aofsoru.com

Göç Ve Göçmen Sorunları Dersi 7. Ünite Sorularla Öğrenelim

Göç Ve Uyum Politikaları

1. Soru

Uyum süreci 3 ölçütü içermektedir. Bunlar nelerdir?

Cevap

Uyum süreci 3 ölçütü içermektedir. Bu ölçütler:
• Hukuki ölçüt: Göçmenin ev sahibi ülkede o ülke vatandaşlarının sahip olduğu yasal
haklara sahip olmasıdır.
• Ekonomik ölçüt: Göçmenin kendisi ve ailesi için sürdürülebilir bir gelecek sağlayacak, yaşadığı ev sahibi ülke standartlarına uygun bir yaşam maliyetini karşılayacak olanakları sağlayacağı bir işinin olmasıdır.
• Kültürel ve sosyal ölçüt: Göçmenin ayrımcılık korkusu yaşamadan, içinde yaşadığı ülke ile sosyal, kültürel bağlar kurması, kendini ifade ederek mevcut kültürel ve
sosyal yapıya katkıda bulunmasıdır.


2. Soru

Birey düzeyinde yaşanan kültürleşme sürecinde kişide hangi değişimler yaşanmaktadır?

Cevap

Birey düzeyinde yaşanan kültürleşme sürecinde kişide:
• Fiziksel (yeni bir yer, ev vb.),
• Biyolojik (yeni hastalıklar, beslenme alışkanlıkları vb.),
• Sosyal (aidiyet),
• Ekonomik (yeni iş),
• Psikolojik (davranışsal ve kültürel) bazı değişimler yaşanmaktadır.


3. Soru

Birey açısından kendi kimliğini sürdürmek ve baskın grupla iletişime geçmek eşit öneme sahip ise hangi stratejiden söz edilmektedir?

Cevap

Birey açısından kendi kimliğini sürdürmek ve baskın grupla iletişime geçmek eşit öneme sahip ise “bütünleşme” stratejisinden söz edilmektedir.


4. Soru

Göçmen grupların benimsediği kültürleşme stratejileri nelerdir?

Cevap

Bütünleşme, 

Asimilasyon/Özümseme,

Ayrılma,

Marjinalleşme


5. Soru

Uyum süreci nedir ve kaç düzeyde ele alınmaktadır?

Cevap

Uyum süreci; birey ve grupların göç edilen yerin beklentileri doğrultusunda yaşamlarını tekrardan düzenleme ve daha tatmin edici bir hayat kurma çabaları olarak tanımlanmaktadır.

Uyum süreci grup düzeyinde (siyasal, ekonomik, kültürel, demografik dönüşümler) ya da bireysel düzeyde ele alınabilmektedir. Bireysel düzeyde uyum sosyo-kültürel ve psikolojik uyum olmak üzere 2 alt başlıkta ele alınmaktadır.


6. Soru

Ev sahibi ülkenin (Baskın Grubun) benimsediği kültürleşme stratejileri nelerdir?

Cevap

Baskın grup olarak tanımlanan ev sahibi ülkede yaşayan bireyler gelen göçmenleri; eritme potası, ayrımcılık, dışlama ya da çok kültürlülük stratejileri ile karşılayabilmektedirler.


7. Soru

“sosyal dışlanma” kavramı ne demektir?

Cevap

1970 ve 1980’de Fransa’da sosyal güvenlik sistemi dışında kalan bazı marjinal
grupların durumunu tanımlamak ve analiz etmek için kullanılan “sosyal dışlanma” kavramı sosyal hareketlere katılmada başarısızlık, işsizlik ve yoksullukla birlikte bireylerin yada grupların yaşadıkları topluma tam olarak uyum sağlayamamaları biçiminde de tanımlanmaktadır.


8. Soru

Kültürleşme ve uyum süresini etkileyen faktörler nelerdir?

Cevap

Göç konusunda olduğu gibi göç sonrası süreçte yaşanan uyum ve kültürleşme süreçlerinde; eğitim düzeyi, dil, cinsiyet, kalış süresi, medeni durum, din, sosyal kimlik, sosyal mesafe ve algılanan ayrımcılık gibi faktörler söz konusudur.


9. Soru

Zorunlu göç nedir, nedenleri nelerdir?

Cevap

Mülteci akınlarının en önemli nedeni iç çatışma ve baskıcı rejimlerdir. Dünya tarihinin farklı dönemlerinde ve farklı bölgelerde baskıcı rejimler söz konusu olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Baskıcı rejimler, savaşlar ve çatışmalar “kazanan” ve “kaybeden” tarafları ortaya çıkarmaktadır. Kaybedenler için ise çoğu zaman göç etmek bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde insanlar iklim değişikliklerine bağlı sorunlar nedeniyle de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalabilmektedirler.Zorunlu göçler bireysel olarak da gerçekleşebilmektedir ancak kişileri göçe zorlayan nedenler göz önünde bulundurulduğunda ağırlıklı olarak kitlesel göçlerin, mülteci akınları biçiminde ortaya çıktığı söylenebilir.


10. Soru

Suriye’den gelen en büyük göç dalgasında temel ölçüt nedir?

Cevap

Suriye’den gelen en büyük göç dalgasında temel ölçüt “misafirlik ve vicdani etkiler” olmuştur. Suriyeli mülteciler konusunda başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkeler iyi bir sınav verememişlerdir.


11. Soru

Entegrasyon kavramı ne demektir? Açıklayınız.

Cevap

Uyum/Entegrasyon; uyum süreci karşılıklı bir etkileşimdir. İnsanlar kişisel, sosyal ya da farklı nedenlerle daha az gelişmiş yerlerden kaynakların daha fazla olduğu yerlere doğru göç ederler. Bu süreçte göçmenlerin yeni yerleştikleri yere entegrasyonundan, bütünleşmesinden ve uyumundan söz edilmektedir.


12. Soru

Re-entegrasyon kavramı ne demektir? Açıklayınız.

Cevap

Etimolojik olarak re-entegrasyon kavramı yeniden bir bütün hâline getirme, daha önce bir bütünden ayrılmış bulunan parçaların yeniden eski konumuna döndürülmesi anlamına gelmektedir. Ülkesini terk etmiş bulunan göçmenlerin tekrar geri dönerek ülkelerinin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşama uyum sağlaması sürecine verilen addır. Re-entegrasyon “isteğe bağlı geri dönüş” terimi ile de kullanılmaktadır.


13. Soru

Türkiye’deki göçmenler kabaca kaç gruba ayrılabilir? Bunlar nelerdir?

Cevap

• Eski SSCB’den gelen kayıt dışı göçmenler.

• Transit göçmenler. 

• Sığınmacılar ve mülteciler.

• Kayıtlı yabancılar.

Bu gruplara 2011 yılından itibaren beşinci grup olarak Suriyeliler eklenebilir.


14. Soru

Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler ilk olarak ne zaman gelmişlerdir?

Cevap

Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak gelen sığınmacıların Türkiye’de barınma merkezlerine yerleşmeleri ilk olarak Mayıs 2011’de olmuştur.


15. Soru

Göçlerle ilgili olarak Türkiye için söylenen "Bekleme odası” konumunda olduğu ifadesi ne anlama gelmektedir?

Cevap

Hem en yoğun ve sürekli göç dalgasına maruz kalan hem de hedef olan, aynı zamanda kaynak ve uluslararası göç için transit ülke olan kimi yazarlarca da “bekleme odası” konumunda olduğu ifade edilen Türkiye, Suriye iç savaşının ilk dönemlerinden itibaren bölgedeki sorunlardan doğrudan ve yakinen etkilenen ülkelerin başında gelmektedir.


16. Soru

Toplumsal yapıda farklı kültürel özelliklere sahip gruplar bir arada yaşarlar. Grupların bir arada yaşamının açıklanmasında kullanılan 3 boyut bulunmaktadır. Bunlar nelerdir?

Cevap

• Gönüllülük (Göçmen gruplarının gönüllü ancak mültecilerin gönülsüz bir biçimde bir
arada yaşadığı söylenebilir).
• Hareketlilik (bazı gruplar kendi topraklarında bazıları ise toprağından uzaktır).
• Göç edilen yerde geçirilen süre (Etnik kültürel gruplar-yerli grupların kalıcı, uluslararası öğrenciler, işçiler, sığınmacılar gibi grupların da geçici olduğu söylenebilir).


17. Soru

Türkiye’ye yönelen düzensiz göçün belirleyici unsurları nelerdir?

Cevap

• Komşu ülkede artan siyasi belirsizlikler ve çatışmalar,
• Türkiye’nin Doğu-Batı ile Kuzey-Güney arasındaki coğrafi konumu,
• Avrupa’ya komşu ülkelere oranla ekonomik açıdan daha iyi şartlar sunması 


18. Soru

Göçmen politikaları neyi tanımlamaktadır?

Cevap

Göçmen politikaları; misafir işçi, geçici yerleşimci, yabancılar, toprak sahibi, göçmen gibi çeşitli kategorileri yaratarak göçmen olmanın “sosyal psikolojik gerçekliğini” tanımlamaktadır.


19. Soru

Birey, ne yaşadığı ülke vatandaşlarıyla ne de kendi etnik grubunun üyeleriyle sosyal faaliyetlerde bulunmayı tercih etmemekte ise hangi kültürleşme stratejisini benimsemiş olduğu söylenebilir?

Cevap

Marjinalleşme 


20. Soru

“Farklı kökenlerden gelen azınlıkları ya da etnik grupları, bunların kültür birikimlerini, kimliklerini baskın doku ve yapı içinde eriterek yok etmek” olarak tanımlanan kavram nedir?

Cevap

Asimilasyon/Özümseme


Yukarı Git

Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email