bile edemeyeceğimiz, ama fazla “kirli” duran ve rahatsız edici bir estetiğe yol açabilen değerlere yükselmiştir. Bunun yanı sıra, basit sayısal makinelerin yüksek ISO performansının pek de iyi olmadığı gözlenmektedir. Her iki durumda da, sayısal dosyalarda göz tırmalayıcı seviyelerde gren varlığı algılanmakta, bu gren yapısı filmin alışılmış gren yapısına çok benzememekte, bu yüzden müdahale zorunlu gözükmektedir.


56. Soru

Sayısal fotoğrafın yapısında bulunan ve gren (kumluluk) dokusunun yarattığı istenmeyen etkiyi ortadan kaldırmak mümkün müdür?

Cevap

Sayısal fotoğrafın yapısında bulunan ve gren (kumluluk) dokusu ya da buna benzer kimi bozulmaları Photoshop benzeri yazılımlar kullanarak düzeltmek ya da bozukluk etkisini azaltmak mümkündür. Örneğin Photoshop içinden Filter > Noise > Reduce Noise komutu kullanılarak, daha temiz sonuçlar elde edilebilmektedir.


57. Soru

Algoritma ne demektir?

Cevap

Algoritma: Herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Eğer sorun evden çıkıp işe gitmek ise; evden çıkılacak, otobüse binilecek, bilet atılacak, iş yerine varılacak gibi, yapılacak bütün sıralı hareketler, algoritmayı oluşturur.


58. Soru

Sayısal fotoğraf çekiminde ve saklanmasında kullanılan kayıt formatlarının fotoğrafın görüntü kalitesi üzerinde ne tür bir etkisi vardır?

Cevap

Sayısal fotoğraf çekiminde ve saklanmasında kullanılan kayıt formatlarının fotoğrafın görüntü kalitesi üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğu söylenebilir. Çünkü çekim ve kayıt sürecinde kullanılan formatların bir bölümü, sıkıştırma içeren formatlardır. Sıkıştırılmış görüntülerde bozulmaların olması da kaçınılmazdır. Ancak sıkıştırma içermeyen TIFF ve sıkıştırma özelliği kullanılmayan RAW formatının bozulmalara yol açmayacağı söylenebilir. Bazı makinelerin RAW modlarında da sıkıştırma içeren ayarlar bulunmaktadır. Sıkıştırma özelliği olan RAW formatları da JPG kadar olmasa ve çok belirgin olarak algılanmasa da, bozulmalara yol açabilir.


59. Soru

İnterpolasyon ne demektir?

Cevap

Herhangi bir çalışmanın üretim sürecinde kullanılan makine, yüksek çözünürlük sunan (20-25 MP ve ötesi) bir makine olsa bile, zaman zaman bu çözünürlük yetersiz kalabilir. Hatta, parçalı çekimleri birleştirme sonrası elde edilebilen 200-300 megapiksellik fotoğrafları bile büyütmek (upsizing, upscaling) gerekebilir. Bu gereksinim söz konusu olduğunda ya Photoshop’un Image > Image Size komutunu, ya da PhotoZoom Pro (fotoğraf 7.13), Alien Skin BlowUp (Fotoğraf 7.14 ve 7.15) Genuine Fractals gibi Photoshop’a eklemlenen harici yazılımların kullanılması gerekebilir.


60. Soru

Sayısal fotoğraf makinesi kayıt formatlarından jpeg kullanımı nasıldır?

Cevap

“Joint Photographic Experts Group” (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) olarak geçmektedir. JPEG, kayıplı sıkıştırma içeren, bu nedenle de diskte en az yer kaplayan seçenektir. Sıkıştırma iki farklı skala üzerinde ilerler: 1-12 (save veya save as) veya 1-100 (save for web). Küçük dosya boyutları veren kayıplı sıkıştırma imge kalitesi ile ters orantılıdır. Haddinden fazla sıkıştırılan (örneğin 1/12, veya 10/100) imgelerde rahatsız edici derecede kalite bozulması gözlemlenebilir.


61. Soru

Kayıt formatlarından TIFF'in  avantajları nelerdir ?

Cevap
 

TIFF kayıpsız sıkıştırma olanağı sağlayan bir dosya formatı olarak bilinir.Renk ayrımı ve matbaa baskısı dünyanın ,EPS ile birlikte en çok tercihedilen, neredeyse her görüntüleme yazılımı tarafından açılabilen evrensel bir formattır.TIFF kayıt yaparken sıkıştırma seçenekleri arasında None ,LZW,ZIP,JPG bulunmaktadır. “None” sıkıştırma yapmadan kayıt sağlar, “LZW” ve “ZIP” kalite kaybı olmadan sıkıştırma sağlar ve sıkıştırma isteyenlerin tercih edeceği iki format olmalıdır.


62. Soru

Manipülasyon ne demektir?

Cevap

Manipülasyon: Herhangi bir görüntü üzerinde yapılan ve görüntünün biçim ve içeriğini değiştiren, hata düzeltme, yeniden kadrajlama ve benzeri değişikliklere manipülasyon adı verilmektedir. Diğer bir tanımlamayla, fotoğrafın orjinaline yapılan müdahalelerin tamamı manipülasyondur.


63. Soru

Sayısal fotoğraf üzerinde üst üste çok sayıda manipülasyon yapılmasının sakıncalarını nelerdir?

Cevap

Sayısal fotoğraf üzerinde üst üste çok sayıda manipülasyon yapılması, fotoğraf üzerinde istenmeyen etkilere neden olabileceği için sakıncalıdır. Örneğin Photoshop içinde üst üste çok fazla işlemin yapılması piksel yapısını etkileyeceği için, dosya kalitesini bozabilir. Fotoğrafa uygulanan işlemler temel ve önemli bazı ayarlar olsa bile, sınırlı ölçüde yapılmasında yarar vardır. Çünkü 16-bit modunda çalışılsa bile piksel kalitesinin bozulması ve bu bozukluğun fotoğrafa yansıması engellenemez.


64. Soru

HDR tekniğini, sayısal siyah beyaz fotoğraf için de kullanılabilir miyiz?

Cevap

Sayısal teknolojinin renkli fotoğrafta kullandığı HDR tekniği, sayısal siyah beyaz fotoğraf için de kullanılabilir. HDR yalnızca renkli sayısal fotoğraf için geliştirilmiş bir manipülasyon yöntemi değildir. işlem sürecinde kullanılan fotoğrafların arasında belirgin ton ya da pozlama farklarının olması, HDR işlemi için yeterlidir. Bu durumda fotoğrafın siyah beyaz ya da renkli olması, durumu değiştirmez. HDR yöntemiyle, siyah beyaz fotoğraflarda da çok dramatik etkiler veren fotoğraflar üretilebilmektedir.


65. Soru

Zon sistemi tanımlayınız ?

Cevap

Zon sistem (Zone system), bilindiği üzere, belki de dünyanın en tanınmış doğa fotoğrafçısı olan Ansel Adams’ın 1941 yılında Fred Archer ile formüle ettiği, siyah beyaz fotoğrafta olası her türlü gri tonunu ve fotoğraflardaki her türlü detayı elde etmeye göre tasarlanan bir optimal pozlama, film banyosu ,baskısı sistemidir.


66. Soru

Tone mapping yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Tone mapping yaparken ayarları özensiz kullanmak ve açık koyu alanlar arasındaki dengeyi haddinden fazla bir seviyede tutmak gerçekçi olmayan sonuçlara yol açabiliyor. Özellikle iç mekanlar söz konusu olduğunda, HDR işlem her zaman başvurulan bir yöntem olmak zorunda değil. Bazen Photoshop katmanlarını kullanarak; en açık alanlara sahip fazla pozlanmış fotoğrafı en üstte, en karanlık fotoğrafı ise en altta tutmak ve açık alanları silerek katmanları sırayla bindirmek HDR işleme göre çok daha gerçekçi sonuçlar verebiliyor.


67. Soru

Profesyonel çekimlerde HDR işlem kullanımı avantajları nelerdir ?

Cevap

HDR işlemi yapmak üzere geliştirilen yazılımlar, aslen profesyonel amaçlar için hizmet verse de yaratıcı görüntü üretiminde de kullanılabiliyorlar. Profesyonel çekimlerde HDR işlem kullanımı bize, iç mekan çekimlerinin en sık karşılaşılan sorunu olan iç / dış ışık dengesini sağlamakta yardımcı oluyor. Bu sorunu çözmenin başka yolları olsa da, HDR yazılımının etkin işleyebilmesi için iç ve dış mekana uygun birer pozlama ve arada en az 3-4 pozlama daha olmak üzere, birbirlerinden 1 f-stop farklı en az 5-6 pozlama yaratmak işin temel yöntemi olarak algılanabilir.


68. Soru

Raw modunda fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

RAW modunda çekerken fotoğrafları detay kaybı olmayacak derecede, makinenin ışık ölçerinin verdiği gri alanlara endeksli ölçümün 1/3 veya bazen 2/3 stop fazlasıyla pozlanmış olarak (overexposed) ya da gölgeli alanlarda detay elde edecek şekilde çekmektedir.RAW modunda bile olsa, fazla pozlamadan kaynaklanan ve içinde detay barındıran beyaz alanları koyulaştırmak, siyah alanları açıklaştırmaktan daha iyi sonuç vermektedir.


69. Soru

Fotoğrafların hangi formatta saklanması doğru olur?

Cevap

Profesyonel, kişisel ya da sanatsal, ideal süreç şu şekilde tanımlanabilir: Fotoğrafları RAW modunda çekmek, fotoğrafları RAW yönetimi programı ile açıp gerekli manipülasyonu gerçekleştirmek, değişime uğramış fotoğrafı TIFF-LZW olarak kaydetmek, son olarak ise aynı fotoğraf ait RAW, .xmp ve TIFF dosyalarının hepsini birden arşivlemek... Tahmin edileceği gibi bu süreç gigabaytlarca, terabaytlarca yedekleme alanı ve bu yedeklemeyi düzenli kılabilmek için ayrılması gereken, yabana atılmayacak uzunluktaki zaman gereksinimi anlamına geliyor.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email