Finansal Kurumlar Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Sigorta Şirketleri Ve Bireysel Emeklilik Şirketleri
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Risk ne demektir?
Risk, sigorta teminatı altına alınmış olan sigortalı şeyin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerdir, bir zarara, bir kayba, bir tehlikeye yol açabilecek bir olayın ortaya çıkma olasılığıdır.
Finansal risk nedir?
Finansal risk, bir şirketin kullanmış olduğu yabancı kaynaklara ilişkin anapara ve faiz ödemelerini zamanında yerine getirememe olasılığıdır.
Risk ve finansal risk arasındaki ortak nokta nedir?
Her iki risk türünün ortak noktası, bir olayın gerçekleşme veya gerçekleşmeme olasılığıdır.
Sigortanın amacı nedir?
Sigorta, insanların saf risklere karşı kendilerini güvence altına almak istemelerinin bir sonucudur. Ayrıca sigortacılığın amacı, kişilerin tek tek kayıplarını karşılamak değil, aynı riskle karşı karşıya olan mümkün olduğunca çok kişinin bir araya getirilmesi ve böylece istatistiki metotlarla söz konusu riskin belirginleştirilmesini sağlamaktır.
Sigortanın temel işlevi nedir?
Sigortanın temel işlevi, zararı ekonomik açıdan önemsiz bir duruma getirmektir. Kişiler tek başına karşılayamayacakları zararları bir organizasyon aracılığıyla aralarında paylaşılır.
Sigorta sözleşmesinde neler bulunmaktadır?
Sigorta sözleşmesinde, bir tarafta sigorta teminatı veren, ilgili kanun ve mevzuata göre sigortacılık faaliyetinde bulunmaya yasal olarak yetkili bulunan sigortacı, diğer tarafta da tehlikeyle karşı karşıya olan sigorta ettiren bulunmaktadır.
Sigortalı kime denmektedir?
Sigortalı, sigorta şirketinin bir tarafı olarak, teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda, meydana gelen hasarın tazmini talebinde bulunmaya yasal yetkili olan kişidir.
Sigortayı oluşturan unsurlar nelerdir?
Sigortayı oluşturan unsurlar; • Hasarın tesadüfi olarak meydana gelmesi, • Aynı derecede tehlikeye maruz benzer ünitelerin bir araya getirilmesi, • Meydana gelen hasar olaylarının para birimi ile ölçülebilir olması, • Riskin istatistiki olarak kavranmasıdır.
Sigortanın makro işlevleri nelerdir?
Ekonomide bir tasarruf kaynağı yaratma, fon transferi sürecini etkinleştirme, sosyal ve ekonomik çöküntü ve kayıpların önlenmesine yardımcı olma, sosyal refah düzeyinin yükselmesine katkı sağlama, uluslararası ekonomik ilişkiler ile ticaretin gelişmesine katkı sağlama, devlete bir vergi kaynağı oluşturma, ekonomi içerisinde bir sektör olarak önemli bir yer tutmadır.
Spekülasyon nedir?
Spekülasyon, fiyatların ileride değişeceği ve bu fiyatlar üstünden yapılacak alım-satım işlemlerinden bir kar sağlanacağı beklentisiyle bugünden alım-satım yapmaktır.
Sigorta sektörü hangi durumlarda dış ticarette genişletici etki oluşturur?
Sigorta sektörü, uluslararası ticarette, üretici firma veya ihracatçı firmaya ait olan taşımacılık risklerinin sigortacılar tarafından devralınması, üretici veya ihracatçı firmaya, malını rahatlıkla dış pazarlara taşımasını sağlayarak dış ticareti genişletici etkide bulunur.
Sigortanın fon yaratma gücü özellikle hangi ülkeler için önemlidir ve neden?
Sigortanın fon yaratma gücünün ekonominin emrine verilerek kullanılması özellikle sanayileşmiş ülkelerde vazgeçilmez bir kaynaktır. Sigortanın tasarrufları teşviki ve biriken fonların verimli yerlere yatırılması, birçok ülkenin kalkınmasında rol oynamıştır. Bütün gelişmiş sanayi ülkelerinde, kalkınmanın ancak tasarruflarla sağlanabileceği düşüncesinden hareket edilerek, tasarrufun özel bir yolu olarak sigortacılık, özellikle hayat sigortacılığı teşvik etmektedir.
Sigortanın mikro işlevi kimleri içerir?
Sigortanın mikro işlevi, girişimciler açısından işlevlerdir ve bireyleri, küçük topluluk ve kuruluşları ilgilendirir.
Sigortanın mikro işlevleri nelerdir?
Sigortanın mikro işlevleri; • Bir dayanışma organizasyonu oluşturma, • Girişimcilerin kararlarını olumlu yönde etkileme, • Girişimcilerin daha ucuz fiyattan yatırım sermayesi bulmalarını sağlama, • Sigorta güvencesi ile girişimciye kredi olanakları sağlama, • Sigorta güvencesi ile girişimcinin riskler için fon tutmayarak bu fonları yatırıma dönüştürebilmeleridir.
Sigortanın mikro işlevlerinden biri olan kredi hakkında bilgi veriniz.
Kredi hem sigortalı, hem de toplum açısından önemlisidir. Örneğin; bir gayrimenkul ipoteğini teminat göstererek borç isteyen kişi ancak gayrimenkulünü sigortalayarak isteğine kavuşur.
Sigortacılık şirketleri neden sigorta yaparlar?
Finansal piyasalar içinde, para yaratmayan finansal kurumlar içerisinde yer alan ve çeşitli riskleri dağıtmak veya azaltmak amacıyla sigortacılık hizmetleri verilir.
Sigortacılıkta fonlara neden yatırım yapılmaktadır?
Sigorta şirketleri, sundukları hizmetin karşılığı olarak sigortalıların ödedikleri primlerden oluşan onları, riskin neden olacağı hasarlar meydana gelinceye kadar çeşitli piyasalara aktardıklarından bir finansal aracı niteliği taşır. Başka bir deyişle, sigorta şirketleri, sigorta poliçeleri gibi araçlarla yatırımlara yöneltilebilecek fonların yaratılmasına katkıda bulunmakta ve bu fonları finansal araçlar vasıtasıyla gerçekleştirirler.
Türkiye’ de reasürans nedir?
Reasürans, sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Sigorta şirketleri, teminat verdikleri risklerde büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans yaptırır. Reasürans şirketleri sigorta şirketlerine, tek başlarına yüklenmeleri kendi sermayeleri, ihtiyarları, özvarlıkları bakımından kısaca mali yönden mümkün olmayan riskleri, sigortalayabilme imkânı verir.
Sedan şirketi nedir?
Sedan şirketi, sigortalıya karşı üstlendiği sigortanın bir kısmını veya tamamını reasürans yoluyla devreden şirkettir.
Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri nelerdir?
Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri; • Riskin yayılması, • Sigortacının iş kabul kapasitesinin artması, • Sigortacının iş kabul esnekliğinin artması, • Sigorta şirketinin mali yapısının desteklenmesi, • Birikim fazlasının yol açabileceği doğal afet hasarlarının kontrolü, • Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımı.
Konservasyon ne demektir?
Konservasyon, bir sigorta şirketinin üstlendiği risklerden başka şirketlere devretmeyip üzerinde tuttuğu kısımdır.
Reasürans ne tür bir sigorta türüdür?
Reasürans, bir sigorta şirketi veya bir sigorta şirketleri Sendikasyonu tarafından üstlenmiş oldukları sözleşmeye dayalı, sigorta yükümlülüklerinin tümünü veya bir bölümünü diğer sigortacıya devretmelerine dayanan bir sigorta türüdür.
Finansal kaldıraç nedir?
Finansal kaldıraç, daha fazla net kar elde etmek için borçtan yararlanmalıdır.
Finansal kaldıraç etkisi yaratan bir örnek veriniz.
Sigorta şirketleri için uzun dönemli borç söz konusu olmadığı için sermaye yapıları diğer şirketlerden farklıdır, en önemli pasifleri rezervlerdir. Hayat sigortası şirketlerinde poliçe karşılıkları en önemli pasif kalemini oluşturur. Bu rezervler bir hayat sigorta şirketi için yüksek bir finansal kaldıraç etkisi yaratır.
Muallak hasar karşılığı nedir?
Muallak hasar karşılığı, bir sigorta şirketinin ödeme ihtimali olan ancak henüz ödenmemiş hasarlarına karşılık ayırdığı teknik karşılıktır.
Sigortacılıkta fon yaratmanın en önemli şartı nedir?
Sigortacılıkta fon yaratmanın en önemli şartı prim üretimidir. Sigorta sektöründe elde edilen primler direkt ve endirekt olmak üzere ikiye ayrılır. Direk primler, sigortalıların, sigorta hizmetleri karşılığında ödemiş oldukları primlerden oluşmaktadır. Endirekt primler ise, sigorta şirketlerinin reasürans yoluyla birbirlerine geçen fonlarından kaynaklanmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, bireylere aktif çalışma hayatlarının sonunda ek bir gelir sağlamak amacıyla, katılımcıların katkılarının ayrı hesaplarda izlendiği ve katılımcıların kendi birikimleri ile risk tercihleri doğrultusunda gelir sağlayacakları, özel şirketler tarafından devletin gözetim ve denetimi altında yürütülen, gönüllülük esasına dayalı bir sistemdir.
Bireysel emeklilik sisteminin temel amacı nedir?
Temel amacı, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamaktır.
Bireysel emekliliğe giriş ve çıkışlar hakkında bilgi veriniz
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemesi ve 56 yaşını tamamlaması gerekir.
Emeklilik yatırım fonları nedir?
Emeklilik yatırım fonları emeklilik şirketleri tarafından kurulup, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen, katılma belgesi karşılığında topladığı paralarla oluşturduğu portföyü riskin dağıtılması ilkesi e inançlı mülkiyet esaslarına göre yönetmek amacıyla kurulan malvarlığıdır.
Emeklilik fon portföyüne alınabilecek varlıklar nelerdir?
Emeklilik fon portföyüne alınabilecek varlıklar; • Nakit, vadeli ve vadesiz mevduat, • Borçlanma araçları ile hisse senetleri, • Kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar, • Repo işlemleri, • Kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar, • vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, • Yatırım fonu katılma belgeleri, • Kurulca uygun görülen ve kamuya ilan edilen diğer para ve sermaye piyasası araçları.
Sigorta teminatı altına alınmış olan sigortalı şeyin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerdir, bir zarara, bir kayba, bir tehlikeye yol açabilecek bir olayın ortaya çıkma olasılığına ne ad verilir?
Sigorta teminatı altına alınmış olan sigortalı şeyin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerdir, bir zarara, bir kayba, bir tehlikeye yol açabilecek bir olayın ortaya çıkma olasılığına risk denir.
Bir şirketin kullanmış olduğu yabancı kaynaklara ilişkin anapara ve faiz ödemelerini zamanında yerine getirememe olasılığına ne ad verilir?
Bir şirketin kullanmış olduğu yabancı kaynaklara ilişkin anapara ve faiz ödemelerini zamanında yerine getirememe olasılığına finansal risk denir.
Fiyatların ileride değişeceği ve bu fiyatlar üstünden yapılacak alım-satım işlemlerinden bir kâr sağlanacağı beklentisiyle bugünden alım-satım yapmaya ne denir?
Spekülasyon: Fiyatların ileride değişeceği ve bu fiyatlar üstünden yapılacak alım-satım işlemlerinden bir kâr sağlanacağı beklentisiyle bugünden alım-satım yapmaktır.
Sigortanın makro işlevleri nelerdir?
Sigortanın makro işlevleri şunlardır:
Ekonomide bir tasarruf kaynağı yaratma,
Fon transferi sürecini etkinleştirme,
Sosyal ve ekonomik çöküntü ve kayıpların önlenmesine yardımcı olma,
Sosyal refah düzeyinin yükselmesine katkı sağlama,
Uluslararası ekonomik ilişkiler ile ticaretin gelişmesine katkı sağlama,
Devlete bir vergi kaynağı oluşturma,
Ekonomi içerisinde bir sektör olarak önemli bir yer tutmadır
Sigortanın mikro işlevleri nelerdir?
Sigortanın mikro işlevleri şunlardır:
Bir dayanışma organizasyonu oluşturma,
Girişimcilerin kararlarını olumlu yönde etkileme,
Girişimcilerin daha ucuz fiyattan yatırım sermayesi bulmalarını sağlama,
Sigorta güvencesi ile girişimciye kredi olanakları sağlama,
Sigorta güvencesi ile girişimcinin riskler için fon tutmayarak bu fonları yatırıma dönüştürebilmeleridir.
Reasürans nedir?
Reasürans, sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden
sigorta edilmesidir.
Sedan şirket nedir?
Sedan şirket: Sigortalıya karşı üstlendiği sigortanın bir kısmını veya tamamını reasürans yoluyla devreden şirkettir.
Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri nelerdir?
Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri şunlardır:
Riskin yayılması,
Sigortacının iş kabul kapasitesinin artması,
Sigortacının iş kabul esnekliğinin artması,
Sigorta şirketinin mali yapısının desteklenmesi,
Birikim (kümül) fazlasının yol açabileceği doğal afet hasarlarının kontrolü,
Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımı.
Bir sigorta şirketinin üstlendiği riskleri başka şirketlere devretmeyip üzerinde tuttuğu kısıma ne ad verilir?
Bir sigorta şirketinin üstlendiği riskleri başka şirketlere devretmeyip üzerinde tuttuğu kısıma konservasyon denir.
Finansal kaldıraç nedir?
Finansal kaldıraç: Daha fazla net kâr elde etmek için borçtan yararlanmadır.
Bireysel emeklilik sisteminin temel amacı nedir?
Temel amacı, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamaktır.
Asgari katkı payı aylık brüt asgari ücretin % kaçından az olamaz?
Asgari katkı payı aylık brüt asgari ücretin % 5’inden az olamaz.
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş
tarihinden itibaren kaç yıl katkı payı demesi gerekir?
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş
tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemesi ve 56 yaşını
tamamlaması gerekir
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının kaç yaşını doldurması gerekir?
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş
tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemesi ve 56 yaşını
tamamlaması gerekir.
Bireysel emeklilik sistemi ne zaman faaliyete geçmiştir?
7 Nisan 2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi
Kanunu ile kurulan bireysel emeklilik sistemi 27 Ekim 2003 tarihinde faaliyete
geçmiştir.
Emeklilik fon portföyüne alınabilecek varlıklar nelerdir?
Emeklilik fon portföyüne alınabilecek varlıklar şunlardır:
Nakit, vadeli ve vadesiz mevduat,
Borçlanma araçları (ters repo dahil) ile hisse senetleri,
Kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar,
Repo işlemleri,
Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri,
Yatırım fonu katılma belgeleri,
Kurulca uygun görülen ve kamuya ilan edilen diğer para ve sermaye piyasası araçları.
Muallak hasar karşılığı nedir?
Muallak hasar karşılığı: Bir sigorta şirketinin ödeme ihtimali olan ancak henüz ödenmemiş hasarlarına karşılık ayırdığı teknik karşılıktır.
Risk ve getiri profili ne zaman belirlenir?
Kişi bir emeklilik şirketine başvurduktan sonra, risk ve getiri profili belirlenir.
2015 yılı sonu itibariyle halka arz edilmiş olan emeklilik fonu sayısı kaçtır?
2015 yılı sonu itibariyle halka arz edilmiş olan emeklilik fonu sayısı 250'dir.
Sigortayı oluşturan unsurlar nelerdir?
Sigortayı oluşturan unsurları söyle sıralayabiliriz:
Hasarın tesadüfi olarak meydana gelmesi,
Aynı derecede tehlikeye maruz benzer ünitelerin bir araya getirilmesi,
Meydana gelen hasar olaylarının para birimi ile ölçülebilir olması,
Riskin istatistiki olarak kavranmasıdır.