aofsoru.com

Ofis Uygulamaları 1 Dersi 1. Ünite Özet

Open Office Kurulumu Ve Writer Temel İşlemleri

Giriş

Uygulama yazılımları arasında en sık karşılaşılan yazılım grubu ofis yazılımlarıdır. Ofis yazılımları genellikle içerisinde dört farklı yazılımı toplayan paketler hâlinde karşımıza çıkar. Bu yazılımlar; kelime işlemci programı, hesap tablosu programı, sunu programı ve veritabanı programlarıdır. Farklı firmalar tarafından geliştirilen ofis yazılımları mevcuttur ve geliştiren firma yazılım paketlerine farklı adlar vermektedir. En sık karşımıza çıkan ofis yazılım paketleri, Microsoft firması tarafından geliştirilmiştir ve Microsoft Office adını alır. Paket içerisinde bulunan kelime işlemci program MS Word, hesap tablosu programı MS Excel, sunu programı MS Powerpoint ve veritabanı programı da MS Access olarak adlandırılmıştır. Microsoft firması tarafından geliştirilen Office paketi lisansa tabidir ve lisans bedeli ödemeden süresiz kullanmak mümkün değildir. Lisans bedeli ödeme zorunluluğu son kullanıcıları işletim sistemlerinde olduğu gibi uygulama yazılımlarında da açık kaynak kodlu ya da en azından lisans bedeli ödemeyi gerektirmeyen yazılımları kullanmaya yönlendirmiştir. İşletim sistemlerinde ortaya çıkan açık kaynak kodlu çekirdek Linux sürümleri gibi, ofis yazılımlarında da genel kullanım lisansı ile bir bedel ödemeden kullanılan yazılımlar mevcuttur. 1985 yılında ilk sürümü yayımlanan StarOffice paketi bu sınıfta uzun zaman yer almıştır. StarDivision firması tarafından geliştirilen paket 1999 yılında Sun Microsystems firması tarafından satın alınmıştır. 2000 yılında Sun Microsystems firması ürünün kaynak kodunu açık hâle getirmiştir. 2002 yılında firma OpenOffice.org adında özgür lisans ile bir ofis yazılım paketi yayınlamıştır.

Apache OpenOffice yazılım paketi içerisinde metin belgesi, hesap tablosu, sunum, çizim, veritabanı ve formül yazılımları bulunmaktadır. Apache OpenOffice paketine özel olarak metin belgesi yazılımı Writer, hesap tablosu yazılımı Calc, sunum yazılımı Impress, çizim yazılımı Draw, veritabanı yazılımı Base adını almaktadır.

Apache OpenOffice paketinin bir özelliği de açık kaynak kodlu olduğu için geliştirmeye imkân sağlamasıdır. Gerekli programlama bilgi ve düzeyine sahip kişiler oluşuma katılarak paket yazılımlarını geliştirmeye ve gerekli durumda yeni yazılımlar yaratmaya destek vermektedir.

Yazılım paketi, ücretsiz kullanıma sunulması sayesinde, devlet daireleri, eğitim kurumları, iş hayatı, kâr amacı gütmeyen tüm kuruluşlar, bilgi teknolojileri kullanıcıları, satıcıları ve daha birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanılmaktadır.

Açık kaynak kodlu olması ve yazılımın geliştirilmesinin gönüllülük esası ile yapılması sayesinde sürekli güncellenen sürümleri bulunan Apache OpenOffice paketinin 12 Ekim 2016 tarihinde 4.1.3 sürümü son kullanıcıya sunulmuştur.

Apache Openoffice Kurulumu

Apache OpenOffice yazılımının Windows, Linux dağıtımları, MacOS ve bazı 3. Parti işletim sistemleri için desteği olduğu gibi, bazı mobil ortamlar için de desteği bulunmaktadır. Geliştirmeler sayesinde desteklenen ortam sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Paketin 40’tan fazla dil desteği bulunmaktadır. Türkçe de v4.1.3 için desteklenen diller arasındadır. Diğer yerel diller için geliştirme çalışmaları sürmektedir.

Yazılım paketinin çalıştırılmasından önce bilgisayarımıza yüklenmesi gereklidir. Bu ünite için Apache OpenOffice v4.1.3 sürümünün Microsoft Windows 10 işletim sistemi üzerine kurulumu detaylı bir şekilde anlatılacaktır. Kullanılan sürüm dili, yazılım paketi ve bilgisayarın işletim sistemi Türkçe’dir.

Apache OpenOffice Web Sitesi: Öncelikle bir tarayıcı yardımı ile yazılım paketini sağlayan ana web sitesini ziyaret etmek gereklidir. Apache OpenOffice yazılım paketi, www.openoffice.org adresinde ana sayfası ile karşımıza çıkacaktır.

Ana ekran ilk açıldığında karşımıza gelen dil İngilizcedir. İstenmesi hâlinde sağ üst köşede bulunan dil sekmesi ile Türkçe dil geçişi sağlanabilir

Web sitesinin ana ekranı Türkçe olsa da alt ekranlarda Türkçenin siteye tam olarak uygulanmadığı göze çarpmaktadır. Ürün, İndirme, Destek, Blog, Genişletme ve Geliştirme sekmeleri ana ekran sekmeleridir. Yazılım paketini oluşturan ürünler hakkında bilgi almak için Ürün sekmesine, İndirme yapmak için İndirme sekmesine tıklanmalıdır. Ürün konusunda destek almak istenildiğinde Destek sekmesi ile açılan pencere yardımcı olacaktır. Apache OpenOffice yazılım paketinin gönüllüler tarafından desteklenen açık kaynak kodlu bir ofis paketi olduğundan daha önce söz edilmişti. Gönüllülerin ve son kullanıcıların ürün hakkındaki fikir ve paylaşımlarının tartışıldığı bir blog sayfası mevcuttur. Ürün genişletmelerine yine ana sayfada bulunan sekme tıklanarak ulaşılmaktadır. Ürün geliştirici olarak gönüllü gruba katılmak için gerekli şartlar ve başvuru işlemleri, geliştirme sekmesinden ulaşılan sayfada bulunmaktadır.

Ana sayfada bulunan ikinci sekme, Apache OpenOffice’i indirmek istiyorum sekmesidir.

Apache OpenOffice Kurulumu: Ürün indirme penceresinde karşımıza dört farklı seçenek çıkmaktadır. Bunlardan ilki Apache OpenOffice’i İndirin seçeneğidir. Seçenek, sık kullanılan işletim sistemi, dil ve sürümü seçme şansı vermektedir. Ürünün üzerine kurulacağı işletim sistemini seçmek doğru bir seçim olacaktır. İstenilen dil ve sürüm seçildikten sonra İndirme işlemi başlatılabilir. Tam Kurulumu indir ve Dil Paketini indir seçenekleri de bu pencere altında listelenmektedir. Tam Kurulumu indir seçmesi ile yaklaşık 122 Mbayt büyüklüğünde bir kurulum dosyası bilgisayara inmektedir. Dil paketi ise daha önceden bilgisayara yüklenen Apache OpenOffice yazılım paketinin farklı bir dil desteğine kavuşması için kullanılmaktadır. Türkçe için dil paketi yaklaşık 11 Mbayt boyutundadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey, yazılım paketinin daha önce yüklenmemiş olduğu bir bilgisayarda sadece dil paketini indirerek kurmaya çalışmanın başarılı olamayacağıdır.

Kurulum öncesinde seçilerek indirilecek farklı işletim sistemi destekleri Windows, Linux Dağıtımları, OS X ve mobil destekli işletim sistemleri olarak 32 bit ve 64 bitlik sürümlerine göre sınıflandırılmıştır. İşletim sistemimiz Microsoft Windows olduğu için Windows (EXE) seçili olmalıdır. Yazılım paketinin 40’tan fazla dil desteği bulunmaktadır.

Ana ekran ilk açıldığında karşımıza gelen dil İngilizcedir. İstenmesi hâlinde sağ üst köşede bulunan dil sekmesi ile Türkçe dil geçişi sağlanabilir.

Kitabımıza konu olan sürüm 4.1.3’tür. Bu sürümden önceki sürümler de mevcuttur. Yazılı olanlardan daha eski bir sürümü indirmek için Eski yayımlar seçilmelidir. Bu durumda indirme penceresinin alt kısmında belirecek “Arşiv: Eskimiş yayımlardan seçmek için tıklayın” kutucuğu seçilerek daha eski sürümlere ulaşma imkânı da mevcuttur.

Ürün indirme penceresinde karşımıza çıkan ikinci seçenek, Apache OpenOffice yazılım paketini internet ve sosyal medya aracılığı ile duyurmamız için hazırlanmıştır. Official Blog, Facebook, Twitter ve Google+ sosyal medya ortamları ile ürün hakkında yorum yaparak kullanımın artması ve daha fazla kişinin bu yazılım paketinden haberdar olması amaçlanmıştır.

Pencerede bulunan üçüncü seçenek, Apache OpenOffice Uzantılarını ve Sözlükleri Alın sekmesidir. Sekme tıklandığında açılan pencere ile yazılım paketine farklı uzantılar ekleyebilir, kullanım diline göre içerisinde yerleşik bulunan ve yazım düzeltmelerini sağlayan sözlük için farklı diller ekleyebilirsiniz. Bir anlamda mobil platforma uygulama yükleme işlemine benzeyen uzantılar, farklı işletim sistemlerine ve bazı durumlarda da yazılım paketi içerisinde bulunan tek bir yazılıma özel olabilir. Uzantıları işletim sistemlerine ya da uygulamalara göre filtreleme seçeneği mevcuttur. Bu pencere İngilizce, Fransızca ve Almancayı desteklemektedir. Türkçe olarak uzantılar penceresi henüz mevcut değildir.

Günümüzdeki tüm ofis yazılımlarında olduğu gibi Apache OpenOffice yazılımı da şablon adı verilen Arka Plan ve biçimsel düzenlemeleri kapsayan ekranlarla çalışmaktadır. Şablonlar kişiye özel yaratılabilmektedir. Yazılım paketi için farklı kişiler tarafından üretilen şablonları indirmek ve kullanmak için ürün indirme penceresinin dördüncü seçeneği bize yardımcı olmaktadır. Şablonlar kategori ya da uygulamaya göre filtrelenebilmektedir. Uzantılar penceresinden daha fazla dil desteğine sahip olsa da şablonlar penceresinin de Türkçe sürümü bulunmamaktadır.

Yazılım paketi web sitesi indirme bölümünden uygun işletim sistemi, dil seçeneği ve sürüm numarası ile Tam kurulum indir seçeneği seçildiğinde yaklaşık 122 Mbayt büyüklüğe sahip dosyanın indirilmesi beklenir. İndirme işlemi tamamlandığında Windows 10 işletim sistemi için indirilen dosya Kullanıcı klasörü içerisindeki İndirilenler klasöründe görüntülenecektir. Dosya ismine dikkat edilirse program adının yanında üzerine kurulacak işletim sistemi ile dil paketi de belirtilmektedir.

Kurulum kısa yolunun üzerinde çift tıklandığında Windows bu programın sistemde değişiklik yapma hakkına sahip olup olmadığını kontrol ederek bir onay penceresi ile kurulumu doğrulamanızı ister. Kurulum için onay verdiğiniz takdirde işletim sisteminiz üzerine kurulumu gerçekleştirecek bir sihirbaz sizlere yardım için çalışmaya başlar. Tüm etaplarda olduğu gibi başlangıçta da kurulum Vazgeç butonu ile sonlandırılabilir.

İleri butonu tıklanarak gelinen ikinci pencere programın kurulumu esnasında yaratılan ve gelecekte programın çalışması için gerekli olan dosyaların, bilgisayarın depolama ünitesi üzerinde hangi konuma yazılacağını belirlememize yardımcı olur. Bu yer kısaca Hedef Dizin olarak adlandırılır. Windows işletim sistemlerinde genellikle standart konum Masaüstü klasörünü işaret etmektedir. İstenildiği takdirde bu konum sabit sürücü üzerinde Program Dosyaları konumu olarak da değiştirilebilir. Hedef dizin seçildikten sonra Kur butonu ile işleme devam edilir.

Belirtilen hedef dizinde gerekli dosyaların ve programa destek verecek olan Windows işletim sistemi düzenlemelerinin yapılması için bir süre beklemek gereklidir.

Dosya yüklemelerinin ardından yeniden kurulum sihirbazı ekranı karşımıza gelir. Kurulumun ayarlamalar kısmına geçeceğimiz bu ekranda Vazgeç tuşunun yerini İptal tuşu almıştır. İleri tuşu ile kuruluma devam edildiğinde, karşımıza Müşteri Bilgileri ekranı gelir. Kullanıcı adı ve kuruluş bilgilerini tanımlayacağımız bu ekranda aynı zamanda, çoklu kullanıcıya sahip bilgisayarlarda kurulum işleminin tüm kullanıcıların kullanımına yönelik mi, yoksa sadece kurulumu gerçekleştiren kullanıcıya yönelik mi olacağı seçilebilmektedir. Tek bir kullanıcı için yapılan yüklemelerde, diğer kullanıcılar bu yazılımı kullanamayacaklardır.

Standart bir kullanıcının Normal sekmesini seçerek kullanıma devam etmesinde sakınca yoktur. Yazılım paketini kullanırken farklı özelliklere ihtiyacı olan kullanıcılar ise Özel yükleme sekmesini seçmelidir. Özel yükleme seçildiğinde İleri tuşu ile karşımıza çıkan ekranda istenilen özellikler yüklenebilir ya da devre dışı bırakılabilir. Yüklemeye dâhil etme ya da devre dışı bırakarak yüklememe işlemi, ana bileşenler olan Writer, Calc, Draw, Impress, Base ve Math için de geçerlidir. Genellikle küçük kapasiteli sabit disklerde ya da hiç gerekli olmayacağının düşünülmesi durumunda ana bileşenler yükleme dışı bırakılmaktadır. Özel Kur ekranının kullanılma amacı, alt kısımda yer alan İsteğe Bağlı Bileşenlerin yüklenmesi ya da yüklenmemesinin ayarlanmasıdır.

Microsoft firması tarafından yaratılan Microsoft Office, ofis yazılım paketleri arasında en fazla kullanılandır. Apache OpenOffice gurubu da bunu dikkate alarak, bir sonraki pencerede Dosya Türü seçmenize izin vermektedir. Apache OpenOffice yazılım paketi ile Microsoft Office ile yaratılan dosyaları da açma, üzerinde değişiklik yapma ve saklama imkanı vardır. Seçilen türdeki dosyalar, kurulumdan sonra Apache OpenOffice yazılımı tarafından açılacaktır. Eğer bilgisayarınızda Microsoft Office ile Apache OpenOffice yazılım paketlerinin her ikisi de bulunacaksa, hiçbir kutucuk seçili olmamalıdır. Bu durumda her dosya kendine uygun olan yazılım ile açılacak ve üzerinde çalışılacaktır.

Tüm ayarlamalar bitince Program Yüklemeye Hazır ekranı, programın artık bilgisayara yükleneceği anlamına gelir. Ekran altında bulunan Masaüstünde bir başlatma bağlantısı oluştur sekmesi seçildiğinde, gelecek kullanımları kolaylaştırmak adına, masaüstüne yazılım paketinin bir kısa yolu yerleştirilecektir. Bu seçeneğin işaretli olması, programın faal olarak kullanılacağı düşünüldüğünde faydalıdır.

Yükle butonunun seçilmesi ile birlikte, program bilgisayarımıza yüklenmektedir. Kurulum sihirbazı ayarlar kısmında seçimi yapılan yazılım paketlerini ve seçildi ise İsteğe Bağlı Bileşenleri bilgisayarımıza yüklemektedir.

Tüm yüklemeler tamamlandıktan sonra, Kurulum Sihirbazının görevi sonlanmış olur. Artık sihirbaz Bitir butonu ile sonlandırılır. Eğer yükleme esnasında bir problem ortaya çıktı ise, bu problem Kurulum Sihirbazı Tamamlandı ekranında kullanıcıya bildirilir. Yükleme esnasında ortaya çıkan aksilikleri gidermek için, öncelikle bu aksiliklerin ne olduğu belirlenmeli, sorunlar giderildikten sonra yükleme baştan itibaren tekrar edilmelidir.

Aynı şekilde yüklenen yazılım paketinin özelliklerine ilave yapılmak istenmesi durumunda da yükleme adımları baştan tekrar edilmeli, ilave edilecek özellikler Kur Türü ve Özel Kur ekranlarından düzenlenerek yükleme sürdürülmelidir.

Başarılı tamamlanan kurulum sonrasında, kullanıcı masaüstünde, program logosu ile birlikte, Apache OpenOffice 4.1.3 sürümünün kısa yolu bulunmaktadır. Kısa yol tıklandığında kullanıcıyı Hoş Geldiniz ekranı karşılayacaktır. Yazılım paketi ücretsiz kullanıma sunulmuş olsa da kullanıcı bilgilerini kayıt etmek için kullanılacak olan Hoş Geldiniz ekranı karşılama penceresinden sonra Kullanıcı Adı sekmesine geçecektir. Kullanıcı Adı, Soyadı ve Kısaltmaların yazılması, uygulamanın özelliklerini kullanırken kolaylık sağlayacak detaylardır.

Apache Openoffice Ana Ekranı

Program başarı ile kurulduysa ilgili kısa yol, masaüstünde yer almalıdır. Aynı zamanda eğer hedef dizin seçimi penceresinde dosyaların Masaüstü klasöründe olacağı belirtildi ise kurulum dosyalarını ihtiva eden bir klasör de kısayol ile birlikte bulunmaktadır.

Dosya Menüsü: Ana ekran üzerinde bulunan Dosya, Düzen, Görünüm, Araçlar, Pencere ve Yardım menüleri ile kullanımı kolaylaştırırken ekranın ortasında beliren ve kurulu bulunan tüm yazılımların kısa yolları ile kolay erişme sahip bir pencere de bulunmaktadır. Bu iç pencere sayesinde Metin Belgesi, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Veri tabanı ve Formül yazılımlarına tek bir tıklama ile ulaşılır. Aç sekmesi daha önce üzerinde çalışılan dosyalara erişimi sağlarken, farklı şablonlarda belge açmak için ise Şablonlar sekmesinin seçilmesi yeterlidir.

İç pencerenin altında bulunan iç buton ise Apache OpenOffice web sitesine bağlanarak, daha fazla şablon, daha fazla özellik eklemek ya da yazılım paketi hakkında daha fazla bilgi almak için kullanılmaktadır.

Ana ekran penceresini tanımak, ilk kullanımdan itibaren yazılım paketinin kolay kullanımını sağlayacaktır. Ofis yazılım paketlerinin birçoğunda, bir işlemi gerçekleştirmenin birden fazla kısa yol ile sunulduğu bilinmektedir. Kullanılan yazılım paketinde de dosya, düzen, görünüm, araçlar, pencere ve yardım menülerinin çoğu zaman farklı yerlerde de karşımıza çıkacağı bilinmelidir.

Sihirbazlar alt menüsü ile kolay bir şekilde Mektup, Faks, Ajanda, Sunum ve Web Sayfası hazırlanabilir. Sihirbazlar aynı zamanda Belge Dönüştürücü, Avro Dönüştürücü ve Adres Veri Kaynağı kısa yollarını da barındırır. Belge dönüştürücü ile açılan pencere yazılımı ile desteklenen farklı ofis yazılım paketlerine ait belgeler Apache OpenOffice belge türüne dönüştürülür. Avro dönüştürücü yine bir pencere açarak parasal çevrimleri gerçekleştirmeye yardımcı olur. Adres Veri Kaynağı farklı ortamlarda depolanmış adres bilgilerinin yazılım içerisine aktarılmasına yardımcı olur.

Kapat sekmesi, üzerinde çalışılan belgeyi kapatmayı, Kaydet ve Farklı Kaydet sekmeleri ise üzerinde çalışılan dosyayı kaydetmeyi ya da farklı bir ad ya da lokasyona kaydetmeyi sağlar. Birden fazla belge ile çalışıldığı durumlarda Tümünü Kapat sekmesi o anda açık bulunan tüm belgelerin kapatılmasını sağlar.

Çalışılan belgeyi e-posta olarak göndermek ya da farklı şablonları belgemize uygulamak da Dosya menüsü altında yer alan sekmelerden sağlanır. Belge ile ilgili tüm özelliklere Özellikler sekmesi ile ulaşılır.

Yazıcı ayarları ve yazdırma işlemi de Yazdır ve Yazıcı Ayarları sekmesi ile ulaşılan menü özelliklerindendir. Çıkış sekmesi ile paket yazılımdan çıkılır. Tekrar giriş yapmak için masaüstündeki kısa yol çift tıklanmayla da Başlat menüsünden Apache OpenOffice kısayolu seçilmelidir.

Düzen Menüsü: Düzen menüsü, Resim 1.26’da da görüleceği gibi yapılan işlemleri geri almayı sağlayan bir sekme ile başlar. Yeni kurulu olan bir yazılım paketinde daha önce yapılan bir işlem olmadığı için sekme Geri Alınamaz şekline dönüşmüştür. Kesme, Kopyalama ve Yapıştırma işlemleri de Düzen menüsünün alt sekmeleridir. Aynı Microsoft Office’te olduğu gibi Kesme işlemi için Ctrl+X, Kopyalama işlemi için Ctrl+C ve Yapıştırma işlemi için de Ctrl+V kısayolları kullanımı vardır.

Görünüm Menüsü, tüm ofis uygulamalarında ekranın genel kullanımı ve ekranın son kullanıcıya görünümü ile ilgili bilgiler verir. Ana giriş ekranında Standart Araç Çubuğunu açmayı ya da kapatmayı sağlayan bir sekme ile Durum Çubuğu sekmesi mevcuttur.

Standart araç çubuğu, menülerde bulunan sekmelerin buton hâline getirilmiş kısa yollarından oluşur.

Yazılımı kullanırken menü içerisinden özelliği seçerek kullanmanın daha zor olduğu düşünülerek bu tür bir uygulamaya gidilmiştir. Standart Araç Çubuğu dışında farklı adlara sahip araç çubukları da aynı özellikte olup yazılımların içerisinde bahsedilecektir.

Görünüm Menüsü: Standart araç çubuğu, ana ekran için sadece Yeni, Aç ve Ofis Yardım butonlarından oluşur. Bu araç çubuğuna buton eklemek ya da var olan butonları çıkartmak için Özelleştir sekmesinden faydalanılır. Sıfırla seçeneği ile üzerinde değişiklik yapılan araç çubuğu, ilk haline geri döndürülür.

Araçlar Menüsü: Araçlar çubuğunun ilk sekmesi Makrolardır. Makrolar, bir programlama ortamı kullanarak özellikle tekrar işlemlerini kolay gerçekleştirmek için yaratılan ufak programcıklardır.

Apache OpenOffice web sitesi anlatılırken yazılım paketi yüklenmesinden sonra, uzantı olarak adlandırılan farklı program desteklerinin de ofis kullanımına destek olabileceği söylenmiştir. Uzantı Yöneticisi, açılan bir pencere yardımıyla yüklü uzantıları düzenlemeyi, gerekli durumlarda pasif hâle getirmeyi ya da silmeyi sağlayan menü sekmesidir.

Özelleştir sekmesi ile açılan pencere, Menüleri, Menü alt başlıklarını, araç çubuklarını ve olayları ayarlamamızı sağlayan üç sekmeli bir yapıdır. Bu pencereler sayesinde sıklıkla kullanılan özellikler için sekmeler, kolay erişime sahip olması için Menü ya da Araç Çubukları üzerine yerleştirilebilir ya da bulunan sekme veya butonlar daha az kullanılır yapıda ise yer kaplamaması için kaldırılabilir.

Seçenekler sekmesi OpenOffice ile ilgili temel ayarları yapmak için kullanılmaktadır. Açılan pencerede sol kısımda bulunan OpenOffice, Yükle/Kaydet, Dil Ayarları, OpenOffice Base, Çizelgeler ve İnternet konu başlıkları ile bu konular altında bulunan tüm başlıklarda gerekli ayarlara ulaşmayı ve değiştirmeyi sağlar.

Pencere Menüsü: OpenOffice içerisinde bulunan yazılımları, birden fazla şekilde çalıştırmak da mümkündür. Örneğin iki metin belgesi programını aynı anda açmak ve bir dosyadan okuyarak diğer dosyada yazma işlemi sık rastlanılan bir durumdur. Pencere menüsü ile bu iki belgeyi monitörde konumsal olarak düzenlemek ya da belgeler arası geçiş yapmak imkânı vardır.

Yardım Menüsü: Yeni bir pencere açma ya da var olan ve üzerinde çalışılan pencereyi kapatma işlemi de bu menüden gerçekleştirilir.

Yardım menüsü, tüm uygulama yazılımlarının ortak menüsü olarak en sonda yer almaktadır. Gerekli durumlarda başvurmak üzere, programın kullanım kitapçığı gibi düşünülmelidir. İnternet desteği sayesinde, yazılım paketini kullanırken ya da paketle ilgili bir konuda takılıp kalındığında Menü ve alt başlıkları seçilerek yardım almayı amaçlar.

Program ile ilgili güncellemelerin kontrol edildiği ve yüklendiği sekme de Yardım Menüsü altında yer almaktadır.

Yazılımcı gruptan destek almak, merak edilen bir menü, menü sekmesi veya buton hakkında kısa bilgi almak ve yazılımın lisans bilgileri, sürüm bilgileri gibi detaylara ulaşmak Yardım menüsü alt sekmeleri ile mümkündür.

Apache OpenOffice yazılımı, standart şekli ile Windows 10 işletim sistemi üzerine kurulmuştur. Linux dağıtımına veya MacOS X işletim sistemine kurulum için web sitesinden uygun indirme sağlanmalı ve kurulum o işletim sistemi üzerinde gerçekleştirilmelidir. Farklı işletim sistemlerine kurulum farklılıklar gösterebilir. Problem yaşanması ya da detaylı bilgi gerekmesi durumunda Web Sitesi üzerinden Blog erişimi sağlanarak yardım alınabilir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email