aofsoru.com

Temel Bilgi Teknolojileri 1 Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

İnternet Teknolojileri

1. Soru

İnternet kelime anlamı itibariyle ne anlama gelmektedir?

Cevap

İnternet, kelime anlamı olarak kendi aralarında bağlantılı ağlar anlamına gelmektedir. Web ile aynı anlamda kullanılan İnternet, dünya üzerindeki bilgisayar ağlarının birbirleri ile bağlanması sonucu ortaya çıkmış olan, herhangi bir sınırlaması olmayan uluslararası bir bilgisayar ve bilgi iletişim ağıdır.


2. Soru

HTML hangi yılda kim tarafından geliştirilmiştir ve ne anlama gelmektedir?

Cevap

HTML, 1989 yılında CERN’de Tim Berners Lee tarafından geliştirildi. Hypertext Markup Language kelimelerinin kısaltılmasından oluşan HTML, Zengin Metin İşaretleme Dili anlamına gelmektedir.


3. Soru

WWW'nin açılımı nedir ve ne anlama gelmektedir?

Cevap

World Wide Web kelimelerinin kısaltması olan WWW, yani dünya çapında Web, dünyanın her yerindeki binlerce web sunucuları adı verilen bilgisayarlarda kayıtlı milyarlarca Web sitesi ve bu Web siteleri içerisinde bulunan dosyadan oluşan bir bütündür.


4. Soru

http ifadesinin açılımı nedir ve ne anlama gelmektedir?

Cevap

Hyper Text Transfer Protocol kelimelerinin kısaltması olan http, hiper metin transfer protokolü anlamına gelmektedir.


5. Soru

URL ne anlama gelmektedir ve bu ifadenin açılımı nedir?

Cevap

URL, Uniform Resource Locator kelimelerinin kısaltması olup Standart Kaynak Bulucu anlamına gelmektedir. URL bir Syntax, yani söz dizimidir. Temel olarak URL, bir web sitesine erişmek için yazdığınız Web adresidir.


6. Soru

1G, 2G, 3G, 4G gib harf rakamlar ile ifade edilen mobil internet kavramları ne ifade etmektedirler?

Cevap

Mobil İnternet tarihine baktığımızda, ilk çalışmaların Japonya’da geliştirilen birinci nesil kablosuz telefon ağı (1G) teknolojisine dayandığını görebiliriz. Sayısal yayına geçilmesi ikinci nesil kablosuz telefon ağı (2G) teknolojisinin geliştirilmesi ile mümkün oldu. 3G, EDGE teknolojisinin sınırlarını aşmak ve özellikle ses ve görüntü servisleri, veri haberleşmesi, kısa mesaj servisleri (SMS) gibi hizmetlerin daha hızlı veri transferi, kullanıcı hareketliliğinin genişletilmesi ve kullanıcıların çoklu ortam uygulamalarına olan eğilimlerini karşılamaya yönelik başlatılmış olup, kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı İnternet erişimini olanaklı hâle getirmiştir. 4G, yüksek hız, yüksek kapasite, bit başına düşük maliyet, IP tabanlı servisler gibi özellikleri sunmak üzere tasarlandı. 4G’nin amacı, mevcut merkezi hücresel ağları,
IP tabanlı dünya çapında tek bir merkezi hücresel ağ standardında birleştirmektir. 4G ile bağlantı hızı 100 Mbps’e çıkmıştır.


7. Soru

ULAKBİM nasıl kurulmuştur ve bu kurumun işlevi ve görevleri nelerdir?

Cevap

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokol ile üniversitelerin İnternet bağlantılarına ilişkin hizmetler tamamen TÜBİTAK’a bırakıldı ve bunun üzerine TÜBİTAK’a bağlı bir enstitü olarak ULAKBİM kuruldu. ULAKBİM,
TÜVAKA’nın işlerini üstlenerek ülke genelinde üniversitelere yönelik İnternet altyapısını kurmak ve geliştirmek için görevlendirildi.


8. Soru

Web tarayıcı ne demektir?

Cevap

İnternet tarayıcı, ağ tarayıcı ya da sadece tarayıcı olarak da bilinen Web tarayıcıları, İnternet’te sunucu bilgisayar üzerinde bulunan Web sitelerine ulaşmamızı sağlayan yazılımlardır. Diğer bir ifadeyle Web tarayıcı, WWW üzerindeki bir HTML sayfasına HTTP protokolüyle ulaşmamızı sağlayan yazılımdır


9. Soru

Web tarayıcıları ile hangi işlemler gerçekleştirilebilmektedir?

Cevap

Web tarayıcıları İnternet erişimi için en yaygın kullandığımız yazılımlardan biridir. Bir Web tarayıcı; ses, metin, resim ve videoları açabilir, bu çoklu ortamları kaydedebilir veya paylaşabilir. Web tarayıcıları; İnternet bağlantı seçeneklerini belirlememizi, kullanım amaçlarımıza uygun olarak ayarlamamızı, sık kullanılanlar listesi oluşturmamızı, çıktı almamızı, geçmiş listesine ulaşmamızı, linklerle sayfa ve sitelerde dolaşmamızı, çalışan sayfalarda nesneleri bulmamızı, e-posta hesaplarımıza erişmemizi, e-posta atmamızı ve gelen e-postaları okumamızı sağlarlar.


10. Soru

En yaygın kullanılan bazı web tarayıcılar hangileridir?

Cevap

Mozilla Firefox, Microsoft İnternet Explorer, Google Chrome ve Safari günümüzde en yaygın kullanılan Web tarayıcıları arasında yer almaktadır.


11. Soru

Mozilla Firefox Web tarayıcısının öne çıkan özelliği nedir?

Cevap

Özelleştirme seçeneklerinin zenginliği Mozilla Firefox Web tarayıcısının öne çıkan özelliklerinden biri olarak değerlendirilmektedir.


12. Soru

Google Chrome web tarayıcısı hangi özelliklere sahiptir?

Cevap

Google Chrome’da yapılan değişiklikler anlık senkronize edilir ve birden fazla cihazda oturum açıldığında tüm değişiklikler diğer cihazlardaki Google Chrome web tarayıcısına yansıtılır. Senkronize edilen veriler, Google sunucularında kriptografik anahtar kullanılarak şifrelenir. Chrome, web’e göz atarken kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı korunmaya yardımcı olacak özellikler içermektedir. Google Chrome’un Android veya IOS tabanlı mobil cihazlara ilişkin olarak geliştirilmiş mobil uygulaması da bulunmaktadır.


13. Soru

Safari özellikle hangi firma tarafından kullanılmaktadır ve neyi hedeflemektedir?

Cevap

Apple firmasının tüm ürünlerindeki varsayılan web tarayıcısıdır. Kullanıcılarına zengin İnternet deneyimi kazandırmayı hedeflediği görülmektedir. Jetstream olarak adlandırılan gelişmiş JavaScript motoru optimizasyonları sayesinde hızlı bir web tarayıcısı olma özelliğini sürdürmektedir.


14. Soru

Arama motoru nedir?

Cevap

Arama motoru İnternet’te bulunan içeriklere ulaşmamızı sağlayan, web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabiriminden oluşan bir mekanizmadır.


15. Soru

Dünya genelinde en yaygın kullanılan arama motorları hangileridir?

Cevap

Dünya genelinde en yaygın kullanılan arama motorları başta Google olmak üzere Bing, Yandex, Yahoo ve Mynet olarak sıralanabilir.


16. Soru

Arama motorlarında daha detaylı aramalar yapabilmek ve amacınıza uygun sonuçlara ulaşmak yaygın olarak kullanılan bazı noktalama işaretler, simgeler ve operatörler nelerdir?

Cevap

Arama motorlarında daha detaylı aramalar yapabilmek ve amacınıza uygun sonuçlara
ulaşmak için yaygın olarak kullanılan bazı noktalama işaretleri, simgeler ve operatörlere yer verilmiştir.
• Bir kelimenin veya sitenin önüne tire (-) eklediğinizde o kelimeyi veya siteyi içeren sonuçlar hariç
tutulur. Örneğin Açıköğretim -forum biçiminde sorgulama yaptığımızda içinde forum kelimesi
geçen siteler hariç tutularak sonuçlar listelenecektir.
• Bir kelimenin veya sitenin önüne tire (+) eklediğinizde o kelimeyi veya siteyi içeren sonuçlar dâhil
edilir. Örneğin Açıköğretim+Anadolu biçiminde sorgulama yaptığımızda içinde her iki kelimenin
de geçtiği siteler listelenir.
• Bir kelimeyi veya kelime öbeğini tırnak içinde (“) yazdığınızda, sonuçlarda yalnızca aynı kelimeyi
aynı sırada, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar sıralanır. Bu yöntemi yalnızca tam olarak bir
kelimeyi veya kelime öbeğini aradığınızda kullanmanız gerekir. Örnek: “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınavları”
• Bilinmeyen terimler için bir yer tutucu olarak yıldız işareti (*) ekleyebilirsiniz. Kelime öbeklerinin
varyasyonlarını bulmak veya bir kelime öbeğinin ortasındaki kelimeleri hatırlamak için tırnak işaretleriyle kullanabilirsiniz. Örnek: Anadolu * AÖF * Eskişehir
• AND veya & ile tüm terimleri veya tümcecikleri içeren web sayfalarını bulabilirsiniz.
• NOT veya – ile bir terim veya tümceciği içeren web sayfalarını dışlayabilirsiniz.
• OR veya | ile terimlerden veya sözcük gruplarından herhangi birini içeren web sayfalarını bulabilirsiniz.


17. Soru

200’den fazla sinyal ve patentli PageRank ™ algoritması gibi bir dizi teknik kullanarak değerlendiren arama motoru hangisidir?

Cevap

Google arama motoru, web sitelerini, 200’den fazla sinyal ve patentli PageRank ™ algoritması gibi bir dizi teknik kullanarak değerlendirir.


18. Soru

PageRank ™ nasıl bir algoritmik sistemdir?

Cevap

PageRank ™, web sitelerinin başka hangi web sayfaları tarafından en iyi bilgi kaynağı olarak gösterildiğini analiz eder ve en çoktan en aza oy alan bilgi kaynağına göre web sitelerini listeler.


19. Soru

Türkiye'nin ilk türkçe protalı ve arama motoru hangisidir?

Cevap

1998 yılında kurulan Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olan Mynet, kullanıcıların tüm faaliyetlerini etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilecekleri interaktif bir platform sunmayı amaçlamaktadır.


20. Soru

Türkiye’de e-Devlet Kapısı, hangi amaçla kurulmuştur?

Cevap

Türkiye’de e-Devlet Kapısı, kamu bilgi bankası işleviyle birlikte vatandaşların Internet üzerinden sunulan kamu hizmetlerinden tek noktadan ve güvenli bir şekilde faydalanabilmeleri amacıyla kurulmuştur


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email