aofsoru.com

Klavye Öğretimi Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

İkinci Grup Alt Ve Üst Sıra Tuşları (N, Ğ, Ç, G, H, V, B)

1. Soru

İkinci grup alt ve üst sıra tuşları nelerdir?

Cevap

İkinci grup alt ve üst sıra tuşları: N, Ğ, Ç, G, H, V, B' dir.


2. Soru

“N”, “Ğ”, “V”, “B” tuşlarına hangi parmaklarla vurulur?

Cevap

“N”, “Ğ”, “V”, “B” tuşlarına orta parmaklarla vurulur.


3. Soru

“Ç” tuşuna hangi el ve parmakla vurulur?

Cevap

“Ç” tuşuna sol elin işaret parmağı ile vurulur.


4. Soru

“G”, ve “H” tuşlarına hangi parmaklarla vurulur.

Cevap

“G”, ve “H” tuşlarına yüzük parmaklarıyla vurulur.


5. Soru

Klavyede vuruş yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

Orta parmakla ve yüzük parmaklarıyla vuruş yapılırken diğer parmakların büküklüğünü koruyarak temel sıra üzerindeki yerlerinde durmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde yanlış tuşlara vurabilirsiniz. Vuruş yapılırken dirsekler ve kolların duruş pozisyonu bozulmamalıdır. Tuşlara parmak uçları ile vurulmalıdır. Bileklerin klavyeye değmemesine özen gösterilmelidir. Gözler sürekli kitaptaki örneği takip etmelidir.


6. Soru

"N" tuşuna vuruş nasıl olmalıdır?

Cevap

Üst sıra tuşları üzerindeki diğer bir tuş da “N” tuşudur. “M” tuşu üzerinde bulunan “sağ elin orta parmağı” “N”ye vuruşunu yapar ve tekrar “M” tuşuna geri gelir. Diğer parmaklarınız temel sıra tuşları üzerindeki yerini bozmadan, sağ elinizin orta parmağı tuşlara temas ederek (yani havaya kalkmadan) parmaklar büküklüğünü koruyarak vuruş yapılmalıdır. Gözlerinizi kitaptan ayırmayınız, ellerinize bakmadığınız gibi monitöre de bakmayınız


7. Soru

"Ğ" tuşuna nasıl basılmalıdır?

Cevap

Üst sıra tuşları üzerindeki bir başka tuş da “Ğ” tuşudur. “E” tuşu üzerinde bulunan “sol elin orta parmağı” “Ğ”ye vuruşunu yapar ve tekrar “E” tuşuna geri gelir. “Ğ” tuşuna parmak ucu ile vuruş yapılmalıdır.


8. Soru

"Ç" tuşuna nasıl vuruş yapılmalıdır?

Cevap

“Ç” tuşu alt sıra tuşlarından biridir. “A” tuşu üzerinde bulunan “sol elin işaret parmağı” “Ç”ye vuruşunu yapar ve tekrar “A” tuşuna geri gelir. Vurulması kolay bir tuştur ancak işaret parmağının biraz uzanması gerekir. 


9. Soru

"Ç" tuşuna basılırken neye dikkat edilmelidir?

Cevap

Bu tuşa duraksamadan, ani ve tek hareketle, parmak ucuyla vurulmalıdır. Dirsek dışarı doğru çıkmamalıdır.


10. Soru

"Ğ" tuşuna basılırken neye dikkat edilmelidir?

Cevap

Orta parmak kullanılırken işaret parmağı havaya kalkmamalıdır.


11. Soru

"G" tuşuna nasıl basılır?

Cevap

“G” tuşu, üst sıra tuşları üzerindedir. “İ” tuşu üzerinde bulunan “sol elin yüzük parmağı” “G”ye vuruşunu yapar ve tekrar “İ” tuşuna geri gelir. “


12. Soru

“G” tuşuna vururken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

“G” tuşuna vururken serçe parmağı havaya kalkmamalıdır. Yüzük parmağıyla üst satıra uzanmak çok zor değildir, vuruş yapılırken diğer parmaklarda hafif bir kalkma olabilir.


13. Soru

"H" tuşu nerededir ve nasıl basılır?

Cevap

“H” tuşu üst sıra tuşları üzerinde bulunmaktadır. “L” tuşu üzerinde bulunan “sağ elin yüzük parmağı” “H”ye vuruşunu yapar ve tekrar “L” tuşuna geri gelir.


14. Soru

"H" tuşuna vururken neye dikkat edilmelidir?

Cevap

“H” tuşuna vururken serçe parmağı havaya kalkmamalıdır.


15. Soru

"V" tuşu nerededir ve ne şekilde vurulur?

Cevap

“V” tuşu alt sıra tuşları üzerindedir. “E” tuşu üzerinde bulunan “sol elin orta parmağı” “V”ye vuruşunu yapar ve tekrar “E” tuşuna geri gelir.


16. Soru

"V" tuşuna vururken neye dikkat edilmelidir?

Cevap

Başka parmakla “V” tuşuna vurmaya çalışmamalı ve özellikle işaret parmağınızı havaya kaldırmamaya özen göstermelisiniz.


17. Soru

"B" tuşu nerededir ve nasıl vuruş yapılır? 

Cevap

“B” tuşu, alt sıra tuşları üzerindedir. “M” tuşu üzerinde bulunan “sağ elin orta parmağı” “B”ye vuruşunu yapar ve tekrar “M” tuşuna geri gelir. “


18. Soru

"B" tuşuna vuruş yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap

"B" tuşuna vuruş yapılırken, diğer parmakların da alt satıra inmemesine, özen gösterilmelidir. “B” tuşuna, orta parmaktan başka herhangi bir parmakla vuruş yapılmamalıdır.


19. Soru

Cümle çalışması yaparken izlenmesi gerekenler nelerdir?

Cevap

Word dosyası açtıktan ve doğru oturuş pozisyonu alarak, parmaklarınızı temel sıra tuşları üzerine koyduktan sonra yazma çalışmalarına başlayabilirsiniz. “N, Ğ, Ç, G, H, V, B” tuşlarına, size bu ünitede anlatıldığı şekliyle, doğru parmakla ve doğru olarak vuruş yapmalısınız. Nokta, virgül ve büyük harf tuşlarını da gerektiğinde doğru olarak kullanmanız gerekmektedir.


20. Soru

“N, Ğ, Ç, G, H, V, B” tuşlarına vururken uyulması gereken kuralları nasıl özetlersiniz?

Cevap

“N”, “Ğ”, “V”, “B” tuşlarına orta parmaklarla vurulur. Parmağın üst satıra uzanarak vuruşunu yapması kolay olmakla beraber, orta parmakla alt satıra vurmak nispeten daha zordur. “Ç” tuşuna sağ elin işaret parmağının uzanmasıyla, “G” ve “H”tuşlarına ise yüzük parmaklarıyla vurulur. Yüzük parmağıyla da üst satırlara vurmak kolaydır ancak alt satırlara vurmak zor olabilir. Orta parmakla ve yüzük parmaklarıyla vuruş yapılırken diğer parmakların büküklüğünü koruyarak temel sıra üzerindeki yerlerinde durmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde yanlış tuşlara vurabilirsiniz. Vuruş yapılırken dirsekler ve kolların duruş pozisyonu bozulmamalıdır. Tuşlara parmak uçları ile vurulmalıdır. Bileklerin klavyeye değmemesine özen gösterilmelidir. Gözler sürekli kitaptaki örneği takip etmelidir.


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email