Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Dersi 3. Ünite Sorularla Öğrenelim
Afetlerin Çocuklar Ve Ergenler Üzerindeki Etkileri Ve Müdahele Yaklaşımları
- Özet
- Sorularla Öğrenelim
Günümüzde afetlerden etkilenen en geniş grup kimlerden oluşmaktadır?
Çocuklar ve gençler dünya nüfusunun %30’unu oluşturmakta ve dolayısıyla günümüzde afetlerden etkilenen en geniş grubu temsil etmektedirler.
Zamanda çocuklar, afet yaşantısının fiziksel, sosyal ve psikolojik etkileri karşısında en korunmasız ve kırılgan gruplardan birini oluşturmaktadırlar. Bunun temel nedeni nedir?
Bunun temel nedeni çocukların fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişim süreçlerinin henüz tamamlanmamış olması ve dolayısıyla afetlerin yol açtığı sonuçlarla başa çıkma kapasitelerinin yetersiz kalmasıdır.
Günümüzde yaklaşık kaç çocuğun, çatışma ya da felaketlerden etkilenen ülkelerde, çoğu kez yeterli tıbbi bakım, uygun beslenme ve barınma koşulları ve nitelikli eğitim olmaksızın yaşamakta olduğu bildirilmektedir?
Yaklaşık 535 milyon çocuğun - tüm dünya çocuklarının yaklaşık dörtte biri -
İstatistiksel veriler, 1990’ların sonunda dünya çapında afetlerden etkilenen çocukların sayısının ne kadra olduğunu söylemektedir?
İstatistiksel veriler, 1990’ların sonunda dünya çapında afetlerden etkilenen çocukların sayısının 66.5 milyon civarında olduğuna işaret etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütünün 2011 yılında yayınladığı raporda ise, doğa olayları kaynaklı ölüm ve yaralanmaların yüzde kaçının çocukları kapsadığı bildirilmiştir?
%30-50 arasının çocukları kapsadığı bildirilmiştir.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık kaç çocuğun iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerden etkileneceği tahmin edilmektedir?
125 milyon
Araştırmacılar, doğal afetlerin çocuklarda yarattığı uzun süreli psikolojik etkilerin üç yolla oluşabileceğini vurgulamaktadır. Bunlar nelerdir?
İlk olarak, afetler çocukların fiziksel bütünlüklerine ve sağlıklarına zarar verme yoluyla olumsuz etkilere neden olmaktadırlar. Aynı zamanda, çocuklar afet sonrasında yetersiz barınma koşulları ve gıda kaynaklarının tükenmesinden ötürü yetersiz beslenme sorunu yaşayabilir ya da su kaynaklarının kirlenmesi sonucunda çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Buna ek olarak, doğal afetler sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramasına neden olabilmekte ya da çocuklar ve ailelerinin sağlık hizmetlerine ulaşmaları önünde engel oluşturabilmektedir.
Marmara Depremi kaç yılında olmuştur?
1999
Ülkemizde 1999 Marmara Depremi’nden sonraki ilk 10 yıl içinde afet ruh sağlığı alanında yapılmış olan 97 çalışmanın kaçı çocuk ve ergenleri ele almıştır?
Ülkemizde 1999 Marmara Depremi’nden sonraki ilk 10 yıl içinde afet ruh sağlığı alanında yapılmış olan 97 çalışmanın 35’inin çocuk ve ergenleri ele aldığı görülmektedir.
Çocuk ve ergen ruh sağlığı alanına ilişkin son 15 yılı içeren uluslararası alanyazın incelendiğinde ise, üzerinde en fazla çalışma yapılan doğal afetler hangileridir?
2004’te Hint Okyanusu’nda meydana gelen tsunami, 2005’te yaşanan Katrina Kasırgası (ABD) ve Pakistan Depremi, 2008’de Çin’in Siçuan eyaletinde gerçekleşen deprem ve 2011 Japonya Tohoku deprem ve tsunami felaketidir.
İnsan eliyle ortaya çıkan afetler nelerdir?
Terör eylemleri, çatışma ve savaşlardır.
Dünya genelinde yaklaşık kaç çocuk uzun süreli çatışma ve şiddetin yaşandığı bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedir?
250 milyon çocuk
UNICEF’e göre _____ yılı, çatışma ve kuşatılmış bölgelerde yaşamak zorunda kalan çocuklar açısından en ağır olumsuz etkilerin yaşandığı yıllardan biri olmuştur.
2017
Çocuklarda afet sonrasında güven duygusunun yerini ne alır?
Zedelenen güven duygusunun yerini artmış tehdit algısı alır. Çocuklar kendilerini tehlikelerle dolu, neyle karşılaşacaklarını önceden kestiremedikleri bir dünyada korunaksız hissetmeye başlarlar.
Temel varsayımları sarsılmış olan çocuklar, nelere yönelik büyük bir belirsizlik duygusu yaşayabilirler?
Temel varsayımları sarsılmış olan çocuklar, geleceğin kendilerine neler getirebileceğini kaygılı ve karamsar bir bakış açısıyla sorgulamaya başlayabilir ve geleceğe yönelik büyük bir belirsizlik duygusu yaşayabilirler.
Travma sonrası stres bozukluğu nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu, kişiye dehşet veren, genellikle beklenmedik ve ani gelişen, kişinin yaşamını tehdit eden bir travmatik olay sonrasında gelişen bir psikiyatrik bozukluktur.
TSSB’nin bir tanı kategorisi olarak ortaya çıkışı öncelikle ne ile başlamıştır?
Vietnam Savaşı’ndan dönen askerlerin tepkilerini anlama ve sınıflandırma çabası ile başlamıştır.
Ruh sağlığı çalışanlarının el kitabı olarak kullanılan kitap nedir?
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayısal Elkitabı (DSM: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)
Afetlere bağlı travmatik deneyimlerin ardından çocuklarda çeşitli stres tepkileri ortaya çıkabilir. Bunlar nelerdir?
Bilişsel, duygusal, davranışsal/sosyal ve bedensel/fizyolojik tepkiler olmak üzere dört ana başlık altında incelenebilir.
Girici düşünce ve imgeler nedir?
Girici düşünce ve imgeler, travmatik olaya maruz kalan kişinin kendi isteği dışında kendiliğinden zihne gelen, travmatik olayla ilgili düşünce ya da görüntülerdir. Bu düşünce ve imgeler, kişi travmatik olayı bilişsel ve duygusal olarak işlemleyemediği sürece zihne gelmeye devam eder; huzursuzluk ve kaygıya neden olur.