aofsoru.com

Hasta Çocukların Gelişimi Ve Eğitimi Dersi 1. Ünite Sorularla Öğrenelim

Akut Ve Kronik Hastalığı Olan Çocuklar

1. Soru

Akut hastalığı kısaca tanımlayınız.

Cevap

Ani gelişen, herhangi bir kaza, yaralanma sonucu ortaya çıkan, kısa süreli devam eden, tedavisi mümkün olan hastalıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir (Er, 1994). Örneğin yüksek bir yerden düşen çocuğun kolunu kırması, boğaz enfeksiyonu geçiren çocuğun öksürmesi, akut hastalık olarak adlandırılabilir.


2. Soru

Çocuklarda sık görülen akut hastalıklara türlerine üç tane örnek veriniz. 

Cevap

Çocuklar, bağışıklık sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemesi nedeniyle dünyaya gel- dikleri ilk yıllarda sık olarak hastalanmaktadır. Çocukların ilk yıllarında karşılaştıkları birçok akut hastalık bulunmaktadır. Bu bölümde çocuklarda sık görülen akut hastalıklar- dan en sık görülenler anlatılmaktadır. Bunlar; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, kızıl, zatürre, 6. hastalık, idrar yolları enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, tonsilit, bronşit, bronşiolittir.


3. Soru

Kızamık hastalığının prodromal döneminde görülen belirtileri sıralayınız.

Cevap

Kızamık hastalığının prodromal döneminde ateş, öksürük, gözlerde kanlanma, sulanma ve kızarma ve özellikle azı diş yanlarında ortası beyaz, etrafı kırmızı görünümde korpik lekeleri görülmektedir. Gözler ışığa karşı hassaslaşabilmektedir.


4. Soru

Kızamıkçık hastalığında ensefalitin en sık görülme nedeni nedir?

Cevap

Ensefalit beyin iltihabıdır. En sık nedeni, viral enfeksiyonlardır.


5. Soru

Kabakulak hastalığında bulaşıcılık ne zaman başlar ve ne zamana kadar devam eder?

Cevap

Kabakulak hastalığında şişlik başlamadan 1 hafta önce bulaşıcılık başlar ve şişlik inene kadar devam eder.


6. Soru

Suçiçeği hastalığı hangi virüsten kaynaklanmaktadır?

Cevap

Suçiceği hastalığı  Varicella-Zoster virüsünün neden olduğu döküntülü ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.


7. Soru

Bakteriler, virüsler ve nadir olarak parazitler tarafından oluşan akciğer enfeksiyonu olan ve  özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde görülme sıklığının fazla olduğu görülen akut hastalığına ne ad verilmektedir?

Cevap

Zatürre (Pnömoni) bakteriler, virüsler ve nadir olarak parazitler tarafından oluşan akciğer enfeksiyonudur. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde görülme sıklığının fazla olduğu bildirilmiştir. 


8. Soru

Akut hastalıklardan 6.Hastalık hastalığının en belirgin özellikleri nelerdir?

Cevap

Akut hastalıklar içerisinde 6. hastalık; bulaşıcı, viral, enfeksiyonel bir hastalıktır. Ani başlayan yüksek ateş ve vücutta döküntüler en belirgin özelliğidir.


9. Soru

Bağırsakta normal olarak bulunan koli basillerinin kan yoluyla böbrek leğenine veya makattan idrar yoluyla idrar torbasına ve böbrek leğenine çıkmasıyla oluşan hastalığa ne ad verilmektedir?

Cevap

İdrar Yolları Enfeksiyonu bağırsakta normal olarak bulunan koli basilleri, kan yoluyla böbrek leğenine veya kız ço- cuklarında daha sık görülebilecek olan, makattan mesafenin kısa olduğu idrar yoluyla idrar torbasına ve böbrek leğenine çıkması ile ortaya çıkmaktadır.


10. Soru

Orta kulak iltihabı nasıl oluşmaktadır?

Cevap

Orta kulak iltihabı (Otitismedia) orta kulağın zarar görmesidir. Kulak zarının iç kısmında bulunan orta kulak boşluğuna virüs ya da bakteri yerleşmesi sonucu iltihap oluşmasıdır


11. Soru

Bademciklerin iltihaplanması olayına ne ad verilmektedir?

Cevap

Dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan, bağışıklık sistemimizde etkin rolü olan organlara bademcik adı verilmektedir. Bademcikler, tonsil olarak da adlandırılabilirler.

Bademciklerin iltihaplanmasına tonsilit adı verilmektedir.


12. Soru

Bronşların virüsler nedeniyle iltihaplanmasına yol açan hastalığa ne denir?

Cevap

Soluk borusunda akciğerlere giden ikiye ayrılmış kolların her birine bronş denir. Bronşla- rın virüsler nedeniyle iltihaplanmasına bronşit denmektedir.


13. Soru

Kronik hastalık nasıl tanımlanmaktadır?

Cevap

Kronik hastalık, normalden farklı ya da bozukluk gösteren, kalıcı etkileri olan, hasta- nın rehabilitasyonu için özel durumlar gerektiren, uzun süre boyunca bakım ve gözetim gerektiren bir durum olarak tanımlanmıştır.


14. Soru

Çocuklarda kronik öksürüğe sebep olabilecek olan nedenlerden üç tanesini yazınız?

Cevap

Olumsuz çevre koşulları, evde maruz kalınan nem ve rutubet, anne-babanın sigara tüketimi gibi etkenlerin öksürüğün kronik hâle gelmesinde etkili olduğu bildirilmiştir


15. Soru

Bronşların aşırı derecede kasılması ve daralmasına, bronşların etrafındaki zarın şişmesi sonucu havanın yollarının daralmasına ya da solunum yollarınınmikrobik sebepleri olmayan iltihaplanması sonucu kişinin nöbetler hâlinde ortaya çıkan nefes alma ve vermede güçlük yaşamasıyla oluşan kronşk hastalığa ne ad verilmektedir?

Cevap

Bronşların aşırı derecede kasılması ve daralmasına, bronşların etrafındaki zarın şişmesi sonucu havanın yollarının daralmasına ya da solunum yollarınınmikrobik sebepleri olmayan iltihaplanması sonucu kişinin nöbetler hâlinde ortaya çıkan nefes alma ve vermede güçlük yaşamasına astım denmektedir.


16. Soru

Kronik hastalıklardan birisi olan epilepsi hastalığının belirtilerinden üç tanesini yazınız.

Cevap

Epilepsi hastalığının belirtileri;

  • Bilinç kaybı

  • Titreme

  • Bayılma

  • Göz dalması

  • Hareketlerin kontrolünü sağlayamama

  • Tükürük salgılanması

  • Kasların kasılması


17. Soru

Çocuklarda proteinli gıdalarda bulunan fenilalalin isimli bir amino asitin metabolize edilemediği durumlarda oluşan kronik hastalığa ne ad verilmektedir?

Cevap

Çocuklarda proteinli gıdalarda bulunan fenilalalin isimli bir amino asitin metabolize edilemediği durumlarda oluşan kronik hastalığa fenülketonüri denmektedir.


18. Soru

Çocuklarda kanda bulunan alyuvardaki hemoglobin moleküllerindeki yapısal bozulmalar sonucunda oluşan kronik hastalığa ne ad verilmektedir?

Cevap

Çocuklarda kanda bulunan alyuvardaki hemoglobin moleküllerindeki yapısal bozulmalar sonucunda oluşan kronik hastalığa talesemi (Akdeniz Anemisi) adı verilmektedir.


19. Soru

Kronik böbrek yetmezliği hastalığının tedavi yöntemlerinden üç tanesini sıralayınız.

Cevap

Kronik böbrek yetmezliği hastalığının tedavi yöntemleri şöyledir;

  • İlaç tedavisi

  • Düzenli beslenme

  • Diyaliz

  • Böbrek nakli


20. Soru

İnsan vücudunda bulunan ve insülin hormonu üretme görevi olan pankreas adlı salgı bezinin, yeterli düzeyde insülin hormonu salgılamaması ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde vücutta kullanılamaması durumunda gelişen ve bir ömür devam eden hastalığa ne ad verilmektedir?

Cevap

İnsan vücudunda bulunan ve insülin hormonu üretme görevi olan pankreas adlı salgı bezinin, yeterli düzeyde insülin hormonu salgılamaması ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde vücutta kullanılamaması durumunda gelişen ve bir ömür devam eden hastalığa diyabet denmektedir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email