Bankacılık Hizmet Ürünleri Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim
Bankalarda Kambiyo, Dış Ticaret Ve Sigortacılık Hizmetleri
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Nostro ne demektir?
Yurt dışı muhabir bankalar nezdindeki hesaplarımıza "Nostro" denir.
Vostro ne demektir?
Muhabir bankaların bizim nezdimizde açılmış olan hesaplarına ise “Vostro” hesaplar denmektedir.
Döviz ne demektir?
Döviz yabancı ülke paraları ve bu paralar üzerinden düzenlenmiş ödeme araçları (poliçeler, çekler, havaleler, vb.), olarak tanımlanabilir.
Kambiyo işlemleri nedir?
Kambiyo işlemleri esas olarak yabancı paralar üzerine yapılan ve büyük ölçüde dış ticaret aracılık hizmetlerine dayanan işlemlerdir.
Bankasürans nedir?
Bankalar aracılığıyla sigortacılık işlemleri yapılması; “Bankasürans” olarak adlandırılmaktadır.
Efektif ne demektir?
Dövizler, somut para (banknot) olarak bulunmaları durumunda “Efektif” olarak adlandırılmaktadır. Örneğin hesaptaki yabancı para dövizdir; cepteki yabancı para efektiftir.
Konvertibilite ne demektir?
“Konvertibilite”, bir ülke parasının başka ülkelerde geçerli olması, işlem parası olarak kullanılması; başka ülkelerin paralarına serbestçe çevrilebilmesidir.
Döviz kuru nedir?
Döviz Kuru”, para birimlerinin birbiriyle değişim oranını; yabancı paraların ulusal para cinsinden fiyatını ifade etmektedir.
Parite ne demektir?
Yabancı paraların birbirine oranı ise uygulamada “Parite” olarak adlandırılır.
Çapraz kur ne demektir?
Yabancı paraların birbirine oranı ise uygulamada “Parite” olarak adlandırılmakta ve bu deyim, “Çapraz Kur” ile aynı anlamı taşımaktadır.
Cari kur ne demektir?
Alım-satımı yapılan dövizlerin yerel para cinsinden günlük değerine; “Cari Kur” denmektedir.
Kotasyon ne demektir?
Bankaların bir dövizin alımı ve satımı için ilan ettikleri çift yönlü fiyatlama "Kotasyon" adı verilir.
Spread ne demektir?
Alış ve satış kurları arasındaki fark “Spread”dir.
Döviz ödemesi gerektiren işlemler nelerdir?
Uluslararası nakliyat, bankacılık, sigortacılık, dışarıya yaptırılan hizmetler ve diğer görünmeyen işlemlerle ilgili olarak yurt dışına Türk parası transferleri ile döviz tahsis ve transferleri ve efektif satışları Merkez Bankası’nca belirlenecek usul, esas ve limitler çerçevesinde bankalarca yapılır.
Döviz kazandırıcı işlemler nelerdir?
Türkiye’de yerleşik kişiler, dışarıda yerleşik kişiler için veya bunlar adına yurt içinde veya dışında yapmış oldukları tüm hizmet (müteahhitlik hizmetleri dahil) karşılığı dövizler ile dışarıda yerleşik kişiler nam ve hesabına yapılan gider karşılığı dövizleri serbestçe
tasarruf edebilirler.
Bireysel emeklilik sistemi katılımcıya katkıları nelerdir?
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarını, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirebilmekte,
• Şirkette en az bir yıl kalmış olmak koşuluyla (ilk şirkette en az iki yıl), bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini başka bir emeklilik şirketine aktarabilmekte,
• Yılda en fazla altı kez fon dağılım oranını ve yılda en fazla dört kez emeklilik planını değiştirebilmekte,
• Emekliliğe hak kazanmış ise aynı şirkette ve farklı şirkette bulunan emeklilik sözleşmelerini bekleme süresi şartı aranmadan birleştirebilmekte,
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemeye ara verebilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminin amacı nedir?
Bireysel emeklilik sisteminin temel amacı, düzenli yapılan birikimlerin sistem kapsamında değerlendirilmesi ve sonunda toplu bir ödeme ya da aylık taksitlerle sürekli ödemeler yapılarak katılımcı bireylerin emeklilik yıllarında yaşam düzeylerini desteklemektir.
Sosyal güvenlik sistemi nedir?
Sosyal Güvenlik Sistemi, “Sosyal Devlet” yaklaşımının zorunlu bir yapısal öğesidir. Çalışanların sağlık ve yaşlılık rizikolarının çalışma hayatı boyunca kesilen primlerle karşılanması, çalışmakta olanların sağladıkları fonlarla emekli olanların maaş ve sağlık giderlerinin karşılanması ödenmesi esasına dayanmaktadır. Burada çalışma hayatı boyunca yapılan kesintiler bireyin kendi emekliliği için bir
birikim değil tüm emeklilerle dayanışma içindir.
Konut kredisi nedir?
İpotekli Konut Finansmanı Sistemi kapsamında, bankalarca verilen ve geri ödenmesi ülkemizde 10 yıla kadar uzayan kredilerde, kredinin güvencesini oluşturan konutun sigortalanması gerekmektedir. Bu zorunluluk, bankacılık işlemleri sonucu ortaya kendiliğinden çıkan bir sigortalama faaliyetidir.
Sigorta eksperliği nedir?
Sigortalanan malların herhangi bir biçimde hasar görmesi durumunda ödenecek tazminat tutarına esas olmak üzere hasarın belirlenmesi eksperlerin işidir.
Sigorta acentesi nedir?
Ticarî mümessil, ticarî vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tâbi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan özel ya da tüzel kişidir.
Eksperlik nedir?
Eksperlik, değer belirleme alanında faaliyet gösterilen bir meslek olup bankacılıkta özellikle kredilere güvence olarak alınacak malların değerinin saptanması konusunda destek verirler.