Videonun Kullanım Alanları Dersi 2. Ünite Sorularla Öğrenelim
Belgesel Film Kameramanlığı
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Yüzeyi pozlayarak kullanan buluş nedir?
Fotoğraf.
Fotoğraf nedir?
Fotoğraf, doğada mevcut, gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kâğıt veya herhangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen photos ile yazı anlamına gelen graphe sözcüklerinden oluşmaktadır.
Sinema hangi esasa dayanır?
İnsan gözü bir nesneye baktığında, gözün ağ tabakası üzerinde bu nesnenin görüntüsü oluşur. Nesne kaybolduğunda görüntü saniyenin onda biri kadar bir süre ağ tabakası üzerinde kalmaya devam eder. Bu, ağ tabakası izlenimi denilen göz kusurudur. Eğer ağ tabakası üzerindeki bu ilk görüntü kaybolmadan bir başka görüntü ağ tabakası üzerine düşerse, göz bu iki görüntüyü birleştirir. Hareket halinde görür. İşte sinema bir hareketin farklı anlarını kaydeden yirmi dört kareyi bir saniyede gözün önünden geçirme esasına dayanır.
Belgesel film nedir?
Bir sinema türü olarak belgesel film, Türk Dil Kurumunun yayınladığı terimler sözlüğünde; Gerçek yaşamdan alınan herhangi bir olguyu, kendi doğal çevresi ve akışı içinde ya da buna en yakın biçimde sonradan kurulmuş bezemler, seçilmiş yerlerde işleyen, çok kez belirli bir amacı yansıtan film çeşidi olarak tanımlanmaktadır.
Belgesel filmler nereden yola çıkar?
Belgesel filmler yaşamın içindeki gerçek durumlardan yola çıkarlar. Bu da öncelikle gerçek kişiyi akla getirmektedir. Belgesel filmlerde yer alan kişiler kurmaca yapımlarda olduğu gibi kamera karşısında rol yapan oyuncular değildir.
Belgesel film yapımcılarının karşılaştığı en temel sorun nedir? Bu sorun nasıl çözülmektedir?
Belgesel film yapımcılarının karşılaştığı en temel sorun, sıradan insanların kamera karşısında doğallıklarını kaybetmeleridir. Bu sorun da uzun bir zaman diliminde belgesel çekim ekibi ve filme konu olan kişilerin bir arada yaşamaları ve kameranın varlığını unutmalarıyla çözülebilmektedir.
Belgesel sinemanın sorumluluğu nedir?
Gerçek mekânları, gerçek insanları ve gerçek olayları kendine konu edinen belgesel sinemanın üzerine aldığı sorumluluk büyüktür. Grierson’un tanımıyla; gerçeği yaratıcı bir biçimde yorumlayan bir belgesel film ortaya koyabilmek için öncelikle gerçeğin doğru bir biçimde saptanması, kaydedilmesi gerekmektedir. Bu durum kameramanlara çok büyük sorumluluk yüklemektedir.
Belgesel filmlerde mekan seçimi nasıl gerçekleştirilir?
Gerçek yaşamlardan yola çıkan belgesel filmlerin bir diğer temel özelliği çekimlerin gerçek mekânlarda gerçekleştiriliyor olmasıdır. Bu kural filmin konusuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Tolga Örnek’in Hititler adlı belgeseli İsa’dan önce yaşamış Hitit uygarlığını anlatan bir belgesel. Günümüzde Hititlerin yaşam biçimlerini gösteren bir mekan bulmak olanaksızdır. Bu nedenle arkeolojik bulgulara göre belirlenen yaşam biçimlerine bire bir uyan dekor ve kostüm hazırlanmış ve çekimler gerçekleştirilmiştir.
Belgesel filmde gerçek durumun gerçekleştiği ana ulaşılamadığı zaman ne tür yollara başvurulur?
Belgesel filmlerin en temel özelliklerinden biri de gerçek durumun gerçekleştiği anda çekilmesidir. Kurmaca filmlerde olduğu gibi yönetmenin istediği etkiyi almak için aynı sahnenin tekrar tekrar çekilmesi belgesel film için geçerli olmayabilir. Özellikle dolaysız sinema denilen belgesel türe ait yapımlarda kamera önünde gelişen olayın bir gözlemci gibi kaydedilmesi gerektiğinden çekimlerin tekrarı söz konusu olamaz. Örneğin, Primary filminde yaşanan olayların tekrarı söz konusu değildir. Olay, anında kaydedilir ya da kaçırılır, ancak tüm belgeseller için bu durum geçerli olmayabilir.
Belgesel sinema neleri konu edinir?
Gerçek mekânları, gerçek insanları ve gerçek olayları.
Belgesel film türleri nelerdir?
Belgesel başlığı altında yer alan bu film türlerini şöyle sıralayabiliriz: ? Araştırma Filmi, ? Bilimsel Film, ? Öğretici Film, ? Haber Filmi, ? Gezi Filmi, ? Toplumsal Film, ? Derleme Film, ? Propaganda Filmi, ? Sanat Üzerine Film.
Araştırma filmi nedir?
Araştırma filmi, sanatsal bir değer taşımayan, araştırıcının araştırma yaparken kullandığı araçlardan biri olarak gördüğü belgesel türüdür. Örneğin, tıp konusunda çalışan bir araştırıcının bir ameliyatı kaydettiği film, araştırma filmine örnek gösterilebilir.
Bilimsel film nedir?
Bilimsel film, genellikle bilimsel araştırma sonuçlarının ve elde edilen bulguların sergilendiği filmlerdir. Bu tür filmlerde görüntü kadar görüntüye eşlik eden açıklamalar da önem taşır. İzleyen kişilerin anlayabileceği biçimde bol örnekler ve gerektiğinde canlandırmalarla desteklenebilen bir film türüdür.
Öğretici film nedir?
Öğretici filmler, okul içi ya da okul dışı öğretimde öğrenmeyi pekiştirici bir ders aracı olarak kullanılabilecek filmlerdir. Bu filmler genellikle hedef kitlenin özellikleri de dikkate alınarak eğit-bilim ilkeleri doğrultusunda hazırlanır.
Haber filmi nedir?
Haber filmi, haber niteliği taşıyan olayların görüntülendiği, izleyicinin ilgisini çekebilecek biçimde canlı, kolay anlaşılan bir kurguya sahip film türüdür. Tüm karşıt görüşlere yer verilerek nesnel olunma ilkesi önemli özelliklerinden biridir. Özön haber filmini film-gazete ya da film-dergi olarak niteler.
Gezi filmi nedir?
Gezi filmleri, yaşanan güncel olaylar, bilinmeyen yöreler, belirli yörelerin bilinmeyen özellikleri gibi nedenlerle yapılan tanıtım filmleridir.
Toplumsal film nedir? Amacı nedir?
Toplumsal film adından da anlaşılacağı gibi toplum yaşamı ve geleceğiyle ilgili sorunları ele alan belgesel film türüdür. Tam bir sorumluluk bilinciyle gerçekleştirilmesi gereken bu film türü, sorunların arkasında yatan gerçekleri ortaya çıkarıp topluma gösterme amacındadır.
Derleme film nedir? Amacı nedir?
Derleme film, geçmişte yaşanmış olaylarla ilgili belge ve filmlerin yeniden kurgulanmasıyla gerçekleştirilen film türüdür. Belgeselcinin böyle bir film yapmaktaki amacı, geçmişte yaşanmış olayla ilgili kendi görüş ve anlayışını aktarmaktır. Derleme filmlerde kurgunun tüm inceliklerinden yararlanılır.
Propaganda filmi nedir?
Propaganda filminin özelliklerini açıklamadan önce propaganda tanımını yapmakta yarar var. Propaganda; bir öğretiyi, düşünceyi, inancı veya siyasayı başkalarına tanıtmak, benimsetmek, yaymak amacıyla sözle, yazıyla ve benzeri türlü araçlarla, yöntemlerle gerçekleştirilen her tür çalışma olarak tanımlanabilir. Kısaca propaganda filmlerine, bile bile taraf tutan, yapısını taraf tutmak üzerine kuran bir film türü demek yanlış olmayacaktır.
Sanat üzerine yapılmış film nedir?
Sanat üzerine yapılmış film dendiğinde anlaşılması gereken ise, sinema dışındaki bir sanatın verdiği gereci, sinemanın olanaklarıyla değerlendiren filmdir
Belgesel filmin yapım aşamaları nelerdir?
Bir belgesel filmin yapım süreci dört temel aşamadan oluşur. Bunlar; ? Tasarım aşaması, ? Çekim öncesi hazırlık aşaması, ? Çekim aşaması, ? Çekim sonrası aşama şeklinde sıralanabilir.
Tasarım aşamasında öncelikli yanıtlanması gereken soru nedir?
Tasarım aşamasında öncelikle yanıtlanması gereken soru neyi anlatacağım sorusudur. Bu soru yanıtlanırken ilk başta yapılması gereken konunun belirlenmesidir.
Tasarım aşamasında konu belirlendikten sonra belgesel filmde neye odaklanır?
Konunun belirlenmesiyle birlikte ana fikrin ne olacağı sorusuna yanıt aranmaya başlanır.
Araştırma aşaması nasıl yapılır?
Bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılacak çalışmalar, geçerli, güvenilir sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır. Geçerli güvenilir veri toplamanın yollarından biri alan yazın taramasıdır. Ayrıca konuyla ilgili belge ve varsa görsel malzemelerin incelenmesi ve çözümlenmesi gerekecektir. Bu aşamada yapılacak tanık ve uzman görüşleri de belgesel sinemacıyı gerçeğe götüren önemli adımlardır. Gerçi çekim aşamasında karşılaşılacak herhangi bir belge ya da tanık, ya da mekânda bulunan herhangi bir kanıt, neyi anlatacağım sorusuna verilen yanıta yenilerini ekleyebilir ya da belgeselcinin önünde yepyeni bir yol açılabilir, ancak iyi bir araştırma yapılmışsa bu tür durumlarla karşılaşma olasılığı azdır.
Çekim öncesi hazırlık aşaması neleri içerir?
Bu aşamada yapılacak çalışmalar birkaç başlık altında ele alınabilir. Bunlardan ilki çekimi gerçekleştirecek ekip elemanlarının belirlenmesidir. Bir diğer çalışma teknik alt yapının oluşturulmasıdır. Kurulan hayalin gerçeğe dönüşmek üzere olduğu adımlardan biri budur. Görüntü yönetmeninin belirlenen ana fikir ve konuyu nasıl görselleştireceği sorusuna verdiği yanıtlar doğrultusunda teknik donanım belirlenir. Bir başka söyleyişle kamera, objektişer, filtreler, ışık malzemeleri, şaryo, vinç gibi araçlar, ses kaydı için gerekli donanım çekim için hazırlanırken, diğer yanda yapım çalışmaları sürdürülür. Bunlar çekim için gerekli resmi izinlerin alınması, çekim ekibinin konaklama, yeme, ulaşım gereksinimlerinin nasıl karşılanacağının belirlenmesi gibi işlemlerdir.
Çekim sonrası aşama hangi adımlardan oluşur?
Bu aşama temel üç adımdan oluşur. Bunlar; ? Kurguya hazırlık ? Kurgu ? Çekim sonrası aşamada son adım ise çekim sırasında elde edilen tüm ham görüntülerin tek tek kayıtlarının tutularak arşivlenmesidir.
Kurguya hazırlık aşamasında neler yapılır?
Öncelikle çekim sürecinde kaydedilen tüm görüntüler hızla izlenerek teknik kalite olarak gözden geçirilir. Eksik olduğu düşünülen görüntüler tamamlanır. Teknik ve estetik açıdan uygun bulunan görüntüler saptanır. Taslak senaryo da denebilecek bir anlatım akış planı çıkarılır. Eğer kullanılacaksa metin yazma çalışmalarına da yine bu aşamada başlanır. Film müziğiyle ilgili ön görüşmeler yapılır.
Kurguya başlama süreci gerçekleşir?
Ana fikir, hareketli görüntülerin anlamlı bir şekilde sıralanmasıyla aktarılır. Görüntü ve ses kurgusunun tamamlanmasıyla eğer kullanılacaksa seslendirilmesi yapılmış metnin eşlenmesine geçilir. Müziklerin de eklenmesiyle birlikte film tamamlanmış olur.
Dekor ilk olarak nerede kullanılmıştır?
Tiyatro.
Mizansen nedir?
Mizansen kavramı dekor, ışık, kostüm ve karakterlerin davranışı şeklinde sıralanabilecek kavramların birleşimidir.
Röportaj nedir?
Röportaj, bir yazarın, bir konuyu inceleyip araştırarak ve kendi görüşlerini, yorumlarını da ekleyerek oluşturduğu gazete yazısı, radyo ya da TV programı olarak tanımlanabilir.
Söyleşi nedir?
Söyleşiyse herhangi bir konuyu karşılıklı konuşmayı andırır biçimde işleyen düz yazı, radyo, TV programıdır.
Röportaj ile söyleşi arasında araştırma açısından oluşan fark nedir?
Röportaj daha derinlemesine araştırmayı gerektiren, röportaj yapanın kendi görüşlerini de eklediği tür olurken, söyleşi bu denli köklü bir ön çalışmayı gerekli kılmaz.
Dekor düzenlemesinde en önemli nokta nedir?
Dekor düzenlemesinde en önemli nokta, film teması ve konusuyla dekorun uyum içinde olmasıdır. Örneğin toplumsal bazı gerçekler üzerine bir belgesel film hazırlandığını düşünelim. Bilim insanları ve olay tanıklarıyla yapılan röportaj ve söyleşiler filmin farklı yerlerine yerleştirilecektir. Müzik programlarına uyacak bir dekorun böyle bir film için kullanılabileceği düşünülemez. Özetle iyi bir dekor sade olmalı ve filmde anlatılan öykünün ruhuna uymalıdır.
Sinematografi nedir?
Sinematografi sözünü oluşturan sözcüklerin kökü Yunancadır ve bu bileşik sözcük hareketle yazı yazmak anlamına gelir. Düşünce, hareket, duygusal ifade, ton ve iletişimin söze gelmeyen tüm diğer biçimlerini alıp onları görsel terimler haline getirme sürecidir.
Çerçeve nasıl belirlenir?
Çerçeve, yönetmenin ya da görüntü yönetmeninin daha da genelde filmin konuya nasıl baktığını göstermesi açısından çok önemlidir. Çerçeve belirlenirken pek çok seçenek arasından bir seçim yapılır. Belli bir açı, belli bir çekim ölçeği saptanır. Bu bir seçimdir. Film bittikten sonra izleyiciler, bu seçilen bakış açısından anlatılan dünyaya bakacaklardır.
Görüntü düzenlemesi nedir? Neye göre yapılır?
Görüntü düzenlemesi ise sinemacının elindeki gereci çerçevenin iki boyutlu yüzeyine belli bir anlayışla yerleştirmesidir. Bu yerleştirme sırasında dikkate alınması gereken konulardan birisi altın sayıya göre parçalara bölünerek elde edilen güçlü noktalardır.
Altın sayı kuralı nasıl uygulanır?
Üçte bir kuralı olarak da ifade edilebilecek bu kurala göre, çerçeve içinde vurgulanmak istenen figürler, altın sayı dikkate alınarak parçalara bölünen görüntü çerçevesinde güçlü yatay ve dikey çizgilerle, güçlü köşegenlerin kesiştiğinde ortaya çıkan güçlü noktalara yerleştirilmelidir.
Çerçeveleme açısı nedir?
Merceğin optik ekseninin, filme alınan konuyla oluşturduğu açıdır.
Çerçeveleme açıları nelerdir? Tanımlayınız?
Uygulamada ise bu açılar üç genel başlık altında toplanır. Karşıdan açı, üst açı ve alt açı. Üst açı çerçeve içindeki figürlere yukarıdan bakılan açı olurken, alt açı aşağıdan bakılan açıdır. Karşıdan açı ise en yaygın kullanılan açıdır.
Dolaysız sinema nedir? Nasıl yapılır?
Seçilen gerçekliği doğrudan kaydetme, olayları stüdyo yerine olduğu yerde kaydetme ve izleyicide oradaydım duygusu uyandırma gibi amaçlarla ortaya çıkan sinemadır. Senaryonun kullanılmadığı dolaysız sinemada ses kaydı da doğrudan ve eşzamanlı şekilde yapılır. Gerçek zaman ve mekân olabildiğince uzun çekimler kullanılarak korunmaya çalışılır. Dolaysız sinemanın önemli bir başka özelliği belgeselcinin olaya hiç müdahale etmeden, kendi varlığını dahi unutturarak kayıt yapmasıdır. Amerikalı dolaysız sinema sanatçıları duvardaki sinek kadar pasif kalarak olayı kaydettiklerini söylemektedirler.
Hareketli çerçeve nasıl yaratılır?
Sözün belgesel sinema üzerine olduğu noktada hareketli çerçeve denince hemen akla geliveren el kamerasıdır. El kamerası kullanımında kameraman, dengeleme mekanizmasına sahip donanım da dâhil olmak üzere hiçbir yardımcı araç kullanmadan, sadece bedenini kullanarak çekimlerini yapar.
Perspektif nedir?
Perspektif, üç boyutlu ortamdaki varlıkların, nesnelerin belli bir görüş noktasına göre, iki boyutlu olan belli bir yüzeye gerçek görünüşleriyle aktarılmasıdır.
Derinlik duygusu nasıl yaratılır?
Derinlik duygusu yaratmanın yolları ise üst üste bindirme, boyut değişikliği, dikey konum, yatay konum, çizgisel perspektif, gölge-ışık oyunu ve atmosferik perspektif olarak sıralanabilir.
Üst üste bindirmenin önemi nedir?
Üst üste bindirme, ön ve arka ilişkisini kurması bakımından önemlidir. Çerçevenin ön tarafına yerleştirilen figür seyirciye yakın olacak, bu nedenle dikkati üzerine toplayacak, arkadaki figürler de duruşlarıyla çizgi ya da üçgen yaratılmasına fırsat vererek derinlik algısını gerçekleştireceklerdir.
Boyut değişikliği nedir?
Boyut değişikliği de derinlik yaratmada önemli bir görsel ipucudur. İlk defa Hitchcock tarafından tanımlanan kurala göre çerçeve içindeki bir şeyin boyutu, öykü içinde o anda taşıdığı değere göre olmalıdır. Bu ifadeyle anlatılmak istenen sinemacı açısından önemli olanın figür boyutunun değil, anlatım için taşıdığı değerdir. Eğer bir saat anlatım açısından önemliyse boyutunu aşan bir biçimde çerçevenin önüne yerleştirilir. Böyle bir durumda, saatle kıyaslandığında boyut olarak çok daha büyük olan bir insan, çerçeve içinde saatten daha küçük gözükecektir.
Derinlik algısı nasıl oluşturulmaktadır?
Gölge-ışık oyununda da karanlık ve aydınlığın derecelendirilmeleri sağlanarak derinlik algısı oluşturulmaktadır.
Gölge ışık oyununun bir diğer ismi nedir?
Chiaroscuro aydınlatması.
Atmosferik perspektif nedir?
Bazen hava perspektifi de denilen atmosferik perspektif belgesel sinemacıların çok kullandığı bir araçtır. Atmosferik perspektifte sunulan bütünüyle bir gerçek dünya olgusudur. Brown, bu olguyu ve nedenini şöyle açıklamaktadır: Çok uzak mesafelerdeki cisimlerin ayrıntıları daha azdır, renkleri solgundur ve yakındakilere göre daha az belirgindirler. Bunun nedeni, uzaktaki cisimlerden gelen ışık ışınlarının büyük bir hava tabakası ve pus tarafından süzülmesidir. Pus, daha uzun (sıcak) dalga boyundaki ışınların bir kısmını tutar, daha kısa, mavimsi dalga boyundaki ışınları geçirir.
Atmosferik perspektif ne için kullanılır?
Derinlik yaratmada.
Fotoğraf nedir?
Fotoğraf, doğada mevcut, gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kâğıt veya herhangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir.
Fotoğraf, Yunanca hangi kelimelerden oluşmuştur?
Kelime Yunanca ışık anlamına gelen “photos” ile yazı anlamına gelen “graphe” sözcüklerinden oluşmaktadır.
Özetle sinema, fotoğraf ile bir göz yanılsamasının ortaya çıkardığı buluştur, ancak sinemanın kitleleri etkileyen bir sanat dalı olması için bu hareketli görüntünün perdeye yansıtılması gerekir. Bunu da ilk kez Paris’te kim gerçekleştirmiştir?
Lumiere Kardeşler, Paris’te Capucine bulvarındaki Grand Cafe’de halka açık ilk film göste-rimini gerçekleştirdiklerinde takvimler 28 Aralık 1895’i göstermektedir. Lumiere kardeşlerin çektiği gerçek yaşamı olduğu gibi aktaran bu filmler, belgesel sinemanın başlangıç noktası olarak kabul edilir.
Bugün anladığımız anlamda belgesel sözcüğünü ilk kullanan kimdir?
John Grierson
1948 yılında Dünya Belgesel Birliğinin yapmış olduğu tanımlama nasıldır?
1948 yılında Dünya Belgesel Birliğinin yapmış olduğu tanımlama şöyledir: “Ya olgusal çekimle ya da aslına sadık kalarak yeniden kurulmak yoluyla yorumlanan gerçekliğin herhangi bir yönünü, akla ya da duygulara seslenecek şekilde ve biçimde film üzerine kaydetme yöntemlerinin tümü belgesel filmdir”
Bir sinema türü olarak “belgesel film”, Türk Dil Kurumunun yayınladığı terimler sözlüğünde nasıl tanımlanır?
Bir sinema türü olarak “belgesel film”, Türk Dil Kurumunun yayınladığı terimler sözlüğünde; “Gerçek yaşamdan alınan herhangi bir olguyu, kendi doğal çevresi ve akışı içinde ya da buna en yakın biçimde sonradan kurulmuş bezemler, seçilmiş yerlerde işleyen, çok kez belirli bir amacı yansıtan film çeşidi” olarak tanımlanmaktadır
AMPAS (The Academy of Motion Picture Arts And Science - Hareketli Resim Sanatları ve Bilimleri Akademisi) belgesel filmi nasıl tanımlar?
“Belgesel film, tarihsel, sosyal, bilimsel veya ekonomik konularda ister gerçek olayları ister yeniden temsil edilmiş olayları görüntülesin, eğlendirmekten çok gerçek içerik üzerinde ağırlığı olan bir film türüdür”
Belgesel film yapımcılarının karşılaştığı en temel sorun nedir?
Belgesel film yapımcılarının karşılaştığı en temel sorun, sıradan insanların kamera karşısında doğallıklarını kaybetmeleridir. Bu sorun da uzun bir zaman diliminde belgesel çekim ekibi ve filme konu olan kişilerin bir arada yaşamaları ve kameranın varlığını unutmalarıyla çözülebilmektedir.
Belgesel filmlerin en temel özelliklerinden biri nedir?
Belgesel filmlerin en temel özelliklerinden biri de gerçek durumun gerçekleştiği anda çekilmesidir. Özellikle dolaysız sinema denilen belgesel türe ait yapımlarda kamera önünde gelişen olayın bir gözlemci gibi kaydedilmesi gerektiğinden çekimlerin tekrarı söz konusu olamaz.
Belgesel filmi kurmaca filmden ayıran en temel noktalardan biri nedir?
Belgesel filmi kurmaca filmden ayıran en temel noktalardan biri de belgesel sinemada kurmaca sinemada kullanıldığı anlamda bir senaryo olmamasıdır. Kurmaca sinemada önce senaryo hazırlanır. Yönetmen ve film ekibi bu senaryo doğrultusunda çekimleri gerçekleştirirler. Belgesel film yapımında ise öncelikle yapılan ayrıntılı bir araştırmadır
Belgesel başlığı altında yer alan bu film türlerini sıralayınız?
Belgesel başlığı altında yer alan bu film türlerini şöyle sıralayabiliriz: Araştırma Filmi, Bilimsel Film, Öğretici Film, Haber Filmi, Gezi Filmi, Toplumsal Film, Derleme Film, Propaganda Filmi, Sanat Üzerine Film
Bir belgesel filmin yapım süreci dört temel aşamadan oluşur. Bunlar nelerdir?
Tasarım aşaması, Çekim öncesi hazırlık aşaması, Çekim aşaması, Çekim sonrası aşama
Yönetmenin olayları kamera için sahneye koyması biçiminde açıklanabilecek mizansen, hangi kavramları içerir?
Yönetmenin olayları kamera için sahneye koyması biçiminde açıklanabilecek mizansen kavramı dekor, ışık, kostüm ve karakterlerin davranışı şeklinde sıralanabilecek kavramları içerir.
Konumuz belgesel sinema olduğunda bizim sahneye koyma dendiğinde anlamamız gereken şeyler nelerdir?
Konumuz belgesel sinema olduğuna göre bizim sahneye koyma dendiğinde anlamamız gereken sadece dekor ve ışıktır, çünkü belli bir şekilde giyinmesini ve davranmasını istediğimiz oyuncularımız yoktur. bir başka söyleyişle belgesel sinemacının “oyuncuları” kendilerini, kendi yaşamları içinde oynarlar. Dolayısıyla doğal ortam içinde yapılacak çekimlerde elbette bir dekordan ve kostümden söz etmeye gerek yoktur.
Röportaj nedir?
Röportaj, bir yazarın, bir konuyu inceleyip araştırarak ve kendi görüşlerini, yorumlarını da ekleyerek oluşturduğu gazete yazısı, radyo ya da TV programı olarak tanımlanabilir.
Söyleşi nedir?
Söyleşiyse herhangi bir konuyu karşılıklı konuşmayı andırır biçimde işleyen düz yazı, radyo, TV programıdır. Röportaj daha derinlemesine araştırmayı gerektiren, röportaj yapanın kendi görüşlerini de eklediği tür olurken, söyleşi bu denli köklü bir ön çalışmayı gerekli kılmaz
Belgesel film çkerken dekor düzenlemesinde en önemli nokta nedir?
Dekor düzenlemesinde en önemli nokta, film teması ve konusuyla dekorun uyum içinde olmasıdır.
Sinematografi ne demektir?
Sinematografi sözünü oluşturan sözcüklerin kökü Yunancadır ve bu bileşik sözcük “hareketle yazı yazmak” anlamına gelir. Düşünce, hareket, duygusal ifade, ton ve iletişimin söze gelmeyen tüm diğer biçimlerini alıp onları görsel terimler haline getirme sürecidir.
Çerçeve ve Görüntü Düzenlemesinde ''üçte bir kuralı” nedir?
Çerçeve, yönetmenin ya da görüntü yönetmeninin daha da genelde filmin konuya nasıl baktığını göstermesi açısından çok önemlidir. Çerçeve belirlenirken pek çok seçenek arasından bir seçim yapılır. Belli bir açı, belli bir çekim ölçeği saptanır. Bu bir seçimdir. Film bittikten sonra izleyiciler, bu seçilen bakış açısından anlatı-lan dünyaya bakacaklardır. Görüntü düzenlemesi ise sinemacının elindeki gereci çerçevenin iki boyutlu yüzeyine belli bir anlayışla yerleştirmesidir. Bu yerleştirme sırasında dikkate alınması gereken konulardan birisi altın sayıya göre parçalara bölünerek elde edilen güçlü noktalardır. “Üçte bir kuralı” olarak da ifade edilebilecek bu kurala göre, çerçeve içinde vurgulanmak istenen figürler, altın sayı dikkate alınarak parçalara bölünen görüntü çerçevesinde güçlü yatay ve dikey çizgilerle, güçlü köşegenlerin kesiştiğinde ortaya çıkan güçlü noktalara yerleştirilmelidir.
Görüntü düzenlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar ana hatlarıyla nelerdir?
Kişilerin yakın çekimlerinde çok az ya da çok fazla baş üstü boşluğu bırakmamaya dikkat edilmesi gerekir.
Tek bir kişinin yakın çekiminin yapıldığı durumlarda, kişi sağ tarafa bakıyorsa, çerçevenin biraz soluna ya da aksi yöne bakıyorsa biraz sağına yerleştirilmesi gerekir. Kişinin ön tarafında kalan boşluğa da bakış boşluğu adı verilmektedir.
Dekorda bulunan bazı cisimlerin (vazo içindeki çiçek gibi) kişi ve kamera ile aynı doğrultuda olmaları durumunda bu cisimler kafa üstünde duruyormuş gibi bir görüntü elde edilir. Böyle düzenlemeler yapmaktan kaçınılmalıdır.
Hareketli bir figürü çerçevelerken çerçevenin çok geniş ya da çok dar olmasından kaçınılmalıdır. Aksi durumda çerçeve çok geniş ise hareket çerçeve içinde kaybolacak istenilen etki yakalanamayacaktır. Çerçeve çok yakın ise hareket çerçeve dışına kaçabilecek, istenilen görüntü elde edilemeyecektir.
Kişilerin yüzlerinin göründüğü toplu çekimlerde kenarda kalan kişilerin yüzlerinin çerçeve kenarıyla kesilmemesi gerekir.
Toplu çekimlerde kameranın duracağı yeri belirlerken kişilerin düz bir çizgi şeklinde görüneceği yerler seçilmemeli, kamera derinlemesine görüntü alınabilecek çerçevelerin bulunabileceği noktalarda konumlandırılmalıdır.
Çok uzak çekim ölçekleri ile çalışılırken öne bazı cisimlerin yerleştirilmesi daha doygun sonuçların alınmasına yol açacaktır.