VIII-XIII. Yüzyıllar Türk Edebiyatı Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim
Arap Ve Fars Edebiyatları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Arapça'nın tarihi ve gelişme safhaları nasıl incelenebilir?
Arapçanın tarihi, gelişme ve yayılma safhaları şu şekildedir: 1. Eski Arapça, 2. Klasik Arapça, 3. Orta Arapça, 4. Modern Arapça, 5. Mahalli Lehçeler.
Arap alfabesi nasıl ortaya çıkmış ve yayılmıştır?
Arap yazısının Hicaz’ın dışında ortaya çıkıp daha sonra Hicaz’a intikal ettiği görüşü yaygınlık kazanmıştır. Arap yazısının gelişmesinde ve yayılmasında en büyük iki etkenden biri Kur’ân-ı Kerîm’in yazıya geçirilmesi, diğeri de
İslam dininin çok kısa süre içerisinde Arap yarımadasının dışına çıkmasıdır.
el-Arabu’l-Bâkiyye nedir?
Soyları devam eden Araplar olup bunlar da iki kola ayrılmaktadır: el-Arabu’l-Aribe ve elArabu’l-Musta’ribe.
el-Arabu’l-Aribe hakkında bilgi veriniz.
Bunlar, soyları Hz. Nuh’un oğlu Sam’dan gelen Kahtan b. Abir’e dayanan gerçek Araplardır. Anavatanları Yemen olup Kahtaniler diye anılmaktadırlar. Ezd, Evs, Hazrec, Huza’a, Tayy ve Kinde bu gruba giren kabilelerdendir.
elArabu’l-Musta’ribe hakkında bilgi veriniz.
Sonradan Araplaşmış olanlardır. Soyları Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail soyundan Adnan’a dayandığı için Adnaniler, İsmaililer, Nizariler ya da Adnan’ın oğlu Me’add’a ulaştığı için Me’addiler olarak adlandırılmıştır. Başlıca kabileleri Rebi’a, Mudar, Gatafan, Kinane ve Kureyş’tir.
İslamiyet’ten önce Güney Arabistan’da hangi büyük devletler kurulmuştur?
İslamiyet’ten önce Güney Arabistan’da birbirinin devamı olan üç büyük devlet kurulmuştur. Ma’in (Mina) Devleti (yıkılışı M.Ö. 750-650), Sebeliler Devleti (yıkılışı M.S. II. yüzyıl) ve Himyeriler Devleti’dir. Kuzey Arabistan’da ise Nebatiler (yıkılışı M.S. 106), Palmirliler/Tedmurlular (yıkılışı M.S. 273), Gassaniler (yıkılışı M.S. 613), Hireliler/Lahmiler (yıkılışı M.S. 633) ve Kindeliler (yıkılışı 6. yüzyılın sonlarına doğru) hüküm sürmüşlerdir.
Arap edebiyatının iki ana kolu hangileridir?
Arap edebiyatı, elde bulunan en eski örneklere göre manzum ve mensur olmak üzere iki koldan gelişmiştir.
Cahiliyyun şairlerine örnek veriniz.
Cahiliye devri, yani İslamiyet’ten önceki devir şairleri; İmru’u’l-Kays (öl. 540) ve el-A’sa (öl. 629) gibi.
Muhadramun şairlerine örnek veriniz.
Yaşamlarının bir kısmını Cahiliye, bir kısmını İslamî devirde geçirmiş olanlar; Lebid (öl. 665) ve Hassan b. Sabit (öl. 674) gibi.
İslamiyyun şairlerine örnek veriniz.
İslamî devrin ilk şairleri olup bunlar Sadru’l-İslâm ve Emeviler döneminde yaşamışlardır; Cerir (öl. 732) ve Ferezdak (öl. 733) gibi.
Mu’allakat nedir?
Cahiliye döneminde, şairin en güzel şiiri olarak kabul edilen, yedi veya on şaire ait kasidelerden meydana gelen şiir koleksiyonu.
“Mu’allakatu’s-seb’a/yedi askı” diye tanınan şiirlerin şairleri kimlerdir?
İmru’u’l-Kays (500-540?), Zuheyr b. Ebi Sulma (502-609), Tarafa b. Abd (543-569), Lebid b. Rebi’a (öl. 661), Amr b. Kulsum (öl. 600), Antera b. Şeddad (öl. 525-608) ve Haris b. Hillize.
Bed'iyyat nedir?
İçeriği Hz. Peygamber’e övgü olan ve her beytinde bedî sanatlardan en az bir tanesinin bulunduğu uzun kasideler. Bu türün basit bahrinde yazılması, revi harflerinin “kesreli mim” olması gerekmektedir. Bu türün en iyi örneğini Kasîde-i
Bürde adıyla İmam Busirî yazmıştır.
Beyit nedir?
Aynı aruz kalıbıyla söylenmiş iki mısradan oluşan nazım birimi.
Arap şiirinin en eski nazım şekli nedir?
Arap şiirinin en eski nazım şekli recezdir.
Tevki'at nedir?
Halife, sultan ve emirlere gönderilen taleplere verilen cevapları veya sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmeleri içeren, metnin alt kısmına düşülen kısa ve özlü sözler.
Makame nedir?
Yazarının eğiticiöğretici amaçla ve ağırlıklı olarak dönemin sosyal problemlerine
doğrudan veya dolaylı değindiği, ayet, hadis ve darbımesellerle desteklediği secili nesir ve şiirden oluşan edebî bir tür.
Tasannu’ üslup nedir?
Manadan çok şeklin öne çıktığı, kelime seçiminin önem kazandığı seçilen kelimelerle gösteriş yapmanın hedeflendiği sanat ve kelime oyunlarının yapıldığı bir üsluptur. Bu üslupta amaç, sağlam bir metin ortaya sunmak değil, yazarın edebi yeteneğini göstermektir. Bundan dolayı bu üslupla yazılan metinler anlaşılmaz bir hale gelir.
Hamse nedir?
Beş mesneviden oluşan külliyat.
Mülemma nedir?
Birden fazla dille yazılan şiir.