Deprem ve Deprem Güvenliği Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Deprem Ve Binalar
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına ne ad verilir?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına deprem denir.
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına ne ad verilir?
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına sismoloji denir.
Doğal veya insan kaynaklı bir tehlikenin, afet olarak tanımlanabilmesi için ne gereklidir?
Doğal veya insan kaynaklı bir tehlikenin, afet olarak tanımlanabilmesi için insan yaşamını ve yaşam alanlarını olumsuz etkilemesi gerekir.
Depremin konumunu ifade eden kavramlardan “Odak Noktası” (Hiposantr) ne ifade eder?
Depremin konumunu ifade eden kavramlardan “Odak Noktası” (Hiposantr) yerin içinde depremin enerjisinin ortaya çıktığı noktadır.
Odak noktasının yer yüzeyindeki iz düşüm noktasına ne ad verilir?
Odak noktasının yer yüzeyindeki iz düşüm noktasına dış merkez (Episantr) denir
Depremde enerjinin açığa çıktığı odak noktasının yeryüzünden en kısa uzaklığı neyi ifade eder?
Depremde enerjinin açığa çıktığı odak noktasının yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır.
Ülkemizde deprem bilgilerine hangi adreslerden yapılmaktadır?
Ülkemiz deprem bilgilerine http://www.deprem.gov.tr adresinden ulaşılabilinir.
Depremlerin, yerleşim yerlerinde afete dönüşmesine neden olan başlıca faktör nelerdir?
Depremlerin, yerleşim yerlerinde afete dönüşmesine neden olan başlıca faktör depreme dayanıklı olmayan binaların, yıkılarak can ve mal kayıplarına neden olmasıdır.
Bina sistemini iki ana bileşen olarak değerlendirilirse bunlar nelerdir?
Bina sistemini iki ana bileşen olarak ele almak gerekir. Birinci bileşen, yer altında bulunan ve binanın bütün yükünü zemine aktaran temel sistemidir. İkinci bileşen ise binanın yer yüzeyinin üstünde bulunan, yani görünen bölümüdür. Bu iki bileşeni alt-yapı ve üst-yapı olarak adlandırmak mümkündür.
Binanın oturduğu zeminin dayanımının bu taşıyıcı sistemlerin oluşturduğu gerilmeye oranla düşük olması nedeniyle zeminle taşıyıcı sistem elemanları arasında, oluşan gerilmeleri taşıyabilecek kadar büyük olan betonarme elemanlar inşa edilmektedir. Bunlara ne ad verilir?
Binanın oturduğu zeminin dayanımının bu taşıyıcı sistemlerin oluşturduğu gerilmeye oranla düşük olması nedeniyle zeminle taşıyıcı sistem elemanları arasında, oluşan gerilmeleri taşıyabilecek kadar büyük olan betonarme elemanlar inşa edilmektedir. Bu yapı elemanlarına “temel” adı verilmektedir.
'Üst yapı ne olursa olsun, temeller betonarme olarak inşa edilmektedir' yargısı nasıl açıklanabilir?
Üst yapı ne olursa olsun, temeller betonarme olarak inşa edilmektedir. Bunun nedeni; çelik veya ahşap gibi diğer yapı malzemelerinin dayanım ve zemin şartlarına dayanıklılık konusunda uygun olmamasıdır.
Binanın üzerinde bulunduğu zeminin türüne ve binanın büyüklüğüne göre farklı tiplerde temeller kullanılmaktadır. Temeller genel olarak kaça ayrılır?
Binanın üzerinde bulunduğu zeminin türüne ve binanın büyüklüğüne göre farklı tiplerde temeller kullanılmaktadır. Temeller genel olarak tekil, sürekli, radye ve kazıklı temel olmak üzere dörde ayrılmaktadır
Binanın düşey taşıyıcı elemanlarının altında, bu elemanların kesitlerinden daha büyük bir betonarme pabuç yapılarak oluşturulan temel tip nedir?
Binanın düşey taşıyıcı elemanlarının altında, bu elemanların kesitlerinden daha büyük bir betonarme pabuç yapılarak oluşturulan temel tip tekil temel tiptir.
İkiden fazla düşey taşıyıcı elemanın yüklerini bir bütün olarak zemine aktarabilen temeller nedir?
İkiden fazla düşey taşıyıcı elemanın yüklerini bir bütün olarak zemine aktarabilen temeller sürekli temel olarak adlandırılmaktadır.
Binanın zemine oturduğu alanı boydan boya kaplayan betonarme temellere ne ad verilir?
Binanın zemine oturduğu alanı boydan boya kaplayan betonarme temellere “radye temel” adı verilmektedir.
Kolonun binadaki görevleri nelerdir?
Kolonun binadaki görevleri; kiriş ve döşemeleri taşıyarak bu elemanlardan gelen düşey yükleri temel sistemine aktarmak, kirişlerle birlikte düzenli çerçeveler oluşturularak yatay deprem kuvvetlerine direnmektir
Bir kenarı diğer kenarının yedi katından büyük veya eşit olan düşey taşıyıcı elmanlar nelerdir?
Perdeler; özel bir kolon türüdür, bir kenarı diğer kenarının yedi katından büyük veya eşit olan düşey taşıyıcı elmanlardır.
Bir binada doğru yerlerde ve yeterli boyutlarda perde kullanılırsa nasıl bir sonuç çıkar?
Bir binada doğru yerlerde ve yeterli boyutlarda perde kullanılırsa; perdeler, deprem sırasında yatay deprem yüklerine çok iyi direnerek, binanın aşırı deplasman (yer değiştirme) yapmasını ve sonucunda göçerek can ve mal kaybına yol açmasını önlerler
Kolon ve perdeleri birbirine bağlayarak çerçeve oluşumunda rol oynar ve döşemelerle birlikte yatay deprem kuvvetlerinin kolon ve perdeler arasında güvenle aktarılmasını ne sağlarlar?
Kirişler, kolon ve perdeleri birbirine bağlayarak çerçeve oluşumunda rol oynar ve döşemelerle birlikte yatay deprem kuvvetlerinin kolon ve perdeler arasında güvenle aktarılmasını sağlarlar
Düşey ve yatay yükler, malzeme özellikleri, zemin özellikleri ve taşıyıcı sistem özellikleri gibi binanın deprem performansında etkili tüm parametreler hangi durumda belirsizdir?
Bina projesiz yapılmış ise: Düşey ve yatay yükler, malzeme özellikleri, zemin özellikleri ve taşıyıcı sistem özellikleri gibi binanın deprem performansında etkili tüm parametreler belirsizdir